Nokia 2650

Odvážne fínske véčko Lacné véčko s mnohými prívlastkami, vďaka svojmu dizajnu, ponúka základné funkcie.

Základná charakteristika:

konštrukcia: véčko,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800 MHz,

rozmery: 85 x 46 x 23 mm,

hmotnosť: 97 gramov,

displej: pasívny, 4 096 farieb, 128 x 128 b.,

pamäť: 1 MB, 300 kontaktov, 50 SMS,

správy: SMS, MMS, CB,

prenos dát: GPRS 3+1,

zábava: Java 1.0, WAP 1.2.1, diódy po obvode,

batéria: 760 mAh Li-Ion,

výdrž: do 3 h hovoru/300 h pohotovosti.

Čo mu chýba:

kvalitnejší vnútorný displej, externý displej, Pop-Port konektor, stredové potvrdzovacie tlačidlo, väčšia pamäť, aspoň CIF fotoaparát. Infraport ani Bluetooth som v tomto modeli neočakával.

fotkafotkafotka

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Dizajn

Ide o netradičné véčko bez externého displeja s novým spôsobom otvárania, ktorý sa radšej ani nepokúsim popisovať. Je totiž dobre viditeľný na priložených fotografiách.

V zavretom stave je viditeľné len logo výrobcu a biely pás po takmer celom obvode prístroja. Ten sa pri prichádzajúcom hovore alebo správe zmení na modro osvetlený pás. Blikanie svetlomodrých diód ostáva aj v prípade zmeškania hovoru, a to až do otvorenia prístroja.

Pri otvorení pevnej konštrukcie sa neozýva žiadny nečakaný zvuk. Systém roztvárania ramien prístroja nepracuje na základe kĺbu, ale pomocou dvoch pružných plieškov ukrytých pod malým krytom. Celý systém spojenia a otvárania dvoch ramien je, zdá sa, dokonale premyslený a zatiaľ som sa s ním v žiadnom telefónnom prístroji nestretol.

Po otvorení sa objaví veľká biela nerozdelená(!) plocha obklopujúca v hornej časti malý displej. Tlačidlá nie sú od seba oddelené, hranice medzi nimi sú však rozoznateľné zrakom i hmatom.

Mnoho kritiky sa stretlo práve s týmto farebným riešením, kedy ľuďom v mojom okolí prekážala najmä biela farba vnútornej plochy prístroja. Naopak, materiál bol z väčšej časti hodnotený pozitívne. Ide o akúsi mäkkú gumu prijemnú na dotyk. Roztvorený telefón si pevne drží svoj tvar a je perfektne vyvážený.

Vedľa displeja sa na strane nachádza zásuvka pre SIM kartu, s ktorou sme sa zatiaľ stretli len v prípade niekoľkých modelov (známy je napríklad Ericsson T65). Kryt batérie je teda nutné odnímať len v prípade výmeny akumulátora.

Klávesnica

Zvláštna jednoliata klávesnica dizajnovo určite zaujme. Prekvapením je potvrdzovanie volieb ľavým polyfunkčným tlačidlo, prístroj totiž neobsahuje stredové potvrdzovacie tlačidlo. Našťastie tu nájdeme aspoň štvorsmerný kríž. Pod ním sa nachádzajú dve tlačidlá pre uskutočnenie/ukončenie hovoru. Na bočnej strane mi chýba ovládací prvok pre reguláciu hlasitosti. Všetky tlačidlá majú rovnaké rozmery, ktoré sú vzhľadom na určenie prístroja určite postačujúce.

Stláčanie tlačidiel sprevádza hlasné pukanie známe napríklad z rozšírenej 3310-ky. Stisk tlačidiel je však istý a kritiku si teda zaslúžia skôr hlasné prejavy používania klávesnice než jej funkčnosť. Pravé tzv. výberové tlačidlo má v pohotovostnom stave nastaviteľnú funkciu. V prípade nastavenia menu "Ísť na" mu prakticky priradíte niekoľko vybraných funkcií naraz, z ktorých si rýchlo vyberiete. Tlačidlám 2 až 9 je možné priradiť rýchlu voľbu, 8 vybraných telefonických kontaktov.

Displej

Známy displej s rozlíšením 128 x 128 bodov a zobrazením 4 096 farieb. pochváliť sa nemôže ani antireflexnou vrstvou, ani aktívnou technológiou. V prípade kontaktov ich zobrazí naraz až 5 (podľa nastavenia), v menu Správy je taktiež možné nastaviť zobrazenie písma (veľké - 5 riadkov, malé - 8 riadkov pri písaní aj čítaní).

Menu je rovnako dobre známe. Zobrazenie položiek je možné ako jednotlivé listy alebo ako malé ikony s vysvetlením funkcie v hornom riadku.

Svetelné efekty

Svetlomodré diódy sú ukryté pod obvodovým pásom. Je ich možné deaktivovať, nastavenie intervalu blikania som však nenašiel. Upozorňujú na hovor, prijatú správu, blikanie neprestáva ani pri zmeškaní telefonátu. Frekvencia blikania je počas upozornenia na hovor väčšia než pri jeho zmeškaní. Farba svetielok je zvolená veľmi vhodne, svetlomodrá sa páči snáď všetkým ženám.

Melódie

Nokia 2650 podporuje len 4 hlasy (podobne ako 3510, 3510i, 5100, 6610, 6610i atď.), ja som však u mnohých prednastavených skladieb zaregistroval až 5 použitých nástrojov + rytmické vibrovanie. Podstatné však je, že v novom telefóne nájdete 21 pekných, pre Nokie už typických melódií. Na telefónoch tejto značky oceňujem najmä fakt, že pri kúpe nového prístroja v ňom takmer vždy nájdete množstvo pekných nevtieravých melódií, z ktorých si vyberie skutočne každý (výnimkou je Nokia 3200, ktorá v mojom prípade po kúpe obsahovala "až" 3 melódie!). Aj 2650-ka používa hlasné nástroje, takže mnohé z nich počuť aj na rušnej ulici. Nechýbajú však ani zvuky vhodné pre budenie. Aj dnešné Nokie obsahujú niekoľko klasických jednonástrojových melódií.

Obrázky

V novom telefóne sa v Galérii nachádzajú len dve položky. Vedľa melódií je to priečinok Grafika. Tu nájdete 25 obrázkov s rozlíšením 128 x 128 bodov. Samozrejme, prijímaním multimediálnych správ sa môže galéria obrázkov a fotografií rozrásť, a tak sa zíde funkcia zoom, čo je prakticky priblíženie obrázka známe prítomné v Nokiách už dlhší čas. Do obrázkov je možné vložiť text, rám, ďalší obrázok alebo vytvoriť jej výrez.

Pamäť

1 MB,

300 viacpoložkových kontaktov,

50 SMS

Telefónny zoznam

Na veľkosť pamäte som prišiel až po uložení 10 kontaktov, pri ktorých indikátor informoval o zaplnení 4% pamäte telefónu. Po doplnení druhých čísel k 5 kontaktom sa informácia o využití pamäte nezmenila. Predpokladám však, že 400 mien je až priveľmi netradičné číslo a radšej budeme informovať len o 300 miestach.

Viacpoložkový telefónny zoznam s ukladaním mien do skupín s priradením špeciálnych zvonení je dnes už samozrejmosťou. Poteší aj možnosť pridať akýkoľvek obrázok k akémukoľvek menu uloženom v telefóne, ktorý sa pri prichádzajúcom hovore zobrazí, aj keď až príliš zmenšený. Zobrazené môžu byť kontakty na SIM, v telefóne alebo všetky naraz. Aj spôsob zobrazenia kontaktov je možné nastaviť, a to ako_ zoznam mien (naraz 5 mien pod sebou), meno a číslo, len meno, meno a snímka. Vyhľadávanie mien sa uskutočňuje už tradične po zadaní viacerých znakov, pričom ich zápisom sa zobrazujú len vyhovujúce mená, a nejde teda len o výber pozície v telefónnom zozname (ako to funguje napríklad telefónny zoznam v Siemensoch).

Hovor

Príjemný materiál a tvary spríjemňujú telefonovanie. Počas hovoru je možné stlmiť mikrofón, hovor podržať, vstúpiť do kontaktov, menu, aktivovať automatickú reguláciu hlasitosti podľa ruchu okolia a zablokovať tlačidlá. Chýba mi tu však možnosť hlasného handsfree. Hlasitosť reproduktora ovládame šípkami doľava a doprava, jej maximálna hladina je dostačujúca. Po ukončení hovoru sa dozviete jeho dĺžku, pre zistenie dĺžky prebiehajúceho hovoru je nutné vojsť do menu -> register -> trvanie hovoru.

SMS

Na zvláštnej klávesnici sa píše pomerne dobre, displej zobrazí až 8 riadkov text (pri použití malého písma). DO správy je možné vložiť meno kontaktu, číslo priradené ku kontaktu, obrázok (Smart Messaging), smajlíka. V pravom hornom rohu nechýba počítadlo správ. Pri využití slovníka T9 je diakritika pred odoslaním správy orezaná, a tak využijete až 160 znakov na jednu správu aj pri rýchlejšom spôsobe písania. Prístroj si zapamätá 50 textových správ. Text rozpísanej aj odoslanej správy si telefón zapamätá až do napísania ďalšej SMS, prípadne jeho vymazania.

Prepnutie štýlu písma (abc, ABC, T9, podržaním tlačidla 123) uskutočníte mriežkou, symboly nájdete pod jednotkou (. , ? ! atď.), ich zoznam pod hviezdičkou, medzeru pod nulou.

MMS

Môže obsahovať text (1 000 znakov/strana), obrázok, melódiu, poznámku z kalendára a vizitku, neprekvapí ani možnosť stránkovania správ. Multimediálnu správu je možné odoslať na e-mail alebo aj viacerým príjemcom naraz. Ide o klasický editor MMS-iek známy zo všetkých Nokií Series 40.

WAP

Wapový prehliadač je rýchly, zobrazí až 8 riadkov textu pri nastavení najmenšej veľkosti písma. Stlačením červeného tlačidla sa odpojíte, ale načítaná stránka ostane zobrazená.

Organizačné funkcie

V položke Organizér sa nachádzajú len tieto dve funkcie:

Budík - neopakovaný, výber tónu

Kalendár - vstup aj šípkou vpravo v pohotovostnom stave. Veľmi vhodná je funkcia automatického mazania správ po určitom termíne a výber dňa, kedy začína týždeň. Do kalendára je možné uložiť tieto typy udalostí: schôdzka, zavolať, narodeniny, memo, pripomienka.

Hry a Java aplikácie

Hry a Zbierka si vyslúžili samostatnú položku v hlavnom menu - Aplikácie. Je pre ne vyhradených asi 510 kB.

V novom telefóne nájdete tieto hry:

Bounce - známa plošinovka s loptičkou

Water Rapids - rafting

Soccer - futbal

Ďalšie funkcie

V položke Extra nájdete: kalulačku, stopky, časovač odpočítavania,

Výdrž, batéria

Nokia 2650 má podľa mojich krátkych skúseností pomerne dobrú výdrž. Výdrž pri priemernom využívaní odhadujem pokojne na 4 dni, verím však, že toto véčko sa zmôže i na viac. Pri zavretom telefóne môže byť totiž displej zhasnutý a jeho nároky na energiu sú podstatne menšie než u novších konkurentov.

Výhody:

pevná konštrukcia,

netradičný dizajn,

svetelný obvodový pás,

Nevýhody:

nemožnosť prijatia hovoru otvorením prístroja,

nemožnosť nastavenia svetelných efektov,

Nokia 2650 si v mojom okolí vyžiadala mnoho prezývok. Len jeden človek prejavil k dizajnu tohto prístroja väčšie sympatie. Najviac som bol prekvapený z ženského kritického pohľadu. Malý displej pri takomto dizajnovom riešení pôsobí ešte menším dojmom, vnútorné steny telefónu mali byť tmavšej farby a pod. Ja sa však k tomuto modelu a tak odmietavo nestaviam. Čím viac alternatív budeme mať na trhu, tým si každý lepšie vyberie. Komu vyhovujú funkcie Nokie 3100, ale požaduje výnimočné riešenie, nech sa zamyslí aj nad novou Nokiou 2650.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu