HP ponúklo WebOS ako open source

Operačnému systému WebOS sa veľmi nedarilo preraziť v silnej konkurencii ostatných platforiem a v auguste tohto roka spoločnosť Hewlett-Packard oznámila, že končí so zariadeniami pracujúcimi na operačnom systéme WebOS, konkrétne s tabletmi a smartfónmi, a bude skúmať možnosti, ako optimalizovať hodnotu systému do budúcnosti.

Prečítajte si: HP končí s webOS (19. 8. 2011)

Ešte pred týmto rozhodnutím sa HP snažilo ponúkať licenciu ostatným výrobcom, no bez úspechu. V piatok 9. decembra 2011 sa okolo webOS opäť "rozvírila voda". Spoločnosť sa nakoniec rozhodla ponúknuť svoj operačný systém ako open source. Znamená to, že ktokoľvek si túto mobilnú platformu môže stiahnuť, upraviť a ponúknuť ostatným na používanie. Vysvetlením tohto kroku môže byť finančne náročný vývoj a zlé čísla v predaji zariadení.

Podľa prezidentky spoločnosti Meg Whitman je WebOS jediným systémom od základov navrhnutý pre mobilnú platformu svojimi cloudovými službami a prispôsobiteľnosťou. Hewlett-Packard chce vývojárov a používateľov systému podporovať. Svoje nápady a návrhy môžu predkladať na stránke www.developer.palm.com. Bude zaujímavé sledovať ako komunita pomôže umierajúcej platforme.

Zdroj: hp.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu