iPhone: Bratislavský samosprávny kraj v mobile

Bratislavský samosprávny kraj sa stal prvou slovenskou samosprávou v mobile. Obyvatelia viac než 75 miest a obcí môžu od novembra 2011 komunikovať so svojou samosprávou cez mobil. Občania, ale i návštevníci môžu dostávať do mobilu aktuálne informácie o dianí v kraji, alebo zasielať cez mobil svoje podnety na zlepšenia.

Mobilná aplikácia, ktorú si môžu zadarmo stiahnuť majitelia zariadení s operačným systémom iOS priamo do svojho mobilného telefónu, je vyvinutá pre potreby samosprávy. Bratislavskému samosprávnemu kraju prináša lepšie spojenie s obyvateľmi, a jeho obyvateľom prehľad o aktivitách v kraji.

BSKBSK

Hlavnou časťou, ktorú na displeji svojho mobilného telefónu uvidí obyvateľ BSK, je Nástenka. Na ňu kraj zasiela aktuálne správy, informuje o prebiehajúcich alebo plánovaných udalostiach a tiež sa tu budú realizovať ankety BSK. Obyvatelia tak môžu odpovedať napr. na otázku, či súhlasia s výstavbou nového nákupného centra. Nástenka, je prepojená s Facebookom. Ľudia môžu zdieľať udalosti, ktorých sa zúčastnia, alebo posunúť priateľom informáciu o aktuálnej premiére v divadle, či otvorení cyklomosta.

Ďalšia časť aplikácie sa nazýva Miesta a funguje ako interaktívna mapa, ktorá zobrazuje dôležité miesta záujmu, ako napr. školy, lekárne, nemocnice, kultúrne pamiatky, úrady a pod. Používateľ má možnosť zobraziť cestu zo svojho aktuálneho miesta pobytu do zvoleného cieľa a prostredníctvom mobilu sa s vybraným miestom jednoducho a rýchlo spojiť.

BSKBSKBSK

Pre ľudí je však určite zaujímavá aj časť Podnet. Stačí pár klikov na displeji telefónu, a môžu na úrad BSK poslať podnet (aj anonymný) spolu s fotografiou, ktorá obsahuje GPS údaje miesta, kde bola vytvorená a upozorniť tak napr. na nelegálnu skládku odpadu, vandalizmus, či iný jav, alebo oblasť, ktorú by mohol kraj zlepšiť.

Link na stiahnutie: itunes.apple.com

V aplikácii samozrejme nechýbajú ani kontakty na úrad BSK a tiež informácie, ako aplikáciu používať. Mobilnú aplikáciu vyvinula spoločnosť Datalan. Pre obyvateľov je bezplatná, momentálne je k dispozícii pre mobilné telefóny s operačným systémom iOS 4.0 a vyšší, a v priebehu budúceho roka bude dostupná aj pre operačný systém Android a pribudnú aj push notifikácie dôležitých udalostí.

iPhone: Ďalšie tipy na aplikácie pre iPhone nájdete pod týmto odkazom.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu