Nokia N900 ako mobilný skener mozgu

Nokia N900 je prvý mobilný telefón na svete, ktorý dokáže zoskenovať náš mozog, dokonca môžeme nadnesene povedať, že dokáže interpretovať naše myšlienky! Tím vedcov v Dánsku rozvíja mobilný skener mozgu, ktorý číta a vytvára real-time dáta, ktoré interperetujú naše pocity a reakcie. Za pár mesiacov budeme možno kontrolovať vlastné mozgy a interpretovať dáta pomocou stiahnutej aplikácie a headsetu za 300 amerických dolárov.

Skener bol vyvinutý na Technickej univerzite v Dánsku (DTU) a funguje v spojení Nokie N900 spolu s komerčne dostupným bezdrôtovým 14-kanálovým EEG headsetom. Headset prenáša dáta z mozgu do telefónu, ktorý farebne vizualizuje mozgové oblasti.

skener

Po spustení aplikácie sa na obrazovke objaví 3D model mozgu, aplikácia sa pripojí na vzdialený server pre podrobné údaje a tie sa zobrazia na displeji mobilného telefóne. V'daka získaným informáciám dokážu odborníci zistiť rôzne psychické poruchy a ochorenia či odhaliť psychopatické sklony. Využitie nájde skener pri zbavovaní návyku od nikotínu i pri rôznych personálnych pohovoroch, kde dokáže odhaliť klamárov.

Všetko je ešte len v začiatkoch a prebiehajú testy v praxi. Budúcnosť ukáže, či nájde skenovanie mozgu mobilným telefónom svoje uplatnenie aj v bežnom živote alebo ostane iba v medicínskej rovine. Jim Fallon, svetovo uznávaný neurológ, ktorý počas svojej kariéry študoval skenovaním mozgy sériových vrahov a psychopatov na University of California v Irvine to považuje za úžasný pokrok, ale aj nebezpečenstvo lebo sa objavuje mnoho etických otázok. No určite by to bola výborná pomôcka v teréne pre lekárov pohotovostných služieb, ktorí by vďaka skeneru mali okamžite informácie o mozgu pacienta bez potreby zdĺhavej cesty do nemocnice a následného vyšetrenia na nemocničných prístrojoch.

Zdroj: conversations.nokia.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu