iPhone 4S podporuje navigačný systém Glonass

Najnovší model telefónu firmy Apple má okrem množstva viditeľných noviniek aj jednu takmer nenápadnú. Ako jeden z prvých komerčne dostupných mobilných telefónov podporuje nielen americký systém GPS, ale i ruský systém Glonass. Prvým smartfónom bolo zariadenie MTS 945 s OS Android. Ďalší telefón s podporou Glonass bude podľa informácií ruskej stránky Lenta.ru pravdepodobne Samsung Omnia W s operačným systémom Windows Phone.

glonassobrázok: Wikipedia

Rusko vypustilo 3. októbra 2011 na obežnú dráhu ďalší zo satelitov navigačného systému Glonass a plánuje postupné globálne pokrytie celej planéty. Rusko systémom Glonass úplne pokrýva zatiaľ iba svoju krajinu a chce sa tak zbaviť závislosti na americkom GPS. Na celosvetové pokrytie potrebujú dvadsaťštyri aktívnych satelitov. V súčasnej dobe ich je na obežnej dráhe aktívnych dvadsaťdva.

Dôvodom pridania podpory navigačného systému Glonass do iPhonu 4S môže byť aj väčšie zameranie na ruský mobilný trh, ktorý má veľký potenciál. Ďalším dôvodom môže byť nedávno zavedená špeciálna daň na dovezenú elektroniku s podporou GPS vo výške 25 %. Na Glonass sa táto daň nevzťahuje.

Za čitateľský tip ďakujeme.

Zdroj: lenta.ru

Diskusia k článku:

Začať diskusiu