Siemens SL65

Recenzia vysúvacej imidžovky Následník úspešného modelu SL55 dostal do vienka množstvo vylepšení, ale aj väčšie rozmery.

Základná charakteristika:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz,

rozmery: 90 x 47 x 21 mm,

hmotnosť: 99 gramov,

displej: 130 x 130 b., aktívny TFT, 65 536 farieb,

fotoaparát: VGA, 5x zoom, možnosť záznamu 30 s videí,

pamäť: 10 MB, 1 000 kontaktov, 100 SMS,

správy: SMS, EMS, MMS, CB, e-mail,

prenos dát: GPRS 4+2, IrDA, kábel,

zábava: Java 2.0, WAP 2.0, WAV prehrávač,

batéria: Li-Ion, 700 mAh

výdrž: do 4 h hovoru/230 h pohotovosti.

fotkafotkafotka

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Dizajn

Nástupca SL55-ky má trocha väčšie rozmery. Na výške narástol o 8 mm, v šírke o 3, len v jednom rozmere je na tom lepšie ako jeho predchodca ? je totiž o milimeter tenší. Hmotnostný údaj vykazuje pri porovnaní týchto modelov o 6 gramov vyššiu hodnotu. V tomto smere ma Siemens SL65 trocha sklamal. Čakal som totiž drobný telefón, ktorý po vysunutí klávesnice nadobudne ergonomicky prijateľnejšie rozmery aj tvary.

Na trhu dnes máme aj ďalšieho priameho konkurenta ? Samsung E800. Ten ponúka ešte väčší displej, pričom jeho rozmery sú v dvoch rovinách ešte menšie. Kórejec ja väčší len v jedinom rozmere - hrúbke, a to o asi 2 mm, čím vzniká dojem bacuľky. Hmotnostne Siemens SL65 prehráva o slušných 13 gramov. K porovnaniam sa ešte istotne vrátime, snáď i v samostatnom článku, teraz však pokračujeme v charakteristike testovaného modelu.

Pod displejom sa v zavretom stave nachádzajú len najhlavnejšie ovládacie prvky ? tým sa budeme venovať v samostatnej časti recenzie. V pravej stene sa ukrýva infraport, v ľavej tlačidlo pre reguláciu hlasitosti a pod ním špeciálne tlačidlo pre hlasové poznámky. Zadná stena bola obohatená o šošovku fotoaparátu a zrkadielko, ktoré je aj súčasťou krytu akumulátora. Šošovka nachádzajúca sa asi 2 mm pod úrovňou zadnej steny je vysloveným lapačom prachu.

My sme mali na testovanie čierno-striebornú verziu, ktorá si vyslovene vyžaduje použitie inverzného pozadia menu. Biele písmo na čiernom pozadí vyzerá v tomto prípade veľmi efektne. Po tomto úkone tvorí väčšinu prednej časti čierna farba, ktorá jedinou líniou prechádza stredom celého telefónu.

Vysunutie klávesnice sprevádza jeden neduh. Pravdepodobne ako nový majiteľ začnete otvárať telefón odsunutím hornej časti pomocou palca. Riešenie telefónu si vyžaduje umiestniť tento na nenápadné tlačidlo internetového prehliadača, ktorý sa týmto ihneď spustí. Ide jednoducho o nedoriešený prvok, za ktorý si dizajnéri zaslúžia poriadnu znášku kritiky. Druhou, a teda aj jedinou možnosťou je zatlačenie na kryt displeja, čím vznikajú nepríjemné otlačky prstov. Aj napriek tomu, že všetky prvky do seba presne pasujú a pri manipulácii s prístrojom nepočuť žiadne nepríjemné zvuky, takýto vážny nedostatok značne mení dojem z kvalitného imidžového telefónu.

Klávesnica

Ku klávesnici som nemal najprv žiadne výhrady. Bezhlučné vysunutie, perfektné prevedenie jednotlivých tlačidiel, dokonalé podsvietenie. Ale už pri prvej praktickej skúsenosti som si všimol nedostatočný priestor pre ovládanie tlačidiel 1, 2 a 3. Stačilo by, ak by sa klávesnica vysunula ešte o niekoľko milimetrov viac. K ostatným alfanumerickým tlačidlám nemám najmenších výhrad.

V zavretom stave je možné ovládať telefón pomocou 6 ovládacích prvkov, z ktorých dva tvoria polyfunkčné tlačidlá, 2 tlačidlá pre vytvorenie a ukončenie hovoru, jedno pre vstup do internetu. Ostal nám 5-smerný joystick, ktorý má dotykovú plochu z priesvitnej bezfarebnej gumy. Ovláda sa dobre (pokiaľ máte suché ruky), žiadne nechcené reakcie či pohyby sa v mojom prípade počas testu nevyskytli.

Zablokovanie aj odomknutie hornej časti klávesnice sa uskutočňuje prekvapivo len stlačením červeného tlačidla, odomknutie je však ešte nutné potvrdiť pravým polyfunkčným tlačidlom. Jednotlivým numerickým tlačidlám je možné priradiť rýchlu voľbu ? telefónne číslo alebo funkciu.

Displej

Aktívny TFT displej zobrazujúci 65 536 farieb na ploche 130 x 130 bodov považujem v takejto novinke za plytvanie miestom. Osobne som očakával využitie prednej plochy oveľa lepšie ? displej s väčším rozlíšením by sa sem istotne bez väčších problémov vtesnal. Pri písaní aj čítaní správ vidieť 6 riadkov textu, pri listovaní telefónnym zoznamom sa zobrazia naraz 3 pod sebou zoradené kontakty, z ktorých je jeden zvýraznený (aj so zobrazením telefónneho čísla). V položke Nastavenia je možné zvoliť si jednu z troch prednastavených tém (ďalšie nájdete na WAP-e aj internete), pozadie, logo, farbu (odporúčam Band, teda inverzné zobrazenie), šetrič displeja, privítanie, nastavenie jasu a kontrastu. Najmä zoslabením osvetlenia ušetríte množstvo energie. Siemens už dlhší čas umožňuje zobrazenie veľkého písma, kedy sa na displeji objaví vždy len jedna položka.

Menu je jednoduché, priam až netypicky strohé, pričom v hlavnej ikonovej ponuke je použitých len niekoľko farieb. Zaujímavým efektom je však farebné zvýraznenie aktívnej ikony. Pohyb v menu je rýchly, nemám k nemu žiadne výhrady.

Fotoaparát

Vstavaný VGA fotoaparát (640 x 480 bodov) ponúka ďalšie využitie mobilného telefónu. Šošovka sa nachádza pomerne nízko, a tak som na displeji okrem žiadaného záberu často videl aj vlastný prst. Môže sa to v tomto prípade zdať prehnané, ale umiestnenie šošovky fotoaparátu je skutočne neprakticky nízke a na prst v zábere si musíte jednoducho zvyknúť. Rýchle spustenie fotoaparátu sa uskutočňuje podržaním tlačidla pre reguláciu hlasitosti alebo pohybom joysticku doľava. Počas vyberania vhodného záberu vidíte na displeji nastavenie jasu, priblíženia, počet možných snímok vzhľadom na veľkosť voľnej pamäte a kvalitu snímky. Stupne rozlíšenia snímok: Veľmi vysoké rozlíšenie (640 x 480 b.) umožňuje aj 5-násobné priblíženie. V prípade vysokého (256 x 192 b.) a stredného (128 x 96 b.) rozlíšenia je možné uplatniť 2-násobný zoom, a pri snímaní s rozlíšením na pozadie (144 x 192 b.) nie je možné zoom použiť vôbec.

Veľkosti fotografií sú rôzne. Fotky v najvyššom rozlíšení majú max. 55 kB, s vysokým rozlíšením 10-20 kB, so stredným rozlíšením okolo 5 kB a na pozadie do 10 kB. Pri snímaní je možné využiť samospúšť. Poteší aj možnosť vyváženia (vyladenia) ? automaticky, vonku alebo vnútri.

Aj v prípade videozáznamov je možné využiť 5-násobné priblíženie snímanej scény. Záznam je vo formáte 3GPP a v kvalite 12 obrázkov za sekundu.

Moje súbory

Aj v tomto modeli sa objavil nový správca súborov. Nájdete tu záložky ako obrazy, videa, animácie, zvuky, témy, masky, hry, aplikácie a iné. Prehľadnosť je však o čosi menšia, než sme zvyknutí z telefónov iných výrobcov. Nachádza sa tu totiž množstvo rôznych záložiek súvisiacich najmä s témami. Systém sa podobá oknám Windows, takže po otvorení záložky vidíte najprv ďalšie záložky, a až ďalej sa nachádzajú jednotlivé súbory. Postupom času si na to zvyknete.

Melódie

40-hlasé zvonenia znejú pomerne kvalitne. Maximálna hlasitosť zvonení je dostatočná. Vypnutie zvukov a zapnutie vibrácií sa uskutočňuje opäť pomocou tlačidla *. Pohybom joysticku v pohotovostnom stave smerom dohora vstúpite do menu Profily, ktorých Siemens SL65 ponúka 6 + 2 vlastné. V každom profile je možné upraviť hlasitosť (ako už býva u Siemensov zvykom, hlasitosť nastavujete individuálne k zvoneniam, správam, budíku, organizéru, aplikáciám aj systému), vibrácie, filter, servisné tóny a tóny tlačidiel.

Obrázky

Aj v modeli SL65 si výrobca zakladá na možnostiach prehliadania a editácie obrázkov v telefóne. Súbory je možné prehliadať v štýle zoznamu alebo miniatúr, kedy vidieť na displeji 9 zmenšenín prehliadaných obrázkov. Všetky obrázky je možné niekoľkonásobne priblížiť, čo je účelné najmä pri prehliadaní fotografií, pri ktorých vás zaujímajú aj detaily. Obrázky (väčšinou ide o fotky) je možné zobraziť horizontálne na celý displej a takto ich postupne prehliadať. Obrázok môže majiteľ nastaviť ako pozadie, logo, šetrič, animáciu pri zapnutí/vypnutí telefónu. Každý objekt je tu možné odoslať cez MMS, e-mail alebo infraport. Obrázky je možné v telefóne aj presúvať alebo kopírovať a ukladať do nových priečinkov. Snímky je možné triediť podľa názvu, typu alebo dátumu.

Pamäť

10,3 MB zdieľaná (MMS-ky, obrázky, fotky, videá, melódie, archív správ atď.),

1 000 kontaktov,

100 SMS,

1 000 položiek v kalendári.

Telefónny zoznam

Do telefónneho zoznamu vstúpite z hlavného menu alebo pohybom joysticku nadol v pohotovostnom stave. Ako východzí si môžete vybrať zoznam na SIM alebo v telefóne. Samozrejmosťou sú skupiny volajúcich ? VIP, kancelária, rodina, individuálne, voľno, privátne, obchod, prijaté, bez skupiny (nezaradené). Pri listovaní zoznamom vidíte na displeji naraz zobrazených 3 kontakty, pričom sa pri mene zvýrazneného kurzorom zobrazí aj telefónne číslo (v prípade kontaktov na SIM) alebo skupina volajúcich (pri kontaktoch v telefóne). Vyhľadávanie sa uskutočňuje podľa viacerých zadaných znakov, a to aj v prípade kontaktov na SIM karte. Pri vytváraní novej položky v telefónnom zozname zadávate priezvisko, meno, 3 telefónne čísla, 2 faxové čísla, 2 e-maily, URL, rôzne čísla ako napr. ICQ, skupinu volajúcich, firmu, adresu, narodeniny s pripomienkou vo zvolený čas v daný deň a obraz volajúceho. Siemens ponúka aj možnosť zobrazovať redukované pole s menším počtom položiek, ktoré je možné ľubovolne nastaviť.

Hovor

Telefonovanie je možné len s vysunutou klávesnicou. Vysunutím spodnej časti hovor prijmete, zasunutím naopak ukončíte. Najmä na ukončovanie hovoru týmto spôsobom som si zvykol. Horšie je to však s prijímaním hovoru ? stlačením zelemého tlačidla hovor neprijmete, ak máte zasunutú klávesnicu, preto je ju nutné vždy otvoriť. A to je práve kameň úrazu. Hlasitosť reproduktora je dostatočná, regulovať ju môžete bočným dvojitým tlačidlom. Hovor nie je možné nahrať, i keď sa na boku nachádza tlačidlo pre zvukové záznamy. Počas hovoru môžete použiť hlasné handsfree, listovať telefónnym zoznamom, prehľadávať menu. Počas hovoru však nevidíte jeho aktuálnu dĺžku.

Novou funkciou v nových Siemensoch je položka "Prijaté", ktorá obsahuje naposledy prijaté hovory a SMS-ky.

SMS

Do položky Správy, ktorá je východzou pri vstupe do menu, sa dostanete dvojitým stlačením joysticku. Pri písaní správy vidíte 6 riadkov textu, rovnako aj pri ich čítaní. V hornom riadku je užívateľ informovaný aj o počte napísaných čiastkových správ, odpočítavanie znakov sa deje v pravom hornom rohu. Pomocníkom je určite aj slovník T9. SL65 podporuje aj štandard EMS - vkladanie obrázkov, animácií, emotívnych ikôn a zvukov do textovej správy. Siemens SL65 si zapamätá 100 SMS-iek a po presune dôležitých správ do Archívu už stačí len sledovať veľkosť voľnej zdieľanej pamäte. Vymoženosťou, ktorú som si nevedel vynachváliť je, že po prijatí správy sa dostanete do menu Prijaté (v pohotovostnom stave sa do neho dostanete pohybom joysticku doprava), kde vidíte odosielateľa správy aj jej prvé slová. To stačí na to, aby ste rozoznali napríklad SMS notifikáciu e-mailu, ktorú je možné ľavým funkčným tlačidlom ihneď, bez nutnosti otvárania správy, vymazať.

MMS

Editor MMS správ získal v nových modeloch novú tvár. Tentoraz je pridelené každému objektu na stránke (zvuk, obraz, text) vlastné okienko, do ktorého operatívne vložíte požadovaný súbor či snímku z kamery alebo zvukovú nahrávku. Všetko je tu jednoduché a pre pochopenie nie je nutné vôbec otvárať návod. Aj prezeranie správ je úplne nenáročné a telefón umožňuje aj výber, prezretie a uloženie jednotlivých objektov. Nechýba stránkovanie správ.

E-mail

E-mailový klient v SL65-ke je zhodný s aplikáciou umiestnenou v ostatných telefónoch tejto generácie. Preto len stručne podáme informáciu, že nepodporuje správne diakritiku, problémy sú aj s prijatím príloh, pričom odoslať sa podarí len objekty do niekoľkých kB. Ponúka však najprv stiahnutie hlavičiek a nasledovný ručný download tiel jednotlivých správ. Prehliadač elektronickej pošty podporuje protokoly SMTP, POP3 aj IMAP4.

WAP

Wapový prehliadač Openwave sa v novej generácii Siemensov dočkal veľkých zmien, z ktorých je hlavnou zrýchlenie reakcií, ktoré boli v predchádzajúcich modeloch až neúnosne pomalé (písanie textu na WAP-e apod.). Pri prehliadaní je možné surfovanie ukončiť alebo len odpojiť GPRS spojenie. Nechýba ani história navštívených stránok. Zo stránky je možné jednotlivé objekty uložiť do telefónu. Ak prijmete počas wapovania SMS-ku, môžete ju prečítať až po ukončení surfovania. V Siemensoch je už dlhší čas možné vytvárať vo wapovom prehliadači nielen záložky, ale aj priečinky s ďalšími obľúbenými adresami.

Prenos dát

Na kombináciu 4+2 timesloty sme si už u Siemensov zvykli dávnejšie, a tak nás neprekvapí ani v tomto prípade. Pre lokálne pripojenie ponúka Siemens SL65 infraport ukrytý na boku alebo prenos dát pomocou kábla. Konektor je zhodný so všetkými modelmi predstavenými za posledné 2 roky (okrem pár výnimiek, ako ST55 a pod.). Na stránke www.siemens-mobile.com nájdete bezplatný softvér Mobile Phone Manager pre prácu s telefónom z PC.

Organizačné funkcie

Budík ? nachádza sa v položke Doplnky (nechápem, prečo Siemens neumiestni budík do položky Organizér). Tradične si zvolíte dni v týždni, v ktorých chcete byť zobudený.

Kalendár ? základom je mesačný náhľad. Zapamätá si až 1 000 záznamov. Nový záznam môže byť zaradený do jednej z viacerých kategórií, podľa ktorých sa určujú údaje, ktoré je nutné zadať. V kalendári nastavujete začiatok dňa aj týždňa a víkendové dni. Siemens SL65 ponúka aj úlohy.

Poznámky ? 160-znakové texty je možné uzamknúť kódom telefónu.

Hry ? MIDP vo verzii 2.0 umožňuje väčšie možnosti využitia Java aplikácií (napríklad spustenie na pozadí). V novom telefóne nájdete Bubble Boost, Golf Pro 3D a Siemens 3D Rally.

Z Java aplikácií môžete využiť Fit and Mobile (osobný fitnes tréner), LifeManager (kompletný plán na najbližšie dni, MobileSafe), my-photos-online a PhotoEditor (úprava obrázkov).

Výdrž, batéria

SL65 vydrží na jedno nabitie pri triezvom používaní 2-3 dni. Nie je to žiaden bežec na dlhé trate. Potešilo ma, že keď indikátor ukazoval už prázdnu batériu, mohol som uskutočniť ešte niekoľko krátkych hovorov. Oficiálne údaje hovoria o 230 h pohotovosti/4 h hovoru s batériou Li-Ion, 700 mAh.

Výhody:

dizajn,

kvalitné spracovanie,

bohatá funkčná výbava,

údaje na displeji viditeľné i na slnku,

Nevýhody:

ťažkosti pri otváraní,

malý displej,

tlačidlá 1, 2, 3,

špinenie šošovky fotoaparátu,

Od Siemensu SL65 som očakával menšie rozmery a jednoduché roztváranie. Do rúk sa mi však dostal mohutnejší telefón, za ktorý sa nemusia hanbiť ani páni. Milo prekvapí funkčná výbava, absencia Bluetooth je však podľa môjho názoru v tomto prípade len na škodu veci. Vývojári Siemensu si povedali, že do tejto kategórie telefónov Bluetooth jednoducho nepatrí. Aj kamera mohla byť umiestnená na vhodnejšom mieste. SL65-ka vo mne vzbudila zmiešané pocity. Ide o imidžovku, a tá by mala ponúkať najmä komfort, či už pri telefonovaní, písaní správ alebo fotografovaní. V ani jednom prípade na mňa však nedokázala stopercentne zapôsobiť.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 17.06.2005 - 16:23

deszka3: mal som asi pred 2 rokmi takyto fon az kym neprisla velka burka brat ho nechakl vonku na stole a zmokol,nuz som ho dal do shopu aby sa pozreli ze co snim je a oni mi ho opravili a pytali zan 500Sk a vtedy som mal len 12 asi a nemal som nato preachy takze uz 2 roky ho mam tam vnutri

anonymous05.02.2011 - 19:16 Trvalý odkaz

Marian6663: Svojho ?asu ve?mi ob?úbená a štýlová vysúva?ka..

Celá diskusia 2 príspevky