Sony Ericsson K500i

Recenzia zástupcu strednej triedy Sympatický telefón určený mnohým stredne náročným užívateľom sa môže pochváliť viacerými vymoženosťami v danej triede.

Základná charakteristika:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz,

rozmery: 102 x 46 x 14 mm

hmotnosť: 80 gramov,

displej: aktívny, 128 x 160 b., 65 536 farieb,

fotoaparát: VGA, záznam videí,

pamäť: 12 MB, 510 položiek v zozname, 100 SMS,

správy: SMS, EMS, MMS, CB, e-mail,

prenos dát: GPRS 4+2, IrDA, kábel,

zábava: Java 3D, WAP 2.0, MP3 prehrávač,

batéria: BST-30 Li-Ion, 670 mAh,

výdrž: do 6 h hovoru/350 h pohotovosti.

fotkafotkafotka

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Hneď v úvode odporúčame prečítanie recenzie Sony Ericssonu K700i, na ktorú tento článok čiastočne nadväzuje.

Rozmery a hmotnosť konkurentov:

SE K500: 102 x 46 x 14 mm, 80 g,

SE K700: 99 x 47 x 20 mm, 93 g,

Siemens CX65: 108 x 46 x 18 mm, 90 g,

Alcatel OT 756: 106 x 46 x 19 mm, 92 g.

Rozmermi aj hmotnosťou teda Sony Ericsson K500 vo svojej triede jednoznačne vyniká. Najmä 14-milimetrová hrúbka a hmotnosť len 80 g majiteľa príjemne potešia.

V podstate, ako sa už napísalo vo viacerých médiách, K500-ka je okresaná sedemstovka. Preto sa aj my budeme venovať najmä rozdielom medzi týmito dvoma modelmi švédsko-japonského výrobcu mobilných telefónov.

Rozdiely medzi K500 a K700:

Dizajn a exteriér ? K500 sa v oblasti klávesnice z profilu značne zužuje, čo môžeme jednoznačne pochváliť. Šetrenie miestom sa takmer vždy stretáva z úspechom. V prípade K500-ky však boli použité viditeľne lacnejšie materiály. Zmenili sa tlačidlá po stranách telefónu ? tento raz sú z gumeného materiálu a ich ovládanie je trocha ťažšie. Napríklad v prípade tlačidla pre reguláciu hlasitosti nemáte počas hovoru až takú istotu, či ovládate jeho hornú alebo spodnú časť. Zmenila sa aj zadná stena. Tá je v tomto prípade v celku a pre odkrytie batérie ju musíte celú odňať. Nové je okolie šošovky fotoaparátu. Tá si v novinke zaslúžila aj posuvný kryt, chýba tu však svetelná dióda. Otázne však je, ako často spomínaný kryt zabudnete po použití kamery zavrieť. Nevýhodou krytu akumulátora je jeho ťažšie odstraňovanie, na druhej strane sa takto veľmi ľahko dostanete k šošovke, ktorú aj s okolím môžete bez problémov vyčistiť ocd prachových čiastočiek. Zaujímavé je, že použité obalové materiály veľmi nebránia vyšmyknutiu telefónu z ruky. Aby vám telefón z ruky nevykĺzol, musíte počas držania uchopiť o čosi pevnejšie. Z dátového konektora zmizol gumený kryt, takže nie sú v prípade K500-ky kovové kontakty nijak chránené.

Klávesnica ? už sme spomínali zmenu hrúbky telefónu v klávesnicovej časti. Schod sa nachádza medzi ovládacou a alfanumerickou časťou. Ovládanie nesprevádzajú takmer žiadne problémy. Joystick je primerane citlivý, jednotlivé tlačidlá majú primerané rozmery, tvrdosť aj odstup. Jediným problematickým tlačidlom je číslo 2. Pri jeho použití totiž palcom zasahujete až k joysticku. Niekedy dotyk hlavného ovládacieho prvku znepríjemňuje písanie. Zmenou je farba podsvietenia tlačidiel ? v tomto prípade ide o oranžové svetlo.

Displej ? lacnejší model si zaslúži aj lacnejší displej. Ten je však stále kvalitný ? aktívne zobrazenie 65 536 farieb na ploche 128 x 160 bodov v tejto triede bohato postačuje. Rozlíšenie displeja je však oproti K700-ke takmer polovičné. Menu je mierne odlišné, počet a rozmiestnenie ikôn hlavnej ponuky však výrobca ponechal. Zmenou je nahradenie položky Rádio ikonou Moji priatelia. Reakcie telefónu sú pri listovaní menu rýchle. Zväčšovanie aktívnych ikôn pri pohybe hlavnou ponukou je oveľa intenzívnejšie než v prípade modelu K700. Ani túto pozitívnu zmenu nemôžeme nespomenúť. Aj v lacnejšom modeli použil výrobca na displeji antireflexnú vrstvu, a tak na displej bez problémov uvidíte aj počas jasných slnečných dní. Informácia o čase, ktorá je súčasťou šetriča je tiež veľmi dobre viditeľná. Šetrič upozorní veľkou ikonou aj na zmeškanú udalosť, ale ešte lepšou funkciou je tzv. úsporný režim, ktorý displej po určitom čase nečinnosti vypne úplne. Neverili by ste, o aký dlhý čas táto funkcia predĺži dobu pohotovosti.

Funkcie fotoaparátu zostali nezmenené. Zrkadielko v zadnej časti zmenilo miesto, ale i tak je až prekvapivo presné. Mechanickú ochranu šošovky sme už vychválili vyššie. Multimediálne funkcie K500-ke jednoducho idú. Prekvapilo ma okamžité uloženie natočeného vyše polminútového videa.

Z multimediálnych funkcií ďalej nechýba prehrávač médií (MP3 zvonenia, videoklipy), aplikácia MusicDJ na tvorbu MIDI melódií. Z ponuky funkcií sa vytratil FM prijímač.

Ako zvonenie je aj v tomto prípade možné použiť MIDI a MP3 zvonenia. Reprodukcia MIDI melódií patrí už dlhší čas v Sony Ericssonoch ku špičke. Aj keď to telefón trocha preháňa s výškami a basy sú počuť len veľmi slabo, patrí funkcia upozornenia na hovor k najprepracovanejším. SMS-ke však stále môžete priradiť len jednu zo 6 prednastavených melódií.

Pamäť: zdieľaná 12 MB (o 30 MB menej ako v K700), ostatné parametre sú už zhodné s vyšším modelom : 510 položiek v telefónnom zozname (prakticky telefónnych čísiel), 100 SMS, do 300 udalostí v kalendári.

Telefónny zoznam sa aj v tomto prípade vyznačuje nepríjemnou vlastnosťou ? vyhľadávaním kontaktov len podľa prvého znaku. Chýbajú skupiny volajúcich, špeciálne zvonenie môžete priraďovať len k jednotlivým kontaktom. Pamäť na 510 položiek by mala byť v tejto kategórii dostatočná.

Hovorové funkcie patria medzi tie, pre ktoré bol telefón primárne určený. S K500-kou sa telefonuje dobre. Nechýba bočné tlačidlo na reguláciu hlasitosti, ktoré som už spomínal v prvom odseku. Hovor je možné aj nahrať, pre túto funkciu však musíte počas hovoru vstúpiť pomocou joysticku do menu.

Správy ? editor textových aj multimediálnych správ ostal podobný použitému v K700-ke, výrobca len upravil jeho grafické prevedenie. Písanie pomocou slovníka T9 môže dopĺňať diakritika, túto funkciu je však možné vypnúť. Nechýba ani e-mailový prehliadač s podporou príloh.

Internetový prehliadač už nezobrazí len WML stránky, ale pomocou podpory WAP 2.0 je možné prezerať aj adresy vytvorené v štandarde xHTML. Na pre nos dát slúži okrem GPRS triedy 10, t.j. 4+2 timesloty, aj infraport. Bluetooth, ako sa domnieva výrobca, do telefónu tejto kategórie jednoducho ešte nepatrí.

Organizačné funkcie sú zhodné s K700.

Aj v K500-ke nájdete 3 trojrozmerné hry. Týmto sú zábavné funkcie ukončené.

Mnohí kritizujú výdrž telefónov tejto značky. Najmä model K700 si v tomto smere zaslúžil poriadnu dávku kritiky. Podľa môjho názoru však menej náročný displej spotrebuje aj menej energie. Ak využijete ešte aj možnosť šetrenia energie pomocou funkcie "úsporný režim", verím, že dosiahnuť výdrž 3 dni na jedno nabitie s týmto modelom nie je až také nereálne.

Čo mi vyhovuje na Sony Ericssone K500:

- klávesnica: kvalitná, kvalitne podsvietená, niekoľko funkcií bočného tlačidla (regulácia hlasitosti, info o stave telefónu v pohotovosti, využitie pri rýchlom písaní textov),

- displej: antireflexná fólia, úsporný režim, témy (Floom, Floroflow, Metalix, Spinler), možnosť aj horizontálneho pohybu v menu, počas úsporného režimu (zhasnutý tisplej) telefón nereaguje na stlačenie joysticku, takže spomínané "zhasnutie" je aj akýsi čiastočný zámok klávesnice.

- fotoaparát: rýchlosť, kryt šošovky,

- správy: možnosť interaktívne pridať do MMS fotku, video alebo zvukovú nahrávku,

- otázka po ukončení hovoru na neznáme číslo: Chcete uložiť číslo?

- správca súborov: fotky aj nasnímané videá v samostatných priečinkoch,

- pamäť: veľkosť pamäte (ak má pomerne kvalitný minútový záznam videa so zvukom a rozlíšením 176 x 144 b. veľkosť asi 0,5 MB, do pamäte telefónu sa vojde až 20 takýchto záznamov!),

- e-mail

- zvonenia: kvalitná reprodukcia MIDI aj MP3 skladieb,

- presný indikátor stavu batérie,

- nastavenie všetkých služieb cez SMS z netu..

- množstvo možností na webe SE ? melódie, obrázky, videá,...

Čo mi vadí na SE K500:

-displej: úsporný režim je nutné najprv deaktivovať stlačením jedného z vybraných tlačidiel, telefón po zhasnutí podsvietenia reaguje až na druhé stlačenie niektorého z tlačidiel,

- klávesnica: umiestnenie tlačidla 2, oranžové podsvietenie,

- fotoaparát: zvuk spúšte,

- telefónny zoznam: veľkosť, vyhľadávanie len podľa prvého znaku, absencia skupín volajúcich,

- kalendár: nemožnosť opakovať udalosti, len individuálne kopírovanie,

- pri potvrdení voľby "volať" telefón na niekoľko sekúnd akoby zamrzne,

- displej: takmer stále je zobrazený horný stavový riadok s informáciou o stave signálu a akumulátora, ale aktuálny čas sa dozviete len v pohotovostnom stave,

- v niektorých situáciách stále oneskorené reakcie, ale pri písaní správ či listovaní menu sa situácia oproti starším modelom radikálne zlepšila,

- nemožnosť prehrávať videá a prezerať obrázky roztiahnuté na celom displeji (pootočené),

- kopírovanie čísiel zo SIM a na SIM je možné len pri predvolenom zozname Kontakty, t.j. zoznam v telefóne.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu