Swiss Manager 1.40 (Swiss Manager Pro 1.45)

RECENZIA aplikácie Veľmi užitočná systémová aplikácia v bezplatnej i platenej verzii pre Symbian UIQ 3.

Swiss Manager je užitočná systémová aplikácia. Kombinuje správcu spustených aplikácií, súborového manažéra a podáva informácie o systéme ako takom. Existuje v dvoch verziách – platenej a voľne šíriteľnej. Popíšem obe verzie a poukážem na rozdiely medzi nimi. Len upozorním, že platená verzia je o niečo popredu aj v číslovaní verzií.

Samotné uživateľské rozhranie je rozdelené na tri záložky – spustené aplikácie, správca súborov, systémové info. Súčasťou Pro verzie je systémová ikona, ktorá môže prekrývať štandardné ikony batérie a správcu aplikácií a zobrazuje aktuálny čas, zaťaženie procesora, využitie RAM, voľné miesto v pamäti telefónu a samozrejme kapacitu batérie. Ďalej ponúka zoznam obľúbených aplikácií (Favorites) a rýchle prepínanie medzi spustenými aplikáciami kliknutím na systémovú ikonu.

Na obrázkoch je Pro verzia jednoducho rozlíšiteľná ikonou s červeným nožíkom (verzia zdarma má čierny).

Správca spustených aplikácií (Task manager)

Záložka so spustenými aplikáciami sa delí na tri časti. Hore máte info o počte spustených aplikácií (nezahŕňa samotný Swiss Manager) a voľnej pamäti RAM v MB aj v %. Pod týmto informačným riadkom je už zoznam samotných spustených aplikácií. Systémové aplikácie sú označené hviezdičkou, tie, ktorým ste priradili status systémovej aplikácie (povieme si o tom o chvíľu) sú označené mriežkou. Pod týmto zoznamom sa nachádza lišta s ikonami, ktoré majú nasledovné funkcie (zľava doprava):

- informácie o vybratej aplikácii – tu môžete aj meniť systémový status aplikácie. Slúži to na to, aby vám systém v prípade nedostatku pamäte RAM neuzavrel aplikáciu ktorú používate. Ja mám takto označenú aplikáciu na prácu so správami, kedže chcem mať emaily kedykoľvek okamžite k dispozícii. Pro verzia naviac ponúka možnosť či sa má vybraná aplikácia zobrazovať medzi Favorites alebo nie.

- prepnutie na vybranú aplikáciu – v podstate zbytočná ikona, keďže to isté spraví aj kliknutie na aplikáciu v zozname stylusom alebo vybratie aplikácie jog-dialom a potvrdením.

- ukončenie aplikácie

- „odstrelenie“ aplikácie ktorá neodpovedá na príkaz ukončenia. Popravde som túto funkciu nikdy nepoužil, aplikácie zatiaľ reagovali správne na štandardné ukončenie.

- ukončenie všetkých aplikácií

- vyčistenie pamäte – táto funkcia mala význam v starších verziách firmware, kedy nefungovala poriadne správa pamäte a v RAM často ostávali spustené procesy ktoré žiadna aplikácia nepoužívala. Týmto príkazom sa vyslal všetkým procesom signál o nedostatku RAM a aplikácie sa riadne ukončili. S najnovším firmware je však práca s RAM podstatne vylepšená a táto funkcia tak stráca význam keďže dokáže v najlepšom prípade uvoľniť len pár kB RAM..

swiss managerswiss managerswiss managerswiss managerswiss managerswiss managerswiss managerswiss managerswiss managerSprávca súborov (File Manager)

Záložka správcu súborov má rovnaké rozloženie ako správcu aplikácií. Hore teda nájdeme informačný riadok, ktorý zobrazuje aktuálnu cestu v adresárovej štruktúre. Pod ním je zoznam súborov v aktuálnom adresári no a pod týmto zoznamom je lišta s ikonami s nasledujúcimi funkciami (zľava doprava):

- informácie o súbore (názov, umiestnenie, veľkosť). Pro verzia ponúka naviac zmenu atribútov (archivovať, len na čítanie, systémový, skrytý)

- prechod o úroveň vyššie v adresárovej štruktúre

- vystrihnúť

- kopírovať

- vložiť

- vymazať

Pro verzia naviac ponúka možnosť vybrané súbory odoslať cez Bluetooth, Infra, email a MMS. Avšak či je to výsada Pro verzie alebo novšej verzie všeobecne ťažko povedať. Táto možnosť totiž pribudla až vo verzii 1.43 a verzia zdarma ma číslo stále 1.40...

swiss managerswiss managerswiss managerswiss managerswiss managerswiss managerSystémové informácie

Táto časť ponúka detailné informácie o hardware a software aktuálneho mobilného telefónu. Každá položka v zozname ponúka ešte ďalšie detaily po kliknutí na ikonu v spodnej časti. V skratke sú to:

- IMEI

- celkový čas od spustenia mobilu

- voľná pamäť RAM

- voľné miesto v pamäti telefónu

- rýchlosť procesora

- počet farieb displeja

- počet nainštalovaných aplikácií (spolu so systémovými)

- stav batérie

swiss managerswiss managerswiss manager

Nastavenia aplikácie

Nastavenia sú rozdelené tiež do záložiek, Pro verzia ich obsahuje trocha viac. Popisovať ich budem postupne:

Task

- Zobraziť skryté spustené aplikácie (Pro verzia)

- Ukončiť systémové aplikácie (Pro verzia)

- Vyčistenie RAM pri zatvorení flipu (len na P990)

- Vyčistenie RAM pri nečinnosti (toto s radosťou vypína prehrávač hudby)

- typ vyčistenia RAM – Pro verzia má aj tretiu úroveň kedy spôsobí tzv. pamäťový kolaps a uzavrie aj systémové aplikácie.

File

- Zobraziť systémový disk (len na čítanie)

- Zobraziť systémové adresáre

- Pýtať potvrdenia pri vymazaní súborov a podobne

Behavior

- Dlhé kliknutie na systémovú ikonu (Po verzia) – tu si môžete nastaviť čo sa má stať keď chvíľu podržíte stylus na systémovej ikone Swiss Manager. Môže sa vám zobraziť status (úroveň batérie a voľná RAM), ukončiť všetky aplikácie, ukončiť aplikácie na pozadí, ukončiť aktuálnu aplikácie, skryť samotnú ikonu alebo spustiť vami zvolenú aplikáciu

- Odolávať pokusom o zatvorenie (Pro verzia) – Swiss Manager sa bude tváriť ako systémová aplikácia a teda sa neuzavrie ani pri nedostatku RAM

- Zobraziť nápovedu na lištách s ikonami (stačí podržať chvíľu stylus na ikone)

swiss managerswiss managerswiss managerIcon (Pro verzia)

- Štýl systémovej ikony – žiadny, ikona programu (žiadna informačná hodnota, len pre rýchly prístup k programu), jednoduchá (hodiny a vyťaženie procesoru a RAM sa prekrývajú), štandardná (vyťaženie procesoru a RAM v hornej časti, hodiny dole), detailná (k štandardnej pribudne ukazovateľ voľného miesta v pamäti telefónu a stav batérie), fixná (je to v podstate detailná ale zobrazuje sa namiesto základných ikoniek batérie a správcu aplikácií, v podstate asi najlepšia možnosť)

- priehľadnosť pozadia ikony

- ďalšie tri položku už slúžia na uživateľské nastavenie farieb samotnej ikony

swiss managerswiss managerswiss manager

Systémová ikona

Krátkym kliknutím na ľavú časť ikony zobrazíte menu so spustenými aplikáciami a ďalšími položkami. Ak kliknete na pravú časť, dostanete sa do nastavení podsvietenia displeja. Podržaním stylusu uskutočníte akciu, ktorú ste si nastavili v nastaveniach.

swiss managerswiss manager

Výrobca (download): http://www.cellphonesoft.com

Záver

Swiss Manager a Swiss Manager Pro je skutočne šikovná aplikácia, ktorá uľahčuje prácu. Osobne odporúčam zakúpiť si Pro verziu, ktorá vďaka systémovej ikone výrazne urýchľuje prepínanie medzi spustenými aplikáciami a tiež vďaka Favorites máte kdekoľvek prístup k ďalším aplikáciam. Zároveň máte prehľad o systéme a vďaka zobrazovaniu aktuálneho času v spodnej lište tiež vždy viete koľko je hodín. Cena 20 € nie je nijak závratná a zaručí vám doživotný bezplatný upgrade na novšie verzie a zároveň aj kvalitnú a rýchlu podporu, ktorú som mal možnosť si overiť. Aj v noci môžete očakávať odpoveď do hodiny.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 28.06.2007 - 15:16

borizz: graffoo skvely clanok. Naozaj patri to medzi aplikacie, ktore by mal mat kazdy uzivatel UIQ3. Osobne som sa k nej vratil aj v pripade najnovsieho FW. Ma to svoje opodstatnenie. Ked uz nic ine tak minimalne v oznacovani aplikacii hviezdickou aby neprislo k nezelanym zatvoreniam pri praci. Clanok aj so screenmi ma u mna jednotku :D

anonymous28.06.2007 - 18:02 Trvalý odkaz

Jessica: Velmi zrozumitelne napisane.Mam ju vo svojom P990 od zaciatku a je to uzitocna app.Aj do Lilinky ju supnem,len co dorazi.;)

anonymous28.06.2007 - 21:59 Trvalý odkaz

graffoo: thankujem UIQisti ;) ak sa mi v priebehu leta podari, spravim recenziu na Y-Browser pre S60. Sice nic pre vas, ale tiez potesi :)

anonymous01.07.2009 - 21:52 Trvalý odkaz

gembler: je taky program aj pre symbian S60 9.x hlavne aby obsahoval funkciu "zmeni? systémový status aplikácie - slúži to na to, aby vám systém v prípade nedostatku pamäte RAM neuzavrel aplikáciu ktorú používate"

Celá diskusia 4 príspevky