Apple predstavil nový iOS 5

Apple predstavil 6. júna 2011 vo večerných hodinách nášho času na Apple konferencii WWDC 2011 v San Franciscu novú verziu operačného systému iOS 5. Aktualizácia bude dostupná na jeseň pre zariadenia iPhone 3GS, iPhone 4, iPad, iPad2 a pre iPod Touch tretej a štvrtej generácie.

iOS 5 prinesie niekoľko dôležitých vylepšení. Podľa Apple ich má byť až dvesto. Medzi tie významnejšie patrí Notification Center. Prinesie nový spôsob, ako ľahko pristupovať ku všetkým oznámeniam. Textové správy, zmeškané hovory, záznamy v kalendároch, upozornenia aplikácií, všetko budú mať používatelia na jednom mieste. Podobne ako na Androide, bude fungovať oznamovacia roletka aj na iOS 5.

Na zamknutom displeji budú zobrazené upozornenia a zmeškané udalosti. Po jednej položke sa budú dať z notifikačnej lišty odstrániť. Môžete si vybrať, ktoré oznámenia sa budú zobrazovať. Dokonca aj burzové informácie alebo aktuálne počasie. Nové oznámenie sa krátko zobrazí v hornej časti obrazovky bez prerušenia vašej činnosti na zariadení.

Newsstand bude váš novinový stánok v mobilnom zariadení. Všetky predplatné novín a časopisov budú spolu na jednom mieste. Automaticky na pozadí prebehnú aktualizácie, takže vždy bude mať používateľ najnovšie číslo bez námahy.

Apple iOS 5

Internetový prehliadač Safari má byť ešte lepší. Prinesie funkciu Reader, známu z počítačovej verzie. Ten nastaví správnu veľkosť písma, odstráni zbytočné obrázky alebo reklamu, a umožní prehľadné čítanie textu. Prípadne sa stránka bude dať odložiť a prečítať neskôr v off-line režime. Pribudne prehliadanie v paneloch pre jednoduchšie prepínanie medzi stránkami.

Nová verzia operačného systému bude obsahovať aj integrovanú aplikáciu Twitter. Stačí sa prihlásiť iba raz a môžete so svojimi priateľmi zdieľať videá, fotografie alebo aj umiestnenie priamo z vášho zariadenia. Twitter nájdete zapracovaný do viacero aplikácií v telefóne.

Služba iMessage bude posieľať cez Wi-Fi alebo sieť 3G textové správy, fotografie, videá, kontaktné údaje osôb alebo skupiny medzi zariadeniami s iOS 5. Nebude chýbať aj potvrdenie o prečítaní správy. Môžete začať konverzáciu na jednom a dokončiť na druhom zariadení. Použitie bezpečného šifrovania je samozrejmosťou.

Aplikácia Pripomienky vám pomôže spravovať úlohy, vytvárať skupiny úloh, nastaviť si čas upozornenia, priority či termín. Pripomienky sa zobrazia v iCal, Outlooku a budú automaticky aktualizované s iCloud.

Nové funkcie vo fotoaparáte potešia, ale najviac asi poteší tlačidlo fotoaparátu prístupné priamo na zamknutej obrazovke. Môžete fotiť bez nutnosti odomknutia displeja. Tlačidlo hlasitosti bude možné nastaviť ako spúšť fotoaparátu. Fotografie sa budú dať priamo v aplikácii orezať, otočiť, vylepšiť či odstrániť efekt červených očí. Pribudne organizovanie fotografií do albumov. Pokiaľ budete mať povolený stream fotografií na iCloud, automaticky sa fotografie stiahnu na všetky vaše ostatné zariadenia. To znamená, že spravíte fotografiu s iPhonom a vzápätí si ju môžete prezerať na vašom MacBooku cez iPhoto.

Vďaka novej funkcii PC Free nebudú potrebné žiadne káble na synchronizáciu. Tá prebehne cez Wi-Fi. Nastavenie a aktivácia nového zariadenia bude umožnená bez nutnosti pripojenia k počítaču cez iTunes. Takisto nové aktualizácie sa budú môcť stiahnuť priamo do zariadenia cez fuknciu Over-the-Air, tak ako ju poznáme napr. zo smartfónov HTC alebo niektorých Nokií.

Medzi ďalšie novinky v novom operačnom systéme pribudne:

- Game Center s možnosťou pridania fotografie do svojho profilu a nákup novej hry priamo z aplikácie Game Center.

- vylepšený e-mail klient prinesie editáciu písma, veľkosť alebo jeho tvar, rozdelenú klávesnicu na iPad, označovanie e-mailov, aj vstavaný slovník

- novinka Apple pre ukladanie a synchronizovanie obsahu iCloud bude integrovaná do všetkých zariadení a bude zdarma

Zdroj: apple.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu