Nokia má najnižšiu hodnotu akcií za 13 rokov

Fínsky gigant Nokia zažíva pochmúrne obdobie. Zverejnené kvartálne výsledky dopadli horšie, než sa čakalo a telefónov sa predáva menej a lacnejšie, než by si výrobca želal. Začiatkom apríla sme vás informovali o tom, že taiwanský výrobca telefónov HTC predbehol v trhovej hodnote Nokiu. Kým jeho zisk sa rýchlo zvyšuje, zisk Nokie klesá, a to aj napriek oveľa vyššiemu počtu predaných mobilných zariadení.

Na vine je hlavne cena za mobilné telefóny, pretože fínsky producent má vo svojom portfóliu veľké množstvo lacnejších zariadení nižšej kategórie. HTC sa zameriava na smartfóny, ktorých hodnota je oveľa vyššia. Ako dôsledok zlých výsledkov nastala reorganizácia spoločnosti, ktorá so sebou prináša aj nepopulárne opatrenia v podobe znižovania stavov zamestnancov. Nokia preto pristúpila ku globálnemu zníženiu ich počtu. Celkovo má ísť o 4 000 zamestnancov z približne 65 000 ľudí.

Prečítajte si: Nokia prepustí 4 000 zamestnancov, budúcnosť Symbianu otázna (28. 4. 2011)

Že na tom Nokia nie je veľmi dobre, naznačili aj začiatkom roka pre mnohých ťažko uveriteľné správy o spojení s americkou spoločnosťou Microsoft a ich dohode o produkcii nových modelov "múdrych" telefónov s operačným systémom Windows Phone. Na Symbian vraj spoločnosť nezabudne, každým dňom sa očakáva najnovšia aktualizácia, ktorá príde s poetickým názvom Symbian Anna.

Prečítajte si: Nokia prechádza na Windows Phone (11. 2. 2011)

Najnovšie prebehla ekonomickým svetom správa, že akcie spoločnosti Nokia zaznamenali dnes výrazný prepad po tom, čo firma zhoršila výhľad svojho zisku pre druhý kvartál 2011. Odôvodňuje to tvrdou konkurenciou na trhu a nečakane nízkou cenou za mobilné zariadenia. Rovnako aj dopyt po nich stále klesá. Preto sa v Nokii dohodli, že nebudú prognózovať svoje očakávania pre zvyšok roka. V dôsledku tejto správy sa akcie firmy prepadli už o 17 % na 4,75 eur (cena z 31. 5. 2011 19:15 hod.), čo je najnižšia cena od roku 1998. Pritom ešte pred štyrmi rokmi bola hodnota akcií 23 eur.

Nokia akcie graf

graf: bloomberg.com

Spoločnosť sa obáva, že jeho čisté tržby z mobilnej divízie budú výrazne nižšie než očakávaný rozsah 6,1 až 6,6 miliardy eur. Prevádzková marža bude pravdepodobne takisto mimo predpokladaných výsledkov. Výkonný riaditeľ spoločnosti Stephen Elop sa vyjadril, že po príchode iPhonu od firmy Apple v roku 2007 sa očakávania spotrebiteľov zvýšili a operačné systémy Symbian a MeeGo už nedokázali udržať krok s iOS ani s neskorším systémom Android od Google. Analytik spoločnosti Jefferies International Lee Simpson povedal: "sú nútení dávať veľkú zľavu...nikto nechce tieto telefóny, je to skutočne hrozný rok pre týchto ľudí."

Zdroj: bloomberg.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu