Sony Ericsson K530i

RECENZIA mid-endu 3G nástupca K510i s FM rádiom, 2 Mpix fotoaparátom a M2 kartami.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

frekvencie: 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS

rozmery: 102 x 46 x 14 mm,

hmotnosť: 92 gramov (zistená: 91 g),

displej: aktívny, 262 144 farieb, 176 x 220 b., uhlopriečka 51 mm,

fotoaparát: 2 Mpix (1600 x 1200 b.), záznam videí (176 x 144 b.),

predná kamera pre videohovory,

pamäť 16 MB + MS Micro, 1000 kontaktov,

správy: SMS, EMS, MMS (do 300kB), CB, e-mail, RSS, instant messaging,

globálny prenos dát: GPRS, UMTS,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR (A2DP), Fast port, mass storage,

hudba: MP3/AAC/eAAC/eAAC+/WMA prehrávač, FM rádio s RDS, TrackID,

ostatné: Java, NetFront internetový prehliadač, Picture Blogging

batéria: BST-33, 950 mAh,

výdrž: do 9 h hovoru/390 h pohotovosti,

SAR: 1,17 W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, blesk, makro, autofocus, IrDA, Wi-Fi, EDGE, HSDPA, 3,5 mm jack (adaptér v balení), prehliadač dokumentov,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

R6BC002, R3A022

Obsah balenia:

mobil, batériu BST-33, nabíjačku CST-60, stereo handsfree, USB kábel DCU-61, CD a potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Dizajn K530-ky ľudí v mojom okolí milo prekvapil. V ľavej stene sa ukrýva pod krytom M2 karta, v pravej dvojité tlačidlo pre reguláciu hlasitosti alebo zoomu a spúšť(ač) fotoaparátu, v hornej vypínač prístroja / prepínač profilov, v spodnej Fast port a otvor pre pútko. Zadná stena je zatraktívnená pásom s jamkovitou textúrou, v ktorom je otvor nad reproduktorom aj objektív fotoaparátu. Mrzí ma, že už po pár dňoch mobil začal nepekne vŕzgať, pomohlo podloženie zadného krytu papierikom.

Klávesnica je veľmi dobrá, pekne bezfarebne podsvietená. Chválim alfanumerické tlačidlá aj hlavný päťsmerový ovládací prvok (4 smery plus potvrdzovanie) a samozrejmosťou je tlačidlo činností (multitasking, skratky...).

Displej je slabší, trochu vyblednutý...spomenul som si na K610i. Nastaviť si môžete len jas, od 50 % hore, ale regulácia doby spustenia šetriča či vypnutie zhasínania displeja chýbajú. Páčia sa mi pripravené témy, najmä Universe.

TIP: Kalendár (najbližšie udalosti) ako Java aplikácia MobyToday na pozadí pohotovostnej obrazovky vyrieši absenciu aktívneho pohotovostného režimu v Sony Ericssonoch. Viac v jej MobyToday">recenzii.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát sa vždy používa na ležato, spustíte ho bočným tlačidlom...samozrejme, až po odblokovaní klávesnice. Pamätá si naposledy použitú funkciu (foto / video) aj jej nastavenie. Nulou vyvoláte zoznam klávesových skratiek, sedmičkou napríklad spustíte okamžite nočný režim, štvorkou meníte rozlíšenie a potešila ma aj prítomnosť tvorby panoramatických snímok (z troch záberov). Pri prezeraní fotiek môžete aj otáčať na ležato, približovať a odosielať všetkými možnými spôsobmi.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

Záznam videí ma prekvapil svojou kvalitou...aj po štvornásobnom priblížení somdomčeky vo svahu videl, pri pozeraní videa na displeji, celkom ostro. Rozlíšenie 176 x 144 bodov je vhodné akurát tak do MMS-ky, ale práve vtedy poteší celkom dobrá kvalita takého videa. Nechýba prezeranie videí na ležato.

Parametre videa:

celkovo: 132 kbps (asi 1 MB / min.)

obraz: 176 x 144 b., 10 fps, 120 kbps

zvuk: 1 kanál, 8 000 Hz, 16 bit, 12 kbps

UKÁŽKA VIDEA (3GPP, 400 kB)

TIP: Jednoduchý a bezplatný (nielen) 3GPP a MPEG4 prehrávač: Total Video Player (2,7 MB, na 3GPP aj MPEG4).

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkcýh video formátov: SUPER.

Prehrávač hudby je bežný, ponúka ale všetko, čo potrebujem. Samozrejmosťou je prehrávanie na pozadí, napríklad počas písania SMS či prezerania WAP stránok.

TIP: Odporúčame prečítať si článok Porovnanie FM rádií.

Rovnako na pozadí funguje aj FM rádio s RDS a doplnkovou funkciou TrackID (bezplatné online zisťovanie názvu skladby cez databázu Gracenote).

TIP: Recenziu hudobného kábla nájdete v článku Sony Ericsson MMC-60. Recenziu prídavných stereo reproduktorov nájdete v článku Sony Ericsson MPS-60. Recenziu externe napájaných prídavných stereo reproduktorov nájdete v článku Sony Ericsson MDS-60.

Telefónny zoznam sa nezmenil, stále je rovnako pohodlný a pri listovaní vidíte aj čísla daných kontaktov. Vidieť môžete len čísla v zozname alebo na SIM, nie súčasne. Poteší záloha kontaktov na pamäťovej karte aj hromadné odosielanie kontaktov cez Bluetooth. Telefonické funkcie sú doplnené stále málo obľúbeným videotelefonovaním (O2 ani T-Mobile mimo Bratislavy ešte stále nespustili 3G). V Sony Ericssonoch vidíte na malej obrazovke seba, na veľkej druhú stranu...alebo naopak. K530i výborne poslúži aj na záznam hovorov, odporúčam priradiť záznamník zvukov pravému smeru ovládacieho tlačidla. Potom počas hovoru postačí klik doprava a nahrávate. Register hovorov je šikovný, len si nepamätá dĺžky jednotlivých hovorov a opakované hovory prepisuje. Rýchle vytáčanie čísiel funguje takto: v pohotovosti stlačím trojku a potvrdím "volať". Ak by som trojku podržal, ukáže sa mi telefónny zoznam s označeným kontaktom začínajúcim na D.

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčam tento článok.

Správy v K530-ke sú úplne rovnaké ako na iných Sony Ericssonoch. Tvorba SMS-iek spolu s podporou štandardu EMS. Nový editor MMS s ponukou možnosti vloženia objektu pod okienkom s textom. Výborný e-mailový klient s podporou príloh a častou automatickou kontrolou pošty, ktorý má len jedinú chýbu: stále absentuje podpora niektorých znakových sád (Windows 1250?). So všetkým súvisí veľmi dobrý slovník T9 s pamäťou na často používané slová. Páči sa mi, že sa slovník T9 vypne pri vypĺňaní niektorých políčkov v nastaveniach. CB správy (fungujú len v sieti T-Mobile Slovensko) sa zobrazujú pod názvom operátora. Ak však roamujete ako zákazník O2, kombináciu T-Mobile / O2 na displeji nahradí T-Mobile / lokalita, teda sa nápis O2 nahradí napríklad mestom "Banská Bystrica".

Nastavenie MMS ručne (univerzálne údaje pre všetky telefóny): Orange - O2 - T-Mobile

TIP: Každému odporúčame vyskúšať aj unikátnu schránku v spolupráci s Java aplikáciou Gmail. Ponúka viac než len prezeranie a písanie e-mailov (napríklad prezeranie dokumentov!), to však nájdete v jej recenzii.

Internetový prehliadač sa stlačením hviezdičky zobrazí na celom displeji, pozná aj ďalšie skratky (0 = zoom, 1 = záložky, ...). Pri 60 % zobrazení vidíte až 21 riadkov stále čitateľného textu. Na wapové stránky je tento prehliadač ako stvorený, na webové odporúčam Operu Mini. V pokrytí 3G poteší práve podpora UMTS týmto modelom, inak si musíte vystačiť s GPRS.

TIP: Určite vyskúšajte bezplatný Java prehliadač Opera Mini, resp. Opera Mini 4 beta.

Nastavenie internetového prehliadača ručne (univerzálne údaje pre všetky telefóny): Orange TU - O2 - T-Mobile TU.

Po pripojení mobilu ku PC dodávaným káblom sa zobrazí ako externá čitačka karty M2. Ale vtedy sa vypne ostatná časť mobilu a ten sa stáva ako mobil nepoužiteľným.

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

Nastavenie dátových služieb SMS-kou: Nokia - Sony Ericsson - Motorola (potrebná registrácia)

Päť opakovaných budíkov poteší, škoda len chýbajúceho nastavenia hlasitosti. Kalendár je stále rovnaký...rovnako dobrý. Ponúka všetko, čo môžete potrebovať, až kým si nezvyknete na vymoženosti iných značiek (zobrazenie mesačného náhľadu v pohotovostnom stave v Samsungoch, aktívny pohotovostný režim v smartfónoch či bežných Nokiách, zobrazenie udalostí pre označený deň v rôznych iných telefónoch, aj UIQ od Sony Ericssonu). Záchranou je MobyToday, Java aktívny pohotovostný režim len za asi 300 Sk.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu odporúčame ZYB. Na www.zyb.com som sa registroval, zadal meno, heslo, telefónne číslo a e-mail. Na mobil mi prišla SMS s heslom, ktoré som vpísal do online formulára. Ďalšou SMS-kou som obdržal všetky potrebné nastavenia. Online synchronizácia nielen kontaktov bude úspešná len po prihlásení na ZYB.com.

Ďalšie funkcie: úlohy, poznámky (aj so zobrazením na pohotovostnom displeji), synchronizácia, časovač, stopky, kalkulačka, pamäť kódov.

Medzi Java aplikáciami nájdete užitočnú online predpoveď počasia AccuWeather.com a ďalšiu online aplikáciu Audible. Predpoveď počasia pre Bratislavu na nasledujúce 3 noci a 3 dni zhltne len pár kB.

Pri nabíjaní K530i vidíte, ako aj pri iných Sony Ericssonoch, koľko ešte ostáva do nabitia.

Výhody:

- podpora 3G

- FM rádio s RDS,

- viacero vlastností telefónov vyššej triedy.

Nevýhody:

- absencia EDGE,

- slabší displej,

- vŕzganie krytu.

Orientačná cena: 6 990 Sk (sonyericsson-shop.sk)

Záver

K530i sa už predáva v Orangei, čoskoro sa objaví aj v našich obchodoch. Je to pekný 3G mobil strednej triedy. Ak ste ešte neokúsili čaro videohovoru, s K530i sa to možno zmení. Ponúka všetko, čo má ponúkať moderný mobil. Hudobné aj organizačné funkcie, slušný fotoaparát a dobrú výdrž (v GSM pásme).

Dôležité odkazy:

- podpora Sony Ericssonov

- kontakt na výrobcu (Sony Ericsson SK)

- distribútor (Sony Ericsson)

- služby zákazníkom (Sony Ericsson, SK)

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 07.09.2007 - 14:32

Vseved: Na www.sonyericsson.com píšu že displej má rozlíšenie 240x320

Celá diskusia 341 príspevkov