Sony Ericsson K700i

Recenzia vlajkovej lode Vrcholový model švédsko-japonského výrobcu, ktorý láka dizajnom aj funkciami.

Základná charakteristika:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz,

rozmery: 99 x 47 x 20 mm,

hmotnosť: 93 gramov,

displej: aktívny, 176 x 220 b., 65 536 farieb,

fotoaparát: VGA, možnosť komprimácie na 1 Mpix, panorama, záznam videí,

pamäť: 42 MB, 510 položiek v zozname, 100 SMS,

správy: SMS, EMS, MMS, CB, e-mail,

prenos dát: GPRS 4+2, IrDA, Bluetooth, kábel,

zábava: Java 3D, WAP 2.0, FM rádio, MP3 prehrávač,

batéria: 700 mAh, Li-Ion,

výdrž: do 6 h hovoru/350 h pohotovosti.

fotkafotkafotka

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Dizajn

Môj prvý kontakt s týmto modelom bol spojený s príjemnými pocitmi. Ide totiž o veľmi pekný, decentný telefón bez výmenných krytov s kvalitnou konštrukciou a s vylúčením zbytočných výstrelkov. Chválim malý priestor medzi displejom a hornou stenou, ktorý ostatní výrobcovia často zbytočne predlžujú. Aj v tomto prípade však mohol byť displej posunutý ešte viac nahor a klávesnica by tak získala ešte viac priestoru. Po stranách sa nachádza niekoľko tlačidiel ? regulácia hlasitosti, spustenie fotoaparátu a na druhej strane internetového prehliadača. V hornej stene nájdete infraport a tlačidlo pre zapnutie/vypnutie telefónu. Milo ma prekvapil kryt dátového konektoru v spodnej časti. Ochranné sklo displeja je zdanlivo náchylné na poškriabanie, ale to môžu potvrdiť až dlhodobejšie skúsenosti. Zadná stena, druhá tvár prístroja, obsahuje zreteľný prvok obsahujúci šošovku fotoaparátu, silnú svetelnú diódu, zrkadielko, konektor pre externú anténu a otvor reproduktora. Asi dve tretiny tvorí vysúvací hliníkový kryt akumulátora.

K700-ka sa drží veľmi príjemne a pomocou nej svoje okolie určite zaujmete.

Klávesnica

Kvalitná klávesnica s kvalitným bielym podsvietením. Joystick je ľahko ovládateľný a každému smeru je možné nastaviť ľubovoľnú funkciu, ktorú ním v pohotovostnom stave spustíte. Podržaním bočného tlačidla (QuickShare) spustíte fotoaparát. Aj dvojtlačidlo na reguláciu hlasitosti je ergonomicky spracované a v pohotovosti po jeho stlačení získate informáciu o dátume, profile a voľnej pamäti. Pravým polyfunkčným tlačidlom v pohotovosti vyvoláte menu Možnosti: tichý režim, zapnúť Bluetooth, zapnúť infraport, stav telefónu a rýchla voľba pomocou joysticku. K700-ka ponúka aj automatické blokovanie klávesnice (bez určenia času oneskorenia).

Displej

Krásny displej s rozlíšením 176 x 220 bodov (38 720 pixelov, t.j. asi 2,5-krát viac než v prípade rozlíšenia 128 x 128 bodov). Zhodné rozlíšenie nájdeme len u Motoroly V300/500/600 a Siemensu SX1. Dokonca aj múdre telefóny so Symbianom ponúkajú menej zobrazovacích bodov (176 x 208 v prípade všetkých Nokií Series 60). Aktívny displej zobrazí 65 536 farieb, opäť zhodne so spomínanými Motorolami či SX1-kou. Vyzdvihnúť však musíme antireflexnú vrstvu, ktorá zabezpečuje výbornú viditeľnosť údajov na displeji i na priamom slnečnom svetle.

Pri písaní správ vidíte 5 riadkov textu, pri ich čítaní 7, prehliadač zobrazí až 8 riadkov, v telefónnom zozname vidíte naraz 5 kontaktov, zvýraznený má pri sebe aj telefónne číslo. Sony Ericsson začal v menu používať aj horizontálne uložené záložky, takže pohyb medzi ponukami už nie je len vertikálny ako kedysi. V novinke nechýbajú témy ? štyri nájdete v novom prístroji.

Telefón ponúka jednu zaujímavú funkciu ? šetrenie energie. Po určitom čase sa displej úplne vypne, takže neponúka ani informáciu o čase či zmeškanej udalosti. V takomto stave ušetríte množstvo energie. Osobne túto funkciu využívam v SE P800 a rozdiel vo výdrži je veľmi zreteľný. Šetrič (obrázok alebo čas) zobrazuje aj zmeškanú udalosť. V nastaveniach displeja mi chýbajú funkcie ako nastavenie jasu, kontrastu, doby podsvietenia a pod.

Menu je zobrazené formou dvanástich animovaných ikôn. Pohyb medzi nimi animácie absolútne nezdržujú. Ostatné úrovne sú už textového charakteru, na displeji je súčasne vidieť 6 položiek zoradených pod sebou.

Fotoaparát

Podržaním tlačidla QuickShare spustíte kameru, ktorá umožňuje vytvárať statické snímka s rozlíšením 640 x 480 b., prípadne ich softvérovo zväčšiť až na 1 Mpix, a aj zaznamenávať 3GPP videosekvencie s rozlíšením 176 x 144 alebo 128 x 96 b. Počas fotografovania aj záznamu videoklipov je možné využiť digitálny zoom, ktorý je však len výrezom z VGA rozlíšenia. Dĺžka videa môže byť obmedzená veľkosťou MMS správy a využiť môžete aj niekoľko efektov (nočný režim, ČB, sépiové odtiene a pod.). V prípade fotoaparátu aj kamery je možné si na nočné zábery prisvietiť intenzívnou diódou, ktorá pomôže pri snímaní nočných objektov vzdialených najviac pol metra. Rozlíšenia snímok sú: 640 x 480 b., 320 x 240 b. (2x zoom) a 160 x 120 b. (4x zoom). Viacerých poteší aj možnosť nastavenia kvality snímky, čím je možné zmenšiť jej veľkosť pri zachovaní rozlíšenia. Zábavné sú rámiky, do ktorých môžete snímať svojich známych. K700-ky ponúka aj časovú samospúšť a vďaka gumenému krytu konektora je možné pri jej využití telefón aj pomerne stabilne oprieť o nejaký predmet. Veľmi zaujímavou funkciou je panorama, ktorá sa skladá z troch snímok.

FM rádio

Po pripojení priložených stereo slúchadiel je možné počúvať rozhlasové stanice. Telefón si zapamätá 20 uložených frekvencií, ale pochváliť musím aj rýchle automatické vyhľadávanie blízkych frekvencií. Kvalita aj hlasitosť reprodukcie sú dostatnočné. Žiaľ, nemal som možnosť otestovať rozhlasový prijímač v dopravnom prostriedku, kedy sa najlepšie ukáže, aký je prístroj citlivý na príjem signálu. Podľa mojich krátkych skúseností je prijímač v Nokiách o čosi citlivejší, čím zachytí viac rozhlasových staníc ako tento Sony Ericsson.

Prehrávač médií

Umožňuje prehrávať zaznamenané videá a samozrejme aj MP3 skladby, ktorých sa do telefónu zmestí najviac 40 MB. Rádio aj prehrávač médií je možné minimalizovať a pracovať s telefónom ďalej. Súčasťou prehrávača médií je aj grafický equalizér. Ponúka aj prehrávanie skladieb v náhodnom poradí a odoslanie súboru cez MMS, IrDA, Bluetooth alebo e-mail.

Music DJ

Aplikácia na vytváranie MIDI melódií. Pri tvorbe máte k dispozícii 4 riadky, pracovne ich môžeme nazvať nástroje. Každý riadok je rozdelený na 4 takty (doby, údery), pri tempe 80 ide o 3-sekundové úryvky (sample), ktorých je k dispozícii v každom riadku 32. Jednotlivé sample vkladáte do riadkov na určité políčka. Ak máte aspoň čiastočný hudobný sluch, peknú skladbu poskladáte za niekoľko chvíľ. Zdanlivo je k dispozícii množstvo samplov (štýly groove, salsa, reggae a techno), ale v skutočnosti vytvoríte 5 skladieb a vyčerpali ste všetky možnosti. Na adrese www.sonyericsson.com/fun by mali byť k dispozícii okrem množstva rôznych súborov na prevzatie aj ďalšie sample. Vytvorené MIDI melódie je možné odoslať viacerými cestami, podobne ako akýkoľvek iný objekt.

Správca súborov

V hlavnej ponuke funkcií nájdete aj zložky s obrázkami, zvukmi, videami, témami, hrami, aplikáciami a ostatnými objektmi. Priečinky obrázky a videá obsahujú aj samostatné zložky s objektmi vytvorenými kamerou.

Melódie

40-hlasé melódie znejú skutočne pekne. Telefón prehrá MIDI aj MP3 skladby. Ľubovoľnú melódiu zo správcu súborov je možné priradiť ku kontaktu alebo nastaviť ako bežné zvonenie či zvuk alarmu. Maximálna hlasitosť melódií je dostatočná. Vibrácie je možné aktivovať len pri tichom režime alebo vždy. Sú však slabšieho charakteru. Tichší tón pred vyzváňaním, ktorý poznajú napríklad majitelia T610/630 našťastie výrobca odstránil a pri prijatí hovoru začne ihneď hlasné vyzváňanie (ak si neželáte postupné zosilňovanie). SMS správe môžete priradiť jednu zo 6 typických melódií, kliknutie alebo ticho. Tichý režim aktivujete podržaním mriežky. K700-ka ponúka 7 profilov, každý obsahuje hlasitosť, melódiu, zosilňovacie zvonenie, vibrácie, upozornenie na prijatú správu, zvuk budíka, presmerovanie hovorov, povolenie hovorov (resp. zakázanie) a odpoveď na hovor (automaticky, ručne alebo ľubovoľným tlačidlom). Ako zvonenie je taktiež možné použiť aj zvukovú nahrávku (súbor AMR). Mnohých "sonyericssoňákov" poteší zrušenie akéhosi predzvonenia, ktoré sa výdy prehralo pred samotným upozornením prichádzajúceho hovoru v predchádzajúcich modeloch. Tento raz už začne vyhrávať hneď od začiatku melódia.

Obrázky

Telefón obsahuje niekoľko prednastavených obrázkov a zopár animovaných GIF-ov. Túto sekciu však využijete najmä pri prezeraní nafotených snímok. Tie nájdete v samostatnom priečinku. V náhľade vidíte 4 miniatúry, po potvrdení sa cez asi polovicu displeja zobrazí vybraná fotka. Prístroj však neponúka mnoho možností úprav obrázkov, tie je možné len odoslať cez IrDA, Bluetooth, e-mail alebo MMS alebo nastaviť ako tapetu, či priradiť ho ku kontaktu. Chýba mi možnosť priblíženia snímky, prípadne aj nejaké možnosti úprav, ktorými rozvíril vodu Siemens svojimi novými modelmi. Prezeranie fotografií bez rušivého okolia (na bielom pozadí) umožňuje funkcia slideshow (prezentácia).

Pamäť

zdieľaná 42 MB,

510 položiek v telefónnom zozname (prakticky telefónnych čísiel),

100 SMS,

do 300 udalostí v kalendári.

Telefónny zoznam

Do zoznamu vstúpite z pohotovostného stavu pohybom joysticku smerom nadol. Sony Ericssony síce nikdy nespolupracovali so SIM kartou výnimočne dobre, ale v tomto smere sa pohli ľady a už je možné pracovať s kontaktmi na SIM karte obdobne ako so záznamami v telefóne. Ako primárny telefónny zoznam slúži vždy len jeden typ ? kontakty alebo čísla SIM. 9 kontaktov je možné uložiť pod jednotlivé číslicové tlačidlá. Skupiny využijete opäť len pre hromadné odosielanie správ. Ani v tomto Sony Ericssone nechýba možnosť aktivácie voľby, ktorá sa vždy objaví po ukončení hovoru na nové telefónne číslo a vyvolá otázku "Uložiť nový kontakt?". Do telefónneho zoznamu v telefóne je možné uložiť 510 položiek, ak používate viacpoložkové záznamy, kapacita zoznamu prudko klesá. Ani vyhľadávanie kontaktov podľa jedného počiatočného znaku nespôsobuje v mojich rukách nadšenie. Nový kontakt obsahuje: meno (len jedna položka), niekoľko typov čísiel, e-mail, web adresa, obrázok, zvonenie, hlasové vytáčanie. Ku kontaktu je možné priradiť obrázok aj animovaný GIF, ale video žiaľ nie.

Hovor

S K700-kou sa telefonuje veľmi príjemne. Hovor je dostatočne hlasný, ponúka aj kvalitné hlasné handsfree a podržaním tlačidla "c" je možné počas hovoru vypnúť mikrofón (funkcia Mute). Citlivosť na signál nie je výnimočný, oproti iným telefónom zobrazuje indikátor trocha nižší stupeň pokrytia. Hovor je možné nahrať, voľbu nájdete v menu, ktoré vyvoláte stlačením joysticku. Po jeho ukončení hovoru na neznáme číslo sa zobrazí otázka, či chcete toto uložiť do zoznamu. Počas hovoru je viditeľný aktuálny čas aj dĺžka prebiehajúceho telefonátu.

SMS

Písanie správ je veľmi pohodlné, pomáha slovník T9 a reakcie telefónu sú v tomto prípade prekvapivo rýchle. Ako sme už spomínali, prístroj si zapamätá 100 textových správ. Pri písaní môže slovník T9 nahradiť písanie textu pomocou bočného dvojtlačidla, kedy počas držania jeho hornej časti napíšete druhý znak uvedený na tlačidle a v prípade držania spodnej časti zase tretí znak. Keď som kedysi vlastnil T65-ku, mal som tento štýl písania v obľube. V prípade písania pomocou T9 je možné zapnúť/vypnúť diakritiku. Sony Ericsson premieňa kombinácie dvojbodiek a zátvoriek na rôzne typy graficky zobrazených smajlíkov, to však nie je žiadnou novinkou. Odpočítavanie znakov sa opäť zobrazí až pred koncom správy. Pri písaní správ vidíte 5 riadkov textu. U starších modelov bolo častým problémom vymazanie správ z pamäte telefónu po výmene SIM kariet. V K700-ke už tento problém nie je.

MMS

Multimediálne správy zvládol tento výrobca na výbornú. Do nich je totiž možné vložiť text, obrázok, zvuk, video, práve vytvorenú fotku, záznam videa, zvukový záznam a nechýba ani dôležité stránkovanie. Neustále je na displeji vidieť veľkosť tvorenej správy.

E-mail

Prehliadač elektornickej pošty je na základnej úrovni. Dokáže dokonca stiahnuť aj prílohu, ktorú je možné uložiť. Do správy je možné napísať do 1 000 znakov. Diakritiku správ zobrazuje správne. Do e-mailu môžete okrem textu vložiť obrázok, zvuk (aj MIDI), grafickú tému, video, vizitku, fotografiu z kamery, zvukovú nahrávku, videoklip, dokument či iný súbor. Pred odoslaním je možné určiť aj prioritu správy. Klient umožňuje stiahnuť len hlavičky e-mailov.

WAP

Wapový prehliadač sa zmenil na internetový, a tak je možné už prehliadať aj http. Do prehliadača vstúpite stlačením špeciálneho bočného tlačidla. GPRS 4+2 taktiež zvyšuje pohodlie pri surfovaní.

Prenos dát

GPRS 4+2, Bluetooth, IrDA, kábel.

Organizačné funkcie

kalendár ? jednoduché zobrazenie mesačného náhľadu. Deň začiatku týždňa si určuje každý užívateľ sám. Udalosť je možné zvukovo pripomenúť vždy, nikdy alebo len ak je telefón zapnutý. Niekoho poteší aj funkcia hľadať, ktorú pri max. veľkosti kalendára 300 udalostí môžete veľmi jednoducho využiť. Udalosť je možné odoslať cez IrDA, Bluetooth alebo MMS.

úlohy ? poznámky dlhé max. 99 znakov s možnosťou zvukového upozornenia v zadaný čas.

poznámky ? texty bez akýchkoľvek ďalších vymožeností.

aplikácie ? priečinok s Java aplikáciami

budíky ? jednoduchý aj opakovaný. Nastaviteľná je aj melódia budenia.

časovač, stopky, kalkulačka ? tieto patria k najznámejším funkciám.

pamäť kódov ? po zadaní štvorciferného kódu a kontrolného slova budete mať bezpečne ukryté všetky dôležité kódy a heslá.

Hry

V prístroji nájdete 3 zaujímavé hry. Z nich ma zaujali šípky a tenis.

Výdrž, batéria

Batéria: 700 mAh, Li-Ion, výdrž: 6 h hovoru/350 h pohotovosti. Prakticky sa môžete spoľahnúť na 2-3 dni používania. Žiaden rekordman vo výdrži to nie je.

Výhody:

dizajn,

displej,

pamäť,

prehrávač MP3, rádio,

mp3 zvonenia,

kryt konektora,

možnosti fotoaparátu,

Nevýhody:

telefónny zoznam,

chýbajú pamäťové karty,

využitie displeja,

nemožnosť priblížiť obrázky,

Sony Ericsson K700 je právom nazývaný vlajkovou loďou výrobcu. Ponúka snáď všetko, na čo si spomeniete. Mnohých prekvapí v tak malom telefóne taký veľký displej s veľmi jemným rozlíšením. Užívateľa však pravdepodobne zamrzí pamäť len na 510 položiek v telefónnom zozname a vyhľadávanie podľa prvého znaku. Prekvapia však rýchle 3D hry, MP3 zvonenia, rýchlosť a možnosti fotoaparátu a mnoho ďalších funkcií. Jednoducho, momentálne máme k dispozícii najvybavenejší telefón na trhu, ktorý bude mať o chvíľu len jedného priameho konkurenta ? Siemens S65 s podporou pamäťových kariet a skutočne megapixelovým fotoaparátom, na druhej strane napríklad s o niečo slabším displejom.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 17.06.2005 - 16:23

veru super to bol telefónik, to bol môj najobľúbenejší a najdlhšie používaný telefón, do minulého týždňa ho ešte stále používala moja mama :-D, aj po 9 rokoch šlape stále bez problémov :-)

anonymous25.09.2006 - 04:45 Trvalý odkaz

Lawrence Max: My name is Lawrence Max from United Kingdom, I saw your advertisement on Fony.sk... I am Buying it for my Pastor, as a birthday gift... I hope you do understand that this is the matter of the urgency.. I will make the payment through My Online Hsbc Bank Transfer Directly into your account... I will make the payment, so Once I make the Payment my bank will e-mail you with the payment reciept comfirmation.. so You have to shipment the Item out to my Pastor through UPS courier service and email me and my bank the Tracking number or the airwaybill reciept from UPS... I will need the following details for the bank transfer:
Beneficiary's Name:
Bank Name:
Account Number:
Country:
Total Item Price + shipping through UPS:
Email address:
Bank Phone number:
Beneficiary's Phone number:
Awaiting your reply...
Thanks
God Bless

Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.0.7) Gecko/20060909 Firefox/1.5.0.7

anonymous13.04.2010 - 20:24 Trvalý odkaz

abc: stare dobre casi :)..

anonymous08.12.2011 - 12:14 Trvalý odkaz

davtom: Na tento mobil spominam len v dobrom ;-) 41MB internej pamäte bolo vtedy daco sialene :DD . No chybala mi tam pamätovka a tych 41MB som strasne rychlo zaplnil. Za to ale krastny displej, fotak s LEDkou, kryt konektorov, MP3, Radio, BT bolo na nezaplatenie. ;-) Super mobil.

Celá diskusia 5 príspevkov