vlkGPS

RECENZIA aplikácie Bezplatná Java aplikácia pre všetky telefóny spolupracujúca s GPS modulmi.

Človek by neveril, čo môže jeden Slovák vymyslieť, vytvoriť a zadarmo ponúknuť tisícom používateľov mobilných telefónov. Palo, zakladatel projektu bielyvlk.sk, sa už dávnejšie pustil do tvorby Java aplikácie, ktorá cez Bluetooth komunikuje s GPS modulom a informuje nielen o prijatých parametroch, ale využíva ich aj na zapisovanie trás, vyhodnocovanie prevýšenia, rýchlosti pohybu a najmä exportu prejdených ciest do rôznych mapových podkladov. Skrátka, mňa ako začiatočníka v GPS navigácii aplikácia vlkGPS dostala.

Skúšal som ju spokojne so Sony Ericssonom K800i a GPS modulom Nokia LD-3W. Krátke, ale pozitívne skúsenosti mám aj s Nokiou E61 a spomínaným modulom.

Kompatibilita

Java aplikácia vlkGPS vyžaduje zapisovanie a čítanie údajov do prístroja alebo na kartu a súčasne komunikáciu Java cez Bluetooth. To dokážu len novšie telefóny. Napríklad Sony Ericssony od modelu K750i, Nokie S40 od modelu 6230i, mnoho Nokií S60 (zrejme od modelu 6681) atď. V každom prípade treba bezplatnú aplikáciu vyskúšať. Svoje skúsenosti môžete potom uviesť aj v diskusnom fóre na stránke vlkgps.bielyvlk.sk.

V Nokiách S60 tretej generácie (Eseries, Nseries a pod.) nájdete aplikácie pre komunikáciu s GPS modulom priamo v softvéri. Ponúkajú základné informácie o rýchlosti, nadmorskej výške a pod. Ale keď aplikáciu vlkGPS preskúmate, zistíte, že ponúka oveľa viac.

Možnosti

Zobrazuje presné súradnice (aktuálnu pozíciu alebo pozíciu kurzora) - nadmorskú výšku - rýchlosť pohybu - mierku zväčšenia - traťové body (way-pointy) - navigačné informácie (azimut, smer, priamu vzdialenosť k bodu) - presný čas zo satelitov - zobrazenie poslednej prejdenej trasy s priebehom stúpania a klesania či rýchlosti.

Presný čas vypočítava zo satelitov a spresňuje podľa časového pásma nastaveného v mobilnom telefóne. U nás je to GMT+01.

Traťové body je možné ukladať, vyberať, vyhľadávať, upravovať, pridávať ku nim množstvo informácií. Tak isto nechýba ich označenie špecifickým symbolom, hrubým písmom, rôznofarebným písmom a pod.

Ukladanie traťových bodov je jednoduché. Stačí krížikom v strede obrazovky namieriť do danej lokality (stlačte dvojku alebo päťku pre aktuálnu polohu) a ručne uložiť potrebné údaje. Po vyplnení niekoľkých traťových bodov na prázdnej ploche sa vlkGPS premenil na šikovnú mapku môjho okolia. Ja som pridával traťové body ručne, pri návšteve daných miest. Avšak pri turistike môžete zadať traťové body doma podľa mapy, ktorú potom počas celej túry možno ani nevytiahnete z ruksaku.

Nechýba ani import a export traťových bodov a trás vo formáte .csv (Excel), .kml (Google Earth), .gpx (spojenie s fotkami) či .loc.

Pri zadávaní traťového bodu je k dispozícii meno, popis, lokalita, súradnice, nadmorská výška a okolie. Práve okolie je zaujímavý údaj. Využijete ho pri zväčšovaní mierky, kedy sa blízke body miešajú do jedného. Práve údaje s malým okolím (do 1 km) pri odďaľovaní mapy miznú a ostávajú zobrazené len tie podstatné body.

Najviac ma upútali práve spomínané trasy. Po nainštalovaní vlkGPS vidíte len prázdnu obrazovku. Pri dennom režime je biela, pri nočnom čierna, aby menej žiarila (rýchle prepnutie sedmičkou). Potom sa spojíte s vyhľadaným GPS modulom (priamo v aplikácii). V pravom hornom rohu sa v kružnici zobrazia satelity nad vami, zelené sú aktívne. Po stlačení mriežky sa dozviete aktuálne súradnice, opakovaným stlačením sa dostanete aj k opisu aktívnych satelitov. Hviezdičkou spustím zapisovanie cesty. Aby som nezabudol, k dispozícii (v nastaveniach) sú tri stupne kompresie. 0 zapisuje každú zmenu pohybu. Oplatí sa pri krátkych detailných trasách. Pri dlhších cestách odporúčam kompresiu 1, prípadne 2. Cesta autobusom z Prahy do Zvolena pri kompresii 1 zaberie asi 200 kB. Export trasy chvíľu trvá (pri 120 km trase ukladalo niekoľko minút), zobrazovaný je v pravom hornom rohu.

Po prejdení určitej vzdialenosti sa stláčaním mriežky dozvedám aj grafické zobrazenie zmeny prevýšenia či rýchlosti. Pri pohybe autom vidím, kde som stál na križovatke, pri cestovaní bicyklom ma zase zaujíma aj zmena prevýšenia na danej trase.

Aplikácia si pamätá niekoľko posledných trás, poslednú aj zobrazí. Ostatné môžete len exportovať (do mobilu, na pamäťovú kartu alebo cez Bluetooth).

Niektoré GPS moduly neponúkajú statickú navigáciu, teda pri pomalej chôdzi (pod 4 km/h) a státí neprenášajú údaje. Vraj je tak aj u Nokie LD-3W, ale ja som na displeji videl aj údaje 3,2 km/h a menej. Pre zdravú turistickú chôdzu, bicyklovanie a pohyb iným dopravným prostriedkom to však nie je problém. Statickú navigáciu je údajne možné softvérovo zapnúť. Tejto problematike som sa zatiaľ nevenoval a na internete som k nej našiel len nekomplexné informácie.

Najviac sa mi páčil export trasy vo formáte KML. Po nainštalovaní aplikácie Google Earth priamo do PC som mohol prejdenú trasu importovať do nej práve v tomto formáte.

V nastaveniach nájdete aj zmenu jednotiek (stupne, minúty a sekundy - m, km, mi, nm - km/h, m/s, mph, kt). Aplikácia je v slovenskom, českom, anglickom a francúzskom jazyku, zmenu uskutočníte v nastaveniach.

vlkGPS umožňuje aj permanentné svietenie displeja, no s podsvietením boli na mojej K800i problémy.

Tiež u mňa nastávali problémy s komunikáciou s Bluetooth GPS modulom. Pred vypnutím som vždy musel odpojiť zariadenie a po štarte zase pripojiť (bez vyhľadávania). Stačilo si na to zvyknúť.

FREE DOWNLOAD

- produktová stránka

Download priamo do mobilu aj z: wap.getjar.com -> Quick download -> kód 9374

Záver

vlkGPS je výborná aplikácia, zadarmo a do každého moderného mobilu. Komunikuje po slovensky a poteší každého turistu, športovca či len vyznávača techniky a Java aplikácií. Minimálne si overíte presnú rýchlosť jazdy vášho auta či stopnúť dĺžku výletu (chôdze, jazdy). Verím, že vlk zdokonaľovanie svojej aplikácie nevzdá a my sa môžeme tešiť na stále novšie verzie tohto zaujímavého programu.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 11.06.2007 - 18:07

Atlis: Hmmm, chvalihodny pocin, klobuk dolu a drzim palce.

anonymous11.06.2007 - 19:46 Trvalý odkaz

whito: no, uz testujem na SXG75 :P

anonymous11.06.2007 - 20:18 Trvalý odkaz

landscaper: ...myslim testovat na Nokii E50, nie na dialnicu E50. Doteraz som pouzival v Nokii E50 java aplikaciu odGPS. Tiez umoznuje export dat ale nezobrazuje aktualne zaznamenavany pohyb graficky. Avsak pri navigacii podla ulozenej trasy sa zobrazuje aj trasa ale bez zoomovania a pod. Teraz vyskusame Vlka a uvidime...Musim vsak konstatovat, ze podla clanku ide o DOBRU PRACU.

anonymous11.06.2007 - 20:34 Trvalý odkaz

landscaper: ...myslim testovat na Nokii E50, nie na dialnicu E50. Doteraz som pouzival v Nokii E50 java aplikaciu odGPS. Tiez umoznuje export dat ale nezobrazuje aktualne zaznamenavany pohyb graficky. Avsak pri navigacii podla ulozenej trasy sa zobrazuje aj trasa ale bez zoomovania a pod. Teraz vyskusame Vlka a uvidime...Musim vsak konstatovat, ze podla clanku ide o DOBRU PRACU.

anonymous13.06.2007 - 03:13 Trvalý odkaz

mirko: Ja to uz mam davnejsie je to dobre. Pouzivam to na E50 ale aj na K600i. E50 je trochu pomalsia v jave ale da sa. Na symbian skor odporucam SmartComGPS 1.53. Daj usa tam mapy kopirova tobrazky napr z google earth si urobim velky obrazok detailny v aplikacii skalibrujem a ficim. Este mam v mobile AFTrack a TomTom. GPS modul mam spominanu nokiu LD-3W s manualne vypnutou statickou navigaciou. Tu je pekny navod ako nato: http://www.navigovat.cz/Text/Ar.asp?ARI=113030 Inak pokusal som sa zapnut aj EGNOS ci ako sa to vola v module co dost podstatne spresni GPSko no aktivne to nevydrzi po odpojeni z programu(SirfDemo) v PC.

Celá diskusia 18 príspevkov