Samsung E420

RECENZIA low-endu Elegantné dámske véčko so slabšou výbavou a VGA fotoaparátom.

Základné parametre:

konštrukcia: véčko,

OS: vlastný,

frekvencie: 900 / 1800 / 1900 MHz

rozmery: 84 × 45 × 18 mm

dĺžka otvoreného prístroja: 154 mm,

hmotnosť: 77 gramov (zistená: 76 g)

vonkajší displej: aktívny (OLED), 65 536 farieb, 96 x 96 b, 20 x 20 mm,

vnútorný displej: aktívny (OLED), 65 536 farieb, 128 x 160 b., 32 x 40 mm,

fotoaparát: VGA (640 x 480 b.),

pamäť: 2 MB (súbory, MMS), 200 SMS, 500 kontaktov, 4 x 25 pripomienok v kalendári,

správy: SMS, EMS, MMS (do 100 kB), CB,

globálny prenos dát: GPRS,

lokálny prenos dát: kábel,

hudba: 40-hlasé MIDI,

ostatné: Java, WAP,

batéria: 750 mAh, Li-Ion,

výdrž: ???

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, blesk, kryt objektívu, autofocus, záznam videí, e-mail, RSS, instant messaging, EDGE, UMTS, HSDPA, Wi-Fi, IrDA, Bluetooth, mass storage, podpora MP3/AAC/eAAC/eAAC+/WMA, 3,5 mm jack (adaptér v balení), FM rádio, videohovor, prehliadač dokumentov.

Softvérová verzia testovaného telefónu:

E420XDGA1, GE420.01

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Zapnutie/vypnutie

Véčko Samsung E420 zapnete podržaním červného tlačidla pre ukončenie hovoru (stačí na 1 sekundu). Telefón sa dá otvoriť vtlačením palca medzi obe ramená. Po zapnutí sa spustí úvodná obrazovka s názvom telefónu – E240 a logom FUNclubu. Počas uvítania môžete mať nastavený tón zapnutia. Avšak keď máte vypnuté tóny klávesnice (v položke “Nastavenia zvuku”), uvítacia melódia bude automaticky deaktivovaná. Potom vás telefón vyzve na zadanie PIN kódu. Telefón nepodporuje offline režim. Až po zadaní PIN kódu nasleduje maximálne 32 znakový pozdrav, ktorý má štandardnú podobu “Samsung SGH-E420”. Pre výmenu SIM karty musíte najprv otvoriť kryt batérie, potom vytiahnuť batériu. SIM karta sa vyťahuje veľmi ľahko, je vložená medzi dva pliešky, ktoré spolu tvoria akúsi komôrku a minimalizujú poškriabanie zadnej strany karty.

Dizajn

Low-end Samsung SGH-E420 je určený najmä pre dámy, čomu nasvedčuje aj marhuľovo-biely ornament (v prípade bielej vzorky) na prednej stene telefónu, ktorý má aj vlastné podsvietenie. V predaji je aj čierna verzia s červenou kresbou. Tlačidlá vo vnútornej časti majú ružové podsvietenie. Na prednej stene sa nachádza malý vonkajší displej a VGA fotoaparát. Na pravej bočnej hrane sa nachádza spoločný otvor pre nabíjačku a hansfree na ktorom je použitý kryt, ktorý je pevne pripojený k telu telefónu. Nad otvorom pre nabíjačku nájdete tlačidlo pre spusenie fotoaparátu. Na ľavej stene je umiestnené len tlačidlo na upravenie hlasitosti, ktorému je priradená aj funkcia ZOOM-u pri prezearaní fotografií a môžete ním tiež prijať / odmietnuť hovor. Samsung podozrivo často vo svojich telefónoch zabúda na otvor pre šnúrku, tak je tomu aj v tomto prípade.

Klávesnica

Celá klávesnica sa nachádza na spodnom ramene telefónu. Má ružové podsvietenie. Alfanumerická časť pripomína šachovnicu, má dva farebné odtiene a je vytvorená z tvrdého plastu. Klávesy nie sú vyvýšené, sú zapustené do jednej roviny. Nad alfanumerickou časťou je štvorsmerné tlačidlo so stredovou voľbou, ktorou z pohotovosti vstúpite do prehliadača WAP-u. Je však veľmi malé a často som namiesto voľby nahor a nadol slačil stredové tlačidlo. Štyrom smerom sú priradené nasledujúce voľby : fotoaparát, prichádzajúce zvonenie, nová SMS-ka a budík. Tieto voľby nemožno zmeniť. Pri slabej batérii sa podsvietenie displeja i tlačidiel vypína.

Displej

Telefón disponuje dvoma displejmi. Vonkajší displej s rozlíšením s rozlíšením 96 x 96 bodov a vnútorný displej 128 x 160 bodov. Vnútorný má päť úrovní nastavenia jasu, podsvietenie displeja a kláves od 15 sekúnd po 10 minút, úsporné podsvietenie s časovým nastavením 10 sekúnd – 10 minút, tlmené podsvietenie od pätnástich sekúnd až po 3 minúty, 4 tapety, medzi ktorými môžete nastaviť ako pozadie kalendár s hodinami, fotografiu, prevzaté obrázky, alebo náhodnú tapetu, kedy sa vám po každom zobrazení pohotovostného režimu zmení obrázok na pozadí. Po nastavení ”zapnuté servisné svetlo” ornament bliká každých 8 sekúnd. Môžete nastaviť i jeden zo šiestich štýlov textu. Šesť riadkov pre text písaný v SMS správach je dostatočných, je možné nastaviť pri písaní aj väčšiu veľkosť písma, podčiarknuté a kurzíva, ale vtedy sa vám SMS-ka zmení na EMS-ku a 11 farebných škál číslic pri vytáčaní čísla. Menu tvorí matica animovaných ikon 3 x 3, kde môžete využiť posun pomocou číselných skratiek. Viditeľnosť na slnku je slabá.

Vonkajší displej má nezmeniteľné podsvietenie päť sekúnd, po ktorých sa vám zobrazia anlógové hodiny (dve verzie) alebo digitálne s dátumom. Vonkajší displej môžete rozsvietiť podržaním tlačidla hlasitosti. Pri podržaní bočného tlačidla fotoaparátu vám polúži ako hľadáčik, vtedy tlačidlo hlasitosti slúži na prevrátenie alebo otočenie snímaného obrazu.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát a prezeranie fotiek

V telefóne je integrovaný VGA fotoaparát, ktorý má i nastaviteľný nočný režim, 5 efektov (šedý, negatív, sépia, skica), otočenie obrazu (tlačidlom hlasitosti), časovač (3, 5 , 10 sekúnd), Rozmer VGA, QVGA, QQVGA, mobil (128 x 120), tri nastavenia kvality obrazu, tri zvuky spúšte (pri tichom režime je zvuk spúšte deaktivovaný), a možete nastaviť i predvolený názov snímky na vlastný. Fotografie si pozriete v položke "Funbox" , kde sa nachádza položka "Média-box" a pod ňou Je zložka “Moje fotografie“. Tu sú zobrazené len nafotené snímky v náhľade 3 x 3. Po otvorení snímky môžete použiť tlačidlo hlasitosti pre priblíženie.

EXTRA mínus: Samsung E420 neponúka záznam videí.

Melódie a prehrávač hudby

V telefóne je len 11 zvonení (podpora polyfonických melódií), 4 tóny správ a 2 tóny tlačidiel – Pípnutie a Xylofón (pri vytáčaní čísla a 3 znaky majú zvukovú škálu jeden a pol hodobnej oktávy). Profily sa v mobile nenachádzajú, zvonenie sa vypína podržaním mriežky v pohotovostnom režime, ktoré je sprevádzané vibráciou.

EXTRA mínus: nedokáže súčasne zvoniť a vibrovať.

Pamäť

Pamäť telefónu je veľká 2 MB. Samsung E420 nedisponuje pamäťovými kartami. Do telefónu sa vojde 1000 kontaktov , 200 SMS správ a 150 MMS správ, limit je však daný i veľkosťou pamäte 2 MB. Po pripojení k PC sa nespráva ako externý disk, potrebuje špeciálne ovládače (program).

Telefónny zoznam

V kontaktoch sa dá vyhľadať kontakt podľa viacerých začiatočných písmen, nie však podľa druhého mena v kontakte. Ku kontaktu môže byť priradených 5 telefónnych čísel, poznámka, fotografia/obrázok, melódia, jeden e-mailový kontakt a je možné priradiť kontakty do skupín. Všetky tieto voľby môžete zrealizovať len ak je kontakt uložený v pamäti telefónu. V telefóne je prítomná i rýchla voľba.

Hovor

Hovor môžeme prijať/odmietnuť otvorením/zatvorením telefónu (možno deaktivovať) alebo zeleným a červeným tlačidlom vo vnútri telefónu. Nastaviť môžeme i prijatie ľub. tlačidlom. Počas hovoru je možné mať zapnuté minútové upozorňovanie, upraviť hlasitosť reproduktora, zapnúť reproduktor, napísať SMS-ku, použiť SIM toolkit alebo vytočiť ďalšie číslo zo zoznamu. Hovor nezaznamenáte. Zeleným tlačidlom pre vyvolanie hovoru v pohotovostnom režime vyvoláte záznamy hovorov, v ktorých máte zobrazené všetky volania a môžete si pozrieť číslo, čas a dátum hovoru. V hlavnom menu a ponuke "Záznamy hovoru" sú hovory rozdelené do zmeškaných, prijatých a volaných, dajú sa tu všetky vymazať . V položke “čas hovoru“ si môžete pozrieť trvanie len posledného hovoru a celkový prevolaný čas prijatých / volaných hovorov a vynulovať počítadlo.

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčam tento článok.

Písanie textov

Slovník T9 bol v testovanej vzorke len v českom jazyku. Podržaním tlačidla nenapíšete číslicu, ale len druhý znak v poradí.

SMS

Ak pri písaní eliminujete prehmaty pri prepínaní ( písmená, T9, čísla, znaky), tak vám SMS-ky na E420 nebudú robiť problémy. SMS správy sú štandardné – 160 znakov alebo písanie dlhej SMS správy 12 x 145 znakov. Po pridaní obrázku alebo zmene písme sa vám SMS-ka automaticky zmení na formát EMS.

MMS

Do MMS správy môžete vložiť obrázok, fotografiu, zvukovú nahrávku, vlastnú melódiu, text, a využiť môžete aj stránkovanie. Každá stránka môže obsahovať len 250 znakov textu. Obmedzením je celkový limit 95 kB na správu.

Nastavenie MMS ručne (univerzálne údaje pre všetky telefóny): Orange - O2 - T-Mobile

WAP

V Samsungu E420 je použitý zastaraný prehliadač Openwave, ktorý je veľmi pomalý. Je určený na prezeranie menej náročných WAP stránok, na web radšej zabudnite úplne. Ponuka funkcií sa objaví po kliknutí na logo prehliadača v ľavom hornom rohu. Tlačidlom pre ovládanie hlasitosti sa posúvate po celých stránkach, stlačením mriežky sa zobrazí ponuka : choď na URL, záložky, správy a média box.

Nastavenie internetového prehliadača ručne (univerzálne údaje pre všetky telefóny): Orange TU - O2 - T-Mobile TU.

Prenos dát

Okrem GPRS chýba Samsungu E420 kompletná škála prenosových možností. Do telefónu tak dostanete súbory jedine cez WAP alebo kábel (+ špeciálny program), z mobilu zase cez MMS.

Nastavenie dátových služieb SMS-kou: Nokia - Sony Ericsson - Motorola (potrebná registrácia)

Organizačné funkcie

Budík - tri budíky sú postačujúce. Ranný budík môžeme nastaviť na budenie iba raz, každý deň, alebo si môžeme zvoliť v ktoré dni v týždni nás telefón zobudí. Ďalšie dva budíky majú rovnaké funkčné nastavenia. Po nastavení "Automatické napájanie zapnuté" vás budík zobudíaj pri vypnutom telefóne. Budík môže mať jednu z 3 melódií.

Kalendár -môže byť zobrazený i ako pozadie, je farebne rozlíšený, možno do neho písať poznámky s označením “Harmonogram”, “Úlohy”, “Hovor”. Po slačení pravého tlačidla “Voľby” môžeme prejsť na ďen, zobraziť všetky, zmazať deň, vymazať všetky. Poznámku môžeme zobraziť, vymazať, presunúť a kopírovať.

Ďalšie funkcie: kalkulačka, prevodník, hlasový záznam, časovač, stopky

Java

SnowBallFight - hra zo starších samsungov, kde do súperov hádžete snehové gule

Bubble smile – logická hra

Výdrž, batéria

3.7V, 750 mAh. Výdrž batérie pri bežnom používaní bola 3-5 dní. Pri nabíjaní však zostáva svietiť displej tlmeným podsvietením a telefón vás neupozorní ak batéria je už nabitá a pri opätovnom zastrčení nabíjačky dobíjanie opäť pokračuje.

Výhody:

- vzhľad,

- spracovanie

Nevýhody:

- neschopnosť súčasne zvoniť a vibrovať,

- chýba nastavenie podsvietenia pre vonkajší displej,

- chýba otvor pre šnúrku,

- chýba Bluetooth / IrDA.

Orientačná cena: 4 990 Sk s DPH (Agora plus)

Záver

Samsung E240 je smerovaný predovšetkým ženám, ktoré nemajú vysoké nároky na funkčnú výbavu a viac im záleží na vzhľade telefónu. Za významného konkurenta E420 považujem Motorolu PEBL, ktorá za nižšiu cenu ponúka podstatne viac. Ale Samsung E420 svojim vzhľadom istotne presvedčí nejednu dámu.

Dôležité odkazy:

- kontakt na výrobcu (Samsung SK)

- distribútor (Samsung)

- služby zákazníkom (Samsung, SK)

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 28.05.2007 - 02:45

LoL: chýba IrDA a otvor pre snurku tak to uz je hyper low end :D a este k tej neschopnosti sucasne zvonit a vibrovat tak ako to nechapem ako to moze mat v dnesnej dobe taka nosa telefonov. Co si ja pamatam tak pred vela vela rokmi tutu funkciu mal dnes uz stary Siemens M35, vlastne cela 35tkova rada...

anonymous28.05.2007 - 14:52 Trvalý odkaz

Mato: chces r+v, kup d900 :D

anonymous28.05.2007 - 20:40 Trvalý odkaz

Quo: Sgmsung ma pekne fony,len mne nejak nepasuju...

Celá diskusia 3 príspevky