4ka smart tipy: Cestovanie a platby v zahraničí: najlepšou voľbou sú karty, hotovosti noste čo najmenej

Žijeme v Dobe Dátovej a s ňou prichádzajú aj nové spôsoby, ako platiť za veci, ktoré kupujeme. Sotva sme si zvykli na platobné karty a nakupovanie cez e-shopy, mladá generácia už platí cez Apple Pay pomocou chytrých hodiniek.

V našom 10-dielnom seriáli, pripravenom v spolupráci s mobilným operátorom 4ka, vám predstavíme evolúciu e-platieb a ukážeme vám, ako využiť online platby bezpečne a naplno.

V krajinách okolo nás môžete platiť eurom, no pri cestách do Česka, Poľska, Maďarska alebo Chorvátska budete musieť presedlať na miestnu menu.

Ako sa vlastne pri platbách v zahraničí správať. Potrebujete hotovosť? Ako veľa? Oplatí sa využívať zmenárne, alebo sú bezpčnejšie a lacnejšie bankomaty? 

Poradíme, ako sa nenechať napáliť, čo najviac ušetriť a minimalizovať záujem zlodejov.

Radšej karta ako cash 

Platbu hotovosťou, inými slovami bankovkami a mincami, by ste mali použiť až v prípade, že ostatné možnosti zlyhajú. 

Oveľa väčší zmysel dáva pípnutie platobnej karty pri pokladni. Vždy zaplatíte správnu sumu a keďže nenosíte plnú peňaženku, zlodejov zaujímať nebudete. Kartu v prípade problémov zablokujete jediným telefonátom, po návrate domov požiadate o novú a dlhoprstým zostane len bezcenný kúsok plastu. 

Samozrejme, je dobré sa poistiť. Karty by ste mali nosiť aspoň dve, uložené na rôznych miestach. Ak cestujete viacerí, nikdy svoje osobné veci nenechávajte v jednom batohu. Len tak vám vždy zostane záloha a nebudete musieť podliehať panike. 

Skontrolujte si tiež, či vaše limity nie sú príliš nízke, vyhnete sa tak trapasu u čašníkov a hotelovej recepcii. 

Kreditka sa hodí, najmä ak chcete auto

Kreditnú kartu nevyhnutne nepotrebujete, no ak vám ju banka ponúka, dokážete sa správať zodpovedne a postrážiť si limity, smelo do nej. 

Pomôže vám pri požičiavaní auta, bookovaní hotela, je prijímaná takmer všade a uľahčí prípadné reklamácie platieb. Bonusom môže byť aj poistenie či vstup do letiskových salónikov zadarmo. 

Ak hotovosť, tak najlepšie z bankomatu známej banky

V niektorých krajinách by ste výlet isto zvládli len s platobnou kartou. V menších mestečkách, lokálnych baroch a obchodoch so suvenírmi ale hotovosť zrejme potrebovať budete. 

Na zmenárne sa vykašlite. Lovenie kurzov a čakanie pred prepážkou patrí do minulého storočia. 

Nájdite si bankomat akejkoľvek známejšej banky a vyberte peniaze z neho. Ak patrí do rovnakej nadnárodnej siete ako vaša banka (Erste, Raiffeisen, Intesa Sanpaolo a iné), poplatok bude len minimálny, prípadne dokonca žiadny.

V zahraničí sa zrejme na displeji zobrazí otázka, či chcete použiť konverzný kurz alebo “zaplatiť v miestnej mene”. Vždy voľte druhú možnosť, vyjde vás to výhodnejšie. V obchodoch platí to isté. 

Platba mobilom – využite mobilné aplikácie a fintech startupy, napr. Revolut

Cestovatelia odporúčajú aplikáciu Revolut, dostupnú úplne zadarmo. Bez poplatku dokonca môžete získate aj ich platobnú kartu, ktorá vám domov príde poštou.

Účet v Revolute si dobijete ešte doma a namiesto celej výplaty naň stačí poslať len pár stoviek. V zahraničí potom použijete ich kartu a tento disponibilný limit. Na Revolut účte si môžete držať len nevyhnutné minimum financií vyčlenené na daný deň a vaše hlavné bankové konto s niekoľkými poslednými výplatami zostane v bezpečí.

 

MasterCard karta Revolutu je akceptovaná takmer všade, v prípade potreby získate možnosť vybrať až 200 eur mesačne v bankomatoch bez poplatku a služba sľubuje, že jej konverzné kurzy pri platbe inou menou ako euro budú na úrovni minimálnych tzv. medzibankových kurzov, teda výhodnejšie pre vás.

Samozrejme, oplatí sa pozrieť aj na konkurenčné služby Monese či N26, ktoré ponúkajú podobné výhody. 

Pripravené v spolupráci s mobilným operátorom 4ka.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu