iGo Stowaway Ultra-Slim Bluetooth Keyboard

RECENZIA Bluetooth príslušenstva Bezdrôtová klávesnica prepojiteľná so smartfónmi (Windows Mobile, Symbian, Palm, BlackBerry) aj PC (Windows, Mac).

Nokia už niekoľko rokov ponúka svoju skladaciu Bluetooth klávesnicu NokiaSU-8W. Jej hmotnosť je 210 gramov, rozmery otvorenej klávesnice 262 x 87 x 13 mm, zavretej 133 x 87 x 19 mm. Napájaná je dvomi AAA batériami. Jej cena je do 3 990 Sk, v obchodoch ju však už nájdete skôr výnimočne.

Nokia SU-8W

Potešil som sa preto podobnej klávesnici inej značky, konkurencia ešte nikomu neuškodila. Na trhu sa nachádza aj HP Bluetooth Foldable Keyboard, ale tá má pochybnú podporu a nevedel som sa dopátrať ku ovládačom. Preto neviem, či funguje len s niekoľkými vreckovými počítačmi HP, alebo existujú ovládače aj pre iné zariadenia s Windows Mobile. Jej cena približne 2 000 Sk je určite atraktívna.

Klávesnica Stowaway Ultra Slim určite funguje po spojení so zariadeniami s OS Windows Mobile, Symbian, BlackBerry aj bežným PC (Windows). Či sa medzi podporovanými prístrojmi nachádza aj ten váš, zistíte na stránke podpory, kde už len vyberiete výrobcu a model vášho mobilného zariadenia.

Základné parametre:

- rozmery: 139 x 99 x 13 mm (zavretá) alebo 251 x 148 x 13 mm (otvorená)

- hmotnosť: 160 gramov

- tlačidlá: 18 x 18 mm,

- napájanie: 2 x AAA

Prvé zapnutie si vyžaduje aktiváciu viditeľnosti stlačením Ctrl a oboch Fn tlačidiel. Vtedy sa rozsvieti zelená dióda, ktorá počas aktivity klávesnice bliká. Nutná je inštalácia ovládača. Ten nájdete práve na stránkach podpory. Do Nokie E61 som ho stiahol priamo, do Samsungu i600 som využil inštaláciu cez PC a Active Sync. Stowaway má dlhú výdrž a nemá problémy so spárovaním, ktoré sa objavuje u klávesníc značky HP.

V softvéri telefónu si môžete nastaviť rôzne skratky pre spúšťanie vybraných funkcií, aplikácií!

S Windows Mobile 5.0 (Samsung i600) aj OS Symbian 9.1 (Nokia E61) pracovala klávesnica veľmi dobre. S OS Symbian nefungovali kombinácie pravého (zeleného) funkčného (Fn) tlačidla, toto plnilo rovnakú funkciu ako ľavé Fn (modré). V prípade Windows Mobile som pozoroval plnú funkčnosť klávesnice.

Po zatvorení sa vypne, po otvorení sa spojí s naposledy spojeným telefónom. Písanie je výborné, oproti notebooku som nepociťoval výraznejší rozdiel. Niekomu môže vadiť stabilita klávesnica, ktorá neleží na stole celou plochou. Ja som v tomto smere problémy nemal. Číslice píšete buď po aktivácii Numlock, alebo kombináciou s Fn. Zadávanie slovenských znakov nie je možné. Chýba totiž štvrtý rad znakov, číselný rad, na ktorom by mohli byť tlačidlá s diakritikou. Rovnako sa mi nepodarilo na žiadnom zariadení zadať znak s diakritikou kombináciou tlačidiel.

Oblokovať sa mi nepodarilo ani jeden z dvojice použitých mobilov. Skúšal som rôzne kombinácie tlačidiel, ale vždy som sa musel načiahnuť a mobil odblokovať ručne.

V Samsungu i600 mi chýba pohodlné kopírovanie textu, s klávesnicou Stowaway som nemal problém. Stačilo podržať shift, šípkami vyznačiť text a pomocou Ctrl+C a Ctrl+V ho skopírovať a vložiť.

Konštrukcia klávesnice je veľmi dobrá. Chválim tiež odpojiteľný držiak telefónu. V balení nájdete aj praktické puzdro na klávesnicu.

Orientačná cena: 3 990 Sk (itonline.sk)

Záver

Klávesnica Stowaway ma príjemne prekvapila. Je z kvalitných materiálov, pohodlná, vďaka protišmykovým nožičkám stabilne drží na stole a nemá problémy so stabilitou pripojenia. Univerzálnosť použitia je prekvapivá, od PC až po všetky smartfóny. Stowaway sa nestratí a verím, že aj o pár rokov ju budete používať ku ďalším a ďalším telefónom a zariadeniam s operačným systémom.

Ako stowaway reálne funguje? Pozrite si VIDEO! (MPEG4, 7 MB).

- produktová stránka

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 25.05.2007 - 17:49

7wcsnurka: den je na v uputavke V8..no kde je?

anonymous25.05.2007 - 21:01 Trvalý odkaz

Mulano: ..moc drahe...ale vyzera pekne :)

anonymous25.05.2007 - 21:58 Trvalý odkaz

riso: snurka, na taketo otazky sluzi moj e-mail.
nezabudol som na nu, ale nemozem pracovat od rana do noci. vsetko ma svoj harmonogram. ;)

anonymous25.05.2007 - 22:40 Trvalý odkaz

Fizzy: Super Risko,si ma potesil touto recenziou.Nad takym niecim som rozmyslal len som nikde nemohol najst skusenosti ponukanych klavesnic.Velmi pekne a dobre prislusenstvo. super. len cena je troska vala :(

Celá diskusia 13 príspevkov