Nová aktualizácia iOS 4.3

Včera večer Apple uvolnil svoj nový iOS4 určený pre zariadenia iPhone, iPod Touch a tablety iPad. Posledná väčšia aktualizácia bola v novembri 2010. Vtedy boli pridané okrem iného aj služby AirPrint a AirPlay.

Tentokrát sa pridáva Personal hotspot, čo umožní zdieľanie internetu cez Wi-Fi na viacero počítačoch.

Na mobil sa môže pripojiť až päť zariadení naraz. Pri zapnutí Pesonal hotspot sa vygeneruje automaticky štrnásťmiestne heslo a sieť je chránená protokolom WPA2 Personal. Nechránená sieť sa vytvoriť nedá. Heslo si môžete zmeniť, pri jeho vytvorení je potrebné zadať aspoň osem znakov. Škoda, že táto aplikácia funguje iba na iPhone 4.

Medzi ďalšie vylepšenia patrí možnosť nastavenia počtu upozornení pri prijatej SMS. Používateľ má na výber z možností raz, dvakrát, trikrát, päťkrát alebo desaťkrát. Upozornenia sa opakujú po dvoch minútach.

Menšiu zmenu zaznamenala ikona aplikácie FaceTime na iPod touch štvrtej generácie. Jej farba sa zmenila zo zelenej na sivú.

Kto na svojom počítači používa službu iTunes home sharing, môže teraz s nainštalovanou najnovšou verziou iTunes 10.2 streamovať filmy a piesne priamo na iPhone alebo iPod. Podmienkou je pripojenie na tú istú Wi-Fi sieť ako váš počítač. Ten musí byť samozrejme zapnutý. Novinka platí aj pre iPad.

Čo určite poteší, je pridaná možnosť zrušiť sťahovanie aplikácie. Ak sa sťahovanie zasekne alebo zistíte, že sťahujete veľkú aplikáciu, ktorú by ste radšej stiahli do vášho počítača, podržíte na sťahovanej aplikácii prst. Objaví sa známy krížik, na ten ťuknete a takto vymažete aplikáciu. Novinka platí aj pre iPad.

Možnosti aplikácie AirPlay boli rozšírené. Predtým bolo možné streamovať video na Apple TV v reálnom čase uložené iba v zariadení s iTunes. V novej aktualizácii sa dá streamovať video nahraté cez fotoaparát, kameru alebo z webu, pokiaľ to webová stránka umožňuje. Povolené je odosielanie videa do TV aj aplikáciám tretích strán. Novinka platí aj pre iPad.

Podľa Apple je v novej verzii iOS 4.3 pridaný Nitro JavaScript engine, vďaka ktorému je webový prehliadač Safari dvojnásobne rýchlejší. Novinka platí aj pre iPad.

V Poznámkach sa objavil nový font písma Noteworthy. Písmo Chalkboard, ktoré sa objavilo v predošlej verzii iOS, bolo tentoraz odstránené. Novinka platí aj pre iPad.

Čo sa týka vylepšení určených iba pre tablety iPad, nová verzia iOS 4.3 umožní používateľom vybrať si funkciu prepínača. Na výber má možnosti Zamknúť orientáciu alebo Stíšiť zvuk.

Majiteľov starších zariadení určite nepoteší správa, že Apple ukončuje svoju podporu pre iPhone 3G a iPod touch 2G.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu