Siemens CX65

Recenzia dravca v strednej triede Jasný útočník na konkurenciu, pre ktorého jednoznačne platí: za málo peňazí veľa muziky.

Základná charakteristika:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz,

rozmery: 108 x 46 x 18 mm,

hmotnosť: 90 gramov,

displej: TFT, 65 536 farieb, 132 x 176 b.,

fotoaparát: VGA 640 x 480 b., záznam videosekvencií,

pamäť: 10 MB, 1 000 kontaktov, 100 SMS,

správy: SMS, EMS, MMS, CB, e-mail,

prenos dát: GPRS 4+2, IrDA, kábel,

zábava: Java 2.0, WAP 2.0, WAV prehrávač,

batéria: 750 mAh, Li-Ion,

výdrž: do 5 h hovoru/300 h pohotovosti.

fotkafotkafotka

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Dizajn

Postupne sa čím ďalej viac stretávame s tendenciou nevyrábať len telefóny s minimálnymi rozmermi. A tak sa nám aj tentokrát dostal do rúk prístroj primeraných tvarov i veľkosti. Tento model môžem charakterizovať pojmami: veľký displej, príjemné tvary a primerane veľké tlačidlá. My sme mali k dispozícii klasickú verziu, ale popri nej existuje ešte niekoľko špeciálnych prevedení: pre T-Mobile, Vodafone, Orange, takže sa s recenzovanou verziou možno ani nestretneme. V prípade prevedení pre operátorské skupiny sa vyskytujú odlišnosti najmä v klávesnici.

Konštrukciu aj rozloženie klávesnice a displeja nie je nutné zvlášť popisovať. Novinkou sú dve biele diódy v horných rohoch, ktoré blikajú nielen do rytmu melódií (všetkých, nielen prednastavených), ale upozorňujú aj na zmeškanú udalosť. Na bočných stranách mi chýbajú tlačidlá na reguláciu hlasitosti a zišlo by sa aj nejaké programovateľné tlačidlo. V ľavej stene sa nachádza akurát výstup infraportu. V spodnej časti nájdete dátový konektor zhodný so sériami x55 aj x60, čo je len a len dobre.

V zadnej stene sa nachádza šošovka fotoaparátu a otvorený konektor pre externú anténu. Kryt akumulátora tvorí asi 2/3 zadnej steny a je farebne odlíšený. Otvára sa trocha ťažšie než pri iných modeloch, a malá vôľa, ktorú má v zavretom stave tiež nemilo prekvapí. Výmena SIM karty si vyžaduje dlhšie nechty a je značne krkolomná.

Telefón sa príjemne drží, písanie textov v jednej ruke nie je problémom. Výmenné kryty sú sčasti nedoladené, pri silnom stlačení sa ozýva vŕzganie.

Klávesnica

Klávesnica tvorí asi tretinu plochy prednej steny. Tlačidlá vyžadujú trocha viac sily než akú som zvyknutý použiť pri iných telefónoch, sú však dostatočne veľké. Hlavným ovládacím prvkom je joystick, ktorý je síce dobre tvarovaný, akurát reakcie telefónu sú niekedy nedostatočné. Joystick je niekedy nutné viac dotlačiť alebo nahnúť silnejšie do strany a tlačidlá je v niektorých prípadoch taktiež nutné stlačiť silnejšie. K ovládacím prvkom sa však nechcem veľmi vyjadrovať, pretože si musíme počkať na modely, ktoré nám ponúknu naši mobilní operátori. Nových majiteľov CX65-ky by som rád upozornil, že joystick je často využiteľný oveľa lepšie, než by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Preto skúšajte v rôznych častiach menu horizontálne i vertikálne pohyby týmto nástrojom.

Podsvietenie tlačidiel je dobré, slabšie podsvietenie nachádzame len u najspodnejších tlačidiel. Tlačidlá je možné blokovať automaticky. Numerickým tlačidlám je možné priradiť jednotlivé funkcie alebo telefónne čísla.

Displej

Tak týmto prvkom sa CX65-ka hrdo pýši a priznávam, má na to aj dobré dôvody. Siemens sa konečne odpútal od zaužívaných parametrov a do nových modelov zabudoval TFT displej s rozlíšením 132 x 176 b. (23 232 bodov). Ide o 40% viac pixelov než pri známom rozlíšení 128 x 128 bodov. Zobrazenie 65 536 farieb tiež ovplyvní kvalitu reprodukcie obrázkov. Pri písaní správy vidí užívateľ 9 riadkov a pri čítaní až 11,5 riadku textu!

Nastaviteľné je pozadie, logo operátora, výber farieb (telefón využíva témy ako štandard, birdy, female, male a wolf), šetrič, animáciu pri zapnutí/vypnutí a osvetlenie (jas). Vítam možnosť zobrazenia veľkého písma (zobrazenie 1 položky menu na celom displeji). Spomínané témy súvisia aj so zmenou melódií, farieb displeja a inými nastaveniami. Na plochu je možné umiestniť aj animovaný GIF, pričom animácia sa niekoľkokrát zopakuje, a potom sa zastaví.

Hlavná ponuka je ikonová, podobná už prvým modelom tejto značky s farebným displejom. Opäť sa tu nachádza 9, tentoraz graficky vynovených ikôn. Ďalšie podmenu sú textového charakteru a v tom prípade vidíte 7 pod sebou zoradených položiek. Reakcie telefónu pri listovaní menu mohli byť rýchlejšie, v tomto smere vývoj displejov o čosi predbehol vývoj softvéru.

Vyzdvihnúť musím antireflexnú vrstvu pod displejom, ktorý je na priamom slnku výborne čitateľný (viď. fotografie). Takúto vrstvu môžeme vidieť napríklad u Sony Ericssonov (T610, T630, P800 a iných) aj u nových Nokií (6230, 3220 a pod.). Je však nutné podotknúť, že krycie sklíčko má nepekný zrkadlový efekt. Preto treba pre dosiahnutie žiadaného efektu pozerať na displej pod určitým uhlom. V tom však veľký problém nevidím.

Šetrič informuje o čase (digitálne alebo analógovo) a malou šípkou v ľavom spodnom rohu aj o zmeškanej udalosti. V prípade Alcatelu 756 som si zvykol na veľký obrázok obálky alebo slúchadla pri zmeškanej udalosti. Pri Siemensoch všeobecne sa však musím vždy k displeju priblížiť na oveľa menšiu vzdialenosť. Podobne drobné upozornenie na zmeškaný hovor či prijatú správu v rámci šetriča displeja používajú aj Nokie. Hodiny môžu počas šetrenia nahradené obrázkom alebo je možné nastaviť pre túto funkciu aj prázdnu plochu. Súčasťou šetriča môže byť aj automatické zablokovanie tlačidiel či dokonca zabezpečenie telefónu kódom.

Diódy

Svetelným diódam venujeme samostatný odsek. V menu sú nazvané pojmom Dynamic Light. Svetelné efekty je samozrejme možné vypnúť. Nastaviteľné sú spôsoby blikania: rýchlosť, maják, vlna, beat, pristávacia dráha, tranz, večnosť, strobo. Niektorým funkciám je možné štýl blikania vybrať (napríklad jednotlivým skupinám volajúcich, prijatiu správy atď.), k iným je prednastavený jeden štýl, a v tom prípade je možné blikanie len vypnúť. Obidve diódy sú bielej farby a upozorňujú aj na zmeškanú udalosť (napríklad zmeškaný hovor, prijatú správu), čo hodnotím jednoznačne pozitívne. Na túto vymoženosť som si zvykol aj v prípade véčka CF62. Spomínané véčko však bolo v tomto smere oveľa spoľahlivejšie. Diódy CX65-ky totiž neblikajú v úplne pravidelných intervaloch, a tak sa mi ako naschvál veľmi často stávalo, že som aj obdržal SMS-ku, ale ja som sa na telefón zadíval práve v momente, kedy diódy podozrivo dlho neblikali (samozrejme, že išlo o náhodu). Takže svetelné efekty v prípade CX65-ky dokážu skôr upútať pozornosť ako prakticky pomôcť. Aj kvalita ich zhotovenia na mňa pôsobí príliš lacno ? pripomínajú mi skôr ruskú videohru ako moderné diódy, na ktoré sme zvyknutí z ázijských véčok.

Fotoaparát

Funkciu kamery spustíte pohybom joysticku doľava. Počas vyberania vhodného záberu vidíte na displeji nastavenie jasu, priblíženia, počet možných snímok vzhľadom na veľkosť voľnej pamäte a kvalitu snímky. Začnem stupňami rozlíšenia snímok: veľmi vysoké rozlíšenie (640 x 480 b.) umožňuje aj 5-násobné priblíženie. V prípade vysokého (256 x 192 b.) a stredného (128 x 96 b.) rozlíšenia je možné uplatniť 2-násobný zoom, a pri snímaní s rozlíšením na pozadie (144 x 192 b.) nie je možné použiť zoom vôbec.

Veľkosti fotografií sú rôzne. Fotky v najvyššom rozlíšení majú max. 55 kB, s vysokým rozlíšením 10-20 kB, so stredným rozlíšením okolo 5 kB a na pozadie do 10 kB. Pri snímaní je možné využiť samospúšť. Poteší aj možnosť vyváženia (vyladenia) ? automaticky, vonku alebo vnútri.

Aj v prípade videozáznamov je možné využiť 5-násobné priblíženie snímanej scény. Záznam je vo formáte 3GPP a v kvalite 12 obrázkov za sekundu.

Moje súbory

Siemens po dlhom čase nahradil správcu súborov v hlavnom menu novou položkou. Prakticky sa však nič nezmenilo, a tak tu nájdete záložky ako obrazy, videa, animácie, zvuky, témy, masky, hry, aplikácie a iné. Prehľadnosť je však v novom modeli o čosi menšia, keďže sa tu nachádza množstvo rôznych záložiek súvisiacich najmä s témami. Systém sa podobá oknám Windows, takže po otvorení záložky vidíte najprv ďalšie záložky, a až ďalej sa nachádzajú jednotlivé súbory. Ale postupom času si na to zvyknete.

Melódie

40-hlasé zvonenia znejú pomerne kvalitne. Keď som si rovnakú skladbu prehral na S55-ke aj modeli CX65, veľký rozdiel som nebadal. A S55-ku považujem stále za kvalitatívne najlepší model tohto výrobcu, čo sa týka prehrávania MIDI (.mid) alebo SMAF (.mmf) melódií. V novom telefóne veľa zvonení nenájdete, ale pomocou infraportu či prenosov GPRS si ich istotne zdatnejší užívateľ zabezpečí dostatočné množstvo. Podotýkam však, že MMF súbory Siemens CX65 nedokáže prehrať. Konkrétne sa v telefóne nachádza len 12 polyfónnych melódií, z ktorých si 1-2 vyberie každý. Pre rozdelenie a priradenie melódií skupinám volajúcich však bude rozhodovanie zložitejšie. Maximálna hlasitosť zvonení je dostatočná. Dôležité je spomenúť, že vypnutie zvukov a zapnutie vibrácií sa uskutočňuje opäť pomocou tlačidla *. Pohybom joysticku v pohotovostnom stave smerom dohora vstúpite do menu Profily, ktorých Siemens CX65 ponúka 6 + 2 vlastné. V každom profile je možné upraviť hlasitosť (ako už býva u Siemensov zvykom, hlasitosť nastavujete individuálne k zvoneniam, správam, budíku, organizéru, aplikáciám aj systému), zapnúť/vypnúť svetelné efekty, vibrácie, filter, servisné tóny a tóny tlačidiel.

Obrázky

Siemens CX65 si zakladá na možnostiach prehliadania a editácie obrázkov v telefóne. Súbory je možné prehliadať v štýle zoznamu alebo miniatúr, kedy vidieť na displeji 9 zmenšenín prehliadaných obrázkov. Všetky obrázky je možné niekoľkonásobne priblížiť, čo je účelné najmä pri prehliadaní fotografií, pri ktorých vás zaujímajú aj detaily. Obrázky (väčšinou ide o fotky) je možné zobraziť horizontálne na celý displej a takto ich postupne prehliadať. Obrázok môže majiteľ nastaviť ako pozadie, logo, šetrič, animáciu pri zapnutí/vypnutí telefónu. Každý objekt je tu možné odoslať cez MMS, e-mail alebo infraport. Obrázky je možné v telefóne aj presúvať alebo kopírovať a ukladať do nových priečinkov. Snímky je možné triediť podľa názvu, typu alebo dátumu.

Pamäť

10,3 MB zdieľaná (MMS-ky, obrázky, fotky, videá, melódie, archív správ atď.),

1 000 kontaktov,

100 SMS,

1 000 položiek v kalendári.

Telefónny zoznam

Do telefónneho zoznamu vstúpite z hlavného menu alebo pohybom joysticku nadol v pohotovostnom stave. Ako východzí si môžete vybrať zoznam na SIM alebo v telefóne (osobne vôbec nevyužívam zmiešaný telefónny zoznam, a tak mi tento spôsob úplne vyhovuje). Samozrejmosťou sú skupiny volajúcich ? VIP (klasika Siemensu), kancelária, rodina, individuálne, voľno, privátne, obchod, prijaté, bez skupiny (nezaradené). Pri listovaní zoznamom vidíte na displeji naraz zobrazených 5 kontaktov, pričom sa pri mene zvýrazneného kurzorom zobrazí aj telefónne číslo (v prípade kontaktov na SIM) alebo skupina volajúcich (pri kontaktoch v telefóne). Vyhľadávanie sa uskutočňuje podľa viacerých zadaných znakov, a to aj v prípade kontaktov na SIM karte. V prípade vytvárania novej položky v telefónnom zozname zadávate priezvisko, meno, 3 telefónne čísla, 2 faxové čísla, 2 e-maily, URL, rôzne čísla ako napr. ICQ, skupinu volajúcich, firmu, adresu, narodeniny s pripomienkou vo zvolený čas v daný deň a obraz volajúceho. Siemens ponúka aj možnosť zobrazovať redukované pole s menším počtom položiek, ktoré je možné ľubovolne nastaviť. Práca s telefónnym zoznamom CX65-ky je na vysokej úrovni a potešilo ma najmä zvýraznenie aktívnej položky a zobrazenie telefónnych čísiel pri pohybe zoznamom.

Hovor

Telefón som testoval dostatočne dlho na to, aby som vyskúšal všetky jeho funkcie. Základom sú a ešte dlho budú hlasové služby. Aj v tomto prípade mi veľmi chýba postranné tlačidlo na reguláciu hlasitosti, na ktoré som akosi príliš zaťažený. Kvalita hovoru je dobrá, nemal som dôvod sa počas viac než týždňového obdobia na čokoľvek sťažovať. Príjemné je oblé tvarovanie telefónu v jeho hornej časti, čo tiež pozitívne vplýva na kvalitu telefonovania. Počas hovoru je pomocou ľavého funkčného tlačidla aktivovať hlasné handsfree. Pravým tlačidlom zase vstúpime do telefónneho zoznamu, môžeme ním utvoriť konferenčný hovor alebo pracovať s hlavným menu telefónu. Siemens novými modelmi spravil krok aj v ďalšej oblasti ? registri hovorov. Tento raz je totiž možné prehliadať nielen zoznam všetkých hovorov, ale ku všetkým je zaznamenaný aj dátum a čas hovoru, a naviac aj jeho dĺžka. Siemens za tento krok chválime. Počas hovoru ani po jeho ukončení však na displeji jeho dĺžku nevidíte.

SMS

Rád by som napísal, že telefón zvláda prácu s textovými správami na výbornú. Ale nedoriešená klávesnica mi v tom bráni. Do položky Správy, ktorá je východzou pri vstupe do menu, sa teda dostanete dvojitým stlačením joysticku. Pri písaní správy vidíte až 9 riadkov textu, pri čítaní dokonca necelých 12(!). V hornom riadku je užívateľ informovaný aj o počte napísaných čiastkových správ, odpočítavanie znakov sa deje v pravom hornom rohu. Pomocníkom je určite aj slovník T9. CX65-ka podporuje aj zábavný a v mojom prípade aj obľúbený štandard EMS - vkladanie obrázkov, animácií, emotívnych ikôn a zvukov do textovej správy. I keď je klávesnica dosť tvrdá, pomocou slovníka T9 a rýchlych reakcií telefónu je písanie správ pomerne rýchle. Siemens CX65 si zapamätá 100 SMS správ a po presune dôležitých textoviek do Archívu už stačí len sledovať veľkosť voľnej zdieľanej pamäte. Zaujímavosťou je možnosť triedenia prijatých správ podľa termínu prijatia alebo stavu. Vymoženosťou, ktorú som si nevedel vynachváliť je, že po prijatí správy sa dostanete do menu Prijaté (v pohotovostnom stave sa do neho dostanete pohybom joysticku doprava), kde vidíte odosielateľa správy aj jej prvé slová. To stačí na to, aby ste rozoznali napríklad SMS notifikáciu e-mailu, ktorú je možné ľavým funkčným tlačidlom ihneď, bez nutnosti otvárania správy, vymazať.

MMS

Editor MMS správ získal v nových modeloch novú tvár. Tentoraz je pridelené každému objektu na stránke (zvuk, obraz, text) vlastné okienko, do ktorého operatívne vložíte požadovaný súbor či snímku z kamery alebo zvukovú nahrávku. Všetko je tu jednoduché a pre pochopenie nie je nutné vôbec otvárať návod. Aj prezeranie správ je jednoduché a telefón umožňuje aj výber, prezretie a uloženie jednotlivých objektov. Nechýba stránkovanie správ.

E-mail

Veľmi zaujímavá je práca s e-mailom. Samotný fakt, že je prítomný e-mailový klient podporujúci prílohy určite poteší. Nastavenie je pomerne jednoduché, treba dbať len na to, že v spojovacom profile (sekcia Dátové služby) stačí nastaviť APN = internet, ostatné položky ako používateľ, heslo aj DNS ostávajú prázdne. Preto je nutné pre e-mail nastaviť samostatný spojovací profil (pre WAP je teda iný). Ale k veci. E-mailový prehliadač nepodporuje diakritiku. Teda, on ju aj podporuje, ale správne zobrazí len ý, á, é, ú, ä, ô. Zobraziť nevie písmená ľ, š, č ť, ž, ň a ď, ktoré nahradí inými podivnými znakmi (ale vždy len jedným). Prijatie obrazovej prílohy s obrázkami vo formáte GIF a JPEG sa nestretlo s veľkým nadšením, keďže ich CX65-ka nevedela zobraziť. Pri vkladaní obrázka do e-mailu tvoreného v telefóne zase nie je možné tento prehliadnuť. Jednoducho musí stačiť informácia o jeho veľkosti, názve a pod. Vložiť sa mi podarilo len súbory do 5-6 kB, tomuto limitu však už skutočne nerozumiem. Na textové e-maily bez diakritiky je tento e-mailový prehliadač výborný, keďže na displeji zobrazí množstvo textu (použitie nástroja Lupa). Ponúka aj stiahnutie hlavičiek a nasledovný ručný download tela e-mailu. Na záver len stručne dodáme, že prehliadač podporuje SMTP, POP3 aj IMAP4.

WAP

Wapový prehliadač Openwave sa dočkal veľkých zmien, z ktorých je hlavnou zrýchlenie reakcií, ktoré boli v predchádzajúcich modeloch až neúnosne pomalé (písanie textu na WAP-e apod.). Prehliadač zobrazí až 9 riadkov textu. Pri prehliadaní je možné surfovanie ukončiť alebo len odpojiť GPRS spojenie. Nechýba ani história navštívených stránok. Zo stránky je možné jednotlivé objekty uložiť do telefónu. Ak prijmete počas wapovania SMS-ky, môžete ju prečítať až po ukončení surfovania. Výhodu prezerania SMS-ky počas surfovania majú snáď len Sony Ericssony a Motoroly. V Siemensoch je už dlhší čas možné vytvárať vo wapovom prehliadači nielen záložky, ale aj priečinky s ďalšími obľúbenými adresami. Rovnako je tomu aj v prípade CX65-ky.

Prenos dát

Na kombináciu 4+2 timesloty sme si už u Siemensov zvykli dávnejšie, a tak nás neprekvapí ani v tomto prípade. Pre lokálne pripojenie ponúka Siemens CX65 infraport ukrytý na boku alebo prenos dát pomocou kábla. Konektor je zhodný so všetkými modelmi predstavenými za posledné 2 roky (okrem pár výnimiek, ako ST55 a pod.). Na stránke www.siemens-mobile.com nájdete bezplatný softvér Mobile Phone Manager pre CX65 pre prácu s telefónom z PC. Odkaz naň nájdete aj v spodnej časti tejto recenzie.

Organizačné funkcie

- budík ? jednoduchý budík s opakovaním a výberom dní v týždni, v ktorých budenie vyžadujete. CX65-ka umožňuje aj priradenie ľubovoľnej melódie tomuto nástroju.

- kalendár ? východzím zobrazením je jednoduchý a prehľadný mesačný náhľad, ale bez trvalého zvýraznenia aktuálneho dňa. Po potvrdení akéhokoľvek dátumu sa zobrazí opäť veľmi prehľadný náhľad dňa. Pod ľavým funkčným tlačidlom sa zase schováva týždenný náhľad. Tento nástroj si zapamätá až 1 000 rôznych pripomienok. Udalosť je nutné zaradiť do jednej z kategórií (memo, hovor, stretnutie, hlasový odkaz, narodeniny, dovolenka), podľa čoho sa menia aj položky pripomínanej veci. Deň s pripomienkou je dostatočne zvýraznený žltou farbou. Užitočnou funkciou je mazanie záznamov do určitého dátumu. V nastaveniach kalendára je možné upraviť počiatočnú dennú hodinu, začiatok týždňa, určenie víkendových dní v týždni a nastavenie povinnosti zobrazenia narodenín.

- termíny ? zoznam všetkých pripomienok.

- úlohy ? jednoduchá pripomienka so zvukovým pripomenutím.

- poznámky ? 160-znakové zápisky rozdelené do dvoch kategórií: bežné a dôverné (nutné poznať kód telefónu).

- časové pásma ? rozdelenie planéty na časové pásma s uvedením najvýznamnejších miest

Ďalšie funkcie

- hry a Java aplikácie ? v novom telefóne nájdete 2 podarené hry: Contest Arena Pro (dvojrozmerná strieľačka) a Stack Attack Advanced (trojrozmerné posúvanie škatúľ). Nechýba podpora Java 2.0 aplikácií. V CX65-ke nájdete hneď dve: Download Assistant a Photo Editor. Najmä Photo Editor stojí za zmienku. Už podľa názvu každý pochopí, že ide o aplikáciu na úpravu snímok a obrázkov. Spúšťa sa síce pomerne dlho, ale jeho funkcie sú skutočne vydarené.

- diktafón ? ten však dokáže robiť len záznamy mimo telefonovania.

- kalkulačka ? jednoduchá kalkulačka s novým ovládaním ponúkajúca aj funkcie ako %, 1/x a dokonca aj pamäť.

Ostatné drobnosti už len vymenujeme: prepočet mien, stopky, odpočítavanie času.

Ešte spomenieme, že CX65 zobrazí aj prijatý TXT súbor (napr. vytvorený v Poznámkovom bloku v PC). Súbor som prijal cez IrDA. Ako býva u Siemensov zvykom, na prijatý súbor upozorní obálkou na hlavnom displeji nad ľavým polyfunkčným tlačidlom. Jeho stlačením vstúpite do menu Prijaté. Tam je možné TXT súbor bez problémov otvoriť, ale prístroj neponúka možnosť jeho uloženia. Je možné ho len odoslať cez SMS, MMS, e-mail alebo IrDA. Pre uchovanie súboru som musel zájsť do menu Moje súbory ? Iné ? Data inbox. Odtiaľ som súbor skopíroval o priečinok vyššie a v menu Prijaté som rovnaký súbor mohol bezpečne vymazať. Ak by som však dokument nepresunul, po vymazaní objektu v menu Prijaté by tento zmizol aj z položky Data inbox. Súbory vo formáte ANSI a Unicode CX65 nezobrazí správne, diakritiku zobrazí tak ako má len vo formáte UTF-8.

Výdrž, batéria

Akumulátor s kapacitou 750 mAh udrží telefón v pohotovostnom stave údajne až 300 hodín alebo ponúkne energiu pre 5,5 hodín hovoru. Ide však o ideálne hodnoty. K hodnote 5 hodín som sa ani zďaleka nepriblížil, ale na 3 hodiny hovoru po nabití sa spoľahnúť určite môžete. Keďže som s týmto modelom veľa telefonoval, nemám k dispozícii informáciu o praktickej výdrži pri bežnom používaní. Predpokladám však, že 3-dňová výdrž pri bežnom používaní je reálnou hodnotou.

V balení nájdete len telefón a nabíjačku.

Výhody:

využitie displeja - zobrazenie až 12 riadkov textu,

možnosti kamery, prezerania a úpravy snímok,

dostatočná pamúť cez 10 MB,

priateľské užívateľské prostredie.

Nevýhody:

chýba Bluetooth,

tvrdá klávesnica i joystick,

pomalšie reakcie telefónu pri pohybe v menu,

vŕzgajúca konštrukcia.

Siemens CX65 prekvapil, a to milo. Konečne Siemens s poriadnym displejom (nerozumiem veľmi kritike konkurenčných serverov smerujúcej k hrubému rastru), ktorý ponúka zobrazenie poriadneho množstva textu. Kritiku si znesie tvrdá klávesnica, ale s tou sa možno u telefónov, ktoré budú v akciových ponukách mobilných operátorov ani nestretneme. Prístroj ponúka prácu so všetkými typmi správ a telefonovanie s ním je príjemné. Siemens CX65 je jendoducho poriadny telefón, ktorému z funkcií chýba snáď len Bluetooth. VGA fotoaparát v telefóne podľa môjho názoru úplne postačuje.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 17.06.2005 - 16:23

deszka3: v nasom meste to bol revolucny fon :D kazdy ho mal takisto ako aj k610i :D orange si stym narobil ale prachy

anonymous13.01.2011 - 03:29 Trvalý odkaz

Marian6663: Presne tak,na tú dobu to bola vec.cena/výkon konkurencia pre cx 65 bola Nokia 3220 alebo 6020,nokia sa nechytala

anonymous19.01.2011 - 20:45 Trvalý odkaz

evan : kolko stal v roku 2005 v oragei v akcii ...vie niekto?

Celá diskusia 4 príspevky