Nokia BH-301

RECENZIA Bluetooth príslušenstva Ľahké a elegantné Bluetooth slúchadlo s výmennými krytmi.

Nokia sa v poslednej dobe konečne orientuje aj na silnejší rozvoj príslušenstva ku mobilným telefónom. Za lídra v tejto oblasti môžeme považovať Sony Ericsson, ktorý sa práve pestrým príslušenstvom stal veľmi inovatívnym výrobcom. Ani Nokia nezaspáva na vavrínoch a prináša rôzne káblové aj bezdrôtové doplnky. Jedným z tých bezkáblových je slúchadlo BH-301.

Parametre:

hmotnosť: 13 gramov (zistená: 13 g),

rozmery modulu: 59 x 19 x 16 mm,

Bluetooth 2.0 s EDR, 1.2 a 1.1,

profily handsfree 1.5 (HFP) a headset 1.1 (HSP)

batéria: 88 mAh, Li-Pol,

výdrž: do 7 h hovoru / 200 h pohotovosti

Predajné balenie obsahuje headset, 3 vymeniteľné kryty, kompaktnú nabíjačku Nokia AC-3 a potrebné dokumenty.

Nokia BH-301Nokia BH-301

dve farebné verzie v predaji

Keď dôjde prvýkrát k prepojeniu, je nutné zapnuté slúchadlo vyhľadať mobilným telefónom a do mobilu následne vložiť heslo 0000. S Bluetooth headsetom Nokia BH-301 môže byť spárovaných až 8 zariadení, nie však súčasne. Posledné alebo najnovšie spárovanie je to, ktoré je aktívne. Pokiaľ je všetkých 8 miest už obsadených, najstaršie spárovanie sa nahradí najnovším.

Hovory ovládate pomocou tlačidla prijatia a ukončenia hovoru. Hlavné tlačidlo môže slúžiť na prijatie a ukončenie hovoru (jednoduché stlačenie), odmietnutie hovoru (dvojité stlačenie pri prichádzajúcom hovore) a na prenos zvuku do telefónu (podržanie tlačidla počas hovoru), rovnako ako aj na opakovanú voľbu posledného volaného telefónneho čísla (rýchle dvojité stlačenie) a aktiváciu hlasových menoviek (podržanie tlačidla pred hovorom), pokiaľ túto funkciu podporuje i kompatibilný mobilný telefón.

Nabíjanie BH-301 je možné nabíjačkami AC-3, AC-4 a DC-4. Počas nabíjania svieti kontrolka načerveno, po ukončení nabíjania svieti nazeleno.

Ako som už uviedol, pokiaľ kompatibilný mobilný telefón podporuje hlasovú voľbu, potom stlačenie tlačidla prijatia/odmietnutia hovoru do zaznenia potvrdzujúceho tónu aktivuje funkciu hlasovej voľby z pripojeného mobilného telefónu. Na prepnutie hovoru medzi headsetom a kompatibilným mobilným telefónom je potrebné podržať stlačené tlačidlo prijatia/ukončenia hovoru dovtedy, pokým headset nepípne.

Bluetooth headset Nokia BH-301 je možné nosiť ako na ľavom aj pravom uchu. Nasadzovanie slúchadla si vyžaduje cvik, postup nájdete aj v návode. Problém nastáva najmä u dlhovlasých používateľov.

Kvalita hovoru

Tristojednotka je prekvapivo kvalitné slúchadlo. Keď som telefonoval s kamarátom, ktorý paradoxne tiež používal toto slúchadlo, nepoznal som rozdiel. Rovnako pri inom telefonáte druhá strana nerozpoznala použitie handsfree, zvuk bol údajne rovnaký ako priamo z mobilu. Pri treťom telefonáte som sa nakoniec po pýtaní, či kamarát rozpoznal telefonovanie cez handsfree dočkal odpovede, že ma počul len trocha slabšie. BH-301 som používal s Nokiou N95. Tá odošle aj zvonenie do slúchadla.

Hlasitosť ovládate pohyblivou páčkou.

Nosenie

Nokia BH-301 je veľmi pohodlné slúchadlo, ktoré ani po hodine nosenia netlačí. Na uchu aj napriek tomu drží veľmi pevne. Hmotnosť 13 gramov nasvedčuje, že vás určite nebude otravovať. Bluetooth slúchadlo môžete nosiť na ľavom aj pravom uchu bez akýchkoľvek úprav.

Keďže súkromne používam Nokiou BH-800, zvykol som si na nosenie slúchadla na krku. Preto ma mrzí, že podobné riešenie neponúka aj BH-301. Otvor pre pútko mu chýba, zavesiť ho však môžete na akúkoľvek šnúrku za háčiky. To považujte za núdzové riešenie.

Cena: 1 790 Sk (Agora polus)

Záver

Nokia BH-301 je vydarenejšie slúchadlo než som sprvu očakával. Je väčšie, čo môže niekto považovať za výhodu. Pohodlie nosenia, pevnosť uchopenia za uchom aj kvalita hovoru dávajú najavo, že sa Nokia vo vývoji príslušenstva zlepšila. Nevýhodou je absencia otvoru pre pútko.

- produktová stránka BH-301

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 02.05.2007 - 12:09

LoL: no jaksik to super sluchadlo nikto nekomentuje... :) tak aspon moja jednobunkova poznamka nech tu je :))... inac dobre spracovana recenzia :)

Celá diskusia 1 príspevok