BenQ-Siemens EL71

SKÚSENOSTI majiteľa Pekný pokovovaný slajder s 1,3 Mpix fotoaparátom a QVGA displejom.

Skupina článkov s prívlastkom plus/mínus je tvorená čitateľmi. Články sú zamerané na plusy a mínusy rôznych fónov, nehodnotia bežné funkcie, ktoré opisujeme v recenziách. Za dve takéto recenzie získate ako odmenu tričko Fony.sk v hodnote 399 Sk. Viac užitočných informácií nájdete v článku Tričko za dve recenzie!

Recenzia: BenQ-Siemens EL71

SKÚSENOSTI čitateľa Tomáša s prezývkou warior:

Konštrukcia

Benq-Siemens El71 je malý ľahučký slajder. Otvárací mechanizmus sa mi zdá veľmi dobre prepracovaný. Otvorenie a zatvorenie prístroja sprevádza zvuk, ktorý mi pripomína otvorenie plechovky s nejakým nápojom. Tento zvuk sa dá zmeniť, na základe vlastnej skúsenosti ho odporúčam vypnúť, kvôli výdrži batérie. Spočiatku sa mi zdalo, ako keby sa telefón jemne pri otváraní zasekával, a tak som mechanizmus trocha natrel špeciálnou tekutinou. Klávesnica je pomerne tvrdá. Ja som si na ňu zvykol a som s ňou spokojný, avšak každý kto ho mal v ruke, sa na ňu sťažoval. Telefón je pokrytý pomerne odolným materiálom, ktorý ale nezniesol kľúče vo vrecku, a teraz sa mi na ňom črtá pekný škrabanec. Čiže ani kovový povrch nie je až tak odolný. Som veľmi spokojný so sklíčkom nad displejom, na ktorom takmer vôbec nie je vidieť otlačky prstov. Najviac ma rozhodne trápi šošovka fotoaparátu, ktorá prach priam priťahuje. Takisto sa telefón poriadne špiní pod zadným krytom, kde sa cez otvor pre reproduktor stále nazbiera mnoho prachu.

Hovor

Telefonovanie nie je podľa mňa veľmi silnou doménou tohto prístroja. Ak chcete vytočiť nejaké číslo v tichej miestnosti bez toho, aby o tom ostatní vedeli tak sa s touto myšlienkou musíte hneď rozlúčiť, pretože typické "siemensácke" vytáčanie je veľmi hlasné. Zaujímave je, že tento zvuk vydáva veľký zadný reproduktor a nie malé sluchátko. Hlasitosť hovoru je nedostatočná. Vo veľmi hlučnom prostredí (električka) takmer nepočujem druhú stranu. Ešte horšie to je pri novšom FW, kde po každom vytočení čísla musíte pridať hlasitosť, pretože telefón ju zakaždým nastaví na nižšiu hodnotu. Tieto nedostatky (hlasné vytáčanie a slabá hlasitosť sluchátka) avšak nepovažujem za také, že by mi znemožňovali tento telefón na plno využívať.

Veľmi dobre prepracovanou časťou je register hovorov. Ak máte zmeškaný hovor, vidíte ako dlho vám telefón zvonil a na základe toho viete rozlíšiť či vám dotyčný volal alebo iba prezváňal. Takisto si telefón pamätá trvanie všetkých prijatých hovorov.

Pri prechádzaní miestami, na ktorých bol slabší signál som postrehol, že telefón ma so signálom výraznejšie problémy. Je to len môj subjektívny názor, ale párkrát sa mi stalo, že tam, kde iné telefóny nemajú žiadne problémy (najmä historické budovy s hrubými múrmi) so signálom, mne jednoducho nabehlo vyhľadáva sieť a telefón sa pár sekúnd do nej nevedel ani prihlásiť.

Správy

V tejto položke menu sa nachádza ďalšia chyba firmvéru 38. Prehliadanie správ je nesmierne pomalé, a tak musím zakaždým správy mazať, aby som sa v 3 prijatých SMS mohol pomerne rýchlo pohybovať. Myslím, že tento problém rieši upgrade na novší firmware avšak ten som si nedal už kvôli vyššie spomenutému problému. Podotýkam, že toto je už druhé mínus po klávesnici, kvôli ktorému by si ľudia, ktorí veľmi radi SMS-kujú, mali kúpu tohto telefónu radšej poriadne rozmyslieť.

Displej

Podľa môjho názoru displej tohto telefónu v tejto cenovej kategórii nemá konkurenciu. Vysoké a veľmi jemné rozlíšenie je naozaj potešením pre vaše oči. Údaje na slnku sú veľmi dobre viditeľné. Údajne ma tento displej problém s prechodmi farieb, ale ja som ho počas niekoľkých mesiacov nepostrehol. Odporúčam, nastaviť si minimálne dva profily: jeden na jasný slnečný deň, druhý na všetky ostatné svetelné podmienky. V tom prvom je potrebné nastaviť aspoň takých 80 % osvetlenia a v druhom vám bohate postačí 20 %. Tieto nastavenia sú veľmi kritické na výdrž telefónu!

Výdrž

Čítajúc viaceré diskusie som zistil, že maličká 570 mAh batéria je veľmi slabá. Údajne by mala vydržať maximálne dva dni. Moje zistenia sú avšak úplne iné. Telefón mi vydrží minimálne dva dni nabitý, pri vyššom vyťažení. Je pravda, že telefón nevyužívam na pripojenie do internetu, ale aj tak si myslím, že tento telefón musí vydržať minimálne dva dni, a pri naozaj intenzívnom používaní minimálne deň. V reále mi neklesá jeho výdrž pod tri dni. Pravidelne denne odošlem pár sms a vybavím niekoľko hovorov. Ak chcete dosiahnuť takúto výdrž musíte sa striktne držať niekoľkých pravidiel:

1. Podsvietenie nastaviť na 20%, aj táto hodnota je naozaj dostatoč2. ne silná

3. Vypnúť zvuk otvorenia a zatvorenia telefónu

4. Nastaviť ako šetrič5. displeja “Šetriť energiu“ a spustenie šetrič6. a po jednej minúte

7. Zhasínanie podsvietenia po päť sekundách

Fotoaparát

Fotoaparát nie je nič extra. Síce je 1,3 Mpx pekné číslo, ale kvalita snímok je naozaj nízka. Na rôzne momentky však stačí. Jeho najväčším problémom je, že som nikde nenašiel možnosť vypnúť zvuk uzávierky. Ďalším zaujímavým poznatkom je, že svetlo fotoaparátu je nejako divne žlté. Na fotenie za tmy je nepostačujúce, ale za to sa dá veľmi dobre použiť ako svietidlo. Najmä, ak ho máte nastavené na pravé tlačidlo štvorsmerného ovládača.

Reproduktor

Tejto veľmi zaujímavej časti tohto telefónu si dovolím venovať samostatný odsek. Reproduktor je umiestnený v zadnej časti telefónu a jeho umiestnenie je naozaj perfektné. Ani po zakrytí otvoru, ktorý je preň určený, sa zvuk nezmení. To znamená, že ak je telefón stiesnený vo vašom vrecku, aj tak ho budete veľmi dobre počuť. Na to, že je to telefón, prehráva prekvapivo dobre hĺbky. Hlasitosť je ohromujúca, osobne ju neodporúčam nastaviť na maximum, pretože by sa za vami zrejme otáčali ľudia 20 metrov pred a 20 metrov za vami...a to vôbec nepreháňam. Myslím si, že ostatné firmy sa majú v tejto oblasti čo učiť.

Záver

Tento telefón ma naozaj oslovil a drží ma už dlhšiu dobu. Jeho nedostatky nie sú až tak hrozné a sú vykompenzované inými dobrými vlastnosťami. V prípade, že zoženiem redukciu na 3,5 mm jack (poprípade si ju vyrobím), tento telefón ani tak skoro z rúk nepustím. Každý si naň musí urobiť vlastný názor, a tak sa rozhodnúť či sú tieto chyby pre neho naozaj prekážkou pri jeho plnohodnotnom využívaní. U mňa zvíťazil displej, reproduktor, rozmery a najmä veľmi nízka cena.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 27.04.2007 - 00:20

Siemens EL71 mam doma novy čierny a nikdy na tento mobil nedam dopustit aj ked v tejto dobde už maokto vie čo je to SIEMENS

anonymous27.04.2007 - 01:12 Trvalý odkaz

miso789: ja mam ten bs el71 a ked na nom pocuvam hudbu a pozeram obrazky tak mi hudba seka a neviem ci to je tym firmwarom od orange alebo cim? popripade neviete niekto ako to odstranit?? diky

anonymous27.04.2007 - 01:22 Trvalý odkaz

whito: pekna recenzia...je to good mobil, ja som ho vlastnil cca tyzden, tie nedostatky uz riesia patche, cize pohoda...

anonymous27.04.2007 - 01:24 Trvalý odkaz

whito: neviem, ci ma EL71 QVGA displej, nema TFT??

anonymous27.04.2007 - 01:27 Trvalý odkaz

whito: to iste ako pri SXG, nikto nevie ci QVGA alebo TFT, niekde sa uvadza QVGA a niekde TFT, chaoooooos :-D

Celá diskusia 54 príspevkov