Samsung X530

RECENZIA low-endu Jednoduchý slajder s VGA fotoaparátom.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: vlastný,

frekvencie: 900 / 1800 / 1900 Mhz,

rozmery: 95 x 45 x 18 mm

dĺžka otvoreného prístroja: 129 mm,

hmotnosť: 79 gramov (zistená: 94 g),

displej: aktívny, 65 536 farieb, 128 x 160 b, 31 x 39 mm,

fotoaparát: VGA (640 x 480 b.),

pamäť: 2 MB, 1 000 kontaktov, 200 SMS,

správy: SMS, EMS, MMS (do 44 kB), CB,

globálny prenos dát: GPRS 4+2,

lokálny prenos dát: IrDA (starého typu), 2,5 mm konektor, kábel,

hudba: MP3/AAC prehrávač,

ostatné: Java, WAP,

batéria: 750 mAh, Li-Ion,

výdrž: do 3 h hovoru/250 h pohotovosti

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, blesk, makro, autofocus, aktívny kryt, záznam videí, e-mail, PTT, RSS, instant messaging, EDGE, UMTS, HSDPA, Bluetooth, mass storage, Wi-Fi, 3,5 mm jack (adaptér v balení), FM rádio, prehliadač dokumentov.

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Zapnutie / vypnutie

X-530ka sa zapína červeným tlačidlom pre ukončenie hovoru. Pri zapnutí sa zobrazí úvodná obrazovka s logom Samsung a označením X-530 sprevádzaná jednou z dvoch úvodných melódií, ktorú možno deaktivovať. Po zadaní PIN kódu vás uvíta animované logo FUN Club-u alebo užívateľský pozdrav v maximálnej dĺžke 64 znakov. SIM karta je umiestnená pod batériou, ktorú je pri výmene potrebné vybrať. SIM slot výrobca zvolil nešťastne, je identický so starým Siemensom s55, kde sa karta vkladá do úzkej komôrky a pri častej výmene dochádza k mechanickému opotrebúvaniu karty.

Dizajn

Samsung X-530 je na prvý pohľad malý príťažlivý slider, určený pre pánov i dámy, ktorý padne priamo do ruky i do vrecka vďaka príjemne zaobleným hranám. Pri prvom kontakte ma však čakalo nemilé prekvapenie v podobe ťažkého otvorenia pri pomalšom posune palcom. Pri rýchlejšom roztvorení som zadŕhanie nepocítil, pri zatváraní sa problémy nevyskytli. Na otváranie telefónu slúži vyvýšený zobáčik, ktorý som si pochvaľoval. Je dômyselný, palec sa na ňom nešmýka a dizajnéri ho umiestnili na mieste, kde nezavadzia štvorsmernému tlačidlu ako v prípade Nokie 5300, keď som pravidelne stláčal šípku nahor pri otváraní. Pri zatvorenom telefóne sa zrak upiera na nápis Samsung a na 4-smerné tlačidlo so stredovou voľbou wapového prehliadača, ktoré je vzhľadom podobné rotačnému z X830-ky.

Klávesnica

Výsuvná klávesnica je veľmi kvalitná, brušká tlačidiel sú jemne vyvýšené, obávam sa len písania správ na tlačidlách 1, 2, 3 s dlhšími nechtami, ktoré zrejme budú zavadzať, pretože medzera medzi týmito troma tlačidlami a výsuvnou časťou s displejom je prakticky nulová.

Tlačidlá majú jasné biele podsvietenie, pri slabej batérii sa podsvietenie vypína.

Displej

Displej má rozlíšenie 128 x 160 bodov, 5 úrovní nastavenia jasu, časovo nastaviteľné podsvietenie od desiatich sekúnd až po 10 minút a telefón disponuje i tlmeným podsvietením do trojminútovej dĺžky trvania. Ako tapetu je možné nastaviť kalendár, hodiny digitálne alebo analógové, obrázok, fotografiu len pri zbrazení snímky v galérii. Pri písaní SMS-iek nám displej ponúka 7 riadkov pre text a je možné nastaviť až 12 druhov farieb číslic pri vytáčaní čísla. Menu tvorí 9 ikon (3 x 3), ktoré sú animované. Pri pohybe v menu môžete tiež použiť číselné skratky. Na slnku je displej telefónu nepoužitelný . Tento faktor podporuje i kovovo lesklý predný panel, ktorý lemuje displej.

Fotoaparát a prezeranie fotiek

V telefóne je integrovaný VGA fotoaparát, ktorý sa nachádza na vysunuteľnom ramene telefónu spolu so zrkadielkom, pre rýchle spustenie slúži prednastavené šípky nahor, ale voľby 4-smerného tlačidla možno priradiť aj iným funkciám. Fotoaparát má množstvo efektov, rámov, samospúšť, sekvenciu snímok i mozaikové snímanie. Fotografia v najvyššej kvalite a pri VGA rozlíšení má od 50 do 80 kilobajtov. Pri snímaní možete použiť digitálny zoom. Z telefónu bohužiaľ žiaden obrázok väčší než 44 kB neodošlete, to je limit MMS správy. Odfotené snímky sa nachádzajú v hlavnom menu, v sekcii fotoaparát, pri prezeraní nie je možné ich priblíženie.

Záznam videí úplne chýba.

Melódie a prehrávač hudby

Zvuky boli pre mňa úplným sklamaním. Na výber je len 11 zvonení a 10 tónov pre správy a 4 tóny tlačidiel. Navyše telefón nedokáže súčasne zvoniť a vibrovať. Profily sa v mobile nenachádzajú a tichý režim zapnete podržaním mriežky v pohotovostnom režime, ktorý je sprevádzaný vibráciou.

Pamäť

Pamäť telefónu je približne 2 MB, z toho je maximum pre fotografie – 1 024 kB, hry – 512 kB, pre zvuky + obrázky 600 kB a 100 kB pre hlasové poznámky. Do X530-ky je možné uložiť 1000 kontaktov a 200 SMS správ.

Telefónny zoznam

Ku každému kontaktu je možné priradiť len jedno číslo, melódiu hovoru a SMS správy len pomocou skupín.

Hovor

Počas hovoru je možné mať zapnuté minútové upozorňovanie, upravovať hlasitosť, či zapnúť reproduktor. Záznam hovoru je nepraktický. Počas hovoru sa musíte dostať do hlavnej ponuky, následne do organizéra, a potom môžete nahrať tridsať sekundovú hlasovú poznámku.

Stlačením zeleného tlačidla v pohotovostnom režime sa spustí zoznam posledných hovorov, zatiaľ čo v hlavnom menu a ponuke „Záznamy hovorov“ sú hovory rozdelené do zmeškaných, prijatých a volaných. Tiež je tu položka „prevolaný čas“, kde si môžete pozrieť trvanie posledného hovoru i celkový pretelefonovaný čas prijatých/volaných hovorov.

Pri zatvorenom telefóne s pripojeným handsfree zobrazím dlhším podržaním tlačidla pre prijatie hovoru na HF posledné použité kontakty a druhým podržaním vytočím posledné použité číslo.

SMS

Samsung X530 je vybavený i spôsobom písania pomocou T9. Ak si zvyknete na písanie a prepínanie písma v SMS správach, písanie pre vás nebude žiaden problém, a to vďaka kvalitnej klávesnici, ktorá je na môj vkus dosť hlučná.

MMS

Do MMS správy je možné vložiť text, obrázok, zvuk (len hlasovú poznámku vo formáte *.amr) a fotografiu. Výrobca však znehodnotil tvorbu MMS správ obmedzením na maximálnu veľkosť 44 kB. Z tohto dôvodu snímky v najvyššej kvalite pri VGA rozlíšení neodošlete.

WAP, internetový prehliadač

Pre rýchle spustenie WAP-u použijete i-tlačidlo, po ktorého stlačení sa vám automaticky, bez potvrdení, načíta domovská stránka. Pri testovacej vzorke vo wapovom prehliadači chýbalo akékoľvek menu, preto pri prezeraní stránok je možné surfovať len na jednej, nie je možné zadať inú adresu bez zrušenia pripojenia. V nastaveniach prehliadača sa nedá vypnúť načítavanie obrázkov.

Prenos dát

Prenos dát je obmedzený na GPRS/CSD. V telefóne je aj infraport, ktorý musím nazvať neplnohodnotným pre bežného užívateľa, pretože je ním možné prijať a odosielať len kontakty. K telefónu nie je dodávaný USB kábel.

Organizačné funkcie

Budík

K dispozícii máme 3 druhy budíkov: jednorazový, denný a denné budenie v pondelok - piatok alebo v pondelok - sobotu. Pri vypnutom telefóne však budík nebudí.

Kalendár

Kalendár je prehľadný, farebne rozlíšený, možno do neho písať poznámky i s budíkom.

Ďalšie funkcie: Kalkulačka, menová konverzia, úlohy, hlasové poznámky

Hry

SnowBallFight – hra známa zo starších Samsungov, v ktorej hádžete do súpera snehové gule.

Výdrž, batéria

Výdrž batérie pri bežnom používaní bola 2 - 5 dní, na slabú batériu telefón upozorňuje v päťminútových intervaloch. Pri nabíjaní zostáva svietiť displej.

Výhody:

Rozmery, hmotnosť, spracovanie, dizajn,

Nevýhody:

Neschopnosť súčasne zvoniť a vibrovať, tvrdá konštrukcia, MMS do 44 kB, zbytočné IrDA, starý konektor nabíjačky, ktorý je nekompatibilný s novšími typmi ako E250 či i600, mono handsfree, chýba rádio, chýba otvor pre šnúrku!

Cena: 4 290 Sk

Záver

Samsung X530 ma zaujal i napriek vážnym nedostatkom a pár týždňov som ho používal ako telefón určený predovšetkým na hovory.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 18.04.2007 - 02:07

Mato: Cena je trosku prepisknuta na tak blbu vybavu, max 2,5-3

anonymous18.04.2007 - 19:17 Trvalý odkaz

graffoo: to je pravda s tou cenou... ved za trochu vyssiu cenu je uz SE K320 s lepsou vybavou...

anonymous18.04.2007 - 22:30 Trvalý odkaz

Kajo: KUA TO JE ŠUNT JA TO NEKUPIM ASIK :D

anonymous20.04.2007 - 19:13 Trvalý odkaz

Angelika: Ja mám x680 doma. Cenu má rovnakú a ponúka navyše bt, ovelaa viac pamate, videa, ma edge a modem. Toto je troška prehnaná cena :(

anonymous25.02.2008 - 19:22 Trvalý odkaz

IGOR: PICOCUNA TEN TELAFON JE UPNY SROT:-(

Celá diskusia 5 príspevkov