Symbian bude opäť licencovaný, Nokia E7 stihne koniec roka

V dňoch 9. a 10. novembra sa v Amsterdame uskutoční SEE 2010, teda The Symbian Exchange and Exposition. K tejto udalosti, ktorej je Nokia diamantovým partnerom, vydal fínsky výrobca tlačovú správu.

Podľa nej sa začína nová éra vývoja a inovácií Symbianu: OS Symbian bude opäť licencovaný. Nokia doň bude naďalej investovať a používať v množstve smartfónov. Senior Vice President pre smartfóny Nokia sa nechal počuť, že budúcnosť Symbianu ako platformy nezávisí od existencie Symbian Foundation. Oznámené zmeny nebudú mať vplyv na dodávky a plány predaja smartfónov Nokia. Veď prečo aj? Symbian naďalej riadi Nokia a aktuálne sa používa len v najnovších telefónoch tejto značky.

Nokia očakáva, že jej nedávne rozhodnutie zamerať sa na Qt ako jediný rámec pre vývoj aplikácií prinesie väčšiu efektivitu a rýchlosť vývoja aplikácií na platforme Symbian. Tento prístup je zameraný na zabezpečenie kompatibility pre aplikácie s budúcimi platformami Symbian a umožní častejšie aktualizácie a upgrady pre smartfóny Nokia. Ak chcete využiť novú príležitosť, cez Forum Nokia nájdete nástroje a podporu na tvorbu aplikácií, a cez Ovi Store zase cestu k budúcim používateľom.

Nokia očakáva viac než 50 miliónov predaných smartfónov s OS Symbian^3. Modely N8, C7 a C6-01 sú už pomaly dostupné a E7 stihne určite koniec tohto roka.

Nokia sa teda rozhodla proti iOS a Androidu bojovať do posledných síl Symbianu. A nový šéf má čo robiť, aby Nokia boj vyhrala.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu