Siemens CF62

Recenzia lacného véčka Jedno z najlacnejších véčok ponúka všetky základné funkcie, a pritom aj dobre vyzerá.

Základná charakteristika:

konštrukcia: véčko,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz,

rozmery: 82 x 45 x 22 mm,

hmotnosť: 85 gramov,

displej: 130 x 130 b., pasívny, 65 536 farieb,

pamäť: 1,6 MB, 500 kontaktov, 100 SMS,

správy: SMS, EMS, MMS, CB,

prenos dát: GPRS 4+2, kábel,

zábava: Java, WAP, 7 diód po obvode, 16-hlasé MIDI,

batéria: Li-Ion,

výdrž: do 5 h hovoru/220 h pohotovosti.

fotkafotkafotka

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Dizajn

Už pri predstavení tohto modelu som si pomyslel, že práve takýto telefón na našom trhu chýbal. Véčko s jednoduchými líniami, nevtieravými prvkami pôsobiace i napriek svojej cene veľmi dôstojne.

Telefón sa predáva v striebornej verzii obsahujúcej kombináciu svetlejších a tmavších odtieňov. Na tomto telefóne nenájdete mnoho špeciálnych prvkov. V zavretom stave vyniká monochromatický displej podsvietený modrým svetlom a anténa ukrytá v prvku pre zavesenie véčka na širšiu šnúrku (tento patent sme už mohli vidieť na extravagantnom Sony Ericssone Z200). Väčšinu zadnej steny tvorí kryt akumulátora. Po obvode je možné pozorovať svetlý pás, ktorý ukrýva 7 oranžových diód. Tie upozorňujú na hovor, správu, budík, hľadanie siete a iné udalosti.

Proces otvárania by som rád porovnal práve s už spomínaným SE Z200. Ten má po obvode hlbokú ryhu, do ktorej prst strčíte, čím sa telefón veľmi ľahko otvorí. V prípade CF62-ky je táto ryha menšia, a tým sa otváranie telefónu jednou rukou trocha komplikuje. Ale osobne som s touto činnosťou problémy nemal. Otváranie je tiché, bez pazvukov. Vŕzganie nedosiahnete ani silnejším stisnutím zavretého telefónu v ruke.

Otvorený telefón je vyvážený, a tak na stole leží celou plochou spodného ramena (nedostatok ohľadom vyváženia poznajú napríklad majitelia Motoroly V300 a V500). Plochy oboch ramien (s displejom i klávesnicou) sú úplne rovné, v časti s klávesnicou sú len jemné výstupky. Aj po otvorení teda zistíte, že sa výrobca snažil dodržať prísne línie a plochy bez žiadnych dizajnových výstrelkov.

Klávesnica

Ako som už spomínal, plocha ramena s klávesnicou neobsahuje takmer žiadne výstupky či prehĺbeniny. Podobne ako u iných modelov, aj v tomto prípade je klávesnica rozdelená do dvoch blokov. Horný obsahuje ovládacie prvky pre pohyb kurzora v menu alebo texte, ďalej pre potvrdzovanie či mazanie a nechýbajú ani dve tlačidlá pre vytvorenie a ukončenie hovoru (tzv. zelené a červené tlačidlo). Numerická časť je rozdelená do štyroch horizontálnych blokov oddelených pochrómovanými priečkami. Podobné riešenie sme mohli vidieť už v modeli C62.

Praktická skúsenosť je však napriek zdanlivo dokonalému riešeniu menej priaznivá. Ako hlavný ovládací prvok slúži štvorsmerné tlačidlo. Potvrdzovanie volieb sa však uskutočňuje pravým funkčným tlačidlom, ktoré je však hmatovo nevýrazné. Aj jednotlivé numerické tlačidlá sú nedostatočne hmatovo oddelené, preto dochádza ku prehmatom, či skôr nenájdeniu tlačidla a stláčaniu napríklad priečky. Nemám dôvod byť ku klávesnici krajne kritický, ale ovládanie telefónu sprevádzajú drobné nedostatky (pomalosť pri určitých funkciách ako i klávesnica).

Podsvietenie klávesnice je dostatočné, i keď sú medzi podsvietením jednotlivých tlačidiel značné odchýlky. Jednotlivým numerickým tlačidlám je možné priradiť ľubovoľné funkcie či telefónne čísla.

Displej

Za vonkajší, monochromatický displej môžem výrobcu len pochváliť. Ten má mať totiž len informačnú funkciu a tú modrým svetlom podsvietený displej spĺňa. V pohotovostnom stave po určenom čase (v minútach) zobrazuje veľké digitálne hodiny, obrázok alebo animáciu, v prípade zmeškanej udalosti na túto samozrejme upozorní malou šípkou v ľavom spodnom rohu.

Vnútorný displej ponúka pasívne zobrazenie 65 536 farieb na ploche 130 x 130 bodov, resp. 27 x 27 mm. Aj keď pasívnu technológiu dnes často zatracujeme, ponúka aj niekoľko výhod: zníženie výrobných nákladov a tým aj koncovej ceny výrobku a menšiu spotrebu energie. Samozrejme, staršia technológia je menej kvalitná, a preto je napríklad čitateľnosť textov na priamom slnečnom svetle horšia ako na aktívnom displeji. Spomínané netradičné rozlíšenie postačuje na bežné použitie i prácu s multimédiami. Pri písaní správ vidíte 6 riadkov textu, pri ich čítaní 7, v telefónnom zozname vidno 5 kontaktov naraz. Samozrejmosťou je možnosť nastaviť si ľubovoľné pozadie, nechýba ani logo operátora, farebné schémy (modrá, hnedá, šedomodrá a žltá) a šetrič externého displeja. Užívateľ si môže nastaviť aj veľké písmo, kedy sa na displeji zobrazí len jedna položka menu. Nastaviteľná je aj intenzita podsvietenia a kontrast. Nastavením ich nízkych hodnôt dosiahnete značnú úsporu energie.

Do menu vstúpite pravým polyfunkčným tlačidlom alebo šípkou do strany. Tým sa ocitnete na východzej stredovej ikone s funkciou Správy. Usporiadanie všetkých 9 ikôn je zhodné s celou radou x60. Uvedieme však zoznam všetkých deviatich položiek: kontakty, register hovorov, surf/zábava, budík, správy, zvonenia, doplnky, vlastné súbory a nastavenia. Pohyb medzi nimi je svižný. V prípade ďalších textových úrovní vidíte naraz 5 položiek. Pri pohybe v menu sú reakcie telefónu takmer okamžité. Horšie je to pri pohybe medzi obrázkami, melódiami, správami a kontaktmi v telefónnom zozname. Najmä načítavanie jednotlivých obrázkov je často neúnosne zdĺhavé.

Upozornenia

Tento odsek som cielene nenazval svetelné efekty, aj keď patrí najmä nim. K prijatiu správy som nastavil všetky typy možných upozornení, a tak sa po obdržaní SMS-ky ozval mnou vybraný tón, telefón súčasne zavibroval, a až do jej prečítania aj pomocou 7 diód upozorňoval na prijatie správy. Štýl svetelného upozornenia si môže každý určiť, a to či už k hovoru, prijatiu správy, zmeškanej udalosti, roztvoreniu telefónu alebo jeho zavretiu. Jednoducho, v tomto smere výrobcovia mysleli skutočne na všetko. Spomenieme ešte všetky typy svetelných efektov: rýchlosť, maják, tranz-sync, hojdačka, kolotoč vľavo, kolotoč vpravo, dych, pulz, úžas, žeravý. Dokonca je možné nastaviť aj ich intenzitu.

Svetelné efekty som už zažil na rôznych mobilných telefónoch, napríklad Philipse 530, Nokii 3220, ale tak prepracované nastavenia tohto prvku som našiel až v tomto modeli. Už Nokia 3220 využívala svetelné upozornenie aj na informáciu o zmeškanej udalosti, dokonca Samsungy využívajú svetelné diódy na informovanie majiteľa o zmeškanom hovore či správe už niekoľko rokov. Až v prípade Siemensu CF62 som sa však dočkal úplnej perzonalizácie, a tak sa mi do rúk dostal telefón, ktorý o prijatej správe informuje už z diaľky aj za denného svetla. Patrím totiž medzi tých, ktorí majú telefón odložený na jednom mieste, ale na ňom sa nezdržujú práve najčastejšie a chodia tam telefón len kontrolovať.

Vlastné súbory

V telefóne nájdeme zložku, na ktorú som si u nových Siemensov veľmi zvykol. Tento raz dostala aj nové pomenovanie: vlastné súbory (v starších modeloch ide o Správcu súborov). V prípade modelu CF62 tu nájdete obrázky, tóny, farebné schémy a iné prijaté dáta. Načítavanie jednotlivých zložiek a súborov je však veľmi pomalé.

Prednastavených melódií vo formáte MIDI nie je veľmi veľa, a aj z toho malého množstva sa pomerne ťažko vyberajú tóny pre jednotlivé skupiny volajúcich. Vyzváňanie môže dopĺňať vibrácia a ľubovoľný svetelný efekt. Hlasitosť zvukového upozornenia môžete nastaviť pri volaniach, správach, alarme i aplikáciách. Ako som si už u Siemensov zvykol, možnosti nastavení jednotlivých upozornení sú skutočne široké. Môžete si nastaviť vlastné zvonenie číslam z telefónneho zoznamu, neznámym číslam, jednotlivým skupinám volajúcich, alarmu, správam, určiť si melódiu pri zapnutí/vypnutí telefónu, pri otvorení/zatvorení prístroja, kliknutie, tón alebo ticho môžete priradiť aj klávesnici. 16-hlasé zvonenia však už nemôžem hodnotiť ako jedny z najlepších, pretože dnes je už dostupné veľké množstvo modelov mobilných telefónov rôznych výrobcov, ktoré vyzváňajú krajšie i hlasnejšie.

Podržaním tlačidla s * je možné telefón utíšiť (prípadne zapnúť pípanie). Nový telefón ponúka 6 profilov a 2 vlastné.

Obrázkov je v novom telefóne dostatok, ale tie sa veľmi pomaly načítavajú a všetky sú kreslené. Preto odporúčam vytvoriť si pozadie vlastnoručne na PC (do telefónu sa dostane WAP-om alebo káblom) alebo ho úplne vypnúť. Ak by som mal podľa prednastavených obrázkov určiť cieľovú skupinu, jednoznačne by ňou boli mladšie ženy. Obrázky je možné odoslať cez MMS alebo nastaviť ako pozadie, logo, šetrič, animáciu pri zapnutí/vypnutí.

Pamäť

1,56 MB zdieľaná pre všetky objekty a správy v archíve,

500 kontaktov,

100 SMS.

Telefónny zoznam

Do zoznamu vstúpite pohybom štvorsmerného tlačidla nadol. Tým sa na začiatku telefónneho zoznamu zobrazí možnosť prepnutia na druhý zoznam (telefón ? SIM) a pridanie nového záznamu. Pod nimi už vidno prvé 3 mená. Pri pridávaní nového kontaktu zadáva majiteľ telefón číslo, meno, skupinu, umiestnenie (SIM, mobil) a poradie záznamu. Pamäť na 500 kontaktov mi pripadá skutočne dostatočná. Kriticky sa staviam k vyhľadávaniu mien na SIM karte len podľa prvého písmena, ale i na to sa dá zvyknúť. Keby boli reakcie telefónu pri listovaní zoznamom rýchlejšie, nemal by som s týmto nedostatkom taký problém. Vyhľadávanie mien v pamäti telefónu sa uskutočňuje podľa viacerých znakov.

Telefónny zoznam na SIM karte je pochopiteľne 1-položkový a k číslu umožní pridať 14-znakový zápis mena. Adresár, čo je vlastne zoznam v telefóne, umožňuje pracovať so skupinami volajúcich a každý kontakt v ňom môže obsahovať 3 telefónne čísla, 2x fax, 2x e-mail, skupinu, firmu, adresu, obrázok a narodeniny, na ktoré v daný deň v zadanom čase upozorní.

Hovor

Hlasitosť reproduktora je počas hovoru dostatočná, s véčkami sa mi vždy telefonovalo lepšie. Aj prítomnosť mikrofónu bližšie k ústam kvalitu hovoru zvyšuje. Siemens CF62 ponúka aj aktiváciu hlasného handsfree počas hovoru.

Negatívne hodnotím absenciu termínov odchádzajúcich hovorov. Tento nedostatok výrobca vyriešil až u radu x65 (napr. v novinkách M65 a S65, kde sú už prítomné aj trvania všetkých hovorov).

SMS

Pamäť na 100 správ dokazuje, že to, na čo je telefón určený aj dokonale spĺňa. Pri písaní, kedy vidíte až 6 riadkov textu, aj čítaní správy je text zalamovaný na celé slová. Písanie zľahčuje aj rýchly slovník T9. Klávesnica, ako som už spomínal, je na prvý pohľad výborná, ale už pri písaní prvej správy zistíte, že tlačidlá nemajú až taký istý stisk. Ich rozstup v riadkoch je minimálny, čím sa písanie taktiež komplikuje. Nie je to však nič tragické a správy som s týmto telefónom písal pomerne často a normálne som sa prispôsobil.

Rozloženie ostatných znakov: pod tlačidlom 1 nájdete medzeru a enter, pod tlačidlom 0 zase . , ? !. Tento typ rozloženia znakov ponúka napríklad aj Alcatel, Nokia ho má presne opačne, Sony Ericsson zase ukrýva všetky dôležité znaky pod tlačidlom 1.

Pri písaní SMS-ky nechýba ani ponuka volieb: vložiť obrázok alebo tón, formátovať text alebo vložiť číslo zo zoznamu. Technológiu EMS niekedy veľmi rád používam a v tomto prípade sú štandardné animácie i tóny skutočne podarené.

MMS

Editor MMS správ je vo všetkých nových Siemensoch rovnaký. Keďže je podarený, nevidím ani dôvod na jeho zmenu. Pri tvorbe multimediálnej správy najprv zadáte príjemcu a predmet, a pokračujete v tvorbe správy. DO tej môžete vložiť niekoľko stránok s textom, obrázkom (tu citeľne chýba prítomnosť fotoaparátu, preto odporúčam zakúpenie prídavnej kamery QickPic IQP-500) a melódiou či nahrávkou (formát AMR). Pred odoslaním (po príprave správy na odoslanie) je odosielateľ ešte raz opýtaný, či chce správu s veľkosťou x kB skutočne odoslať.

CB správy

V tomto telefóne sú nazvané LS-služby. Nastaviteľný je ich príjem, zoznam tém, automatické zobrazenie alebo ručné čítanie, aktivovať si môžete aj index tém a jazyk lokálnych správ.

Ako wapový prehliadač slúži už tradične Openwave, ktorý nájdeme u všetkých Siemensov. Na displeji vidno 6 riadkov textu, ale listovanie šípkami a pomalšie reakcie tohto prehliadača túto funkciu potláčajú do úzadia.

Prenos dát

Dáta je možné prenášať len dvoma spôsobmi: cez GPRS alebo kábel. Spojenie cez GPRS je ponúkané zatiaľ v najvyššej konfigurácii 4+2 timesloty. CF62-ka obsahuje aj hardvérový modem. Keďže je konektor pre pripojenie nabíjačky a kábla zhodný už s modelmi triedy 55 a 60, zohnať dátový kábel kompatibilný s modelom CF62 by nemal byť problém. Ale zatiaľ poznám len minimum majiteľov Siemensov, ktorí zakúpením neznačkového kábla vyriešili problém s pripojením PC cez GPRS. V tomto prípade je najistejšia kúpa značkového kábla. V tomto véčku mi veľmi chýba infračervený port, ktorý by sme dnes mali nájsť už na všetkých novinkách. Veď prenos obrázkov a melódií len cez MMS je pre užívateľa drahý. Najmä prenos fotografií známych, ktoré by chcel majiteľ priradiť k jednotlivým kontaktom sa premietne na cene mesačného účtu. Riešením je už spomínaný dátový kábel.

Ostatné funkcie

Všetky nadštandardné funkcie nájde užívateľ v položke Doplnky. Tu sa nachádza SIM toolkitové menu, organizér, kalkulačka, prevodník mien, stopky, odpočítavanie času, hlasové ovládanie funkcií.

Organizér ? obsahuje sekcie: kalendár, termíny, poznámky, premeškané termíny, časové pásma a nastavenia.

- kalendár ? úplne jednoduché zobrazenie mesačného náhľadu s orámovaním aktuálneho dňa a hrubým vyznačením dní s udalosťou. V nastaveniach je možné určiť začiatok týždňa.

- termíny ? zoznam všetkých zadaných termínov s možnosťou pridania novej udalosti. Tá môže obsahovať: typ (memo, hovor, stretnutie, narodeniny, výročie), popistermín, alarm, opakovanie.

- poznámky ? jednoduchá poznámka s termínom zapísania dlhá maximálne 150 znakov sa často zíde. Poznámky je možné odoslať ako SMS.

- premeškané termíny ? ide o zoznam všetkých uplynulých udalostí

Budík je samostatnou položkou v hlavnom menu. Nastaviť je možné len 1 termín, ktorý sa však každodenne opakuje až do deaktivácie. Samozrejmosťou je vlastný výber melódie a hlasitosti budenia.

Hry

V časti Surf/zábava nájdete okrem wapového prehliadača aj 3 Java hry. V testovanom telefóne však boli opakované problémy s ich otváraním, preto vám prinášame len ich zoznam: Dynamic Light Composer, Mobiloko, Wappo.

Výdrž a batéria

Dodávaný nový typ Li-Ion batérie by mal vydržať 220 hodín v pohotovosti a 5 hodín hovoru v ideálnych podmienkach. Reálnu výdrž telefónu odhadujem na 3-4 dni, v závislosti od používania, jasu displeja a diód atď.

Balenie

V balení teda nájdete pravdepodobne len nabíjačku (je možné, že z krabice sa už niečo vytratilo pred jej odovzdaním mojej osobe). Odporúčam však zakúpenie prídavného fotoaparátu QickPic IQP-500, ktorý pomocou blesku zabezpečí najmä bezkonkurenčné fotografie z večerných akcií.

CENA: 6 790,- Sk s DPH (už v predaji)

Čo mi u CF62-ky chýba:

chýbajúce bočné tlačidlo na reguláciu hlasitosti a ovládanie funkcií ext. displeja,

hmatové zvýraznenie jednotlivých tlačidiel,

hlasnejšie zvonenia,

fotoaparát (aj CIF by postačil),

rýchlejšie reakcie,

aspoň infraport,

termíny odchádzajúcich volaní,

a čo vyhovuje:

čiernobiely externý displej,

pekný nenáročný vnútorný displej,

diódy (tie si nemôžem vynachváliť),

možnosti perzonalizácie,

GPRS 4+2 a HW modem,

veľkosť písma v správach,

dizajn a prevedenie,

cena.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 17.06.2005 - 16:23

: ma niekto schemu na datovy kabel pre cf62?

anonymous31.10.2005 - 21:23 Trvalý odkaz

W: Ako pripojit internet cez SE T610 na PC? IrDu mam uz naistalovanu.Dakujem.SonyEricssonT610/R401 Profile/MIDP-1.0 Configuration/CLDC-1.0

anonymous25.05.2008 - 13:41 Trvalý odkaz

etc: Je to najhorsi telefon aky som mal. 2x bol v oprave pretoze sa sam vypinal. Vlastny OS postaveny na Jave ci na com je priserne pomaly. Po case ta pomalost zacne otravovat. Vsetko mu dlho trva. Na tomto telefone dobre vidno ako sa vyrobcovia snazia oblbnut zakaznika. Dizajn nie je vsetko. Plastovy kryt telefonu je potiahnuty akymsi pogumovanim, ktore sice dobre vyzera ale po case sa zacne olupovat v celych platoch. A na roznych miestach vytvarat bubliny, ktore prasknu a olupovanie pokracuje. Strieborna farba po okrajoch ramika s diodami sa tiez zacne skoro olupovat a vyzera to otrasne. Klavesnicu predeluju 3 efektne strieborne oddelovniky. Bohuzial gumicky ktore oddeluju hornu polku telefonu od dolnej jednoducho nestacia, takze pri noseni vo vrecku sa tieto oddelovniky vytrvalo vskrabavaju do displeja. Znicia takto kryt displeja aj povrchovu upravu okolo displeja. Casto pouzivane tlacidla su funkcne len pri poriadne silnom stlacani. Dobijanie telefonu sa niekedy vobec nezapne, treba aj niekolkokrat vytiahnut a zasunut konektor. Pricom problem nie je v nabijacke, pretoze som to skusal aj s nabijackou z ineho CF62. Dnes som si vsimol vypuceny zadny kryt. Bateria je pod nim riadne nafuknuta, a je to original Siemens ! Radsej ju uz ani nedavam naspat. Skratka je to poriadny smejd. Niet divu ze skrachovali. Pisem to tu uz len preto aby ste nehladeli az tak na krasny dizajn, pretoze vam moze takyto telefon zneprijemnit niekolko rokov kym si kupite iny. Ja ho asi po troch rokoch co ho mam idem vyhodit a uz nikdy ziadny Siemens ! Ani Benq ci inu podobnu haraburdu. Vyzera to tak ze telefon treba kupit od firmy, ktora telefony vyraba ako svoju hlavnu cinnost a nie ako nejaka smiesna divizia niecoho.

Celá diskusia 3 príspevky