Nokia 7610

Recenzia netradičného "múdreho fónu" Jeden z prvých megapixlov s OS Symbian a netradičným dizajnom posunul hranice opäť o čosi vyššie.

Základná charakteristika:

konštrukcia: klasická,

OS: Symbian OS v7.0s

frekvencie: 900/1800/1900 MHz,

rozmery: 109 x 53 x 19 mm,

hmotnosť: 118 gramov,

displej: aktívny, 65 536 farieb, 176 x 208 bodov,

fotoaparát: 1152 x 864 b., záznam QCIF videí, 4x zoom,

pamäť: 8 MB + 64 MB RS MMC,

správy: SMS, MMS (do 100 kB), CB, e-mail, instant messaging,

prenos dát: GPRS 3+2, Bluetooth, Pop-Port,

zábava: Java 2.0, WAP 2.0, MP3 prehrávač (mono),

batéria: BL-5C, 900 mAh, Li-Ion,

výdrž: 240 h pohotovosti / 3 h hovoru

fotkafotkafotka

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Nokia 7610 je typický člen Series 60 od Nokie pracujúci na OS Symbian. Je to telefón, jednoduchý fotoaparát, kamera, hráčska konzola, prehrávač videí a filmov, internetový prehliadač s pekný displejom a príjemnými rozmermi. Dizajnovo je na prvý pohľad zvláštny, ale doba ide vpred a všetko dnes riadia módne trendy. Počas pár dní používania som si 7610-ku jednoducho obľúbil.

Dizajn

O Nokii 7610 sa nedá napísať, že nie je zvláštna. Tento model jednoducho vystihuje dobu: sčasti hranatá, sčasti oblá. Podľa označenia ide o nástupcu Nokie 7600, ktorá sa líši najmä klávesnicou umiestnenou po stranách displeja. Opäť je zjavné, že Nokia uznala, že experimenty s klávesnicou sa nevyplácajú (podobne ako u modelu 3650 nahradenom 3660-kou). Takže tu máme funkčne nasýtený telefón s takmer klasickou klávesnicou a dizajnom, ktorý zaujme.

Na každý telefón, ktorý testujem, si vždy veľmi rýchlo zvyknem. Preto je pre mňa veľmi dôležité, keď telefón vidím v ruke niekomu inému z trocha väčšej vzdialenosti. Pri pohľade na tento model v ruke môjho kamaráta som zistil, že je to jeden z najkrajších telefónov, aké som kedy videl. Reálny pohľad sa fotografii jednoducho nevyrovná a vlastný názor si teda nechajte až na skutočnosť. Možno budete taktiež milo prekvapení.

Nokia 7610 zaskočí najmä hrúbkou, tento tretí rozmer dosahuje hodnotu len 19 mm. Výška a šírka sú primerané danej kategórii. Hmotnostne síce konkuruje len najťažším modelom, ale v porovnaní s modelmi 7600 aj 6600 ide o mierne zlepšenie. Preto môžem tento odsek uzavrieť tvrdením, že 7610-ka sadne do ruky ako uliata. Ovláda sa veľmi dobre, ale o tom až neskôr.

Nesmiem však vynechať popis bokov a zadnej steny. Žiaľ, na bočnej strane sa nenachádzajú žiadne ovládacie prvky, preto musíte hlasitosť počas hovoru regulovať trocha krkolomne pomocou centrálneho tlačidla. Ľavá stena je obohatená o 3 otvory pre výstup zvukov, v ľavom hornom, a taktiež v spodnom pravom rohu sa nachádza otvor pre pútko. Mikrofón, resp. otvor pre vstup zvukov, sa nachádza až pod Pop-Port konektorom, čím jednoznačne vzniká komplikácia počas telefonovania aj za mierne veterného počasia. Zadný kryt je obohatený o zaujímavú kresbu, ktorá obklopuje aj šošovku fotoaparátu, pomocou ktorej sa Nokia 7610 už približuje najlacnejším digitálnym kompaktným fotoaparátom. Celý zadný kryt je možné bez komplikácií odstrániť pomocou posuvného tlačidla.

Moja prvá skúsenosť hovorí, že sa tvorcom Nokie podarilo značne eliminovať nepríjemné vŕzganie. Nechcem vravieť hop, ale snáď ma po dlhších skúsenostiach tento model dokáže presvedčiť, že Nokia nemusí zastrešovať len vŕzgajúce telefóny.

Klávesnica

Klávesnice sa pravdepodobne každý pri prvom pohľade i kontakte s telefónom zľakne. Ale už po pár minútach práce so 7610-kou pochopíte, že zdanie klame. Privítal by som aspoň nejaký vzájomný odstup tlačidiel, ale tým by sa ich plocha pri takýchto rozmeroch telefónu zmenšila na neergonomické minimum. O takejto klávesnici sa ťažko píše, jednoducho je vydarená a všetky tlačidlá sú precízne spracované. Použitý materiál patrí k najkvalitnejším, aké som kedy na telefóne videl, modré podsvietenie je dokonalé. Stredové 5-smerové tlačidlo sa ovláda ľahko a s istotou. Obidve polyfunkčné tlačidlá môžu mať v pohotovostnom stave jednu z mnohých funkcií. Na mazanie textu alebo položiek v menu slúži tlačidlo "c". Jedinou nevýhodou klávesnice je fakt, že sa pri písaní musím na tlačidlá pozerať. Aj keď je päťka zvýraznená dvoma veľmi dobre hmatateľnými výstupkami, na nový typ klávesnice je nutné si istý čas zvykať. V tom by som však zásadný problém nevidel. Podržaním tlačidla pre vstup do menu sa v pohotovostnom stave otvorí zoznam spustených aplikácií, do ktorých môžete týmto spôsobom ihneď vstúpiť, alebo ich zavrieť tlačidlom "c".

Dizajn

Aktívny displej so zobrazením 65 536 farieb a rozlíšením 176 x 208 bodov je lahôdkou aj pre mobilného labužníka. Na pohotovostnom displeji vidíme všetky dôležité informácie. Obrázok umiestnený ako tapeta sa nerozpína po celej ploche, a tak sú všetky informácie veľmi dobre viditeľné. Dúfajme, že dôvodom tohto riešenia nie je neschopnosť orámovať texty na pohotovostnom displeji, s čím sa zatiaľ stretávame u všetkých členov Series 40. Pod položkou nastavenia displeja sa nachádzajú len dve možnosti úprav: jas a časový limit šetriča.

Počty zobrazených riadkov sú zhodné u všetkých Nokií v sérii 60: minimálne 6 riadkov pri písaní SMS, 8 pri tvorbe MMS, 8 riadkov pri čítaní správ, 5 kontaktov pod sebou v telefónnom zozname.

Menu je vo forme ikôn. Telefón pri listovaní ponukou funkcií reaguje svižne, nemám si absolútne na čo sťažovať. Ikony sú graficky vydarené, jednoducho spokojnosť. V niektorých položkách je možný nielen vertikálny, ale aj horizontálny pohyb.

Fotoaparát

Konečne sme sa dočkali fotoaparátu v mobilnom telefóne, ktorý sníma s rozlíšením 1 milióna obrazových bodov. Presné hodnoty maximálneho rozlíšenia sú 1152 x 864, t.j. 995 328 bodov (takže predsa len to nie je "megapixelový foťák"). Pri rozlíšení 640 x 480 bodov dosahujeme sumu 307 200 bodov. Jednoduchým výpočtom zistíme, že nové maximum ponúka 3x viac rozlišovacích bodov než doterajšie najlepšie fotoaparáty v mobiloch (a takmer 10x viac než fotoaparáty s rozlíšením 352 x 288 b.).

Možností fotoaparátu je mnoho. Snímaný obraz zaberá asi polovicu displeja. Ten je možné 4-násobne digitálne priblížiť. Vtedy sa však jedná o výrez z pôvodnej fotografie interpolovaný do rozlíšenia 1 Mpix. V ponuke funkcií sa nachádza nočný režim, samospúšť (10, 20 alebo 30 sekúnd) a nastavenie kvality snímky (vysoká, normálna, základná). Vybrať si môžete typ pamäte, kam sa budú fotografie ukladať. Počas snímania vidíte na displeji počet možných snímok, ktoré sa ešte vojdú do danej pamäte. Obrázky vo vysokej a normálnej kvalite majú rozlíšenie 1 Mpix, v základnej len 640x480 bodov. Ak je počet voľných obrázkov pri vysokej kvalite 14, je ich pri nastavení kvality na stredný stupeň až 3x viac (s rovnakým rozlíšením), a pri najnižšom stupni kvality až 125 (ale už s nižším rozlíšením). Veľkosti rovnakej snímky v rôznej kvalite sú: 26 kB, 78 kB, 247 kB. Najmä medzi normálnou a vysokou kvalitou je značný veľkostný rozdiel, kvalitatívne však o až tak podstatnú zmenu nejde. Hodí sa to najmä vtedy, keď chcete obrázok odoslať pomocou MMS-ky a telefón vám až pri pridávaní megapixelovej fotky v maximálnej kvalite vyjasní, že je tu obmedzenie na 100 kB. Škoda, neposlal som teda nič.

Počas fotenia aktívny displej zobrazuje snímanú scénu verne. Po prepnutí pohybom v horizontálnej rovine doprava na funkciu video môžete zaznamenávať kratšie i dlhšie videonahrávky (v závislosti od zvolenej pamäte). Priamo na displeji je užívateľ informovaný o zostávajúcom čase. Prekvapila ma najmä možnosť použiť zoom aj pri zázname videosekvencií. To neumožňuje ani môj digitálny fotoaparát, ktorý záznam videosekvencií v pohode zvláda. Nahrávať je možné so zvukom aj bez neho. Rozlíšenie videa môže byť 128 x 96 bodov alebo 176 x 144 b. Využitie menšieho rozlíšenia vidím, najmä spoločne s nastavením obmedzenej dĺžky, pre odosielanie MMS-iek s videom. Príjem takýchto správ umožňuje už väčšie množstvo mobilných telefónov vyššej triedy. Maximálna dĺžka veľkostne obmedzeného videa je so zvukom 10 s, bez zvuku 11 s.

Galéria

Nokia 7610 ponúka 44 prednastavených zvonení, z ktorých je viacero jednohlasých, niekoľko vo formáte AMR a množstvo súborov MID. Vyberie si skutočne každý. Rôzne zvonenie môžete priradiť aj prichádzajúcej správe či budíku. Melódie sú dostatočne hlasné a na svoje si prídu aj priaznivci melodických zvukov. Všetky funkcie spojené s upozornením na hovor alebo správ sa nastavujú, ako inak, v položke Profily. Chýba mi tu však časovanie profilov prítomné napríklad v mojej 3200-ke.

V galérii sa okrem iného nachádza aj položka Snímky. Tu sa ukladajú všetky fotografie. Sú zoradené pod sebou a popri zmenšenine obrázka ihneď vidíme aj jej názov, dátum a čas vytvorenia. Načítavanie snímok vo vysokej kvalite trvá pár sekúnd (ide predsa len o približne 250 kB veľký súbor), menšie sú zobrazené podstatne rýchlejšie. Obrázok je možné odoslať cez Bluetooth alebo MMS, nastaviť ako tapetu, otočiť, niekoľkonásobne priblížiť a zobraziť na celý displej. Chýba mi tu však možnosť editácie obrázkov (výrez, zmena jasu alebo komntrastu, pridanie rámikov a pod.).

Pamäť

8 MB + 64 MB RS MMC karta v balení (viac o RS MMS sa dozviete po kliknutí na odkaz pred záverom recenzie),

Kontakty aj SMS sa ukladajú do 8-megabajtovej zdieľanej pamäte.

Telefónny zoznam

Z pohotovostného stavu vstúpite do telefónneho zoznamu stlačením hlavného ovládacieho tlačidla. Telefón dokáže pracovať aj so SIM adresárom, ale nedokáže z neho prečítať kontakt pri odosielaní správy. Kontakty v telefóne je možné zoradiť podľa mena alebo priezviska. Nový kontakt obsahuje položky: krstné meno, priezvisko, firma, funkcia, telefón, mobil, fax, e-mail, ID užívateľa. Ku kontaktu je možné pridať obrázok, detail (ďalšie rôzne typy telefónov, web adresu, adresu, narodeniny, poznámku).

Hovor

Posťažovať si musím na tichý tón pred spojením (počas vyzváňania na druhej strane) aj pri najvyššej hlasitosti. Po spojení je už hlasitosť dostatočná a práve zaoblenie v časti, ktorá sa opiera o ušnicu je ergonomicky veľmi dobre vyriešené. Počas hovoru sa telefón drží dobre, preto skutočne nemám dôvod, hodnotiť hovorové funkcie negatívne. Som rád, že tvorcovia Nokie mysleli aj na základnú funkciu mobilného telefónu. Počas hovoru je možné využiť hlasné handsfree.

SMS

U všetkých Nokií som si zvykol, že po pohybe ovládacím krížom doľava vstúpim do editora SMS. V prípade 7610-ky vyvolá toto 5-smerové tlačidlo v pohotovostnom stave len jedinú funkciu ? kontakty. A tak je už jediná možnosť, ako rýchlo vyvolať funkciu písania správ ? uloženie tejto voľby pod jedno z dvoch funkčných tlačidiel. Písanie správ je rýchle, znaky telefón počas písania bez problémov odpočítava, slovník T9 je prítomný v mnohých európskych jazykoch, no jednoducho si ani nie je na čo sťažovať. Pri listovaní prijatými alebo odoslanými správami vidíte pod sebou 3 položky, pričom každá informuje o čísle odosielateľa (príjemcu) a počiatočnom texte správy. Text v správe je zalamovaný podľa celých slov. SMS-ku ani MMS-ku nie je možné odoslať na číslo uložené na SIM karte.

MMS

Páči sa mi, že pri tvorbe multimediálnej správy je užívateľ informovaný o jej presnej veľkosti na desatiny kB. V tomto prípade nie sú použiteľné fotky v najvyššej kvalite (ich veľkosť je cez 100 kB, čo je maximálny limit MMS-ky v 7610-ke). Správa môže obsahovať text, obrázok (snímok), zvuk, videoklip a samozrejme umožňuje MMS-ku stránkovať. Najmenší možný obrázok (v základnej kvalite, 640x480 b.) má veľkosť minimálne 25 kB. Aj počas tvorby MMS-ky môžete vytvoriť nejakú spontánnu snímku, ale v tom prípade už nie je možné regulovať jej kvalitu. Ak ste teda naposledy použili fotoaparát vo vysokej kvalite, nepodarí sa vám odfotený záber do rozpísanej správy vložiť.

E-mail

Nechýba e-mailový klient s podporou POP3, IMAP4 a SMTP. Samozrejmosťou je podpora príloh.

WAP

Nokia 7610 ponúka rovnaký wapový prehliadač ako 6600-ka. 64 MB RS MMC karta (aj keď sa na nej nikde nenachádza informácia, že ide o "reduced size") v balení obsahuje aj prehliadač Opera upravený špeciálne pre Nokie so Symbianom. Takže odporúčam pre surfovanie po WAP aj WEB stránkach práve tento prehliadač. GPRS 3+2 nie je najlepšia hodnota, ale na surfovanie postačuje. Skôr si môžeme posťažovať na absenciu EDGE.

Prenos dát

GPRS 3+2, IrDA chýba, Bluetooh tu našťastie nájdeme. V balení je dokonca USB kábel na prepojenie s PC a na priloženom CD sa k nemu nachádza aj ovládač. Ale nebol som ho schopný nainštalovať z dôvodu neprítomnosti akéhosi Service Pack 1. Keďže Bluetooth adaptér nevlastním a IrDA zase neponúka 7610-ky, v tomto smere sme sa spolu nedohovorili. Ale PC Suite vo verzii 6 sa nachádza na priloženom CD a jeho prostredie je veľmi príjemné. Nemyslím, že by mali so synchronizáciou, prenosom dát či úpravou multimédií nastať väčšie problémy.

Organizačné funkcie

Kalendár

Východzie zobrazenie je nastaviteľné, a to buď mesačný, týždenný alebo denný náhľad. Medzi nastaveniami nájdete aj deň, ktorým týždeň začína.

Ostatné funkcie

Keďže Nokia 7610 používa OS Symbian, je možné jej funkčnú výbavu obohacovať o rôzne programy vyvinuté pre tento operačný systém obohacovať. Spomenieme však ešte množstvo funkcií, ktoré sú v telefóne už predinštalované.

Prehrávač médií ? Nokia 7610 síce dokáže prehrávať MP3 súbory, ale nepodporuje stereo reprodukciu. Je zaujímavé, že po pripojení stereo slúchadiel Nokia upozorní telefón na nepodporované príslušenstvo. Po pripojení mono slúchadiel (s jedným reproduktorom) však prehranie skladby dosiahnete. Dôvodom mono reprodukcie je absencia FM prijímača.

Režisér ? aplikácia, ktorá z videosekvencie a vybranej melódie vytvorí veľmi podarený klip. Štýl, podľa ktorého sa klip vytvorí, si taktiež môže majiteľ vybrať, a to buď classique, latte, paparazzi, rendezvous, salsa, seduce, speakeasy, speedy, swing alebo wink. Do klipu je možné ešte pridať aj počiatočný a konečný text. Jeho dĺžka sa prispôsobí buď dĺžke melódie, veľkosti MMS-ky alebo ľubovoľne zadanému času.

Poloha ? vyžaduje podporu operátora. Na základe GPS sa priradí každej BTS koordinát, špeciálne číslo, ktoré je vysielané do mobilného telefónu spolu s ostatnými informáciami a nemení sa (ide v podstate o akési polohové súradnice). Ak je telefó prihlásený na 3 BTS, vyráta si podľa intenzity signálu každej z nich vzdialenosť od nej a podľa ich súradníc určí vlastnú polohu s presnosťou niekoľkých metrov. Služba by bola bezplatná (podobne ako CB správy ? lokálne info), keďže súradnicová hodnota každej BTS je stabilná.

Moja účasť ? služba, ktorú zatiaľ naši operátori nepodporujú. Ide o informáciu, ktorá určuje, v akom stave sa majiteľ telefónu nachádza: či je na schôdzi, doma, v kancelárii. Nokia 7610 ponúka 3 typy nastavení: verejné, súkromné a blokované. Pri verejnom nastavení sa dovolajú všetci, pri súkromnom len vybraní ľudia, pri blokovaných nikto. Možnosti služby sú samozrejme väčšie (napr. určenie skupín ľudí, ktorí sa v danom prípade dovolajú), ale keďže táto u nás nie je operátorom podporovaná, nebudeme sa ňou zaoberať.

Extra ? položka, na ktorú sme si zvykli u takmer všetkých novších Nokií. Nachádza sa tu súbor rôznych funkcií:

- poznámky

- kalkulačka

- prevodník mien

- nahrávač zvukov

- hodiny (+ budík) ? budík je neopakovaný

- informácia o využití pamäte

- peňaženka ? súhrn kódov a hesiel pod jedným heslom

Nástroje ? aj v tejto položke sa ukrýva niekoľko ďalších funkcií:

- manažér - akýsi správca všetkých programov

- odkazová schránka

- rýchla voľba ? nastavenie 8 vybraných kontaktov, ktoré je možné vyvolať jediným stlačením číslicového tlačidla

- správca súborov ? všetky zložky v telefóne aj na pamäťovej karte

- hlasová voľba

- správca prídavných zariadení

Hry ? v novom telefóne nenájdete žiadne hry. Je nutné stiahnuť si nejakú z WAP-u alebo internetu.

Aplikácie a programy uložené na MMC karte s veľkosťou 64 MB zaberajú na tejto asi 10 MB miesta (voľné miesto môžete napríklad využiť vyše 500 fotografiami s rozlíšením 1 Mpix v normálnej kvalite). Tieto funkcie sú zobrazené za položkami hlavného menu. Nájdeme tu tieto sekcie:

Obrázky ? ikona nesie logo spoločnosti Kodak, s ktorou Nokia v tomto prípade spolupracuje. Pri spúšťaní aplikácie sa zobrazí Nokia 6600, čím sa potvrdzuje, že táto aplikácia bude určená všetkým Nokiám s OS Symbian. Jednoducho: odfotíte, fotku odošlete cez GPRS na server do vlastného virtuálneho albumu (je nutné prihlasovacie meno a heslo, zadávate aj názov albumu) a o nejaký čas, po požiadaní, fotografie nájdete vo svojej poštovej schránke.

Nokia 7610 umožňuje aj tlač fotografií odoslaných do tlačiarne cez Bluetooth. Tlač fotografií je zabezpečená vďaka spolupráci s firmou HP. Pomocou BT môžete vytlačiť obrázky, správy, kontakty, kalendár, poznámky.

Video editor ? prehrávač videí

Opera ? tú sme už spomínali pri prehliadači. Za realizáciu nápadu spolupracovať s tvorcami Opery na implementácii tohto univerzálneho prehliadača musím Nokiu pochváliť.

PayAsYouGo ? ide o aplikáciu, ktorá vyžaduje podporu s inými spoločnosťami. Priamo v telefóne nájdete možnosť využívať informácie alebo služby MobileGallery, EuroSport, ale samozrejme je k dispozícii množstvo ďalších firiem, ako napríklad CNN). Vďaka tejto aplikácii môžu teda užívatelia Nokie 7610 získavať za mesačný poplatok napríklad spravodajstvo CNN. Ale táto aplikácia si vyžaduje podporu operátora.

Výdrž a batéria

batéria: BL-5C, 900 mAh, Li-Ion,

výdrž: 240 hodín pohotovosti / 3 hodiny hovoru

Reálnu výdrž môžem len odhadnúť, keďže testovaný model nemusí byť v tomto smere reprezentatívny. Ale aby som neostal len pri prázdnych slovách, zdá sa mi, že výdrž je dostatočná. Keď som telefón veľmi nevyťažoval a používal ho len na hovory a správy, vydržal pokojne niekoľko dní (3-4). Pri aktívnom používaní však pri telefóne s veľkým displejom a otvoreným systémom nepočítajte s výdržou viac ako 2 dni.

Výhody:

megapixelový fotoaparát,

rozmery a dizajn,

Symbian a jeho možnosti.

Nevýhody:

len mono prehrávanie MP3 skladieb,

minimálne zlepšenie z hľadiska funkčnej výbavy oproti 6600-ke.

Nokia 7610 je veľmi pekný telefón s klasickou klávesnicou (oproti modelom ako 3650, Siemens SX1), ktorá sa však líši od bežnému priemeru. Funkčná výbava je vďaka OS Symbian takmer neobmedzená, megapixelový fotoaparát vďačne pre osobné účely zaznamená rôzne dovolenky a podobné akcie. Na priloženú RS MMC kartu sa zmestí vyše 500 fotografií v plnom rozlíšení v normálnej kvalite. Fotky je možné tlačiť cez Bluetooth, pracuje sa aj na podpore vzdialeného vyvolania snímok vo fotolaboratóriu a poslaní fotiek poštou. S Nokiou sa vďaka dvom oblým rohom telefonuje príjemne, písanie správ hodnotíme vďaka kvalitnej (aj keď výstrednej) klávesnici a prítomnosti slovníka T9 taktiež kladne. Je to jednoducho telefón, ktorým zaujmete a súčasne ním môžete využiť množstvo funkcií a programov vytvorených pre OS Symbian.

Tip na záver:

Podržaním tlačidla pre vstup do menu sa zobrazia spustené aplikácie, žiaľ, spustené BT tam nenájdete a vypnúť ho musíte vkročením do menu.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 17.06.2005 - 16:23

komplex: Kolko tento mob tak asi stoji neviete ?i sa da zobrat aj na splatky---__???????

Celá diskusia 1 príspevok