Nokia 3220

Recenzia fónu pre mladých Mládežnícky mobil so svetelnými efektmi a VGA fotoaparátom zvláda všetky bežné funkcie.

Nokia 3220 je nástupca populárnej Nokie 3200. Samozrejme nesmie v článku chýbať porovnanie s jej úspešnou predchodkyňou, ktoré nájdete hneď v úvode:

- rozmery a hmotnosť: novinka je o 4 gramy ľahšia (zdá sa však ešte ľahšia), o 3,5 mm kratšia a o 2 mm tenšia.

- ovládanie: 3220-ka obsahuje 5-smerové tlačidlo, ktoré umožňuje voľby potvrdzovať, čím sa všade uvolnila funkcia pre ľavé funkčné tlačidlo, ktoré v Nokii 3200 väčšinou slúži práve na potvrdzovanie; výrobca sa ďalej rozhodol zabaliť nápad s dvojitými tlačidlami, aj keď klasická gumená klávesnica nie je ani zďaleka tak kvalitná,

- displej: aktívnych 65 536 farieb na rozdiel od pasívnych 4 096 farieb sú o poznanie lepšie parametre, a to najmä vonku na dennom svetle; spomeniem ešte krajšie menu,

- svetelné efekty: tie sú základným marketingovým ťahom,

- priehľadný je už len zadný kryt,

- opakovaný budík,

- funkcie naviac: synchronizácia, odratávanie času, stopky a peňaženka, 5 hier hneď v telefóne,

- kamera: max. rozlíšenie 640 x 480 b., možnosť záznamu videosekvencií,

- pamäť: 4 MB namiesto 1 MB,

- melódie: sú krajšie, dopĺňané nielen vibráciami ale aj svetelnými efektmi, v novom telefóne ich je dostatočné množstvo (v 3200 len 3!).

A čo novinke chýba? FM prijímač, čo považujem za veľký nedostatok, keďže mladí ľudia často cestujú do školy hromadnou dopravou. Ďalej si to výrobca rozmyslel so svietidlom v telefóne. A veľmi mi tu chýba prítomnosť infraportu pre prenos obrázkov a melódií z medzi telefónom a iným zariadením (PC, iný telefón).

Základná charakteristika:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz,

rozmery: 105 x 44 x 19 mm

hmotnosť: 86 gramov,

displej: aktívny, 65 536 farieb, 128 x 128 b., 27 x 27 mm,

fotoaparát: VGA, záznam videí,

pamäť: 4 MB, 150 SMS, 500 kontaktov,

správy: SMS, MMS (do 100 kB), CB, e-mail, instant messaging,

prenos dát: GPRS 4+2, EDGE 3+2, kábel,

zábava: Java 2.0, WAP 2.0, svetelné efekty,

batéria: Li-Ion, BL-5B, 760 mAh

výdrž: do 3,5 h hovoru/350 h pohotovosti.

Čo mu chýba:

IrDA, Bluetooth, FM rádio, HW modem,

fotkafotkafotka

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Dizajn

Nokia vytvorila teenagerský telefón s novými prvkami. V trojkovej rade Nokia stále s niečím experimentovala. Tento raz postihli zmeny bočné steny telefónu. Nachádzajú sa na nich 3 priesvitné vypukliny a pod každou z nich je ukrytá pätica farebných diód (1 intenzívna červená, 2 zelené a 2 žlté). Novinkou je aj použitie troch výrazných farieb na jednom kryte. V našom prípade ide o biely okraj, svetlomodrý lem a červená oblasť okolo displeja a klávesnice. Aj klávesnica je červenej farby, ale k nej sa ešte dostaneme.

Oproti Nokii 3200 je priesvitný už len zadný kryt. Zaujímavé je použitie priehľadnej steny v časti nad reproduktorom. Priesvitné vypukliny na stenách sú vyrobené z gumy, čo zabezpečuje aspoň čiastočnú ochranu proti nárazom. To sa však vylučuje s holými plastovým rohmi. Zadný kryt sa sníma ľahšie než na Nokii 3200. Vďaka gumeným prvkom sa telefón veľmi dobre drží v ruke.

Nokia 3220 je jednoducho malý, ľahký a sympatický telefón.

Svetelné diódy

Sprevádzajú melódie, hry, upozorňujú na neprečítanú SMS a zmeškaný hovor v pravidelných intervaloch, blikanie neprestáva ani počas spájania hovoru. Svetelné efekty je možné vypnúť.

Klávesnica

Ovládacia časť telefónu sa tvorcom tohto modelu veľmi nevydarila. Je vytvorená z dvoch gumených celkov. Jednotlivé tlačidlá sú príliš mäkké, ale k tomu by som až také výhrady nemal. Na numerickej časti sa píše celkom dobre. Problematické je však stredové tlačidlo. Pomerne veľká kritika sa na tento prvok zniesla aj u Nokie 6230. Tento raz sa problém opakuje a pri snahe potvrdiť voľbu (stlačiť tlačidlo) sa veľmi často podarí uskutočniť pohyb do strany. Síce je 5-smerové tlačidlo, ako jediné, vyrobené z tvrdého plastu, jeho labilnosť ovládanie naopak zhoršuje. Po pár dňoch sa dá s týmto tlačidlom pracovať už pomerne presne, ale nechcenému pohybu do strany sa, i keď zriedkavejšie než spočiatku, nevyhnete ani neskôr.

Podsvietenie je kvalitné, i keď na fotografiách je zrejmé, že spodná časť klávesnice je podsvietená lepšie. Nokia 3220 ponúka aj automatické blokovanie klávesnice po ľubovolne nastavenom čase.

Displej

Aktívny TFT displej zobrazí 65 536 farieb na ploche 128 x 128 bodov, rovnako ako v modeloch 7200 a 6230. V pohotovostnom stave zobrazuje tradične 7-miestny indikátor stavu batérie aj signálu po oboch stranách. V spodnej časti je popis troch funkčných tlačidiel, v tretine vidno čierny názov operátora a názov aktívneho profilu (prípadne CB správu). V pravom hornom rohu je možné zobrazenie času. Mnohí kritizujú zobrazenie všetkých informačných údajov na pohotovostnom displeji čiernym textom. Iní výrobcovia využívajú obtekanie (orámovanie) čierneho textu bielou farbou, Nokia sa však tejto zmene bráni, a tak pri použití tmavých pozadí nevidíte na displeji takmer žiadne informačné údaje.

Menu je rýchle, pekne graficky spracované. Ikonové zobrazenie je veľmi podobné ako na Nokii 3200, zobrazenie vo forme zoznamu je však oveľa príjemnejšie, pričom jednotlivé animácie reakcie telefónu nespomaľujú. Ďalšie podmenu sú textového charakteru so zobrazením naraz piatich položiek pod sebou, v niektorých prípadoch však len dvoma (menu Nastavenia a Register).

Pri písaní správy displej zobrazí až 8 riadkov textu (alebo 5, podľa nastavenia), rovnako aj pri ich čítaní. Rovnako ako ostatné Nokie s farebným displejom, aj táto umožňuje zvoliť si jednu z ôsmych farebných škál, ktoré zmenia farebný ráz celého menu.

Fotoaparát

V pohotovostnom stave ho aktivujete pohybom hlavného ovládacieho tlačidla nahor. Tým sa spustí hneď hľadáčik s režimom Štandardná fotka. V menu Médiá sa hneď na prvej pozícii nachádza položka Kamera. Tu je možné aj nastavenie fotoaparátu: kvality snímky (3 stupne), dĺžky videoklipu (predvolená - 100 kB a maximálna), zvuky kamery (zapnuté/vypnuté), predvolený názov fotiek a miesto pre uloženie snímok. Režimy fotoaparátu sú: štandardná fotka (640 x 480 bodov), portrét (80 x 96 bodov), nočný režim a video. Použitie najvyššieho stupňa kvality považujem za zbytočné a snímky s týmto parametrom len zaberajú v pamäti zbytočne veľa miesta. Použitie vysokej kvality odporúčam najmä pri menej pestrých záberoch. Ak sa však zaberaný objekt skladá z pestrých farieb, môžete pokojne použiť aj najnižší stupeň kvality. Vizuálny rozdiel je minimálny, ale v telefóne ušetríte kopu miesta. Snímky s rozlíšením 80 x 96 bodov (režim Portrét) môžu mať veľkosť 2 aj 7 kB (podľa mojich praktických skúseností). Tento údaj je dôležitý v prípade Orangeu, ktorý, ako pripomíname v každej recenzii, účtuje za odoslanie MMS-ky s veľkosťou do 5 kB len 2,40 Sk s DPH. Pre využitie tejto možnosti bude teda niekedy nutné pracovať s kvalitou záberu.

Fotoaparát ponúka aj možnosť záznamu videosekvencií. Ich rozlíšenie je 176 x 144 bodov. Veľkosť 10-sekundového záznamu so zvukom a bez zvuku je 65 a 48 kB, čo je v prípade ozvučeného záznamu asi o tretinu viac. Po prepočte z viacerých videosekvencií som dostal tok približne 6,5 kB/s v prípade záznamu so zvukom, teda bezpečná veľkosť nahrávky vo formáte 3GPP do jednej MMS-ky s veľkosťou 50 kB je 7 sekúnd (100 kB - 14 sekúnd). Pri prehrávaní je možné stlmiť zvukovú stopu a nastaviť kontrast.

Obrázky

Obrázky, podobne ako melódie, nájde majiteľ Nokie 3220 v Galérii. Ani Nokia 3220 nedokáže zobraziť prehliadaný obrázok na celý displej, čo tomuto fínskemu výrobcovi už dlhší čas vyčítam. Nechýba funkcia Zoom, teda priblíženie obrázka a možnosti úprav (výrez, pridanie rámu, textu). Obrázok je možné odoslať len pomocou MMS. Bezplatná alternatíva prenosu fotografií je už len pomocou kábla a potrebného softvéru.

Melódie

Tak vyzváňania sa tvorcom Nokie 3220 skutočne vydarili a určite množstvom prednastavených melódií, ktoré verne sprevádzajú okrem vibrácií aj perfektné svetelné efekty, potešia nejedného majiteľa, ktorý si tento telefón zabezpečí. Aj keď je počet hlasov zhodný s predchádzajúcim modelom, znejú podstatne lepšie. Zakrytím otvoru pre výstup zvukov na Nokii 3200 stíši prehrávané zvonenie intenzívnejšie než na dnes opisovanej novinke.

Nechýbajú profily, ktoré sprevádzajú produkty Nokie už dlhý čas.

Telefónny zoznam

Viacpoložkový telefónny zoznam s ukladaním mien do skupín s priradením špeciálnych zvonení je dnes už samozrejmosť. Poteší aj možnosť pridať akýkoľvek obrázok k akémukoľvek menu, ktorý sa pri prichádzajúcom hovore zobrazí, aj keď len veľmi zmenšený.

Hovor

Reproduktor Nokia 3200 je príliš ostrý, a preto ma potešilo skvalitnenie reprodukcie potlačením prehnaných výšok a zvýraznením hĺbok. Aj oblé tvary spríjemňujú telefonovanie. Maximálna hlasitosť je dostatočná, hlasné handsfree taktiež poteší.

SMS

Menu správ je oproti predchádzajúcemu modelu zmenené. Po vstupe do položky Správy nevolíte medzi typom správ, ale hneď si vyberáte medzi úlohou (vytvoriť správu, prijaté položky, odoslané položky atď). Až po potvrdení položky vytvoriť správu vyberáte, aký typ (SMS, MMS alebo Flash SMS). Podobný systém využíva v menu správ Siemens.

Písanie správ na Nokiách Series 40 je známou klasikou (až 8 riadkov).

MMS

Umožňuje pridať text, obrázok, zvuk, video nahrávku a niekoľko stránok.

WAP

Wapový prehliadač je rýchly, zobrazí až 8 riadkov textu pri nastavení najmenšej veľkosti písma. Nokia 3220 umožňuje stiahnutie mnohých objektov z WAP-u, ako melódií, obrázkov, Java aplikácií atď. Samozrejmosťou je prehliadač xHTML, teda podpora WAP 2.0.

Stlačením červeného tlačidla sa odpojíte, ale načítaná stránka ostane zobrazená.

Prenos dát

EDGE do 177,6 kbps, GPRS do 80 kbps, (HS)CSD do 43.2 kbps.

Z týchto informácií môžeme usúdiť rýchlosť GPRS 4+1 alebo 4+2 timesloty (Nokia 3200 podporuje prenosy v kombinácii 4+2).

Síce chýba Bluetooth aj IrDA, ale prekvapením je prítomnosť položky Synchronizácia, ktorá zabezpečuje lokálnu alebo vzdialenú aktualizáciu dát (kontakty, kalendár ap.) buď s PC cez kábel, alebo so serverom cez GPRS (čo si vyžaduje podporu operátora, ktorá tu zatiaľ chýba).

Organizačné funkcie

Položka Organizér obsahuje tieto zložky:

Budík ? je opakovaný (takže sa snáď dočkáme tejto výhody aj u ďalších modelov), pričom si určujete, v ktoré dni v týždni má budiť. Melódiu budenia si môžete vybrať z Galérie, alebo ponechať štandardnú.

Kalendár ? základom je mesačný pohľad, ďalej je možný aj týždenný a denný náhľad. Ponúka aj automatické mazanie udalostí po určitom čase. Nastaviť si môžete: stretnutie, telefonát, narodeniny, memo, pripomienku.

Úlohy ? text s dĺžkou maximálne 160 znakov s dátumom zaznamenania a nastavením priority.

Poznámky ? text v maximálne dĺžke 3 000 znakov.

Synchronizácia - ???

Ďalšie funkcie

Hry ? Nokia 3220 podporuje samozrejme Java hry. V novom telefóne nájdete Club Pinball, Dance DeLight, Phantom Spider, Adventure Race, Water Rapids, takže si na svoje príde skutočne každý hráč. Hry sprevádzajú vibračné a svetelné efekty.

Kolekcia ? tu sa ukladajú nové Java aplikácie.

Extra ? kalkulačka, odpočítavanie času, stopky a peňaženka si už ani nevyžadujú charakteristiku. S týmito funkciami sa stretávame pomerne často.

SIM toolkit ? ten je dnes už samozrejmosťou.

Batéria a výdrž

BL-5B, 760 mAh, výdrž 3,5 hodín hovoru alebo 350 hodín pohotovosti, prakticky môžem potvrdiť niekoľko dní pohotovosti s minimom hovorov.

Výhody:

jedinečné svetelné efekty,

pokročilé multimediálne funkcie,

pekný displej.

Nevýhody:

chýba rádio,

chýba IrDA,

horšia klávesnica,

pamäť mohla byť väčšia.

Nokia 3220 na mňa veľmi milo zapôsobila. Z Nokie 3200 si ponechala základné funkcie, prišla akurát o rádio, svietidlo a infraport, ale na druhej strane bola obohatená o lepší fotoaparát, kvalitnejší displej a hlavne zábavné i praktické svetelné efekty. Každopádne je to telefón pre ľudí mladých telom, ale najmä duchom. Akosi sa však Nokia zabúda orientovať na dôležitú strednú triedu s pomerne vybavenými telefónmi, ale najmä jednoduchým dizajnom bez experimentov. Zástupcami tejto skupiny sú modely 3310, 3510(i), 3100, to je však s ohľadom na množstvo vyprodukovaných modelov veľmi malé množstvo. Nokia 3220 si svoju cieľovú skupinu istotne nájde. Len mi nie je jasné, prečo práve ju chce výrobca ukrátiť o FM prijímač. Neviem, či môžem Nokiu 3220 považovať za plnohodnotného nástupcu úspešnej Nokie 3200.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 17.06.2005 - 16:23

Ja...: Prosim, ako ste tam dali take menu, ako je v Galerii...,

anonymous06.05.2009 - 20:57 Trvalý odkaz

sdfsdf: neznášam tento mobil a matka mi nechce kupi? novy!!!!!!

anonymous06.03.2010 - 18:58 Trvalý odkaz

Luriel: tak si nasetri 100 Eur a kup si nejaky v bazari napr Nokiu 5310XM alebo nieco ine

anonymous06.03.2010 - 18:58 Trvalý odkaz

Luriel: a okrem toho kolko mas rokov??

anonymous07.03.2010 - 23:13 Trvalý odkaz

sdfsdf: Ja mam "iba" 14 rokov.

Celá diskusia 6 príspevkov