Nokia 6110 Navigator

RECENZIA smartfónu 3G smartfón s OS Symbian, 2 Mpix fotoaparátom, HSDPA a zabudovaným GPS.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: S60 3rd Edition, Feature Pack 1

jednoduchý procesor, ARM 11, 369 MHz,

frekvencie: 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS, HSDPA

rozmery: 101 x 49 x 20 mm,

hmotnosť: 125 gramov,

displej: aktívny, 240 x 320 b., 16 777 216 farieb, 34 x 45 mm, uhlopriečka 56 mm, aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 2 Mpix (1 600 x 1 200 b.), LED blesk, aktívny kryt, záznam videí (MPEG4, 320 x 240 b.),

CIF (352 x 288 b.) kamera na videohovory,

pamäť: 40 MB + 512 MB microSD, zdieľaná,

správy: SMS, MMS 1.2 (do 300 kB), CB, e-mail, PTT, instant messaging,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS (do 384 kbps), HSDPA (do 3,6 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 EDR, miniUSB konektor, mass storage,

hudba: MP3/AAC/eAAC/eAAC+/WMA prehrávač, 2,5 mm konektor, FM rádio, stereo repro,

ostatné: Java, WAP/HTML, videohovor, prehliadač dokumentov (doc, xls, ppt, pdf), Adobe Flash Lite 2.0,

GPS a assisted-GPS (AGPS)

batéria: BP-5M, 900 mAh,

výdrž: do 3 h hovoru/do 250 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

makro, autofocus, Wi-Fi, IrDA,

Obsah balenia:

Nokia 6110 Navigator, batéria BP-5M, nabíjačka AC-4, slúchadlá HS-42, Nokia 512 MB microSD Card MU-28 (s implementovanými mapovými podkladmi), kábel DKE-2, CD (Nokia PC Suite 6.83; Nokia Map Manager, Nokia Video Manager, Adobe Photoshop Album Starter Edition 3.0, Ulead Video Toolbox 2.5 Basic edition, Nokia Wireless Presenter), DVD s mapami, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Nokia 6110...to som už niekde počul. Áno, označenie starého, pred ôsmimi rokmi predávaného telefónu s externou anténou, monochromatickým grafickým displejom, kalendárom, budíkom, kalkulačkou, prevádzačom mien, infraportom a funkciami záznamníka, ktorý sa svojho času predával za viac než 20 000 Sk (produktová stránka). Doba pokročila a Nokia sa rozhodla oživiť toto populárne označenie prístrojom so zabudovaným GPS.

Nokia 6110 Navigator je prvým zariadením svojho druhu od Nokie. Tá sa vlani pustila do navigácií plnými dúškami a predstavila niekoľko riešení. Najzaujímavejším je Nokia N95 s GPS, čerstvou novinkou je komunikátor Nokia E90 s GPS a teraz Nokia 6110 Navigator.

Operačný systém Nokie 6110 Navigator veľmi dobre poznáte, jedná sa o Symbian tretej generácie. Ten má mnoho výhod (aktívny pohotovostný režim, prepracovaný webový prehliadač, opakované budíky, multitasking, dostatok dostupných SIS a Java aplikácií...), ale aj zopár nedostatkov (chýbajú oproti S40 časované profily).

Dizajn

Nokia 6110 je veľmi sympatický, dovolím si napísať, že pánsky telefón. Prekvapilo ma kvalitné spracovanie a rýchle reakcie. Vysúvacia konštrukcia je podporená pružinovým systémom, horné rameno sa posúva po kovových koľajničkách. Inžinieri z Nokie zrejme konečne rozobrali nejaký konkurenčný Samsung. Nokii 6110 Navigator možno vyčítam prehnanú hrúbku, inak sú rozmery tohto smartfónu veľmi prijateľné. Nad displejom je svetelný senzor, kamera pre videohovory, stredy hrán displeja sú označené výrezmi...to skôr pre efekt. Vysunutím horného ramena sa klávesnica odblokuje, zasunutím zablokuje, alebo sa mobil na zablokovanie opýta.

EXTRA plus: kvalitná konštrukcia.

Otvorením môžete, ale nemusíte, prijať hovor. Rovnako je tomu aj s ukončením hovoru pri zatvorení. V ľavej bočnej stene sa pod pevnými plastovými krytmi ukrývajú miniUSB konektor a pamäťová karta. Hore nájdete konektor pre nabíjačku a 2,5 mm vstup pre slúchadlá. V pravej bočnej stene je dvojité tlačidlo pre reguláciu hlasitosti a spúšť fotoaparátu, v spodnej časti otvor pre pútko a uvolňovač zadného krytu. V tom sú dve skupiny drobných otvorov nad dvojicou reproduktorov a aktívny kryt objektívu fotoaparátu.

http://www.fony.sk/index.php?podstranka=novinky&cislo_clanku=1290

Klávesnica

Klávesnica je veľmi dobrá. V ľavej bočnej stene nájdete špeciálne tlačidlo, ktorému priradíte ľubovoľnú funkciu. Pod displejom je niekoľko dostatočne veľkých tlačidiel a pohodlný štvorsmerový ovládací prvok s potvrdzovaním v strede. Pod ním je nové tlačidlo pre spustenie navigácie. Ceruzku nehľadajte, jej funkciu nahradila mriežka, ktorej podržaním označujete text alebo položky.

EXTRA plus: kvalitná klávesnica.

Úplne chýba vypínacie tlačidlo, a tak mobil zapnete / vypnete červeným. Jeho stlačením v pohotovosti sa zobrazí aj ponuka profilov. Ich časovanie stále chýba.

EXTRA mínus: chýba vypínač / prepínač profilov.

Displej

QVGA displej je veľký, výborný aj na slnku, všetky funkcie sú na ňom zobrazené podľa mojich predstáv. Na Eseries som si zvykol na zobrazenie posledných správ na domácej obrazovke, v rámci aktívneho pohotovostného režimu. To stále Nseries aj ostatným Symbianom stále chýba. Spoľahnúť sa teda môžete len na prepojenie s kalendárom a prehrávačom hudby či FM rádiom.

EXTRA plus: výborná viditeľnosť na slnku a bleskové reakcie systému sú spolu s podporou HSDPA výbornou dvojkou.

Novinkou sú 3D ponuky funkcií, podkova a véčko. Sú pekné, ale ja by som ich z praktických dôvodov určite nepoužíval. Novinkou je aj označovanie spustených aplikácií a zložiek, v ktorých sa nachádzajú. Podržaním tlačidla Menu sa zobrazia práve spustené aplikácie, ktoré zavriete céčkom. Väčšinu ukončíte červeným tlačidlom. Viditeľnosť hlavného displeja na slnku je veľmi dobrá. Nastavenia displeja aj celého prístroja sú prepracovanejšie a umiestnené v jednej zložke.

EXTRA mínus: úplné zhasínanie displeja po asi 3 minútach nečinnosti.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát a prezeranie fotiek

Fotoaparát takmer okamžite spustíte odsunutím aktívneho krytu objektívu. Pohybom štvorsmerového tlačidla do strany (pri polohe na ležato) prepnete na záznam QVGA videí. Páči sa mi, že názov snímok je tvorený z dátumu snímania. Nastavení fotoaparátu je mnoho. Kvalita snímok je priemerná, čakal som možno trochu viac. LED dióda je slabá, osvetlí objekty do jedného metra. Novinkou je funkcia panoráma, ktorá funguje inak než v Sony Ericssonoch. Tu stačí stlačiť spúšť a potom sa len pomaly otáčať okolo vlastnej osi. Nokia automaticky a priebežne skladá panoramatickú snímku z viacerých záberov. Škoda len jej rozlíšenia - výška je vždy len 233 bodov.

EXTRA plus: nová, jednoduchá, tvorba panoramatických záberov.

V galérii sú videá a snímky umiestnené samostatne, to sa mi páči. Listovanie v 3D náhľade je rýchle a pohodlné.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

Záznam a prezeranie videa

Záznam QVGA videí s AAC zvukom patrí k najvyššiemu štandardu, ktorý prekonávajú len niektoré drahšie modely Nseries (N93, N93i, N95...). Počas záznamu môžete použiť plynulé priblíženie. Prezeranie videí na celej obrazovke nie je problém, dokonca ma potešil kvalitný zvuk z hlasného reproduktora.

EXTRA plus: záznam celkom pekných videí so slušným zvukom.

Parametre videa:

celkovo: 492 kbps (asi 3,7 MB/min.)

obraz: 320 x 240 b., 10 fps, 421 kbps,

zvuk: 1 kanál, 48 000 Hz, 16 bitov, 71 kbps.

Melódie a prehrávač hudby

Podržaním mriežky aktivujete tichý režim, stlačením vypínača môžete zapnúť akýkoľvek iný profil. Stále mi v Symbianoch (okrem S80) chýba časovanie profilov.

V Nokii 6110 nájdete celkom kvalitný prehrávač hudby s výberom skladieb podľa interpreta, albumu, zoznamu skladieb a pod. Prítomný je ekvalizér a iné základné funkcie (náhodný výber skladieb, prehrávanie na pozadí a pod.). Hlasná reprodukcia zvuku je prekvapivo čistá, hlasná a kvalitná. Kvalita dodávaných slúchadiel je priemerná, určite aspoň vyskúšajte v lepšom Hi-Fi obchode nejaké lepšie. Ale až po zakúpení redukcie z 2,5 na 3,5 mm konektor. Chválim konštrukciu dodávaných slúchadiel.

FM rádio

Jednoduché FM rádio s možnosťou uloženia rozhlasových staníc rád počúvam. Príjem signálu je dobrý, vyhľadávanie staníc bleskové. Páči sa mi, že v online databáze nájdem aj rozhlasové stanice zachytiteľné v Nitre či Trnave. Nájdené stanice z databázy Nokie som priamo uložil do pamäte FM rádia.

Odporúčam prečítať si článok Porovnanie FM rádií.

Pamäť

Interná pamäť ponúka kapacitu 36 MB, čo nie je pri plnohodnotnom používaní e-mailového prehliadača a inštalovaná aplikácií do pamäte prístroja veľa, ale ani málo. Väčšine však táto pamäť postačí, a nakoniec, rozšírite ju pomocou microSD karty..512 MB je v balení a má voľných 300 MB. Mass storage funguje len s pamäťovou kartou, ale spoľahlivo. Po pripojení ku PC je mobil zapnutý v bežnom profile, žiadne odpájanie rádiovej časti sa našťastie nekoná. miniUSB konektor ma nesmierne potešil, aj keď mobil nenabíja, na prenos fotiek je ideálny.

EXTRA plus: miniUSB + mass storage, ktoré neodpája mobil do off-line režimu.

Telefónny zoznam

Štandardný telefónny zoznam, aký ho poznáme z ostatných modelov S60. Nechýba vyhľadávanie mien podľa prvých písmen mena i priezviska súčasne (návyková vec), množstvo detailov pri mene, skupiny volajúcich.

Hovor

Aktuálna dĺžka hovoru sa ukáže až po aktivácii tejto funkcie v nastaveniach hovoru. Pri odmietnutí hovoru dokáže Nokia 6110 odoslať SMS s automatickým textom (napr. "zavolám neskôr, teraz nemôžem"). Denník je podrobný, informuje aj o dĺžke jednotlivých hovorov. Počas hovoru môžete rýchlo cez pravé výberové tlačidlo aktivovať hlasné handsfree, záznam hovoru uskutočníte len po vstupe do menu vyvolaním nahrávača. Konverzáciu som nahral bez akýchkoľvek problémov a v čase obmedzenom len veľkosťou pamäte. Záznam robíte v dvoch kvalitách: MMS (nízka kvalita, 60 sekúnd) a vysokej (wav, 128 kbps, 8 kHz, obmedzenie voľnou pamäťou). Hlasné handsfree je kvalitné, aj vďaka dobrému reproduktoru. Zoznam všetkých telefonátov a dátových spojení za posledných 30 dní nenájdete v žiadnom inom fóne, len s OS Symbian. Register hovorov sa nezmenil, je rozdelený na volané, prijaté a neprijaté telefonáty.

EXTRA plus: vynovený, kvalitnejší záznamník zvukov (WAV, 128 kbps)...

EXTRA mínus: ...ťažko dostupný počas hovoru.

Písanie textov

Takmer všade je aktívny slovník T9 s diakritikou. Podržaním mriežky vyznačujete text (v iných prípadoch označujete viacero položiek), ktorý je možné kopírovať alebo vystrihnúť.

EXTRA mínus: slovenský slovník T9 stále neponúka orezanie diakritiky pred odoslaním správy.

SMS a MMS

Editor správ sa veľmi nezmenil. Správy môžete písať s redukovanou sadou znakov, a tak zdanlivo využijete všetkých 160 znakov v SMS-ke. Po napísaní slova s použitím č, ť, ž, a podobne zistíte, že redukovaná podpora nepomohla a odpočítavanie znakov neúprosne kleslo. Nový je zoznam prijatých správ, je podrobnejší a používa drobné písmo. Potvrdenie o doručení je v novom prístroji vypnuté, musíte ho v nastaveniach zapnúť. Nechýba odpočítavanie znakov. Editor multimediálnych správ je stále príliš jednoduchý, zaslúžil by si oživenie. Aj potvrdenie o doručení MMS-iek je nutné zapnúť v nastaveniach. Snímka vkladaná do MMS môže byť zmenšená (na malý alebo veľký rozmer), alebo si rozmery ponechá.

Nastavenie MMS ručne (univerzálne údaje pre všetky telefóny): Orange - O2 - T-Mobile

E-mail

Automatický výber správ je mnou obľúbená funkcia. Nokia 6110 Navigator ponúka pri POP3 najkratší interval 30 minút, čo je pre moje potreby často nedostatočné a preto pre častejšiu kontrolu schránky jednoznačne odporúčam vyskúšať protokol IMAP4, ktorý častejšie komunikuje so serverom, sťahuje len hlavičky, a až dodatočne celé e-maily. Poteší APOP ochranný login a ochrana SSL/TLS. E-mailový prehliadač je teda plne postačujúci. Ponúka stiahnutie hlavičiek, potom celých správ, bleskové prezeranie príloh pomocou PDF readera aj prehliadača dokumentov Quickoffice. Pri nastavení e-mailu pomáha sprievodca, no nastavenie príjmu a výberu správ musíte aj tak dokončiť dodatočne.

WAP

Internetový prehliadač je už jednotný, zobrazí wapové aj webové stránky. Stlačením červeného tlačidla sa spustený prehliadač len minimalizuje, ale neukončí...na rozdiel od množstva iných aplikácií. Tento internetový prehliadač je unikátna aplikácia na prezeranie webu. Ponúka všetky základné funkcie, pričom zobrazenie web stránky je dokonalé. Tlačidlom 8 zobrazíte drobný náhľad na stránku, presuniete sa kam potrebujete a v sekunde ste aj tam. Kurzorom je šípka, ktorú ovládate päťsmerovým tlačidlom. Viac sa o ňom dočítate na www.s60.com/browser, na tejto stránke nechýba ani pekná prezentácia produktu.

EXTRA plus: konečne jednotný internetový prehliadač na prezeranie webu aj WAP-u, ktorý nezavriete stlačením červeného tlačidla.

Nový webový prehliadač S60 ponúka niekoľko vylepšení. Po dvojitom stlačení stredového tlačidla sa zobrazí užitočné menu s históriou, reloadom, prehľadom stránky, hľadaním textu na zobrazenom webe a RSS. Nechýba tiež režim na ležato, prehliadač sa zobrazí naležato aj posunutím horného ramena do správnej polohy. Mnohých poteší autodopĺňanie slov a vypĺňanie hesiel. K dispozícii je aj podpora Asynchronous Java script a XML (AJAX) pomôže napríklad pri prezeraní online máp.

Nastavenie internetového prehliadača ručne (univerzálne údaje pre všetky telefóny): Orange TU - O2 - T-Mobile TU.

Prenos dát

Konektivita Nokie 6110 Navigator je na dobrej úrovni. Podpora GPRS, EDGE, UMTS a HSDPA sú ideálnou kombináciou na našom území. Na prenos súborov medzi mobilom a PC veľmi dobre poslúži spojenie cez miniUSB konektor. Bluetooth triedy 2.0 ponúka aj podporu A2DP.

EXTRA plus: podpora HSDPA.

Odporúčame aj články 3G (UMTS) a HSDPA.

Nastavenie dátových služieb SMS-kou: Nokia - Sony Ericsson - Motorola (potrebná registrácia)

GPS

Hlavnou devízou Nokie 6110 Navigator je zabudované GPS s mapami okolitých štátov. Pokrytie Slovenska sa zúžilo len na Bratislavu, Košice a niekoľko hlavných cestných ťahov. Nestratíte sa ani v Prahe, Brne či Varšave. V nastaveniach Nokie 6110 Navigator nájdete spôsoby určenia polohy - Bluetooth GPS, integrované GPS a poskytované sieťou. A tak dokáže Nokia pomocou vlastnej databázy BTS-iek pomocou internetového pripojenia určiť vašu približnú polohu ešte pred nájdením satelitov. Stojí to pár korún, ale pomáha to.

Presnosť vstavaného GPS modulu je podľa mojich testov spolu s inou Nokiou a GPS modulom LD-3W podstatne vyššia. Rozdiel meraní bol takmer vždy 10 % v neprospech LD-3W, pričom Nokia 6110 Navigator neukazovala takmer žiadne nepresné výkyvy (Pri svižnej rovnomernej chôdzi rýchlosťou 5 - 6 km / h po kilometrovej trase Nokia LD-3W hlásila maximum cez 10 km / h, čo nebolo určite reálne. Naopak Nokia 6110 ponúkala veľmi presné meranie aj konečný výsledok priemernej rýchlosti bol výpočtom presne dokázaný.) Pri jazde autom (Trnava - Bratislava) bola odchýlka medzi meraním Nokie 6110 Navigator a Nokiou E61 + LD-3W minimálna. Očividne má teda LD-3W problémy s meraním počas pomalého presunu (chôdze), čo sa našťastie nedeje v prípade 6110 Navigator.

Otázkou je teda nedostatočné mapové pokrytie Slovenska, nie vstavaný GPS prijímač. Ten si zaslúži pochvalu. Oveľa radšej som preto využíval bezplatnú aplikáciu Nokia Sports Tracker, bezplatný program s exportom trás vo formáte KML, ktorý som potom vložil do Google Maps. O nej si čoskoro napíšeme viac v samostatnom článku aj na fony.sk.

EXTRA plus: veľmi presné GPS aj pri svižnej chôdzi, aj pri jazde autom.

Organizačné funkcie

Budík - v Nokii 6110 si nastavíte nielen jeden jednorazový budík, ale aj viacero opakovaných!

EXTRA plus: viavero opakovaných budíkov.

Kalendár - kalendár sa nezmenil. K dispozícii sú 4 typy udalosti, mesačný náhľad, opakovanie... Otravné pripomínanie udalostí s príliš častým opakovaním (každých 5 min.) aj pri potvrdení funkcie "spánok" sa nezmenilo. Neviem prečo nie je možné vypnúť vibrácie v kalendári (prípadne len pri niektorých typoch udalostí), a prečo nie je možné určiť len jednorazové pripomenutie s permanentným zobrazením udalosti na displeji až do jej prezretia. Väčšina mojich pripomienok nie je časovo prísna, ale takmer vždy mi mobil zvoní (ako na potvoru) v najmenej vhodnej situácii, kedy nemám čas alebo chuť pripomienku presúvať (šoférovanie, schôdzka, napínavý film...). Skrátka, zvykol som si na systém iných výrobcov, ktorý dvakrát zazvoní, a potom už len čaká, kedy mobil chytím do ruky a pripomienku si všimnem vizuálne. Nokie po upozornení na pripomienku nedajú ani náznak, že som o niečo prišiel (okrem blikania vybraných modelov).

Synchronizácia - dnes už pomerne bežná funkcia telefónov ostáva často nevyužitá. Vyskúšajte napríklad ZYB. Na www.zyb.com som sa registroval, zadal meno, heslo, telefónne číslo a e-mail. Na mobil mi prišla SMS s heslom, ktoré som vpísal do online formulára. Ďalšou SMS-kou som obdržal všetky potrebné nastavenia. V sekcii Organizér - Synchronizácia som mal všetko automaticky pripravené (SE Z610i, Nokia 5300...). V mojej karte na ZYB.com môžem upravovať kontakty, udalosti v kalendári a pohodlne synchronizovať. Online synchronizácia bude úspešná len po prihlásení na ZYB.com. So SIM kartou Orangeu v poslednej dobe však synchronizácia nefunguje, pričom v tom istom telefóne nie je so SIM T-Mobilu problém.

Ďalšie funkcie:

- kalkulačka a prevody,

- kvalitný záznam zvukov s obmedzením 60 minút,

- Flash player,

- správca súborov

- správca aplikácií - prehľadný správca nainštalovaných Java a SIS programov,

- prenos dát - prenos všetkých osobných údajov z jedného telefónu S60 do druhého cez Bluetooth,

- Adobe PDF reader - prehliadač PDF,

- Quickoffice - prehliadač dokumentov,

- poznámky - TXT súbory do 3 000 znakov,

- Push To Talk,

- hry Snakes a Marble,

- Dáta GPS - ďalšia spolupráca so vstavaným GPS modulom.

Inštalované aplikácie sa ukladajú do zložky Aplikácie - Vlastné. To je sympatická novinka, s ktorou som sa doteraz v Symbiane nestretol. Samozrejme si môžete vytvárať vlastné priečinky a tie presúvať. Rovnako aj aplikácie v nich a medzi nimi. To je devízou OS Symbian od jeho počiatkov.

Výdrž, batéria

S 900 mAh batériou je výdrž dostatočná, pokiaľ nezačnete používať GPS. To ju skráti asi o tretinu, lenže pri navigácii budete určite aj častejšie používať displej, čo si tiež vyžiada veľa ďalšej energie.

Výhody:

- spoľahlivé GPS,

- mapy najväčších miest V4 v mobile,

- najrýchlejší Symbian,

- viacero vylepšení.

Nevýhody:

- hrúbka prístroja,

- slabší fotoaparát,

- cena.

Orientačná cena: 16 490 Sk s DPH (Agora plus)

Záver

Nokia 6110 Navigator ma upútala presnou GPS navigáciou, podporou HSDPA a rýchlym prepracovaným OS Symbian. Keď som sa popri nej hral s Nokiou E65 alebo E61, normálne som sa čudoval, ako môžu byť tak pomalé. Navigator má mnoho vylepšení, ktoré však nájdeme aj u ďalších aktuálnych smartfónov (5700, N76 a pod.). Je to sympatický a kvalitný slajder s vydareným operačným systémom a zabudovaným GPS ako bonusom.

Dôležité odkazy:

- podpora Nokií

- kontakt na výrobcu (Nokia SK)

- distribútor (Nokia)

- služby zákazníkom (Nokia)

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 18.06.2007 - 23:21

mmx: no tento fonik sa mi veru paci :-)

anonymous13.02.2007 - 19:29 Trvalý odkaz

mato63: Zdá sa mi to byt slusný fon, pekná výbava, keby som nebol fan SE, už by som ho bral.

anonymous19.06.2007 - 00:13 Trvalý odkaz

graffoo: Chlopi keby som nemal uz nokiu 5700 tak beriem tento. Paci sa mi dizajnovo aj funkcne. Akurat ten cenovy rozdiel :)

anonymous19.06.2007 - 00:18 Trvalý odkaz

chipy: Riso,ako je to presne s tymi budíkmi.Ma ich naozaj viac ako napr. k800i,alebo len jeden s opakovaním a ur?ením dni,kedy ma by? aktívny?Kolko ich teda vlastne je?Dik.

anonymous19.06.2007 - 00:38 Trvalý odkaz

graffoo: Budikov ma viac. Opakovane v pracovne dni, kazdy den, raz tyzdenne alebo len na najblizsich 24 hodin. A tych budikov moze byt pozehnane. Teraz som si nastavil 6 rozlicnych a stale mozem pridavat dalsie.

Celá diskusia 17 príspevkov