Nokia N-Gage QD

Krátka recenzia herného telefónu Kombinácia hernej konzoly a telefónu s OS Symbian a podporou pamäťových kariet za rozumnú cenu.

Základná charakteristika:

konštrukcia: klasická, do dvoch rúk,

OS: Symbian OS v6.1

frekvencie: 900/1800 MHz,

rozmery: 118 x 68 x 22 mm,

hmotnosť: 143 gramov,

displej: 176 x 208 b., 4 096 farieb, aktívny,

pamäť: 3,4 MB + MMC,

správy: SMS, MMS, CB, e-mail,

prenos dát: GPRS 3+2, Bluetooth, kábel,

zábava: Java, WAP 2.0,

batéria: BL-6C, Li-Ion, 1070 mAh,

výdrž: do 5 h hovoru/250 h pohotovosti.

Čo N-Gage neponúka?

- MP3 prehrávač,

- FM prijímač,

- fotoaparát,

- HTML prehliadač(len xHTML),

- IrDA.

fotkafotkafotka

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Podľa krátkych skúseností s týmto výnimočným prístrojom pracujúcom na OS Symbian som zhodnotil, že jeho hlavné poslanie je hranie hier, telefonovanie nasleduje až za ním. Nepovedal by som však, že je to na škodu. Telefónov tu už máme dosť, herných konzol taktiež, ale ich poriadna kombinácia sa objavila až teraz. A to vďaka primeraným rozmerom a výbornému displeju.

Veľkosť prístroja je oproti predchádzajúcej verzii primeraná. Keďže je tento model vytvorený pre prácu vo dvoch rukách, nemohli byť už jeho rozmery menšie. Ak by sme sa však orientovali na ergonomické spracovanie, okrem rozmerov sú mnohé ovládacie prvky riešené menej vhodne. Ale o tom až trocha neskôr.

Okrem rozmerov treba popísať aj ostatné externé prvky. Okolo celého prístroja je čierny gumový lem, v ktorom sú umiestnené dva otvory pre zavesenie. Na tento lem nadväzujú dva gumené kryty, jeden pre pamäťovú MMC kartu (v prechádzajúcom modeli bolo pre jej výmenu nutné odňatie batérie), druhý, umiestnený na druhej strane, chráni vstup pre nabíjačku a slúchadlá. Na zadnej stene sa nachádzajú tri otvory pre výstup zvukov hlasného reproduktora. Predná časť je samozrejme zaujímavejšia, preto budeme pokračovať ovládacími prvkami.

Tie sa oproti predchádzajúcemu modelu zásadne zmenili. Hlavné ovládacie tlačidlo ostalo takmer nezmenené, pribudlo však tlačidlo pre potvrdzovanie volieb, na ktoré som si rýchlo zvykol. Zmenili sa funkčné tlačidlá umiestnené naľavo od displeja. Pôvodne bola v týchto miestach trojica špeciálnych tlačidiel, dnes tu nájdete okrem spomínaných prvkov aj vstup do menu, ľavé polyfunkčné tlačidlo a zelené tlačidlo pre príjem hovoru. Podstatnou zmenou je jeho umiestnenie, ktoré sa tentokrát nachádza v ľavom spodnom rohu. Nevýhodou sú rozmery a umiestnenie týchto drobných tlačidiel. Úplnou záhadou je chýbajúce podsvietenie ovládacieho kríža a potvrdzovacieho tlačidla. Novinkou je, oproti prvej verzii, potvrdzovacie tlačidlo, ktoré slúži v pohotovostnom stave na spustenie hry.

Napravo od displeja sú taktiež všetky ovládacie prvky umiestnené tesne pri sebe. Všetky numerické tlačidlá sa nachádzajú v pravej časti a dopĺňajú ich dva páry ovládacích prvkov nad a pod touto významnou časťou klávesnice. V spodnej časti je to polyfunkčné tlačidlo, v pravom dolnom rohu tlačidlo pre ukončenie hovoru. Nad tlačidlami 2 a 3 umiestnil výrobca klávesu "c" pre mazanie a tlačidlo pre vyvolanie špeciálneho menu pri písaní textu. Obidvom polyfunkčným tlačidlám je možné naprogramovať funkciu, ktorú vyvolajú v pohotovostnom stave.

Všetky tlačidlá majú vypuklý tvar, v tomto smere však najviac vynikajú klávesy 5 a 7, ktoré patria k hlavným ovládacím prvkom pri hraní hier. Ovládanie je pohodlné, ale vždy je pri tom nutné používať dve ruky, čo mnohých záujemcov odrádza.

Displej je aktívny, počet zobrazených farieb je 4 096. Hlavná plocha je zhodná s novými Nokiami série 60. Na nej môže byť umiestnený obrázok z pamäte telefónu alebo z pamäťovej karty. Nastaviteľný je jas displeja, farebná škála, čas oneskorenia šetriča displeja a typ šetriča. Na hlavnom displeji vidí užívateľ všetky dôležité informácie. Menu je menej prehľadné, ale jeho chudobná farebnosť sa môže ešte do uvedenia finálnej verzie na trh zmeniť. V hlavnej ponuke sú vidieť 3 x 3 ikony. Menu je podľa môjho názoru trocha komplikované. Skladá sa z množstva úrovní, a pritom výrobca ani nedodržal v celom menu jednotný štýl zobrazovania položiek.

Nokia N-Gage QD ponúka množstvo rôznych funkcií, ktoré absolútne nesúvisia s herným poslaním. Pamäť 3,4 MB je zdieľaná a ponúka uloženie mnohých informácií, a ani množstvo uložených kontaktov, ktoré ponúkajú aj skupiny volajúcich a hlasové vytáčanie, nie je obmedzené nejakým absolútnym číslom. Samozrejmosťou je podpora pamäťových kariet typu MMC.

Nokia N-Gage QD umožňuje posielanie SMS, multimediálnych aj e-mailových správ. Písanie správ vylepšuje veľký displej zobrazujúci 6 riadkov textu. Všetko písanie sa však uskutočňuje pravým palcom, a tak ľaváci nemajú v tomto prípade veľmi na výber. Klávesnica je však kvalitná, len by tlačidlá nemuseli byť k sebe tak natlačené, menšie medzery medzi nimi privíta každý užívateľ. Nová N-Gage ponúka aj wapový prehliadač a predpokladám, že podpora WAP 2.0 je v tomto prípade už samozrejmosťou. Pravdepodobne bude pomocou tejto novinky možné reálne prehrávanie streamovaného audia a videa.

Hlavná ponuka menu je stručná, zložená z 9 položiek, poslednou je odkaz na hru na pamäťovej karte. Ale v spodnom riadku sa nachádzajú dve významné položky - Extra a Nástroje.

Sekcia Extra ponúka množstvo rôznych funkcií. Nájdete tu prehliadač obrázkov, položku snímač obrazovky, videoprehrávač, kalkulačku, hodiny s neopakovaným budíkom, poznámky, aplikácie (Java), diktafón (záznamy s dĺžkou 1 minúta), úlohy, konvertor a skladateľ melódií. Kalkulačka má len najjednoduchšie funkcie. Neopakovaný budík ma v tomto prípade prekvapil, keďže by som tento prístroj zaradil do kategórie telefónov pre násťročných, ktorí vstávajú do školy takmer vždy v rovnakom čase. Kriticky sa staviam ku skladateľovi melódií. Od prístroja pre mladých by som očakával viac než zloženie jednohlasej melódie, akú sme mohli vytvoriť už na 3310-ke. Sony Ericsson ponúka viackanálového skladateľa, Siemens sa taktiež v tomto smere posnažil, Philips sa chváli funkciou Be DJ, Motorola vytvorila MotoMixer, len Nokia ostáva pri jednoduchých zvukoch. Z ostatných výrobcov, ktorí nepodporujú viachlasého skladateľa ma napadli len výrobcovia z Ázie (Samsung, LG) alebo menšie značky (Alcatel, Sagem ap.).

V nástrojoch sa nachádza ďalšia skupina zaujímavých funkcií. Prvou položkou je manažér, ďalej nastavenia hovorov, profily, nastavenia, register hovorov a prenosu dát, hlasová schránka, Bluetooth, pamäť, rýchla voľba a SIM toolkit.

Vyzváňacie melódie sú kvalitné, určené mladým ľuďom, a tak v novej N-Gage nehľadajte 4 ročné obdobia ani Radetzkeho valčík. Jednoducho je tu množstvo zaujímavých moderných zvukov, ktoré budete počuť aj v rušnej premávke. Samozrejme podpora Midi melódií zaručuje možnosť Vibrácie sú intenzívne, ale aj mierne hlučné.

Dve hlavné funkcie Nokie N-Gage QD popíšeme v dvoch samostatných odsekoch.

Hry

Hlavným lákadlom N-Gage QD sú samozrejme "gamesky". Tie je nutné zakúpiť na špeciálnych MMC kartách. Cena jednej hry sa pohybuje od 1 800 Sk vyššie. My sme mali možnosť vyskúšať hru Fifa 2004. Už je tomu veľmi dávno, kedy som sa na počítači hral nejakú hru. Väčšinou skončím u kariet alebo inej kratšej logickej hry. Ale verím, že ak by som mal N-Gage na dlhší čas, vtiahli by ma futbalové zápasy do svojho deja. Na ovládanie je nutné si chvíľu zvykať, ale potom si ho neviete vynachváliť. Najmä hlavný ovládací prvok, štvorsmerné tlačidlo je veľmi kvalitne spracované. Ako hlavné tlačidlá pre pravú ruku vyčlenil výrobca päťku a sedmičku. Displej je veľmi kvalitný a poskytuje výborný zážitok z hrania hier. Túto funkciu zvládla Nokia na výbornú. Reproduktor pre sprievodné zvuky je dostatočne hlasný. N-Gage QD je jednoducho určená do mladých hráčskych rúk. Reakcie telefónu sú veľmi svižné.

Telefonovanie

Nokia si uvedomila chybu, ktorú spravila pri prvej verzii N-Gage, a tak sa s QD telefonuje už normálne, podobne ako s Nokiou 5510. Počas telefonovania sa drží celkom príjemne, ale väčšia hmotnosť a rozmery nezvyšujú veľmi pohodlie pri telefonovaní. Každopádne už nemusíte mať strach, že budete pri komunikácii vyzerať, že vám narástlo obrovské ucho. Reproduktor mi pripadal tichý, môže to však byť dôsledok nefinálnej verzie tohto modelu. Nokia vždy ponúkala dostatočnú hlasitosť reproduktora pri telefonovaní a nepredpokladám, že by sa to malo meniť k horšiemu.

Pohľad hráča

Samozrejme som sa snažil novú Nokiu N-Gage poskytnúť na chvíľu aj človeku, ktorý hry obľubuje viac než ja. Využil som teda kamaráta, ktorý často ?drví? hry na Playstation. Po niekoľkých hrách Fifa 2004 mi potvrdil, že je to skutočne zaujímavá hračka. Po odpovedi na jeho otázku ohľadom ceny tohto modelu, kedy som mu oznámil, že by sa mala pohybovať na úrovni 8 000 Sk, sa prekvapením zarazil. Za túto cenu by už nad takýmto prístrojom každopádne pouvažoval. Hry je možné hrať prakticky kdekoľvek a pomocou Bluetooth je možné hrať aj proti ďalšiemu hráčovi. Svoj účel teda N-Gage QD spĺňa.

Nokia N-Gage je jednoducho len herná konzola s funkciami telefónu, podporou všetkých typov správ, krásnym displejom, GPRS, podporou WAP-u 2.0 a výbornými organizačnými funkciami. To je ale všetko. O zábavu sa totiž starajú len dve funkcie: hry a prehrávač multimédií (zvukov a videí).

Zaujímavé odkazy:

www.series60.com

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 17.06.2005 - 16:23

Andy: tak ma zaujma kde sa vlastne ten fotak nachadza...?

anonymous27.12.2008 - 01:45 Trvalý odkaz

Dankos: hmm zjavne si si zle precital nadpis, je to co N-Gage NEPONUKA :)

Celá diskusia 2 príspevky