Sony Ericsson K550i

RECENZIA mid-endu Tenký hudobný fotomobil s 2 Mpix fotoaparátom s automatickým zaostrovaním.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

frekvencie: 850/900/1800/1900 MHz,

rozmery: 102 x 46 x 14 mm,

hmotnosť: 95 gramov (zistená: 95 g),

displej: aktívny, 176 x 220 b., 262 144 farieb, uhlopriečka 49 mm, 31 x 39 mm,

fotoaparát: 2 Mpix (1632 x 1224 b.), LED blesk, makro, autofocus, aktívny kryt, záznam videí (176 x 144 b.),

pamäť: 64 MB + MS Micro (do 4 GB), 1 000 kontaktov (2 500 položiek),

správy: SMS, EMS, MMS (do 300 kB), CB, e-mail, RSS, instant messaging,

globálny prenos dát: GPRS 4+2, EDGE 4+2,

lokálny prenos dát: IrDA, Bluetooth 2.0 + EDR + A2DP (do 400 kbps), USB kábel, mass storage,

hudba: FM rádio s RDS, TrackID,

audio: MPEG4 (AAC, AAC+, eAAC+), MP3 do 320 kbps, M4A, AMR, WAV, MIDI, EMY, IMY, XMF, WMA

video: MPEG4 (audio AAC aj AMR), 3GPP (MPEG4, H.263, H.264, zvuk AAC alebo AMR), WMV

ostatné: Java 2.0, WAP/HTML,

batéria: 950 mAh, Li-Pol,

výdrž: do 7 h hovoru/350 h pohotovosti

SAR: 1,25 W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, UMTS, HSDPA, Wi-Fi, prehliadač dokumentov, 3,5 mm jack (adaptér v balení),

Softvérová verzia testovaného telefónu:

R1JD001, EROM R3A016, Java profile 7.

Obsah balenia:

mobil, USB kábel DCU-65, slúchadlá HPM-62, CD so softvérom a potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Sony Ericsson je vylepšenou verziou K750-ky, ale softvérovo je už na úrovni populárnej K610-ky.

Pozorované rozdiely oproti K610i:

- o 3 mm tenší dizajn,

- podpora pásma 850 MHz,

- nepodporuje 3G,

- podporuje EDGE,

- lepší fotoaparát s aktívnym krytom a autofocusom,

- dvojitý LED blesk,

- o 50 mAh silnejšia batéria, ale rovnaký čas výdrže,

- chýba konektor na externé anténu,

- FM rádio s RDS,

- TrackID,

- stereo slúchadlá v balení K550i,

- IrDA v K550i,

- interná pamäť K550i o 50 MB väčšia,

- žiadna karta v balení K550i,

- dátový konektor na boku.

Zapnutie/vypnutie

SIM kartu zasúvate pod batériu, výmenou sa mierne mechanicky poškodzuje. Pamäťová karta je uložená pod krytom batérie, ktorý sa otvára zase inak, než kedykoľvek predtým. Má dva zámky. Pri pripojenom handsfree kryt dole nedáte. Pri zapnutí sa opýta na použitie v offline alebo online režime. Režim Lietadlo nájdete aj v nastaveniach, tu je možné otázku pri zapnutí vypnúť. Po prvom zapnutí sa zobrazí aj sprievodca a mobil si zo siete stiahne nastavenia MMS a WAP-u. Len je dobré ich dodatočne skontrolovať.

Dizajn

Sony Ericsson K550i je pekný telefón so sympatickými rozmermi. Najmä hrúbka 14 mm je pri telefóne s autofocusom a aktívnym krytom objektívu prekvapujúca. Má typické črty, testoval som čiernu verziu s kombináciou strieborných pokovovaných prvkov. V pravej stene spúšť fotoaparátu a dvojité tlačidlo pre reguláciu hlasitosti a priblíženia, hore vypínač / prepínač profilov a infraport, vľavo mediálne tlačidlo, dvojica zámkov zadného krytu a...konektor pre pripojenie príslušenstva. Kryt fotoaparátu je riešený veľmi prakticky. Mobil je celkom ťažký, 95 gramov je podobných hmotnosti starších modelov tejto kategórie. Nepáči sa mi vŕzganie zadného krytu pri pevnejšom uchopení.

Klávesnica

Klávesnica je šikovná, taká...iná. Horné ovládacie prvky sú dostatočne veľké, všetky nedostatky boli odstránené. A hlavne, žiaden joystick. Pod displejom okrem bežných tlačidiel nechýba ani vstup na domácu web/WAP stránku a menu činností (nové udalosti, spustené aplikácie, vlastné skratky, internetové záložky). Nechýba ani rýchla voľba, vytočenie vybraných kontaktov podržaním numerických tlačidiel. Skratky nastavujete všetkým štyrom smerom kruhového tlačidla pre pohotovostný stav. Automatický zámok klávesnice sa aktivuje po 20 sekundách. Podsvietenie je modré, príjemné najmä s modro-čiernou grafickou témou.

Displej

Hlavný domáci displej zobrazuje malé alebo veľké hodiny, podľa nastavenia. Šetrič ukazuje čas aj ikony zmeškaných udalostí.

EXTRA plus: V pohotovostnom režime môžete mať na displeji aj zobrazenú poznámku.

Veľmi dôležitou vecou je menu činností, ktoré obsahuje nové udalosti, spustené aplikácie, vlastné skratky, internet. Hlavná ponuka je zložená z 3 x 4 ikôn. Pohyb v menu aj všetky činnosti sú rýchle Spustíte si aj 5 Java aplikácií (minimalizujete ich) a pri práci s telefónom nepoznáte rozdiel. Na pozadí hlavného displeja môžete mať dokonca otvorených viacero Java aplikácií (Jimm, Opera Mini, Face warp). Viditeľnosť údajov na slnku je dobrá až po nastavení maximálnej úrovne jasu. Pri písaní správy vidíte 6 riadkov textu, pri čítaní 7. V nastaveniach displeja nájdete tapetu, 4 témy, úvodnú obrazovku, šetrič, veľkosť hodín a jas (50 až 100 %).

EXTRA mínus: Nie je možné nastavenie doby podsvietenia displeja.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát a prezeranie fotiek

Spustenie fotoaparátu v pohotovostnom stave je možné odsunutím nového, šikovnejšieho krytu objektívu. Pred spustením kamery je nutné iné aplikácie ukončiť alebo minimalizovať. Štart trvá asi 2 sekundy. Po zasunutí krytu objektívu sa telefón vráti do pôvodného stavu. Ak stlačíte spúšť do polovice, obraz sa zaostrí na objekt v strede. Pri pohybe prístrojom a stálom držaní spúšte sa prispôsobuje len dĺžka expozície resp. clona, zaostrenie ostáva. Jas snímky (clonu, dĺžku expozície) meníte pohybmi joysticku doprava a doľava (+2 až -2 expozičné stupne EV). Ja som veľmi často upravoval expozíciu na -1 EV, čím som dosiahol síce tmavší záber, no vznikali ostrejšie snímky v miestnostiach, lese a iných priestoroch s nedostatkom svetla. Nočným snímkam pomáha dvojfázový blesk. V prvej fáze používa len jednu diódu, pri stlačení spúšte sa pridá druhá, ktorá zabezpečí oveľa viac svetla než akýkoľvek konkurent. Priblíženie počas snímania je len digitálne a len pri VGA rozlíšení. Dostupné rozlíšenia: 2 Mpix, 1 Mpix, VGA. Počas snímania je možné používať klávesové skratky (zobrazia sa po stlačení nuly): 1 - panoráma a rámy (nebola by tu lepšia zmena rozlíšenia?), 4 - makro, nekonečno a automat, 7 - scény (krajina, portrét, šero, pláž, šport), * - blesk, 3 - zoom, 6 - zoom. Fotoaparát si pamätá všetky naposledy použité nastavenia. V nastaveniach sa nachádza aj množstvo ďalších parametrov, napríklad meranie expozície alebo kvalita snímky. Ak zapnete pred použitím fotoaparátu tichý režim, vyhnete sa akýmkoľvek zvukom. Pozor, po zvukovej signalizácii ostaňte ešte chvíľu nehybní, keďže fotoaparát reaguje troška oneskorene.

EXTRA plus: po stlačení nuly vidíte všetky užitočné klávesové skratky pri fotení.

Prezeranie fotiek je rýchle, nechýba fullscreen zobrazenie a možnosť priblíženia fotiek. Veľkosti fotiek v plnom rozlíšení i kvalite sú asi 200 - 500 kB. Používal som náhľad na 3 x 3 miniatúr, ale k dispozícii sú aj 2 x 2 zmenšeniny, zoznam s miniatúrami, zoznam bez miniatúr a časové rozloženie snímok podľa doby vytvorenia. Šikovné. Otvorenie snímky je okamžité, doostrenie trvá asi sekundu, po otočení na celý displej asi 2 sekundy. Priblíženie snímok je pomerne svižné. Fotky je možné odoslať (cez IrDA, MMS, e-mail, blog, Bluetooth), vytlačiť, upraviť v aplikácii PhotoDJ , použiť ako tapetu, šetrič, priradiť ku kontaktu. Súbory je tiež možné označovať, kopírovať, presúvať... Hviezdičkou sa v náhľade na miniatúry presúvate po celých obrazovkách.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

Recenziu pripojiteľného blesku nájdete v článku Sony Ericsson MXE-60

Záznam a prezeranie videa

Medzi kamerou a fotoaparátom prepínate vertikálnym pohybom joysticku. V prípade videa môžete použiť až 4x priblíženie, aktiváciu makra alebo nočného režimu. Video je možné zaznamenávať vo formáte 3GPP a rozlíšeniach 176 x 144 b. alebo 128 x 96 b. Jednotkou zapnete obmedzenie pre MMS, hviezdičkou aktivujete blesk. Nechýba tiež nastavenie meranie expozície, nočný režim (sedmička), makro (štvorka) a miesto uloženia záznamu.

VideoDJ je aplikácia pre strihanie, spájanie a úpravu videí. Do jednej linky môžete vkladať videá, texty, pod to všetko priradiť vlastnú melódiu.

Zaznamenané videá sa ukladajú medzi fotky. Záznamy sú pekné a pri prezeraní na ležato oceníte ich vyššiu kvalitu než ponúka konkurencia pri rovnakom rozlíšení. V miniatúrach je video automaticky spustené, problém nastane pri vložených väčších MPEG4 videách.

Parametre videa:

celkovo: 278 kbps (asi 2 MB/min.)

obraz: 176 x 144 b., 20 fps, 266 kbps

zvuk: 1 kanál, 8 000 Hz, 16 bitov, 12 kbps

UKÁŽKA VIDEA (3GPP, 1 MB)

3GP prehrávače: QuickTime (univerzálny prehrávač, 35 MB), Nokia Multimedia Converter 2.0 (prehrávač a konvertor, 20 MB). Zoznam ďalších 3GPP prehrávačov a konvertorov nájdete na 3GP.com.

Melódie a prehrávač hudby

Prepínanie profilov vypínacím tlačidlom je šikovné a návykové. Chýba mi ich časovanie. V každom profile meníte hlasitosť, tichý režim, zosilňujúce zvonenie, vibračné upozornenie, zvuk tlačidiel, presmerovanie, povolené hovory, režim prijatia hovoru.

Prehrávač je bežný, ponúka všetky základné funkcie. Hudobným tlačidlom spustíte naposledy použitú aplikáciu (FM rádio alebo prehrávač hudby) a ním ho tiež zastavíte. Samozrejmosťou je prehrávanie hudby na pozadí. Vtedy je možné, aj pri zablokovanej klávesnici, regulovať hlasitosť, preskakovať skladby či hudbu vypnúť pomocou ovládača hlasitosti (stlačením alebo podržaním). Veľmi jednoduchá je tvorba playlistov označením jednotlivých skladieb. Počas prehrávania horizontálnym pohybom joysticku sa pohybujete v rámci skladby vpred alebo vzad. Megabass chýba, ja však ekvalizér používam na podstatne jemnejšiu úpravu kvality reprodukcie.

Recenziu hudobného kábla nájdete v článku Sony Ericsson MMC-60. Recenziu prídavných stereo reproduktorov nájdete v článku Sony Ericsson MPS-60. Recenziu externe napájaných prídavných stereo reproduktorov nájdete v článku Sony Ericsson MDS-60.

EXTRA plus:Počujete z rádia skladbu a chcete vedieť jej názov a intepreta? Zadarmo to zistíte vďaka TrackID.

Pomocou funkcie TrackID zaznamenáte niekoľko sekúnd nejakej pesničky, prehrávanej buď samotným telefónom, vstavaným FM rádiom alebo zaznamenanej pomocou diktafónu. Záznam sa odošle cez internet do databázy Gracenote (viac než 60 miliónov skladieb) a pomocou webového prehliadača sa do niekoľkých sekúnd dozviete názov interpreta, skladby aj albumu. Nefunguje to vždy, ale v prípade známejších rádiových hitov budete istotne úspešní.

MusicDJ je aplikácia na vytváranie MIDI melódií úplne zhodná s tou, ktorú nájdete v ostatných Sony Ericssonoch od modelu K700i. Pri tvorbe máte k dispozícii 4 riadky, pracovne ich môžeme nazvať nástroje. Každý riadok je rozdelený na 4 takty (doby, údery), pri tempe 80 ide o 3-sekundové úryvky (sample), ktorých je k dispozícii v každom riadku 32. Jednotlivé sample vkladáte do riadkov na určité políčka. Ak máte aspoň čiastočný hudobný sluch, peknú skladbu poskladáte za niekoľko chvíľ. Zdanlivo je k dispozícii množstvo samplov (štýly groove, salsa, reggae a techno), ale v skutočnosti vytvoríte 5 skladieb a vyčerpali ste všetky možnosti. Na adrese www.sonyericsson.com/fun by mali byť k dispozícii okrem množstva rôznych súborov na prevzatie aj ďalšie sample. Vytvorené MIDI melódie je možné odoslať viacerými cestami, podobne ako akýkoľvek iný objekt.

FM rádio

Odporúčam prečítať si článok Porovnanie FM rádií.

Prijímač v Sony Ericssone K550i pracuje len po pripojení handsfree. Ak ho spustíte pomocou music button, zapne sa na pozadí posledná počúvaná stanica a displej ostane v pohotovostnom stave. Pomocou ovládacích prvkov na bočných stranách mobilu ovládate všetky dôležité funkcie rádia, ktoré beží na pozadí. Po spustení rádia z menu (alebo skrátených volieb) vidíte na displeji aj príjemné grafické prostredie rádia. Pohybom joysticku doprava alebo doľava postupne prepínate frekvencie po desatinných miestach. Pohybom nahor alebo nadol prepínate medzi uloženými stanicami. Ľavým polyfunkčným tlačidlom bleskovo vyhľadáte najbližšiu počúvateľnú frekvenciu. Výbornou funkciou je automatické uloženie staníc, ktoré sa nachádzajú v dosahu prístroja. Tak napríklad v Trnave vyhľadám 20 a automatických staníc, ktoré sa automaticky uložia a po príchode do Nitry si automaticky nechám uložiť zase úplne inú kombináciu skupiny staníc, medzi ktorými veľmi rýchlo prepínam. nechýba tiež funkcia RDS, ktorá automaticky po niekoľkých sekundách od zachytenia frekvencie vyčíta názov počúvanej stanice. Maximálna hlasitosť je aj v tomto prípade úplne dostatočná, páči sa mi možnosť vypnúť reprodukciu tlačidlom pre reguláciu hlasitosti aj v pohotovostnom stave pri zablokovanej klávesnici.

Podpora mediálnych formátov:

audio: MPEG4 (AAC, AAC+, eAAC+), MP3 do 320 kbps, M4A, AMR, WAV, MIDI, EMY, IMY, XMF, WMA

video: MPEG4 (audio AAC aj AMR), 3GPP (MPEG4, H.263, H.264, zvuk AAC alebo AMR), WMV

obraz: GIF, JPEG, BMP, WBMP, PNG, SVG Tiny 1.1, Macromedia Flash Lite 1.1

animácie: SVG Tiny 1.1, GIF

Prisvietenie

EXTRA plus:Diódu blesku je možné použiť aj ako účinné svietidlo.

Pamäť

Interná pamäť cez 60 MB je úplne dostatočná pre ukladanie všetkých typov správ a základných súborov. Mass storage funguje žiaľ len s vypnutím rádiovej časti mobilu. Tá umožňuje správanie sa telefónu ako externého disku a po vložení M2 karty ako jej čítačky. Páči sa mi teda, že aj bez karty sa mobil tvári ako disk, čo nie je u telefónov úplne bežné.

EXTRA mínus: Pri použití mass storage nie je možné telefón nijako inak používať.

Telefónny zoznam

Menu Možnosti sa v telefónnom zozname presunulo pod pravé polyfunkčné tlačidlo, nad všetkými menami (ako prvý kontakt) sa nachádza už len voľba Nový kontakt, ktorá nie je ani nijako odlíšená od mien v zozname. Pri listovaní zoznamom (vidíte 5 mien pod sebou) sa zobrazujú aj čísla priradené ku kontaktom. Nový kontakt obsahuje množstvo detailov, nechýba ani viacero čísiel či e-mailových adries. Skupiny volajúcich pre priradenie spoločnej melódie nehľadajte, melódiu priradíte vždy len jednotlivo. Malou pomôckou je vytvorenie jednotných názvov skladieb, napr. melódie rodina.mp3, pričom vždy len premenujete žiadanú skladbu na názov, ktorý ste použili pri určitých menách.

EXTRA plus: Ak vytočíte alebo prijmete nové telefónne číslo, Sony Ericsson vám ponúkne jeho uloženie.

Pri neznámych číslach je možné ponúknutie ich uloženia. Predvolenými kontaktmi môžu byť mená v telefóne alebo na SIM karte, nikdy nie súčasne. Nechýba ani automatické uloženie čísla na SIM. Novinkou je zálohovanie čísiel na kartu a obnova z pamäťovej karty. Odoslanie všetkých kontaktov cez Bluetooth sa zíde pri kúpe nového mobilu a absencia tejto funkcie pri iných modeloch konkurenčných výrobcov je na zamyslenie. Nakoniec spomeniem zoradenie zoznamu podľa mien alebo priezvisk.

EXTRA mínus: Kontakty začínajúce písmenom s diakritikou zaradí na koniec zoznamu.

Hovor

Hlasné handsfree môžete aktivovať ešte pred spojením, k dispozícii je aj vstup do menu počas hovoru. Tiež sa zobrazuje aktuálna dĺžka telefonátu a obrázok kontaktu. Záznam hovoru je obmedzený len veľkosťou pamäte a pozícia funkcie "nahraj" sa nezmenila, je to posledná (prvá odzadu) položka vo voľbách počas telefonátu. Ak často nahrávate telefonáty, odporúčam priradiť záznamník šípke doprava a hovor sa začne ihneď zaznamenávať. Odmietnurý hovor považuje za zmeškaný a patrične na to aj K550i upozorňuje. Horšie je to s princípom odznačenia zmeškaných hovorov: ak mám neprijatý hovor, musím ho buď vytočiť (a kľudne hneď nato zrušiť) alebo ignorovať, a potom vstúpiť do menu Hovory, aby červená šípka z horného informačného riadka zmizla. Tak ako aj ostatné Sony Ericssony, aj K550i sa pred prijatím hovoru v pripojenom Bluetooth slúchadle na displeji opýta, či nechcete preniesť hovor do telefónu. To vás minimálne upozorní na spojenie s handsfree, na ktoré aj ja osobne niekedy zabudnem.

EXTRA plus: Sony Ericssony sú typické pohodlným zaznamenávaním telefonátov a logickým správaním pri odmietnutí alebo zmeškaní hovoru.

Kompletný register hovorov nájdete pod ľavým funkčným tlačidlom v pohotovostnom stave. Prítomnosť zložky Hovory v hlavnom menu je preto úplne zbytočná. Na čísla (mená) v registri môžete odoslať správu, číslo upraviť alebo vymazať. Sony Ericsson K550i si dĺžky jednotlivých hovorov nepamätá.

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčam tento článok.

Písanie textov

Sony Ericsson prehodnotil nedostatočný počet riadkov zobrazovaný pri písaní správ na starších modeloch...výsledok je uspokojivých 6 riadkov textu pri písaní SMS. Diakritika pri písaní s T9 je deaktivovateľná a vôbec musím slovník T9 v Sony Ericssonoch pochváliť. Nechýba ani možnosť kopírovať vyznačený alebo všetok text. Na prepínanie medzi malými a veľkými písmenami poslúži tlačidlo *, jeho podržaním aktivujete T9. Podržaním mriežky meníte jazyk písania, prípadne aktivujete režim číslic. Pri zadávaní symbolov (tlačidlom 1 napríklad . , - ? !) aj iných znakov vidíte už tradične ich zoznam (pod príslušným tlačidlom) v malom hornom okienku.

EXTRA plus: Poteší možnosť kopírovať písaný text.

SMS

Pri tvorbe novej správy sa po novom Sony Ericsson opýta: SMS, MMS, hlasová správa, e-mail. A práve e-mail je v tomto menu novinka posledných modelov. Editor textových správ je jednoduchý, odpočítavanie nastáva až 20 znakov pred koncom čiastkovej SMS. Pri zrušení rozpísanej SMS telefón ponúkne možnosti: uložiť správu, neukladať, pokračovať v písaní. Posledná alternatíva v starších modeloch chýbala. Zoznam prijatých správ môže byť v tvaroch: stručne (len mená/čísla), vlastnosti (mená a začiatok správy), dátum a čas (mená s časom odoslania), veľkosť (mená a veľkosti správ). Nechýba ani hromadné mazanie správ, automatické však Sony Ericsson stále neponúka. Dĺžku správy môžete v nastaveniach obmedziť na jednoduchú alebo neobmedzenú. Zaujímavá je možnosť premeny rozpísanej SMS na MMS.

EXTRA plus: Veľmi návyková je ponuka naposledy použitých kontaktov pri odosielaní správy v nových Sony Ericssonoch.

MMS

V nastaveniach môžete MMS-ke priradiť automatický podpis, potvrdenie o doručení aj prečítaní, nastaviť režim vytvárania (neobmedzený, s upozornením, obmedzený). Vkladaná snímka môže byť automaticky zmenšená na 640 x 480 b., 320 x 240 b., 160 x 120 b. Editor MMS je vynovený, v spodnej časti vidíte malé ikonky pridať obrázok, video, zvuk, fotoaparát (novú snímku, nové video), nahrať zvuk, ukážka. Snímka môže byť umiestnená na začiatku správy alebo na konci, upraviť môžete pozadie aj umiestnenie textu.

Nastavenie MMS ručne (univerzálne údaje pre všetky telefóny): Orange - O2 - T-Mobile

Blogger

Po odoslaní prvej snímky do blogu (Snímky - Možnosti) bola táto najprv automaticky zmenšená. Potom som prijal SMS s adresou go.blogger.com a heslom, pod ktorým som sa prvýkrát prihlásil. Zrejme by bolo možné všetky údaje vyplniť z mobilu, ale ja som radšej pracoval cez PC. Po zadaní všetkých mojich potrebných údajov som si zmenil aj adresu blogu (po odoslaní prvej snímky je to len kombinácia písmen a čísiel) a rozhranie.

RSS

Prezerač RSS správ pracuje bezchybne, v pravidelných intervaloch kontroluje nové články v obľúbených internetových periodikách. Pri prezeraní webu (napríklad aj Fony.sk) vstavaným prehliadačom tento ponúkne aj vloženie RSS linku do čítačky.

E-mail

E-mailový klient je tradične veľmi dobre spracovaný. Podporuje prácu s prílohami (dokumenty si však neprezriete), nechýba automatická kontrola schránky a množstvo ďalších detailov. E-mailom priraďujete aj špeciálny tón. Stále je však nelogicky spustený pri začiatku kontroly schránky, nie až po stiahnutí všetkých nových e-mailov. V nastaveniach zadávate aj meno, podpis, preberanie len predmetov, alebo aj správ do zvoleného limitu v kB. Interval kontroly môže byť už od 5 minút do 12 hodín. Pripojenie pri preberaní e-mailov je možné obmedziť len na domácu sieť a K550i ponúka aj šifrovanie. Podporu IMAP4 a POP3 nemusím už snáď ani spomínať. Ak potrebujete sem-tam prečítať prílohu, odporúčam preposielať poštu do schránky gmail.com a cez adresu "gmail.com" priamo z mobilu prezerať posledné správy, jednoducho e-maily vyhľadávať a hlavne prezerať aj upravené obrázky či dokumenty v prílohách. Na www.gmail.com/app nájdete aj šikovnú Java aplikáciu Gmail s rovnakými možnosťami priamo stiahnuteľnú z mobilu.

Instant messaging

Sony Ericssony ponúkajú svoj vlastný messenger My firends (Viac v článku: Instant messenger v Sony Ericssonoch), ale ja stále radšej používam aplikáciu Jimm.

Internet

Zabudovaný prehliadač NetFront 3.3 je veľmi vydarený. Ponúka cache pamäť 400 kB. S jednoduchšími stránkami si poradí veľmi dobre (www.fony.sk/text), nehovoriac o WAP-e (wap.fony.sk). Displej s takýmto rozlíšením má však s bežnými web stránkami (www.fony.sk) problémy. NetFront ponúka aj fullscreen zobrazenie, zoom a pootočenie obrazu na ležato. V internetových formulároch cez vstavaný internetový prehliadač je maximálny počet znakov 512 pre každé okienko (napr. pri písaní príspevku do fóra, diskusie a pod.) a problémy robí pri tvorbe príspevkov s použitím funkcie "enter", nový riadok.

Novinkou sú skratky, ktoré zapnete po podržaní mriežky:

1 – záložky,

2 – zadanie adresy,

3 – Google

4 – história

5 – obnovenie stránky,

6 – dopredu,

7 - posun nahor,

9 - posun dole ,

0 – náhľad stránky – zoom 50 - 200 %

EXTRA plus: Ideálna kombinácia v telefóne s vlastným OS: NetFront + Opera Mini s možnou minimalizáciou.

Opera Mini patrí k mojim najobľúbenejším aplikáciam a odporúčam ju aj v tomto prípade. Ale ako ju čo najrýchlejšie spustiť z pohotovostného stavu? Priradenie funkcií tlačidlám, na ktoré rád spomínam v Siemensoch, neponúka už žiaden výrobca. A tak je jedinou možnosťou zaradenie Java aplikácií do menu skratiek. Špeciálnym tlačidlom zvolíte Vlastné skratky, vyberte aplikácie a nakoniec vyberte Operu Mini. Rýchlejšie by to bolo už len pripadením zoznamu aplikácií niektorému smeru joysticku, ale tam mám dôležitejšie funkcie.

Nastavenie internetového prehliadača ručne (univerzálne údaje pre všetky telefóny): Orange TU - O2 - T-Mobile TU.

Prenos dát

Podpora Bluetooth prenosov s A2DP profilom (a ďalšími) vytlačila staršie rozhranie IrDA. Nechýba ani pripojenie káblom a podpora mass storage (žiaľ len v offline režime). Na diaľku použijete GPRS alebo EDGE.

Charakteristika Bluetooth:

špecifikácia: 2.0 + EDR

PRD verzia: 1.0

profily: AVCTP - AVDTP - AVRCP-Controller - AVRCP-Target - BIP-ImagePush - A2DP-Source - BNEP - DUN-GW - FT-Server - GAP - GAVDP - Generic Object Exchange - Headset-AG - HFP (1.5) AG - HID-Dev-Keyboard-HID - HID-Dev-Pointing HID - OBEX - OPP-Client - OPP-Server - PAN-AP - PAN-User - PBAP-PSE - SDP - Serial-DevA - Serial-DevB - Sync-Server

EXTRA plus: Unikátne ovládanie Windows aplikácií v PC, PocketPC aj smartfónoch cez Bluetooth vďaka profilu HID.

Nastavenie dátových služieb SMS-kou: Nokia - Sony Ericsson - Motorola (potrebná registrácia)

Organizačné funkcie

Budík - 5 rôznych budíkov s množstvom samostatných nastavení (čas, opakovanie v určitých dňoch v týždni, melódia, text, obrázok a správanie v tichom režime). Budík pri budení zosilňuje hlasitosť až do najvyššej úrovne. To je natoľko otravné, že som sa už pekne dlho nenechal prebudiť žiadnym Sony Ericssonom.

EXTRA mínus: Chýba nastavenie vlastnej hlasitosti budíka.

Kalendár - na prvý pohľad rovnaký kalendár ako doteraz...so zobrazením mesiaca i týždňa...ale nechýba ani opakovanie udalostí alebo "celodenná udalosť". Typ pripomienky je stále iba jeden, ale to vôbec nevadí. K dispozícii je hľadanie udalostí a hromadné mazanie udalostí starších ako jeden deň. Kritiku si zaslúži slabé odlíšenie dňa, v ktorom je nejaká udalosť.

Synchronizácia - dnes už pomerne bežná funkcia telefónov ostáva často nevyužitá. Vyskúšajte napríklad ZYB. Na www.zyb.com som sa registroval, zadal meno, heslo, telefónne číslo a e-mail. Na mobil mi prišla SMS s heslom, ktoré som vpísal do online formulára. Ďalšou SMS-kou som obdržal všetky potrebné nastavenia. V sekcii Organizér - Synchronizácia som mal všetko automaticky pripravené (SE Z610i, Nokia 5300...). V mojej karte na ZYB.com môžem upravovať kontakty, udalosti v kalendári a pohodlne synchronizovať. Online synchronizácia bude úspešná len po prihlásení na ZYB.com.

Ďalšie funkcie:

- úlohy,

- časovač,

- stopky,

- kalkulačka,

- pamäť kódov,

- ďiaľkové ovládanie cez Bluetooth (cez profil HID),

- diktafón (záznamník hovoru).

Hry a Java aplikácie

JP7 umožňuje nové a nové možnosti Java aplikácií. Ich spúšťanie je rýchle, Sony Ericssony sa v tomto smere veľmi polepšili. Vstavané hry: Puzzle SLider, Worms Golf. Nie je problém spustiť 4 plikácie na pozadí (Opera Mini, Jimm, a pod.), súčasne počúvať hudbu a písať SMS-ku. Nechýba tiež zobrazenie programu namiesto tapety. Aj už nainštalovanú aplikáciu môžete presúvať medzi kartou a mobilom. Vstavané aplikácie: FaceWarp - perfektný znetvorovač tvárí pobaví každého, Photo Mate - aplikácia vás naučí správne fotografovať, aj keď len po anglicky.

EXTRA plus: Java multitasking.

Výdrž, batéria

Výdrž K550i musím pochváliť, s 950 mAh batériou to je pekná pesnička. Indikátor stavu batérie je presný, a informuje aj počas nabíjania. Nabíjanie prebieha aj po pripojení mobilu ku PC cez dodávaný USB kábel.

Výhody:

- LED dióda na prisvetlenie,

- ovládanie hudby pri zamknutej klávesnici,

- aktualizačná služba s pravidelnou kontrolou novej verzie SW,

- spustenie viacerých Java aplikácií naraz,

- download súborov z internetu je možné minimalizovať,

- blogovanie priamo z mobilu,

- RSS reader v správach,

- veľmi dobrý e-mailový klient,

- možnosť editovateľné kopírovať texty,

- konečne zadávanie opakovaných udalostí v kalendári.

Nevýhody:

- chýba podpora UMTS,

- chýba aktívny pohotovostný režim (nahradený poznámkou na tapete),

- prenos súborov do PC len v offline režime,

- záznam QCIF videí,

- dátový konektor z bočnej strany.

Orientačná cena: asi 8 990 Sk, v predaji asi od konca marca.

Záver

Sony Ericsson K550i je veľmi šikovný mobil. Sony Ericsson K750i, ku ktorému má veľmi blízko, plnohodnotne nahradí. Nie je to 3G model, a tak som ani podporu rýchlych dátových prenosov nečakal. Ale vylepšené funkcie ma potešili (kalendár, kontakty). Novinkou je TrackID. Sony Ericsson K550i má čo ponúknuť, a to najmä výhody prepracovaných funkcií nových Sony Ericssonov. Je to skrátka spoľahlivý telefón s príjemnými multimediálnymi možnosťami za výbornú cenu.

Dôležité odkazy:

- podpora Sony Ericssonov

- kontakt na výrobcu (Sony Ericsson SK)

- distribútor (Sony Ericsson)

- služby zákazníkom (Sony Ericsson, SK)

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 07.03.2007 - 11:57

martin: tak tento telefon sa mi velmi paci. a som rad ze aj do lacnejsich modelov (w200i) uz davaju podporu pamatoviek

anonymous09.02.2007 - 09:21 Trvalý odkaz

qasko: TEN BIELY JE NÁDHERNÝ ! :) HÁDAM NAJKRAJŠÍ SONYERIK

anonymous12.02.2007 - 14:12 Trvalý odkaz

MARIO: Zistil som,ze do tochto fonu vlozili TFD displej

anonymous04.03.2007 - 20:19 Trvalý odkaz

shagrath: myslim si ze do modelov z roku 2007 uz mohli zabudovat aj tie 3g kamerky a tiez QVGA displej.
Inak trochu lepsia K750i.

anonymous07.03.2007 - 11:59 Trvalý odkaz

riso: prvy kontakt povyseny na RECENZIU :)

Celá diskusia 337 príspevkov