Nokia 6300

RECENZIA mid-endu Mobil klasickej konštrukcie s 2 Mpix fotoaparátom, EDGE a FM rádiom.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný, S40 tretej generácie,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz,

rozmery: 106 x 44 x 12 mm,

hmotnosť: 91 gramov (zistená: 94 gramov),

displej: aktívny, 16 777 216 farieb, 240 x 320 b., uhlopriečka 51 mm, 31 x 41 mm, aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 2 Mpix (1 600 x 1 200 b.), záznam videí (176 x 144 b.),

pamäť: 7 MB + 128 MB microSD (do 2 GB), 1 000 kontaktov,

správy: SMS, MMS 1.2 (do 300 kB), AMS, CB, e-mail, PTT, instant messaging,

globálny prenos dát: GPRS 4+2, EDGE 4+2,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR (A2DP), miniUSB, mass storage,

hudba: MP3, MP4, AAC, AAC+, eAAC+, H.263, H.264, FM rádio, 64-hlasé MIDI,

ostatné: Java 2.0, WAP 2.0, Macromedia Flash Lite 2.0, FOTA,

batéria: BL-4C, 860 mAh,

výdrž: do 3 h hovoru/300 h pohotovosti,

SAR: 0,57 W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

blesk, makro, autofocus, aktívny kryt fotoaparátu, EMS, RSS, IrDA, UMTS, HSDPA, Wi-Fi, prehliadač dokumentov,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

po zadaní *#0000#: 04.70, 24-01-07, RM-217

Obsah balenia:

mobil, batéria BL-4C, nabíjačka AC-3, stereo slúchadlá HS-47, microSD 128 MB, CD, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Prevratné novinky S40 tretej generácie:

- aktívny pohotovostný režim,

- viac možností nastavenia a usporiadania menu,

- nové prostredie fotoaparátu, fullscreen hľadáčik,

- fullscreen zobrazenie snímok stlačením hviezdičky,

- nové zobrazenie telefónneho zoznamu,

- nové editory SMS a MMS správ,

- vylepšený prehliadač WAP-u a webu,

- nový kalendár.

Zapnutie/vypnutie

Kryt Nokie 6300 je zložený z plastov a kovu. Jeho vysunutím odokryjete slot pre pamäťovú kartu microSD, pod batériou nájdete plieškom zaistenú kartu SIM. Tá sa výmenou nepoškodzuje. Tón pri zapnutí môžete deaktivovať v menu Nastavenia telefónu. Dostatočne veľké zapínacie tlačidlo je uložené v hornej stene. Pri zapnutí bez SIM karty môžete prístroj normálne používať aj bez rádiovej časti.

Dizajn

Dizajn Nokie 6300 považujem za veľmi vydarený. A páči sa aj ľuďom okolo. Mne veľmi pripomína model 8800, štýlový kovový mobil unikátnej vysúvacej konštrukcie. Lenže 6300 je rozumnejšia verzia 8800-ky. Perfektná klávesnica, veľký displej...pravdou je, že na takýto model Nokie som čakal od úspešnej 6230-ky. Dokonca by som povedal, že 6300 je ešte lepšia. Predná stena je kombináciou čiernej a šedej farby. Podobne aj zadná. Táto farebná zmes pôsobí dostatočne elegantne. Model 6300 obsahuje jediné bočné tlačidlo...pre reguláciu hlasitosti v pravej stene. Dole sa však nachádza niekoľko noviniek: miniUSB konektor, 2,5 mm hudobný konektor, otvor pre tenkú nabíjačku. Kryt miniUSB konektora si zaslúži poriadnu dávku kritiky, aj po niekoľkých dňoch sa pri jeho otváraní trápim 10 - 20 sekúnd. Na protišmykové prevedenie zadnej steny zabudnite, kov a lesklý plast boli dôležité z dizajnového hľadiska. Objektív fotoaparátu je decentne umiestnený do zadnej steny, vedľa neho nájdete otvory nad reproduktorom.

Klávesnica

Klávesnica Nokie 6300 je vynikajúca. ALfanumerické tlačidlá sú dostatočne veľké, elegantné a výborne podsvietené. Možno bol trochu uprednostnený dizajn pred funkčnosťou, keďže medzi tlačidlami chýbajú medzery. Ale ja som s písaní textu na 6300 nemal jediný problém. Horné ovládacie prvky sú vyvinuté na najvyššej úrovni. Nie je ich zbytočne veľa, sú dostatočne veľké a čo sa týka ovládania, Nokia 6300 je určite horúcim kandidátom na mobil roka. Možno to píšem až príliš nadšene, ale naozaj v tomto smere Nokii 6300 nič nechýba. V pravej stene je tlačidlo na reguláciu hlasitosti a hore vypínacie tlačidlo, ktorým prepínate profily.

Vlastné funkcie môžete priradiť obom polyfunkčným tlačidlám aj štvorici smerov stredového tlačidla, pričom odporúčam ponechať aspoň jeden vertikálny smer pre oživenie aktívneho pohotovostného režimu. Nokii 6300 nechýba ani hlasové ovládanie. Blokovanie tlačidiel môže byť automatické, oneskorenie v minútach a sekundách si nastavíte sami.

Displej

Pekný QVGA displej posúva 6300-ku na úroveň najlepší telefónov. Jeho využitie je vďaka tretej edícii rozhrania S40 výborné. Zmena oproti starým modelom nastala v mnohých funkciách, napríklad v správach už zadávate na jednej stránke príjemcu aj text. Zmenili sa možnosti hlavnej ponuky funkcií a pribudol aktívny pohotovostný režim, skrátka veci známe z S60. Ponuku aktívneho pohotovostného režimu môžete upraviť podľa vlastného gusta. Na pohotovostnom displeji môžete mať zobrazenú tapetu a meniť môžete aj farbu textu. Aktívny pohotovostný režim, ktorý zobrazuje štyri pod sebou umiestnené prepojenia k funkciám, ako stav rádia, kalendára, poznámky, lišta skratiek, všeobecné indikátory, moja účasť, časovač odpočítavania. Takže na pohotovostnom displeji môžete napríklad vidieť až 20 ikôn (v štyroch radoch) alebo 4 pod sebou zoradené poznámky. V lište skratiek môžu byť odkazy na mnohé funkcie (Java aplikácie, Bluetooth, budík, časovač, diskusie, homepage, e-mail, galéria, chatové kontakty, kalendár, kamera, mená, moja účasť, niekoľko profilov, diktafón, nastavenie času, neprijaté hovory, odkazová schránka, posledná webová adresa, úloha, prenos dát, prijaté, prijaté hovory, príjemcovia správy, rádio, schôdzka, stopky, šetrič displeja, poznámky, vytvoriť SMS, vytvoriť MMS, web, blokovanie tlačidiel, záložky, zoznam aplikácií, zoznam staníc, zoznam úloh). Do aktívneho pohotovostného režimu musíte najprv vstúpiť, napríklad šípkou nadol, nahor či do strany (podľa nastavenia).

EXTRA mínus: Chýba nastavenie jasu a času podsvietenia.

Hlavná ponuka funkcií môže byť v podobe ikôn, ikôn s menovkami, zoznamu či záložiek. Práve posledný spôsob je novinkou S40 3rd edition. V nastaveniach displeja nájdete aj grafické témy, šetrič displeja, šetrič energie a úsporný režim. Ikony smerového tlačidla zobrazené na pohotovosnom displeji sú jasnou kópiou tejto funkcie v prístrojoch Motorola, predstaviť si ju viem však len pri vypnutom pohotovostnom režime. Viditeľnosť údajov na slnku je výborná. Prekvapilo ma nastavenie veľkostí písma v jednej položke nastavení, vo väčšine prípadov v troch stupňoch. Displej je jasný, farby sú žiarivé až umelé.

EXTRA plus: Aktívny pohotovostný režim Nokií považujem za jedno z najlepších vylepšení telefónov Nokia v roku 2006.

Intenzita jasu a dĺžka podsvietenia displeja je neregulovateľná. Nokiu 6300 som ale rád používal ako svietidlo, intenzita osvetlenia je veľmi silná.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát a prezeranie fotiek

Fotoaparát spustíte skratkou, ikonou v aktívnom pohotovostnom režime alebo z menu. Maximálne rozlíšenie 2 Mpix, teda 1600 x 1200 bodov, je možné zmeniť na 1 280 x 960 b., 800 x 600, 640 x 480, 320 x 240, 160 x 120 bodov. Zmeniť môžete aj kvalitu snímky, v troch stupňoch, páči sa mi tiež nastaviteľná doba zobrazenia snímky po jej odfotení. Názov snímok je zložený z vami zadaného slova a poradového čísla. Ak spravíte 10 snímok, napr. snímka001, snímka002 až snímka010, a posledných päť vymažete alebo presuniete do počítača, ďalšie snímky budú opäť nazvané snímka006, snímka007 atď. To mi prekáža, keďže snímky z jedného typu mobilu často vkladám do jedného priečinku v PC.

EXTRA mínus: fotografovanie na výšku.

Snímky sú v Galérii (v mojom prípade na priloženej pamäťovej karte microSD s kapacitou 128 MB) uložené v samostatnom priečinku. K dispozícii sú tri typy zobrazenia, páči sa mi najmä štýl 3 x 4 ikony. Stlačením hviezdičky sa snímka pootočí a roztiahne na celú plochu displeja , vtedy však už nie je možné priblíženie. To však môžete použiť pri bežnom zobrazení snímky. Fotky je možné odosielať cez MMS (automatické zmenšenie na asi 640 x 480 b.), MMS plus (ponechanie rozlíšenia, do 300 kB) a Bluetooth. Nechýba ani možnosť úpravy snímky, ale pri nich sa celý záber zmenší na 240 x 180 bodov, a až ten upravujete alebo z neho robíte výrezy. Preto považujem úpravy snímok za nedostatočné (väčšinou chcem úpravy použiť na výrez nejakého objektu z pôvodnej snímky).

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

Záznam a prezeranie videa

Nokia 6300 ponúka menej kvalitný záznam videa s nízkym rozlíšením. Počas záznamu môžete využiť plynulý, niekoľkonásobný zoom, nechýba ani prerušenie videa s neskorším pokračovaním. Prezeranie nakrútených snímok na celej obrazovke je samozrejmosťou.

Parametre videa:

celkovo: 140 kbps (1 MB/min.)

obraz: 176 x 144 b., 15 fps, 128 kbps,

zvuk: 1 kanál, 8 000 Hz, 16 bit, 12 kbps.

UKÁŽKA VIDEA (3GPP, 390 kB)

3GP prehrávače: QuickTime (univerzálny prehrávač, 35 MB), Nokia Multimedia Converter 2.0 (prehrávač a konvertor, 20 MB). Zoznam ďalších 3GPP prehrávačov a konvertorov nájdete na 3GP.com.

Melódie a prehrávač hudby

Nokia 6300 je šikovný hudobný mobil ponúkajúci pomerne slušné hudobné možnosti. V aktívnom pohotovostnom režime vidíte naladenú frekvenciu alebo názov počúvanej skladby. Prehrávač hudby má nové grafické prostredie. Nájdete v ňom zoznamy skladieb (aj vami pridané) a tzv. hudobné knižnice. V nich nájdete zo skladieb vybraných umelcov, albumy, žánre, skladateľov...skrátka spoločné prvky jednotlivých pesničiek na vašej karte. Nokia 6300 ponúka aj prehrávanie hudby cez Bluetooth (A2DP profil). Nechýba tiež päťstupňový ekvalizér s dvoma vlastnými nastaveniami a piatimi predvolenými štýlmi.

Kvalita zvuku v dodávaných slúchadlách nie je nijako výrazná, po pripojení Sony Ericsson HPM-70 alebo iných kvalitnejších slúchadiel (väčšinou s cenou nad 1 000 Sk) však počujete celkom kvalitnú zmes zvukov...aj keď o špičkovej kvalite zvuku sa hovoriť, pochopiteľne, nedá. S kvalitnými slúchadlami však Nokia 6300 postačí ako MP3 prehrávač drvivej väčšine užívateľov. Prehrávanú skladbu môžete použiť ako tón zvonenia, správy, chatu, notifikáciu, spätného hovoru, budíka, kalendára.

Profily sú podrobné, ak ich meníte cez menu, môžete použiť aj ich časovanie ("Aktivácia profilu Tichý do 16:15").

EXTRA plus: Časovanie profilov je neskutočne návykové.

FM rádio

FM rádio prítomné v Nokii 6300 neponúka žiadne extra funkcie, ale na počúvanie obľúbených frekvencií úplne postačuje. Spustíte ho už po pripojení slúchadiel alebo adaptéra AD-50. Páči sa mi funkcia "vyhľadať všetky stanice", ktorá vyhľadá všetky dostupné rozhlasové frekvencie. Odporúčam tiež prečítať si článok Porovnanie FM rádií.

Pamäť

Interná pamäť 7 MB je nedostatočná, určite nepostačí na bežné ukladanie MP3 melódií, SMS a MMS správ, e-mailov, Java hier a aplikácií a pod. Ak však uložíte aj MP3 skladby na pamäťovú kartu, zrejme si so 7 MB nakoniec vystačíte.

EXTRA mínus: Slabých 7 MB internej pamäte.

Karta microSD je vkladaná pod zadný kryt. Páči sa mi prítomnosť miniUSB konektora, ktorý umožňuje 6300-ku pripojiť ku PC pomocou najbežnejšieho kábla (napr. od fotoaparátu). Nokia 6300 sa tak môže ihneď stať externou čítačkou pamäťovej karty microSD.

EXTRA plus: Správanie sa Nokie 6300 ako čítačky pamäťových kariet s miniUSB konektorom je výborné.

Telefónny zoznam

Viacpoložkový zoznam so skupinami volajúcich asi nikoho neprekvapí. Na displeji môžete naraz vidieť až 8 mien, prípadne 4 mená aj s číslami. Telefónny zoznam teraz nemá žiadnu výraznú chybu...aj limit 1 000 kontaktov je dostatočný. V nastaveniach nájdete aj veľkosť použitého písma v telefónnom zozname, poradie mena a priezviska, voľbu pamäte. Nokia 6300 ponúka aj rýchlu voľbu - vytočenie niekoľkých mien priamo z pohotovostného stavu bez nutnosti vstupu do telefónneho zoznamu.

Hovor

Hovor je možné nahrať v dĺžke až 60 minút. Veľmi ma potešil denník hovorov, po stlačení zeleného tlačidla konečne aj v Nokii vidím volané / prijaté / neprijaté čísla súčasne! A dokonca si Nokia 6300 pamätá aj dĺžky jednotlivých uskutočnených telefonátov! Konečne v tomto smere dobehla Nokia zameškané a nemusí sa v hovorových funkciách hanbiť pred konkurenciou.

EXTRA mínus: Odmietnutý hovor považuje za prijatý.

Na odmietnutý hovor neupozorňuje, preto musím používať funkciu "stíš". Odmietnutý hovor totiž Nokia považuje, paradoxne, za prijatý. Po stíšení zvonenia som na neprijatý hovor upozorňovaný do prvej práce s telefónom.

EXTRA plus: V bočnej stene sa nachádza dvojica bielych diód. Tie blikaním s niekoľkosekundovým intervalom upozorňujú na zmeškaný hovor alebo inú udalosť.

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčam tento článok.

Písanie textov

Pri písaní textov môžete používať známy slovník T9. Text je tiež možné (aj keď obmedzene) vyznačovať a kopírovať. Klávesnica je veľmi pohodlná, len na skok (schod) medzi hornou a spodnou časťou klávesnice je nutné si zvyknúť.

SMS

Editor SMS-iek je nový, na jednej stránke vypĺňate príjemcu, text aj ostatné voľby. Ku rôznym smajlíkom sa dostanete stlačením hviezdičky (pridanie symbolov) a šípky doľava. Mne to trocha prekáža, keďže symboly sú zložené z dvoch sekcií - skutočné symboly a smejkovia. Na starších modeloch bez smejkov bolo možné šípkou doľava skočiť na posledný symbol, ktorým je nový riadok (enter) mnou často využívaný pri písaní poznámok a e-mailov. Takto sa však dostanem do sekcie smejkovia, preto musím ísť k enteru viacerými pohybmi stredového tlačidla.

Zaujímavosťou je denník správ. Ten si pamätá počet odoslaných a prijatých správ SMS, MMS. Ukladanie odoslaných správ je nutné zapnúť v nastaveniach. Aj zobrazovanie grafických smajlíkov je možné zapnúť/vypnúť. Výpisy o doručení sú tiché a menej nápadné. To mi vyhovuje. Dokiaľ nezapnete "redukovanú podporu znakov" v nastaveniach správ, budete posielať správy s diakritikou, čím sa do jednej SMS zmestí len asi 70 znakov. Po aktivácii redukovanej sady znakov slovník T9 píše s diakritikou, ktorú oreže až tesne pred odoslaním.

MMS

V Nokii 6300 nájdete hneď dva editory multimediálnych správ: Multimédiá a Multimédiá plus. Líšia sa aj grafikou, aj možnosťami. Prvý je kompletný, ponúka však pridávanie snímok len veľkosti 640 x 480 b. Pomocou Multimédií sa preto nemusíte báť posielať správy v roamingu ani na rôzne typy mobilných telefónov. Ak poznáte niekoho, kto používa novší mobilný telefón s podporou MMS do 300 kB, môžete mu pokojne poslať MMS-ku cez Multimédiá plus. Do tej môžete vložiť akýkoľvek objekt limitovaný spomínanou veľkosťou.

EXTRA plus: Editory multimediálnych správ sú veľmi vydarené.

Nastavenie MMS ručne (univerzálne údaje pre všetky telefóny): Orange - O2 - T-Mobile

E-mail

E-mail prešiel drobnými zmenami, aj keď ide stále iba o Java aplikáciu, ktorá má jednu zásadnú nevýhodu - nedokáže pravidelne kontrolovať moju e-mailovú schránku. Do správy môžete pridávať menšie prílohy (nemal som problém so snímkami veľkými až 290 kB), ale väčšie správy s prílohami Nokia 6300 nestiahne, ani neponúkne (aspoň) stiahnutie textu bez príloh. Preto som začal používať Gmail. Ten používam len ako zálohu, ale pomocou Java aplikácie (stiahnete zo stránky gmail.com/app priamo z mobilu) máte prehľad nielen o prijatých správach, ale aj dokumentoch, ktoré dokáže zobraziť ako HTML.

EXTRA mínus: stále veľmi slabý e-mailový klient.

Emailový klient je pre mňa záhadou. Ráno som stiahol 10 nových hlavičiek, taký mám limit (maximum je 150). Poobede som znovu skontroloval schránku. Mobil znovu ťahal 10 hlavičiek, päť nových a päť starších než ráno stiahnutých desať. Emaily väčšie než 300 kB stiahnuť nedokáže, s odoslaním 400 kB fotky problém nebol. Pri vkladaní prílohy si ju nemôžete prezrieť. S Java emailom zabudnite na pravidelnú kontrolu elektronickej pošty. A úplne "najlepšia" je informácia: "Spr?va je pr?li? ve?k? na?vybratie. Vybrala sa iba hlavi?ka". Tak Nokia si nevie pripraviť ani upozornenie v správnom kódovaní. Na pohodlnú e-mailovú komunikáciu s Nokiou 6300 jednoducho zabudnite. Podobne ako aj s ďalšími Nokiami S40.

WAP

Po skúsenostiach s dvomi prelomovými prehliadačmi, Opera Mini (Java) a S60 browser (Symbian), hodnotím bežné prehliadače v mobilných telefónoch veľmi kriticky. S týmto môžete pohodlne navštevovať napríklad wap.fony.sk, aj www.fony.sk/text zvláda dobre, ale na veľké web stránky by som ho ja osobne nepoužíval. V každom prípade odporúčam používať výrobcom nainštalovanú Java aplikáciu Opera Mini. Nokia do modelu 6300 vložila (na pamäťovú kartu medzi aplikácie) jednoduchšiu anglickú verziu programu s vyhľadávačom Google (ktorý je podstatne lepší než v bežnej Opere Mini používaný Yahoo!).

EXTRA plus: Prekvapila ma prítomnosť vstavanej aplikácie Opera Mini.

Nastavenie internetového prehliadača ručne (univerzálne údaje pre všetky telefóny): Orange TU - O2 - T-Mobile TU.

Prenos dát

Na lokálny prenos súborov a dát poslúži výborne miniUSB konektor...pre spojenie s PC najbežnejším káblom. Mass storage zabezpečí jednoduchý prenos dát bez inštalácia vo Windows XP a popri prenose telefón bežne funguje prihlásený ku sieti GSM. Vzduchom prenesiete dáta cez infraport a Bluetooth. Na diaľku poslúži zase GPRS/EDGE, ako modem nie je teda Nokia 6300 atraktívna.

Najprv mi vadilo, že miniUSB konektor neslúži aj pre nabíjanie. Ale keďže som mal napríklad ku Nokii 5300 často pripojené slúchadlá, nemal by som vtedy mobil ako nabíjať. A napríklad v aute mám pomerne často pripojené slúchadlá ako handsfree a súčasne svoj mobil nabíjam.

Nastavenie dátových služieb SMS-kou: Nokia - Sony Ericsson - Motorola (potrebná registrácia)

Organizačné funkcie

Budík - opakovaný budík s nastaviteľným časom, dňami, tónom a odkladom budenia.

Kalendár - prepracovaný kalendár s mesačným náhľadom, pod ktorým sú zoradené pripomienky pre vyznačený deň. Nesmiem zabudnúť na prepojenie kalendára s aktívnym pohotovostným režimom. Poteší aj automatické mazanie správ po dni, týždni alebo mesiaci.

Poznámky dlhé až 3 000 znakov, ktoré odošlete ako TXT súbor rád využívam vždy, keď mám pri sebe nejakú Nokiu. Píšem na nej poznámky so slovníkom T9 aj s diakritikou, takže už v PC nemusím nič upravovať, text je finálny. Novinkou je vyznačovanie a kopírovanie textu, ktoré sa určite zíde.

Z ďalších funkcií ponúka kalkulačka, časovač, stopky, zbierka Java aplikácií obsahuje viacero užitočných programov.

Synchronizácia - dnes už pomerne bežná funkcia telefónov ostáva často nevyužitá. Vyskúšajte napríklad ZYB. Na www.zyb.com som sa registroval, zadal meno, heslo, telefónne číslo a e-mail. Na mobil mi prišla SMS s heslom, ktoré som vpísal do online formulára. Ďalšou SMS-kou som obdržal všetky potrebné nastavenia. V sekcii Organizér - Synchronizácia som mal všetko automaticky pripravené (SE Z610i, Nokia 5300...). V mojej karte na ZYB.com môžem upravovať kontakty, udalosti v kalendári a pohodlne synchronizovať. Online synchronizácia bude úspešná len po prihlásení na ZYB.com.

Hry a Java aplikácie

Konvertor II - premena jednotiek,

Opera Mini - výborný internetový prehliadač, ktorý šetrí čas i dáta,

Presenter - ovládanie prezentácií na diaľku cez Bluetooth,

Sensor - aplikácia na hľadanie a pokec s ľuďmi cez Bluetooth,

Snake III - obľúbený had v trojrozmernom zobrazení,

Soccer 3D - trojrozmerný futbal,

Sudoku 2 - populárna logická hra vo flashi.

Výdrž, batéria

Výdrž Nokie 6300 pri bežnom používaní bez počúvania hudby dosahuje pohotovostný čas 3 dni s niekoľkými telefonátmi. Pri počúvaní hudby nepočítajte s viac než dvoma dňami výdrže. Počas nabíjania nevidíte, koľko času ešte ostáva do konca nabitia, ikona batérie jednoducho bliká rovnako aj n azačiatku, aj na konci nabíjania.

Výhody:

- spracovanie,

- ovládanie,

- miniUSB dátový konektor,

- 2,5 mm hudobný konektor,

- využitie QVGA displeja,

- register hovorov,

- nastavenie budíka,

- časované profily,

- pripomínanie zmeškaných udalostí,

- 4 spôsoby zobrazenia hlavnej ponuky.

Nevýhody:

- fotografovanie na výšku,

- e-mailový klient,

- odmietnutý hovor považuje za prijatý,

- chýba multitasking Java aplikácií,

- chýba minimalizácia Java aplikácií,

- rozlíšenie videí,

- chýba podpora 3G funkcií,

Orientačná cena: 9 900 Sk

Ludovy Mobil roka 2007

Záver

Nokia 6300 je určite plnohodnotným nástupcom radu začatým modelom 6310 (6310i) a pokračujúcim 6230 (6230i). Ich užívatelia už možno vlastnia Nokiu E50 alebo 6233. Najmä posledný menovaný má veľmi zaujímavú cenu a možnosti vďaka podpore 3G funkcií navyše a podstatne lepšiemu záznamu videa. Práve Nokia 6233 môže predaj modelu 6300 ohroziť. Nokia 6300 má konkurenta najmä medzi Samsungami, ostatní výrobcovia sa orientujú na trocha iné kategórie prístrojov. Tiež si myslím, že môže zaujať tých, ktorí túžia po prístroji typu Nokia 8800, ale za rozumnejšiu cenu. Nokia 6300 je jednoducho rozumný elegantný mobil výborného spracovania.

Dôležité odkazy:

- podpora Nokií

- kontakt na výrobcu (Nokia SK)

- distribútor (Nokia)

- služby zákazníkom (Nokia)

Diskusia k článku:

Začať diskusiu