Motorola RAZR XX

Prvý kontakt s high-mid-endom 3G (HSDPA) véčko s QVGA displejom a 1,3 Mpix fotoaparátom na základoch Motoroly V3.

Základná charakteristika:

konštrukcia: véčko,

OS: vlastný,

frekvencie: 850/900/1800/1900 MHz + UMTS ; HSDPA

rozmery: 103 x 53 x 15 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 177 mm,

hmotnosť: 103 gramov (zistená: 107 g),

vonkajší displej: pasívny, 65 536 farieb, 96 x 80 b.,19 x 16 mm,

hlavný displej: aktívny, 262 144 farieb, 240 x 320 b., 34 x 45 mm,

fotoaparát: 1,3 Mpix (1 024 x 1 280 b.), záznam videí (176 x 144 b.),

pamäť: 60 MB zdieľaných pre všetky objekty aj správy + microSD, 1 000 kontaktov,

správy: SMS, MMS (do 300 kB), CB, e-mail,

prenos dát: GPRS 4+2, EDGE 4+2, UMTS, HSDPA (class 6, do 3,6 Mbps), Bluetooth 2.0 (A2DP), miniUSB, mass storage,

zábava: Java 2.0, WAP 2.0, MP3/AAC/AAC+ prehrávač, MPEG4/3GPP prehrávač, Media Finder,

Bluetooth stereo Music Profile (A2DP), Bluetooth Music Control Profile (AVRCP),

batéria: Li-Ion, 940 mAh,

výdrž: do 5 h hovoru/400 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Čo mu chýba:

aktívny pohotovostný režim, blesk, makro, autofocus, EMS, RSS, IrDA, 3,5 mm jack, prehliadač dokumentov,

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Motorola RAZR XX je očakávaná novinka. Na prvý pohľad je to obyčajná stará Motorola RAZR V3, na druhý spozorujete fotoaparát ako vo V3i a na tretí pekný QVGA displej. Nápis HSDPA som napriek mojim očakávaniam nenašiel.

Predný kryt RAZR XX je brúsený do kruhu, na otlačky prstov sa pripravte len v prípade ochranného sklíčka vonkajšieho displeja. Pri porovnaní XX s V3 je novinka o asi 5 mm dlhšia, ostatné rozmery má zhodné.

Po pohodlnom otvorení jednou rukou vidím tradične špičkovo podsvietenú klávesnicu, ktorá sa od modelu V3 takmer nezmenila, aj keď...prítomné je napríklad tlačidlo "c/krok späť" a nové tlačidlo "videohovory", zmizlo tlačidlo "menu".

Displej je pekný, veľký, jemný...rád som si zaspomínal na Motorolu V3x, ktorú som niekoľko mesiacov používal. Testoval som verziu s lokalizáciou Orange, ktorá obsahovala aj domácu lištu a viacero úprav týkajúcich sa grafiky. Menu sa skladá z 3 x 4 ikôn alebo 7 položiek zoradených pod sebou a reakcie RAZR XX pri pohybe v ňom sú bleskové. Vôbec rýchlosť reakcií novej Motoroly je prekvapivá, ani pri otváraní obrázkov nemá problémy (ako modely V3, V3i či V3x). Viditeľnosť na slnku nebude v prípade oboch displejov oslnivá, vonkajší stále nepoužíva antireflexnú vrstvu.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát som používal na výšku, veď aj pri prezeraní sú fotky orientované výškovo. Hľadáčikom je celý displej, len potrebné inštrukcie jemne prekrývajú zameriavaný obraz. Fotky sú celkom slušné, makro nečakajte.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

Záznam videí ničím neprekvapí, veď zastarané QCUF rozlíšenie ani nemá čím.

UKÁŽKA VIDEA

Novinkou je Media Finder, vyhľadávač obrázkov, hudby a videí na karte i v mobile. Tie môžete hľadať podľa playlistov, interpretov, aktuálnosti alebo všetky naraz. Obrázky, a podobne i videá, môžu byť vybraté všetky, snímané RAZR XX, z albumov, podľa dátumu.

Interná pamäť 60 MB je jednoznačne dostatočná, na MP3-ky či fotky výborne poslúži slot pre microSD karty. Po pripojení XX ku PC pomocou bežného kábla od fotoaparátu sa zobrazí ako externý disk (po nastavení v mobile). Keď som počas pripojenia vložil do mobilu microSD kartu, zobrazila sa na monitore akoby som ju zasunul do bežnej čítačky.

Telefónny zoznam sa nijak výrazne nezmenil. Telefonické funkcie doplnili videohovory. Po stlačení zeleného tlačidla sa zobrazia volané čísla, na ostatné typy hovorov preskočíte stlačením hviezdičky a mriežky, pričom u všetkých hovorov vidíte aj ich dĺžku a opakované hovory s jednou osobou sú zaznamenávané viackrát.

Editor správ je zhodný s V3x, teda jednotný pre SMS aj MMS, čím sa stratilo kúzlo EMS. Reakcie pri písaní správy sú bleskové, ani pri napočítaných 300 znakoch nenastáva spomalenie. Motorola sa v tomto smere veľmi zlepšila. Aj e-mailový prehliadač sa zdá byť zachovaný zo starších modelov.

V testovanom prototype bol nainštalovaný Orange messenger, nová aplikácia oranžového operátora.

Prehliadač internetu nebolo možné na skúšanom prototype rozbehnúť.

V prenose dát je Motorola RAZR XX lahôdkou. GPRS a EDGE v najvyššej bežnej konfigurácii, UMTS a HSDPA do 3,6 Mbps, skrátka balada. Na pripojenie ku PC slúži univerzálny miniUSB konektor, XX sa cez neho aj nabíja. Na prenos objektov medzi telefónmi najlepšie poslúži Bluetooth alebo miniSD karta.

Odporúčame aj články 3G (UMTS) a HSDPA.

Charakteristika Bluetooth:

špecifikácia: 2.0 + EDR

PRD verzia: 1.0

profily: A2DP-Source - AVCTP - AVDTP - AVRCP-Target - BIP-ImagePush - BPP-SenderDev - DUN-GW - FT-Server - GAP - GAVDP - Headset-AG - HFP (1.5) AG - OPP-Client – OPP-Server

V organizačných funkciách nenastalo veľa zmien, kalendár aj viacero opakovaných budíkov ostalo nezmenených. Z ďalších funkcií som našiel kalkulačku, svetový čas.

Výhody:

- displej,

- konektivita,

- rýchle reakcie.

Nevýhody:

- stále rovnaký dizajn a grafika,

- málo vylepšení v zabehnutých fuknciách,

- príliš jasná dióda Bluetooth.

Orientačná cena: odhad asi 14 000 Sk.

Záver

Na Motorolu RAZR XX som si zvykol, veď je to pekný, tenký, pevný mobil s krásnym displejom a šikovnou konektivitou. Odfotil som niekoľko snímok, tradične s úžasným nočným režimom, pripojil káblom od fotoaparátu ku PC a snímky jednoducho preniesol do počítača, pričom sa mobil aj nabíjal. Potom som si na kartu skopíroval obľúbené MP3 skladby ako zvonenia a nejaké videá, ktoré som si vo fullscreen režime prezrel v mobile. Z funkcií Motorole XX nič zvláštne nechýba (aj keď na hudbu práve určená nie je), len ma mrzí zastaranosť menu a grafiky.

Dôležité odkazy:

- kontakt na výrobcu ( Motorola SK)

- distribútor (Motorola)

- služby zákazníkom (Motorola, SK)

- nastavenie SMS-kou (Motorola) (treba sa registrovať)

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

- nastavenie SMS-kou (Orange) (treba sa registrovať)

Nastavenia služieb ručne:

Orange MMS a WAP

T-Mobile MMS a WAP

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 22.11.2006 - 02:06

7wcsnurka: odstranila z mojho pohladu jedine dva neduhy,rychlost reakcii a pisania txtu...na grafiku a modernizaciu menu kaslem..btw vyzera to tak,ze medzi xx a maxx je rozdiel len u mpix :-?Opera/8.01 (J2ME/MIDP; Opera Mini/1.2.2960/1378; cs; U; ssr)

anonymous22.11.2006 - 10:14 Trvalý odkaz

samo: a este hrubke,V3maxx je ako V3x...otec sa potesi,hadam nebude padat hovor a signal ako na V3 lebo tam mu kazdu minutku padal signal aj hovor vsadeSonyEricssonP990i/R100 Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Symbian OS; 306) Opera 8.60 [cs]

anonymous22.11.2006 - 10:52 Trvalý odkaz

7wcsnurka: ma 16mm,v3x 20mm...btw ak mu pada hovor,nech ju reklamuje,musi to byt vadny kus..Opera/8.01 (J2ME/MIDP; Opera Mini/1.2.2960/1378; cs; U; ssr)

anonymous22.11.2006 - 12:59 Trvalý odkaz

riso: dnes som sa asi 5 min. hral s MAXX a je vyrazne inej konstrukcie. kazdopadne rychlost reakcii MAXXu aj XX je neskutocna. tazko hladam konkurenta..napada mi len SE K610i. SonyEricssonW950i/R100 Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Symbian OS; 323) Opera 8.60 [cs]

anonymous22.11.2006 - 14:44 Trvalý odkaz

samo: snura,ten telefon ani neviem kde zobral :D nie to uz reklamovat...nevadi,peniaze nehraju roluMozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X; en) AppleWebKit/418.9 (KHTML, like Gecko) Safari/419.3

Celá diskusia 10 príspevkov