Nokia N900 sa dostáva na európsky trh

Spoločnosť Nokia dnes oznámila, že spustila distribúciu smartfónu N900 na európsky trh. Novinka by sa mala na Slovensko dostať na prelome novembra a decembra za orientačnú cenu 599 €.

Tlačová správa:

Espoo, Finsko – Dnešným dňom sa začala výroba a distribúcia prístroja Nokia N900, najnovšieho mobilného počítača založeného na open source platforme Maemo 5. Nokia N900 sa na Slovensku začne predávať na prelome novembra a decembra za orientačnú cenu 599 eur.

„Nokia N900 od svojho predstavenia verejnosti, ktoré sa uskutočnilo v auguste, vyvolala veľkú vlnu záujmu. Tá sa tiež prejavila v predobjednávkach tohto zariadenia,“ povedal José-Luis Martinez, viceprezident divízie Nseries spoločnosti Nokia. „Najzaujímavejšie na novom modeli je pritom systém Maemo, ktorý prichádza zo sveta desktopov a ponúka možnosť skutočne plnohodnotného surfovania po internete, ako zatiaľ žiadny iný mobilný prístroj neumožňuje.“

V srdci Nokia N900 sa nachádza výkonný procesor ARM Cortex-A8, ktorému sekunduje až 1 GB pamäte určenej pre aplikácie. Užívatelia môžu surfovať na internete rovnako ako na počítači a na ploche môžu mať v jeden okamih desiatky otvorených okien. Panoramatickú štvorsegmentovú pracovnú plochu pri N900 si môže jej majiteľ úplne prispôsobiť vlastným potrebám prostredníctvom tzv. widgetov, kontaktov a zástupcov. K fotografiám a videám spravených 5 Mpx Carl Zeiss fotoaparátom je automaticky uložená informácia o mieste, kde boli spravené a užívatelia k nim môžu pridávať aj ďalšie doplnkové informácie, ktoré im uľahčia následné vyhľadávanie. SMS a správy prijaté prostredníctvom instant messagingu sú prehľadne zoradené do konverzácií a medzi jednotlivými konverzačnými oknami je možné ľahko prepínať. Vstavaná pamäť 32 GB postačí na uloženie až 7 000 pesničiek alebo 40 hodín videa v DVD kvalite. S využitím prídavnej microSD karty je možné ju rozšíriť až na 48 GB. Prístroj bude mať SW v obmedzenom počte svetových jazykov, jedným z nich bude aj čeština. Ďalšie informácie nájdu užívatelia na www.nokia.sk/n900.

Nokia systém Maemo zásadne inovuje a úzko spolupracuje s vývojárskou komunitou. Vďaka tomu sa zákazníci ešte do konca tohto roka stretnú v Ovi Store a Maemo Select so širokým spektrom hier, utilít, farebných schém, panoramatických obrázkov na plochu a zásuvných modulov pre zdieľanie fotografií a komunikácií určených práve pre Nokia N900. V októbri Nokia tiež ohlásila oficiálne vydanie toolkitu Qt pro Maemo 5. To znamená, že vývojári môžu využiť Qt software k preprogramovaniu svojich aplikácií na Nokia N900. Tieto aplikácie môžu byť zároveň ľahko prenesené do všetkých platforiem podporovaných týmto toolkitom, vrátane budúceho vydania Maemo 6 a operačného systému Symbian.

Nokia N900 bude zo začiatku k dispozícii v Európe, na Strednom Východe, v Rusku a Severnej Amerike. V SR bude prístroj zatiaľ možné kúpiť výhradne v Nokia Concept Store v Bratislave a prostredníctvom internetového obchodu www.obchod.nokia.sk. Novú Nokia N900 je tiež možné si objednať prostredníctvom Nokia Online Store na adrese: http://europe.nokia.com/buy-online.

ZÁKLADNÉ INFO: Nokia N900

Galéria: Nokia N900

Prečítajte si: Nokia N900 naživo

Diskusia k článku:

Začať diskusiu