Sony Ericsson T630

Recenzia pekného a nabitého fónu strednej triedy Nástupca úspešnej T610-ky získal do vienka nový dizajn a vylepšený displej.

Táto recenzia sa bude niesť v inom duchu ako býva na Mobilmánii bežné. Nepôjde úplne o samostatný článok, ale skôr o porovnanie s predchodcom.

Základná charakteristika:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz,

rozmery: 102 x 44 x 19 mm

hmotnosť: 95 gramov

displej: aktívny, 65 536 farieb, 128 x 160 b.,

fotoaparát: 352 x 288 b. (CIF), QuickShare,

pamäť: 2 MB, 510 kontaktov, 66 SMS,

správy: SMS, EMS, MMS, CB, e-mail,

prenos dát: GPRS 4+1, IrDA, Bluetooth, kábel,

zábava: Java 1.0, Mophun, WAP 2.0, 32-hlasé MIDI,

batéria: Li-Pol, 770 mAh,

výdrž: do 11 h hovoru/31 h pohotovosti.

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Dizajn

K dispozícii sme mali bielu verziu, ktorá je pomerne "odolná" voči otlačkom prstov, ktoré boli problémom na modeli T610. V tomto smere si Sony Ericsson strasti užívateľov vyriešil, iné je to však v čiernej sérii vyvinutej exkluzívne pre T-Mobile, ktorú ponúka aj náš EuroTel. Na onej verzii sa viditeľným otlačkom prstov nevyhnete. Osobne sa mi však viac páči práve čierny typ, ktorý pôsobí vážnejším, reprezentatívnejším dojmom. Kryt displeja je oproti prednej stene mierne znížený, čo by malo pôsobiť ochranne proti poškriabaniu. Okolo krytu je jemný strieborný lem. Strieborné je aj okolie joysticku aj spodné steny priesvitných tlačidiel. Nad displejom ostal nezmenený otvor reproduktora, v hornej stene opäť nachádzame tlačidlo pre zapnutie/vypnutie telefónu a infračervené rozhranie. Otvor pre uchytenie pútka sa nachádza na rozhraní krytu akumulátora a zadnej steny. Zadná stena je takmer celá biela, jediným výrazným prvkom je ovál lemujúci šošovku fotoaparátu a zrkadielko, ktoré zmenilo svoje miesto. Tentokrát sa nachádza na kryte akumulátora a má podstatne väčšie rozmery. Vedľa šošovky sa ukrýva vstup pre externú anténu chránený gumovým krytom. Kryt batérie je opäť vysúvací. Toto ?šuflíkové riešenie? hodnotím zatiaľ ako najlepšie. Bočné steny telefónu ostali nezmenené ? taktiež sú prehnuté dovnútra a nachádzajú sa na nich rovnaké tlačidlá ? napravo nájdete vstup do sveta WAP-u, naľavo tlačidlo QuickShare a tlačidlá na reguláciu hlasitosti. Dátový konektor ostal už dlhší čas nezmenený, čo je len dobre. Spracovanie je rovnako kvalitné ako u predchodcu ? vŕzganie budete hľadať márne.

Klávesnica

Podstatnými zmenami prešla aj klávesnica. Tlačidlá sú tento raz uložené takmer bez medzier do jedného bloku. Nie sú však rovné, ale každé je smerom do stredu vypuklé. Sú vyrobené z priesvitného plastu na rozdiel od drobných kovových tlačidiel T610-ky. Priesvitný materiál výborne využíva možnosti podsvietenia. Joystick ostal zhodný s predchádzajúcim modelom.

Displej

Displej zaznamenal oproti predchodcovi najväčšie zmeny. Rozlíšenie aj počet farieb si ponechal (128 x 160 b., 65 536 farieb), ale z pasívneho sa stal aktívny TFD displej. Táto zmena je dôležitá najmä pri slnečnom počasí. Ponúknuť by mal sýtejšie farieb a ich rýchlejšie prekresľovanie. Na druhej strane táto technológia spotrebuje o niečo viac energie. Všetky ostatné parametre displeja ostali nezmenené.

Fotoaparát

Zabudovaný fotoaparát bol pýchou a súčasne bodom úrazu Sony Ericssonu T610. Preto mnohí očakávali od novinky podstatné zlepšenie kvality vytvorených snímok. V tomto smere nás výrobca sklamal, keďže rozmery fotiek 640 x 480 bodov dosiahnete len softvérovou úpravou, ktorá snímky skôr rozmaže. Odporúčam preto využívať len rozlíšenie 352 x 288 bodov, ktoré je ako-tak ostré. Ak som porovnal 2 rovnaké zábery, jeden vytvorený v normálnom rozlíšení 352 x 288 bodov a druhý softvérom telefónu zväčšený na veľkosť 640 x 480 bodov a na počítači opäť upravený na menšiu veľkosť, vyšiel mi prvý, na moje prekvapenie, kvalitnejšie. Zväčšené snímky vyzerajú na displeji telefónu úplne rovnako ako nezväčšené, ale zaberú oveľa viac miesta v pamäti telefónu. T630-ky umožňuje použitie ešte najmenšieho rozlíšenia ? 160 x 120 bodov. Ostatné funkcie fotoaparátu sú zhodné s predchodcom. Príjemnou zmenou je však hranaté zrkadielko pod šošovkou, ktoré má oproti okrúhlemu, použitému v predchádzajúcom modeli, oveľa väčšie rozmery. Nafotené snímky je možné odoslať pomocou MMS, e-mailu, infračerveného rozhrania alebo Bluetooth.

Melódie

32-hlasé zvonenia postačujú nárokom každého užívateľa. Sony Ericsson T630 prehráva len klasické MIDI súbory, ale tých je na WWW aj WAP stránkach neúrekom. Podporu MP3 nájdete až na novších modeloch tohto výrobcu. Ľubovoľnú melódiu môžete nastaviť prichádzajúcemu hovoru aj budíku, SMS-ku telefón ohlási jedným z 8 prednastavených tónov. Nechýba ani prepracovaný skladateľ polyfónnych melódií.

Obrázky

V tejto oblasti sa zmenila jediná vec ? kvalitný displej. Aktívne body zobrazia farby jasnejšie než u predchodcu. V položke Moje obrázky sa nachádzajú všetky obrázkové súbory. Obrázky je možné odoslať e-mailom, infraportom, cez Bluetooth či káblom. Sony Ericsson si v tomto smere dáva vždy záležať na maximálne jednoduchej personalizácii telefónu. Akýkoľvek obrázok je samozrejme možné umiestniť ako tapetu.

Pamäť

2 MB

510 kontaktov,

66 SMS

Telefónny zoznam

Tradične ponúka všetky najpestrejšie funkcie. Zapamätá si 510 kontaktov. Práca so SIM kartou je obmedzená len na vyvolanie čísla zo SIM karty, na ktoré chceme volať, avšak aj táto voľba je ukrytá hlboko v menu. Preto je pre plnohodnotnú prácu s kontaktmi každopádne nutné skopírovať všetky čísla zo SIM karty do telefónu. Ten ponúka uloženie mnohých položiek k jednému kontaktu a každý si môže osobitne nastaviť, ktoré položky sa budú zobrazovať. Takúto redukciu položky telefónneho zoznamu ponúka napríklad aj Siemens S55 a z vlastných skúseností viem, že si jeho majitelia túto funkciu nevedia vynachváliť.

Správy

V editoroch textových ani multimediálnych správ sa vôbec nič nezmenilo. T630 ponúka, rovnako predchodca, aj e-mailového klienta. Pri písaní SMS vidí užívateľ len 4 riadky, pri čítaní správy vidí riadkov päť. Odpočítavanie znakov začína pri 23. znaku od konca. Nechýbajú možnosti EMS ? formátovanie textu, vloženie obrázkov a zvukov do SMS. Na tento jav som si už privykol u všetkých značiek a často to využívam. Predsa vložiť do SMS čo len štandardnú animáciu či melódiu odosielanú SMS-ku príjemne spestrí. A je celkom zábavné pozorovať, ako sa jednotlivé štandardné zvuky a animácie menia podľa jednotlivých výrobcov a modelov. T630 má taktiež archív SMS. Problémom sú pomalé reakcie. Očakával som zrýchlenie editora, ale žiadne zázraky sa nekonali.

Podpora MMS-iek sa nezmenila. Do jednej správy je možné vložiť niekoľko strán s obrázkom, melódiou a samozrejme textom.

E-mailový prehliadač je taktiež nezmenený, pracuje s POP3 aj IMAP4 a odošle aj prílohy, ktoré však prijať nedokáže. Telefón umožňuje prijať len hlavičky, a potom úplne stiahnuť len požadované správy.

WAP

Podpora WAP 2.0 samozrejme ostáva, telefón sa však dokáže pripojiť aj pomocou staršieho protokolu WAP 1.2. Napríklad wap.google.com zobrazí pravdepodobne v xHTML, ale wap.google.com/wml je pôvodná wapová (WML) verzia. Prehliadač zobrazí cez 6 riadkov textu, listovať môžete pomocou bočných tlačidiel po celých stranách, počas wapovania môžete prečítať prijatú SMS bez nutnosti odpojenia (ponúka aj Motorola a telefóny s operačným systémom, napr. Symbian alebo Windows Mobile). Pripojenie na domácu stránku je možné z pohotovostného stavu stlačením špeciálneho bočného tlačidla.

Prenos dát

GPRS 4+1 (class 8), HSCSD, WAP 2.0, prepojenie s PC káblom, IrDA alebo Bluetooth, dodávaný softvér na prácu s telefónom cez počítač, to všetko vraví samé za seba.

Organizačné funkcie

Nikoho už neprekvapí mesačné, týždenné a denné zobrazenie kalendára. Ten má jednoduchú grafiku, orientuje sa skôr na praktickosť.

Budík je v Sony Ericssonoch odjakživa opakovaný a budí aj vo vypnutom stave. T630 (aj 610) však ponúka dva budíky: obyčajný a opakovaný. V druhom prípade zvolíte aj dni, v ktorých budete budený.

Nechýbajú ani úlohy, poznámky, časovač, stopky, kalkulačka a zoznam kódov.

Výdrž, batéria

Nástupca si ponechal aj rovnaký typ akumulátora, a to Li-Pol s kapacitou 770 mAh. Výrobca v ideálnych podmienkach garantuje výdrž: 315 hodín pohotovosti a 14 hodín hovoru. Aj však počítame s rovnakou batériou a vieme, že 630-ka má aktívny displej, používaním sa doba výdrže telefónu na jedno nabitie skracuje podstatne rýchlejšie ako pri T610-ke s pasívnym displejom. Prakticky vydrží telefón priemernému užívateľovi určite 3-4 dni.

Výhody:

dizajn,

množstvo funkcií,

displej.

Nevýhody:

kvalita fotoaparátu,

chýba hlasné handsfree,

T630 je len vylepšením jej známeho predchodcu. Je otázne, či stojí za príplatok 2 000 Sk tak málo inovácií. Na druhej strane kvalitnejšia klávesnica a displej si taktiež vyžadovali investície do vývoja. Keďže však využívam telefón s pamäťovými kartami, 2 MB pamäte sú teda pre mňa maximálne nedostačujúce v telefóne, ktorý jednoznačne slúži ako hlavný prístroj náročného majiteľa. Sony Ericsson však nedávno predstavil K700-ku, ktorá bude u nás v predaji najskôr koncom júna. Ani tento model však neponúka možnosť rozšírenia 32 MB pamäte pamäťovými kartami.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 17.06.2005 - 15:42

Lawrence Max: My name is Lawrence Max from United Kingdom, I saw your advertisement on Fony.sk... I am Buying it for my Pastor, as a birthday gift... I hope you do understand that this is the matter of the urgency.. I will make the payment through My Online Hsbc Bank Transfer Directly into your account... I will make the payment, so Once I make the Payment my bank will e-mail you with the payment reciept comfirmation.. so You have to shipment the Item out to my Pastor through UPS courier service and email me and my bank the Tracking number or the airwaybill reciept from UPS... I will need the following details for the bank transfer: Beneficiary's Name: Bank Name: Account Number: Country: Total Item Price + shipping through UPS: Email address: Bank Phone number: Beneficiary's Phone number: Awaiting your reply... Thanks God Bless Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.0.7) Gecko/20060909 Firefox/1.5.0.7

Celá diskusia 1 príspevok