Siemens SX1

Recenzia fónu s OS SymbianZaujímavý "múdry telefón" s OS Symbian a netradičnou klávesnicou patrí medzi špičku medzi technickými novinkami.

Keď na konci júna tohto roku odštartovala hudobná služba Apple Music, Apple používateľom poskytol 3 mesiace počúvania bez mesačného poplatku na vyskúšanie. Spoločnosť však (podobne ako Spotify) aj tak potrebovala spárovanie používateľského konta s vašou kreditnou kartou. Prvých 90 dní je tak síce zadarmo, no následne sa platba vo výške 5,99 € automaticky stiahne z vašej platobnej karty. Prepínač v nastaveniach je totiž vo východzom stave nastavený na automatické obnovovanie.

Ak za Apple Music platiť nechcete, predplatné môžete zrušiť cez na nastavenia vášho účtu (piktogram hlavy) priamo v aplikácii hudba:

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Následne treba dotykom prsta zvoliť možnosť "Zobraziť Apple ID", pod titulkom Predplatné vybrať voľbu "Spravovať" a vypnúť prepínač automatického obnovovania:

Ak hudobnú službu testujete na počítači či Macu cez iTunes, postup je veľmi podobný - treba zobraziť Informácie o vašom účte a položku Spravovať predplatné.

konštrukcia: klasická,

OS: Symbian OS v6.1,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz,

rozmery: 109 x 56 x 19 mm,

hmotnosť: 116 gramov,

displej: aktívny, 65 536 farieb, 176 x 220 b.,

fotoaparát: VGA (640 x 480 b.), záznam videí,

pamäť: 4 MB + MMC,

správy: SMS, EMS, MMS, CB, e-mail,

prenos dát: GPRS 4+2, IrDA, Bluetooth, kábel,

zábava: Java, WAP, FM rádio, MP3 prehrávač,

batéria: 1 000 mAh, Li-Ion,

výdrž: do 4 h hovoru/200 h pohotovosti.

fotka fotka

Dizajn

Mne sa SX1-ka páčila od prvého okamihu. Zvláštny dizajn, šetrenie miestom podivne riešenou klávesnicou, veľký displej a veľa priestoru venovaného ovládacím prvkom ? to je základná charakteristika tohto múdreho telefónu. Telefón zaujme už svojimi nenásilnými farbami ? odtiene šedej sú zárukou úspechu. Príjemné je aj použitie viacerých typov materiálu. Numerické tlačidlá sú umiestnené v dvoch radoch po oboch stranách displeja. Medzi nimi je ochranné sklíčko displeja, ktoré ohraničuje aj kryt reproduktora. Z tohto priesvitného materiálu sú zhotovené aj ovládacie tlačidlá umiestnené pod displejom. Na celom telefóne mi chýba aspoň jediný nápis označujúci typ telefónu. Nápis Siemens sa na prístroji nachádza hneď dvakrát. Sympatické je riešenie krytu reproduktora z kovovej mriežky. V poslednom čase sa s ním u tohto výrobcu stretávame pomerne často. Kladne hodnotím šetrenie miestom medzi hornou hranou displeja a telefónu. V tomto prípade ostalo skutočne len miesto pre reproduktor. V ľavom hornom rohu nachádzame infračervený port a v pravom rohu otvor na pútko. Žiaľ, na bočnej stene sa opäť nenachádza tlačidlo pre reguláciu hlasitosti, či listovanie v texte. Jediným prvkom na ľavej bočnej stene je šuflík pre vloženie MMC karty ? skvelý nápad. Na pravej strane však nájdete tlačidlo pre diktafón a fotoaparát. Zadná stena je plochá, kryt akumulátora tvorí asi 2/3. Odnímanie krytu je jednoduché, akurát je treba dávať pozor pri jeho zasúvaní. Šošovka fotoaparátu sa nachádza v úplne hornej časti, čo má jednu nespornú výhodu - nikdy v zábere neruší váš prst. Telefón absolútne nevŕzga, a to sme mali na test kúsok, ktorý pochodil už niekoľko redakcií (žiaľ, nemáme žiadne výsostné práva). SX1-ka sa drží celkom pohodlne, i keď je pochopiteľné, že šírka telefónu nie je veľmi tradičná, čo mierne znižuje komfort ovládania.

Klávesnica

Táto kapitola bude asi najsledovanejšou z celej recenzie. Ľavý rad je tvorený tlačidlami 1 (hore) až 5, pod ktorým je ešte *. Pravý rad tvoria tlačidlá 6 až 0, pod ktorou je ešte #. Tieto tlačidlá sú všetky rovnakého tvaru a ich odstup je minimálny, čo je najväčšou chybou tohto riešenia. Na tlačidlách 3 a 8 sú výstupky pomáhajúce pri hľadaní jednotlivých tlačidiel. Všetko by bolo v poriadku, keby boli aspoň najhornejšie a najspodnejšie tlačidlá v týchto dvoch radoch určitým spôsobom odlíšené. Pravdupovediac, na tento systém písania som si počas dvoch týždňov tak veľmi zvykol, že som si pre písanie radšej vybral SX1 ako S55. A to ešte testovaný model nepodporoval slovenčinu, takže som pomocou slovníka T9 vôbec nepísal. Písať sa dá aj pomocou jednej ruky, ale je to náročnejšie. Osobne som radšej písal dvoma palcami. Hlavným ovládacím prvkom je joystick. Tento si však znesie dostatok kritiky. Je šmykľavý za každých podmienok a ťažko sa ovláda, je potrebné vynaloženie väčšej sily ako je bežné. Aj na joystick som si časom zvykol, ale veľa chvály si nezaslúži. V okolí päťsmerného joysticku sa nachádza ďalších 7 (!) ovládacích tlačidiel. Jedno slúži len pre vstup do hlavného menu z akejkoľvek pozície. Dve trojice ovládacích tlačidiel mohli byť pokojne umiestnené vyššie. Polyfunkčné tlačidlá by si zaslúžili priblíženie k displeju. Tlačidlá pre prijatie a ukončenie hovoru majú správnu veľkosť. V ľavom dolnom rohu sa nachádza podivné tlačidlo pre vyvolanie špeciálneho menu v textových editoroch (nepoužil som ho počas tých 2 týždňov ani raz).

Tlačidlo "c" má jednoznačnú funkciu ? mazanie. Na tlačidlo tohto typu si veľmi rýchlo zvyknete ? používa sa pri mazaní textu, všetkých objektov, jednoducho vždy a všade. Posunutím všetkých tlačidiel bližšie k displeju by výrobca ušetril mnoho miesta.

Písanie sa ani po dvoch týždňoch práce s SX1-kou nestalo bezproblémové, ale už po týždni som vedel, že podivná klávesnica nie je dôvodom k odmietnutiu tohto výnimočného telefónu. Musíte však byť učenliví. Keď sa chce, dá sa všetko.

Zapínanie telefónu trvá pár desiatok sekúnd. Asi 20 sekúnd čakáte na možnosť vložiť PIN, a nato čakáte znova. Neodporúčam okamžité vytáčanie čísla po zapnutí telefónu. Pred touto operáciou nechajte telefón uskutočniť všetky dôležité úkony. Táto rada platí pravdepodobne pre všetky modely značky Siemens. V tomto prípade je nutné po zapnutí počkať aspoň 30 s.

Displej

Aktívny displej so zobrazením 56 tisíc farieb pri rozlíšení 176 x 220 bodov. Displej je jednoducho pýchou telefónu. Je takmer zhodný s displejom použitým v Nokii 6600. Šetričom je pás s dátumom a časom, ktorý sa pri vymeškanej udalosti zmení na tmavý pás s jedinými informáciami o zmeškanom hovore, prijatej správe ap. Pohotovostný displej obsahuje niekoľko informácií. V hornej časti vidieť aktuálny čas, dátum, sieť, do ktorej je telefón prihlásený, intenzitu signálu a stav batérie. V spodnej časti je popis funkcií dvoch polyfunkčných tlačidle, ktoré môžete ľubovolne zmeniť v nastaveniach telefónu. Numerickým tlačidlám je možné priradiť telefónne číslo alebo nejakú funkciu. Funkcie priradené tlačidlám 3, 4, 8 a 9 sú zobrazené aj graficky na ploche v blízkosti týchto tlačidiel. Telefón umožňuje aj umiestnenie obrázka na ploche (tapeta). Pre umiestnenie fotografie odporúčam snímok so štandardnými rozmermi (formát štandard). Kontrast môžete meniť podľa vlastného uváženia, pri farebných paletách máte na výber zo štyroch možností ? blue sky, beach, city, magenta (purpur). Nastaviteľný je aj čas pre spustenie šetriča displeja (1-30 minút), ktorým môže byť text, dátum a čas alebo animácia. Hlavnou výhodou displeja je množstvo zobrazeného textu. Na WAPe je to až 8,5 riadkov pri najmenšom použitom písme (5 veľkostných stupňov). Pri písaní správ máte k dispozícii 6 riadkov zobrazených na displeji, pre čítanie dokonca 8.

Do menu vstupujeme stlačením tlačidla Menu nachádzajúceho sa pod joystickom. Hlavné menu môže byť ikonové alebo vo forme zoznamu. Spolu ho tvorí 13 základných položiek. V prvej podobe vidíme na displeji vždy 3 x 3 ikony. Pri zobrazení vo forme zoznamu vidno naraz 4 ikony s textovým popisom pod sebou. Telefón umožňuje vytvorenie vlastných záložiek a každú je možné premenovať. Položky môžete presúvať v rámci jednej úrovne podľa vlastného uváženia. Pohyb v menu je rýchly. Aj väčšinu podmenu je možné nastaviť ako ikonové, alebo vo forme zoznamu. V diskusii pod bleskovkou o aktuálnych telefónoch, ktoré máme na testovanie sa objavila otázka na umiestnenie javového programu do hlavného menu. Takúto možnosť som v SX1 žiaľ nenašiel. V hlavnom menu je pohyb položiek obmedzený na jeho úroveň.

Fotoaparát

Foto - 640 x 480 bodov vo formáte JPEG, tak s týmito údajmi sme sa už stretli pri niekoľkých telefónoch so vstavanými fotoaparátmi (Sagem MyX-6, Siemens ST55, Samsung E700,...). Pri fotografovaní máme na výber z 3 veľkostí: štandard, miniatúra (portrét) a plnú veľkosť. Využiť môžete 4-násobný zoom. Na výber máte z dvoch stupňov kvality ? štandardnú alebo vysokú. Miniatúra (portrét) má rozmery 80 x 96 bodov a veľkosť len 2 kB, čo využijú najmä zákazníci Orangeu (MMS do 5 kB je spoplatnená cenou len 2 Sk).

Kamera ? použiteľná vec, ale pravdepodobne nenájde iné, než zábavné využitie. Keďže sme nemali k dispozícii pamäťovú kartu, nemohli sme video naplno využívať. Záznam môžeby v štandardnej alebo vysokej kvalite s možnosťou sčasne zaznamenávať aj zvuk. Spravil som niekoľko typov 10-sekundových záznamov:

vysoká kvalita + zvuk = 100 kB

štandard + zvuk = 60 kB

vysoká kvalita bez zvuku = 80 kB

štandard bez zvuku = 40 kB

Údaje sú približné, veľa závisé od svetelných záberu. Natočenie rovnakého záberu dvakrát po sebe nezaručilo dva rovnaké výsledky. Záznam je vo formáte 3GP. Rozdiel medzi dvoma kvalitatívnymi stupňami je síce zreteľný, ale aj nižšia kvalita je ???pozerateľná?. V nastaveniach je taktiež možné zvoliť maximálnu veľkosť snímky ? 100 kB (kvôli MMS) alebo maximum (koľko dovolí pamäť).

fotka fotka fotka fotka

Zvuky a melódie

Vyzváňacie melódie sú veľmi pekné. Niekoľko som ich preniesol cez infraport zo Siemensu S55 a opačne kvôli ich porovnaniu a zneli dosť odlišne. SX1-ka je melodickejšia, ale aj tichšia. S prednastavenými melódiami nemôžete vôbec pracovať. Melódie stiahnuté z WAPu alebo prijaté iným spôsobom sa uložia do položky Zvukový záznam, ale nájdete ich aj medzi zvoneniami. Meniť môžete zvonenie, hlasitosť zvonenia, tón textovej správy, zvuky tlačidiel, vibračné zvonenie. Samozrejmosťou sú profily. Podržaním * v pohotovostnom stave vyvoláte profil Tichý, čo je lepšia alternatíva ako vypnutie všetkých zvukov, keďže profil si môžete personalizovať podľa vlastných predstáv. V telefóne nájdete aj MP3 prehrávač a už spomínané rádio.

Nechýba ani správca súborov, v ktorom si vytvárate vlastné záložky s obrázkami, zvukmi, videami ap.

FM rádio

Stereo FM prijímač som využíval takmer denne. Pre počúvanie je nutné pripojenie slúchadiel priložených k telefónu v balení. Slúchadlá sú kvalitné a majú oproti Nokii niekoľko výhod. Prvou je konektor, ktorý sa jednoduchšie nasadzuje, ale drží veľmi pevne. Druhou je mikrofón nachádzajúci sa v blízkosti úst. Maximálna hlasitosť je maximálne dostatočná. Pohyblivý štipec umožňuje uchopenie kábla kdekoľvek po celej dĺžke od konektoru po mikrofón. Prijímač umožňuje automatické alebo ručné vyhľadávanie staníc. Osobne radšej využívam automatické, keďže som človek v pohybe a na každom kilometri dnes už máme inú frekvenciu či rozhlasovú stanicu. V bežnom stave je na displeji zobrazená jedna frekvencia v strede displeja. Po potvrdení voľby Automatické vyhľadávanie sa zobrazí špeciálne menu s niekoľkými vyhľadanými frekvenciami zoradenými po stranách displeja. Stlačením numerického tlačidla pri tejto frekvencii túto zvolíte ? veľmi nápadité a efektné riešenie. Voľbou obnovť telefón automaticky vyhľadá najlepšie zachytené stanice, ktoré opäť úhladne zoradí podľa frekvencie. Samozrejmosťou je hlasný reproduktor cez ktorý môžete rozhlasové vysielanie počúvať. Po stlačení červeného tlačidla alebo tlačidla pre vstup do menu rádio aostáva aktívne a vy môžete pracovať s ďalšou aplikáciou, napríklad fotografovať, wapovať, hrať hry atď. Ak však máte aktívnu hru s aktívnou kamerou, ktorú opíšeme neskôr, kameru logicky nespustíte.

Pamäť

Informácia o stave pamäte udáva: voľná pamäť, využitá a celková.

Celková zdieľaná pamäť v telefóne je 3966 KB.

Zaujímavá je aj položka záznamy hovorov, ktorá sa delí na 2 základné položky, medzi ktorými sa pohybujeme horizontálne. Prvá obsahuje posledné hovory (rozdelené na prijaté, neprijaté, volané), trvanie hovoru (posledného, prijatých, odchádzajúcich, spolu), cenu hovorov (posledný, spolu) a objem prenesených dát (všetky odoslané, všetky prijaté). Zaujímavejšia je však druhá položka so súhrnom všetkých udalostí za posledné určené obdobie (0, 1, 10 a 30 dní). Zaznamenáva sa tu úplne každá udalosť (hovory, SMS, WAP, jednoducho všetko, či už prijaté alebo odoslané) spolu s jej trvaním a pri WAPe aj s prenesenými dátami.

V položke Manažér nájdete presný rozpis pamäte pre jednotlivé položky: kalendár, kontakty, dokumenty, správy, obrázky, zvukové súbory, videonahrávky a Java aplikácie.

Telefónny zoznam

Vstup do viacpoložkového telefónneho zoznamu je už tradične stlačením joysticku alebo jeho pohybom nadol v pohotovostnom stave. Vyhľadáva podľa počiatočných písmen v krstnom mene aj priezvisku naraz, čo je veľmi praktické najmä v situácii, keď si neviem spomenúť, ako som meno presne uložil. Jeden kontakt môže obsahovať meno, priezvisko, firmu, funkcie, 3 čísla na pevnú klinku, 3 na mobilný telefón, 3 faxy, pager, 3 e-maily, 3 URL, 3 poštové adresy, DTMF, poznámku, dátum narodenia. Všetky názvy položiek pri úprave kontaktu môžete meniť (napríklad pager zmeníte na domov). Ku menu môžete priradiť aj obrázok, ktorý vidíte aj v telefónnom zozname. Obrázok volajúceho pred prijatím hovoru je však na možnosti displeja veľmi malý. Samozrejmosťou je hlasové vytáčanie aj skupiny volajúcich. Individuálne zvonenia je však možné priradiť aj k jednotlivým kontaktom.

Hovor

Na kvalitu hovoru si nemôžem sťažovať. Hlasitosť upozornenia na vytáčanie hovoru v slúchadle je však veľmi slabá. Samotný hovor má však už dostatočnú hlasitosť.

SMS

Pred písaním samotnej správy sa kurzor nachádza v okienku ???Komu:?, Pod ním máme k dispozícii 6-riadkové pole. Správu je možné poslať jednému, alebo veľmi jednoduchým spôsobom aj viacerým adresátom. Písanie správ súvisí s kvalitou klávesnice. Veľkou nevýhodou je vzdialenosť tlačidla pre mazanie od numerickej časti. Pri písaní správy najčastejšie použijete tlačidlo so šípkou, ktorým vyvoláte špeciálne menu s položkami: slovník T9, číselný mód, vložiť číslo, vložiť symbol, jazyk. Práca so správami je prehľadná, intuitívna. Doručenky sa, ak ich má užívateľ zapnuté, ukladajú v samostatnom priečinku.

MMS

Editor tvorby multimediálnej správy je zhodný s editorom SMS. Najprv zvolíte adresáta, potom vkladáte text a objekty. Napísaním jedného znaku sa MMS automaticky zväčší na 2 kB. Vložiť môžete obrázok, zvukový klip, videoklip, nový obrázok (fotografiu), nový zvukový záznam, šablónu, všetko však len na jednu stranu, tzn. len jedenkrát. Najmenšia textová MMS má veľkosť 2 kB, najmenšia MMS s obrázkom je veľká 4 kB (najmenšie rozlíšenie, najnižšia kvalita), pridanie niekoľkých viet k obrázku však zásadne veľkosť neovplyvňuje.

E-mail

E-mailový klient sa nachádza v menu správ. Umožňuje prácu so šiestimi schránkami. Podporuje POP3, IMAP4 a SMTP. Umožňuje stiahnuť najprv hlavičky správ aj celé správy, prípadne len nové e-maily. Priebeh sťahovania správ vidíte na displeji, počet správ na serveri však nevidíte. Klient neumožňuje pravidelnú kontrolu správ v schránke. Mnohých poteší, že e-maily sťahuje aj s prílohami. Nerozumie si však s diakritikou. Na správy je možné odpovedať aj ich preposielať (aj s prílohami). Adresy zo správ je možné ukladať do adresára. Odosielaná správa môže obsahovať aj prílohu a dokonca môžete vložiť aj automatický podpis. Odosielané správy nemajú obmedzenú dĺžku.

WAP

Táto funkcia je v mojom prípade jednou z najdôležitejších, preto ju aj dôkladne popíšem. Nastavenie je trocha komplikovanejšie, ako by bolo vhodné, ale na tento fakt som si už zvykol (ako majiteľ S55-ky ani nemám veľmi na výber). Základom sú záložky. Prvou je domáca stránka spolu s predvoleným nastavením prehliadača. Druhou je automaticky posledná navštívená stránka. Ďalšie si už užívateľ volí sám. Každá záložka obsahuje okrem názvu a adresy aj prístupový bod, užívateľa a heslo. Tieto posledné tri položky však nie je nutné nastavovať, ak nemáte záujem odlíšiť záložku od ostatných. Aj v tomto prípade mi chýbalo postranné tlačidlo pre zrýchlený pohyb v texte. Joystick je klzký a tvrdý, preto si na prácu s týmto prvkom musíte zvykať. Displej zaručuje dokonalú prehľadnosť celej stránky. Keďže SX1 podporuje len WAP 2.0, Orange panoramu som si s ním neprehliadol. Uvedomil som si to až po niekoľkých opakovaných zmenách v nastavení v domnienke, že som niečo zle nastavil. Prehliadač zobrazí 8 riadkov textu, ide až o vyše 200 zobrazených znakov. Pohyb na WAPe je rýchly, reakcie telefónu okamžité. Výbornou vecou je položka History, čo je v podstate zoznam naposledy navštívených stránok. Ďalej si neviem vynachváliť OS Symbian najmä pri využití počas wapovania. Keď mi prišla SMS, jednoducho som stlačil červené tlačidlo a vrátil sa tak rýchlo do hlavného menu. Pravým kontextovým tlačidlom som vstúpil k prijatej SMS a po jej prečítaní sa dvoma kliknutiami vrátil späť do WAPu, ktorý ostal na rovnakej pozícii, v akej som ho opustil. Výhodu prečítania prijatej SMS počas wapovania evidujem len z modelov Ericssonu, resp. Sony Ericssonu. Stránky je samozrejme možné ukladať. Práca so záložkami (uložiť novú ap.) je veľmi jednoduchá. Na každej stránke môžete vyhľadať telefónne číslo, e-mail alebo URL. Nastavenia prehliadača počas wapovania sú taktiež dôkladné: zobrazenie obrázkov, zalamovanie textov, veľkosť textu, cookies, odosielanie DTMF, ukladanie prijatých správ. Pri vypĺňaní formulárov na WAPe telefón odpočítava znaky, to som zatiaľ pozoroval len u Nokií a Samsungov. Samozrejme, celý OS v SX1 je od Nokie, preto sa nie je čomu čudovať. Kvôli práci s WAPom som si SX1 tak obľúbil. Dnes je len otázne využitie tejto služby týmto modelom ? EuroTel ruší neobmedzený WAP a Orange zatiaľ nepodporuje štandard 2.0. Pri opúšťaní WAPu netreba zabudnúť na odpojenie ? inak sa zvýši spotreba energie.

Prenos dát

GPRS 4+2 (trieda 10) je najvyššou kombináciou medzi dnešnými telefónmi. Ponúka aj počítadlo prenesených dát a v podrobnom registri hovorov nájdete aj veľkosť a čas jednotlivých posledných pripojení za zvolené obdobie (až 30 dní!). V štandardnej dodávke nájdete aj USB kábel, nechýba podpora infračervených prenosov a Bluetooth. Dátový konektor je zhodný s celou sériou 55 a 60. K telefónu je tradične dodávaný softvér Siemens Data suite. Samozrejmosťou je teda synchronizácia s PC.

Organizačné funkcie

Kalendár je samozrejme veľmi podarený. Použiť môžete niekoľko typov pohľadov: denný, týždenný, mesačný a jeden z nich si môžete vybrať ako štandardný. Udalosti sú zaradené do kategórií schôdzka, poznámka a výročie. Udalosť je možné pripomenúť vo zvolenom čase pred jej začatím a samozrejmosťou je jej opakovanie vo zvolených intervaloch.

SX1-ka má jednu zvláštnosť - dva typy budíkov. Jedným je aplikácia budí od Nokie, čím si zo sebou zobrala aj neduh - budenie neopakovať. Našťastie existuje v menu hneď vedľa tejto aj iná aplikácia - svetový čas, ktorá zahŕňa toľko budíkov, koľko budete chcieť aj s opakovaním podľa želania. :)

Ďalšie funkcie

Diktafón je možné spustiť len z ponuky menu. Tlačidlo na boku telefónu určené pre hlasové ovládanie nie je určené pre priame nahranie hovoru, čo je pomerne veľký nedostatok.

Kalkulačka používa úplne najjednoduchšie funkcie.

Image fun - aplikácia na úpravu obrázkov a fotiek. Dá sa s ňou skutočne dobre pobaviť aj vytvoriť zaujímavé koláže.

Hry

Telefón obsahuje tri prednastavené hry.

Sitris - Tetris s iným názvom, ale rovnakými pravidlami.

TypeGun - učíte sa ňou písať s touto podivnou klávesnicou. Na displeji sa objavujú znaky, ich kombinácie, prípadne slová, ktoré musíte poctivo ich zadať v čo najrýchlejšom čase. Je to celkom zábavné a ešte k tomu aj účelné.

Mozzies - najlepšia hra, akú som kedy hral. Kamera sníma okolie slúžiace ako pozadie, na ktorom lietajú komáre. Vy ich musíte zostreľovať. Zaujímavé však je, že nepohybujete joystickom, ale celým telefónom. Na základe pohybu pozadia hľadáte ďalšie komáre, ktoré akoby lietali okolo vás.

V balení

Príručky, CD so softvérom, USB kábel, stereo handsfree, nabíjačka, telefón s akumulátorom, to všetko nájdete v originálnom balení.

Výhody:

všetko v jednom malom a peknom zariadení,

rádio a MP3 prehrávač,

kvalitné handsfree bez výhrad,

vstup pre MMC z boku (výmena bez vypnutia telefónu).

Nevýhody:

pre niekoho klávesnica,

niektoré zbytočné alebo zbytočne veľké ovládacie tlačidlá,

klzký joystick,

Neuveriteľne som si na tento model zvykol. Keby som mal k dispozícii aj pamäťovú kartu a viac času, poriadne by som sa s ním vyšantil. Nemôžem si vynachváliť súčasné otvorenie viacerých aplikácií, konkrétne napríklad odchod z aktívneho WAPu do menu správ a naspäť. Všetky funkcie sú vypracované do detailu. Chýbalo mi len bočné tlačidlo na reguláciu hlasitosti. Na klávesnicu som si záhadne rýchlo zvykol - keď sa chce, tak sa dá všetko. Nemám veľmi naštudované možnosti Symbianu (v tomto prípade Symbian verzie 6.1 rovnako ako Nokie série 60), keďže mobilný telefón s OS Symbian nevlastním. Ale ak by boli možnosti tohto OS a MMC kariet skutočne také veľké, ako sa zdá, môže byť investícia do tohto prístroja zárukou neustáleho pracovného nasadenia striedajúceho sa s kvalitnou zábavou. Najväčším obmedzením bola výdrž (dosahovala maximálne 2 dni). Testovaný model však nemusí obsahovať batériu, s ktorou bolo zaobchádzané podľa pravidiel správnej práce s telefónom.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 17.06.2005 - 15:40

JJ: asi si ten telefon nemal dlho ked popises take bludy * tlacidlo pre specialne funkcie editorov: to je tak ked si ten telefon nevyuzival tak ako si mal. bez toho sa neda kopirovat a lepit. * vstup pre MMC z boku (výmena bez vypnutia telefónu) - toto je vyhoda? asi ti ten telefon nikdy nepadol bo hladat mc kartu v okoli asi 2.5 metra je niekedy dost fuska ale ved co, sak to nie je recenzia telefonu ale symbianu. dve naraz otvorene aplikacie - to je symbian nie siemens.

anonymous09.08.2006 - 19:49 Trvalý odkaz

whito: tento telefon nemam dlho, aaaaale je zatial najlepsi aky som mal (a mal som uz ich uz dost). Presne premna... :)Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; sk; rv:1.8.0.6) Gecko/20060728 Firefox/1.5.0.6

Celá diskusia 2 príspevky