Nokia 5300

Recenzia mid-endu Hudobný slajder s QVGA displejom a 1,3 Mpix fotoaparátom.

Základná charakteristika:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: vlastný, S40 tretej generácie,

frekvencie: 850/900/1800/1900 MHz,

rozmery: 92 x 48 x 21 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 131 mm,

hmotnosť: 107 gramov (zistená: 108 g),

displej: aktívny, 320 x 240 b., 262,144 farieb, 31 x 41 mm, aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 1,3 Mpix (1 280 x 1 024 b.), záznam videí (176 x 144 b.),

pamäť: 5 MB + 256 MB microSD, 1 000 kontaktov,

správy: SMS, MMS, CB, e-mail, PTT,

prenos dát: GPRS 4+2, EDGE 4+2, IrDA, Bluetooth, 3,5 mm jack,

zábava: Java, WAP, FM rádio, MP3/AAC/AAC+/eAAC+/WMA prehrávač, 64-hlasé MIDI,

batéria: BL-5B, Li-Ion,

výdrž: do 3 h hovoru/10 h hudby/220 h pohotovosti

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Čo mu chýba:

EMS, prehliadač dokumentov, UMTS, videohovor, autofocus, makro

Softvérová verzia testovaného telefónu:

03.50, 14_09_06, RM-146

Obsah balenia:

mobil, batéria BL-5B, stereo slúchadlá HS-47, univezálny adaptér 3,5 mm, microSD karta, CD-ROM a potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Zapnutie/vypnutie

SIM karta sa ukladá pod ochranný pliešok, výmenou sa nepoškodzuje. Zapnutie je veľmi rýchle, jedná sa o sekundy.

Dizajn

Spracovanie vysúvacej konštrukcie je lepšie, než som čakal. Ale kvalitu drahších Samsungov nečakajte. Nokia 5300 padne akurát do ruky, otváranie je pohodlné a môžete ním aj prijať hovor. Po zatvorení sa opýta, či chcete zablokovať klávesnicu. Otvorenie a zatvorenie krytu dopĺňa jednoduchý zvuk, akési lusknutie. Červenobiela farebná kombinácia telefónu pre mladých svedčí. Aj jednoduchý dizajn hodnotím kladne. Po stranách nájdete viacero ovládacích prvkov, vľavo trojicu hudobných tlačidiel, vpravo dvojicu tlačidiel pre ovládanie hlasitosti a tlačidlo spúšte. Pod ním je ukrytý infraport, v pravom hornom rohu otvor pre pútko (horšie miesto dizajnéri už asi nenašli). V ľavom hornom rohu je nový konektor (2,5 mm?) pre pripojenie slúchadiel, ku ktorému máte v balení adaptér na 3,5 mm jack. V hornej stene je vypínač, malý konektor pre nabíjačku a miniUSB konektor. Ten ma veľmi potešil. Ale oveľa väčším prekvapením je protišmykové riešenie zadnej steny! Ako dlho volám po takomto riešení? Od Nokie 3510, 9500 a niekoľkých ďalších.

Klávesnica

Klávesnica Nokie 5300 patrí k tým najlepším na trhu. Zasunutím horného ramena sa telefón opýta, či chcete tlačidlá zablokovať. Ak otázku ignorujete alebo blokovanie zrušíte, môžete hudobnými tlačidlami kedykoľvek spustiť a ovládať hudobný prehrávač. Na druhej strane prístroja sú zase tlačidlá venované (okrem iného) aj fotoaparátu, spúšťou kameru okamžite spustíte. Pod displejom sa nachádza bežná pätica tlačidiel, stredové slúži na pohyb kurzora a potvrdzovanie. Vypínačom prepínate aj profily, časovanie je prítomné len v menu. Po vysunutí horného ramena sa objaví skupina 12 tradičných tlačidiel slúžiacich najmä na písanie textov. Práve alfanumerické tlačidlá si zaslúžia výnimočnú pochvalu. Podsvietenie tlačidiel je veľmi dobré. Horná skupina tlačidiel nemá veľmi vysoký zdvih, ich stláčanie je menej pohodlné než v prípade spodnej skupiny tlačidiel, ale na tento rozdiel si pomerne rýchlo zvyknete.

Vlastné funkcie môžete priradiť obom polyfunkčným tlačidlám aj štvorici smerov stredového tlačidla, pričom odporúčam ponechať aspoň jeden vertikálny smer pre oživenie aktívneho pohotovostného režimu. Nokii 5300 nechýba ani hlasové ovládanie. Blokovanie tlačidiel môže byť automatické, premlku v minútach a sekundách si nastavíte sami.

Displej

Pekný QVGA displej posúva 5300-ku o kategóriu vyššie, som rád, že je tu konečne cenovo dostupný hudobný mobil s kvalitným displejom. Jeho využitie je vďaka treťej edícii rozhrania S40 výborné. Zmena oproti starým modelom nastala v mnohých funkciách, napríklad v správach už zadávate na jednej stránke príjemcu aj text. Zmenili sa možnosti hlavnej ponuky funkcií a pribudol aktívny pohotovostný režim, skrátka veci známe z S60.

Ponuku aktívneho pohotovostného režimu môžete upraviť podľa vlastného gusta. Na pohotovostnom displeji môžete mať zobrazenú tapetu a meniť môžete aj farbu textu. Aktívny pohotovostný režim, ktorý zobrazuje 4 pod sebou umiestnené prepojenia k funkciám, ako stav rádia, kalendára, poznámky, lišta skratiek, všeobecné indikátory, moja účasť, časovač odpočítavania. Takže na pohotovostnom displeji môžete napríklad vidieť až 20 ikôn (v štyroch radoch) alebo 4 pod sebou zoradené poznámky. V lište skratiek môžu byť odkazy na mnohé funkcie (,em>Java aplikácie, Bluetooth, budík, časovač, diskusie, homepage, e-mail, galéria, chatové kontakty, kalendár, kamera, mená, moja účasť, niekoľko profilov, diktafón, nastavenie času, neprijaté hovory, odkazová schránka, posledná webová adresa, úloha, prenos dát, prijaté, prijaté hovory, príjemcovia správy, rádio, schôdzka, stopky, šetrič displeja, poznámky, vytvoriť SMS, vytvoriť MMS, web, blokovanie tlačidiel, záložky, zoznam aplikácií, zoznam staníc, zoznam úloh). Do aktívneho pohotovostného režimu musíte najprv vstúpiť, napríklad šípkou nadol, nahor či do strany (podľa nastavenia).

Hlavná ponuka funkcií môže byť v podobe ikôn, ikôn s menovkami, zoznamu či záložiek. Práve posledný spôsob som využíval počas testovania najviac a najradšej. V nastaveniach displeja nájdete aj grafické témy, šetrič displeja, šetrič energie a úsporný režim. Ikony smerového tlačidla zobrazené na pohotovosnom displeji sú jasnou kópiou tejto funkcie v prístrojoch Motorola, predstaviť si ju viem však len pri vypnutom pohotovostnom režime. Viditeľnosť údajov na slnku je výborná. Prekvapilo ma nastavenie veľkostí písma v jednej položke nastavení, vo väčšine prípadov v troch stupňoch.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát a prezeranie fotiek

Fotoaparát spustíte stlačením spúšte, do dvoch sekúnd vidíte zameriavaný objekt na displeji. Maximálne rozlíšenie 1,3 Mpix, teda 1 280 x 1 024 bodov, je možné zmeniť na 1 280 x 960 b. (zmena pomeru strán na štandardný pomer 4 : 3), 800 x 600, 640 x 480, 320 x 240, 160 x 120 bodov. Zmeniť môžete aj kvalitu snímky, v troch stupňoch, páči sa mi tiež nastaviteľná doba zobrazenia snímky po jej odfotení. Názov snímok je zložený z vami zadaného slova a poradového čísla. Ak spravíte 10 snímok, napr. snímka001, snímka002 až snímka010, a posledných päť vymažete alebo presuniete do počítača, ďalšie snímky budú opäť nazvané snímka006, snímka007 atď. To mi prekáža, keďže snímky z jedného typu mobilu často vkladám do jedného priečinku v PC. Fotky sú nižšej kvality, najmä tzv. prepálenia bielej a svetlých plôch sú výrazné.

Snímky sú v Galérii (v mojom prípade na pamäťovej karte microSD) uložené v samostatnom priečinku. K dispozícii sú tri typy zobrazenia, páči sa mi najmä štýl 3 x 4 ikony. Stlačením hviezdičky sa snímka pootočí a roztiahne na celú plochu displeja , vtedy však už nie je možné priblíženie. To však môžete použiť pri bežnom zobrazení snímky. Fotky je možné odosielať cez MMS (automatické zmenšenie na asi 320 x 240 b.), MMS plus (ponechanie rozlíšenia, do 300 kB), IrDA a Bluetooth. Nechýba ani možnosť úpravy snímky, ale pri nich sa celý záber zmenší na 240 x 180 bodov, a až ten upravujete alebo z neho robíte výrezy. Preto považujem úpravy snímok za nedostatočné (väčšinou chcem úpravy použiť na výrez nejakého objektu z pôvodnej snímky).

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

Efektivita fotoaparátu

Výrezy 1,23 Mpix fotiek:

- prvá stránka z 1,23 Mpix originálu (1280 x 960 b.),

- druhá stránka zo zväčšeniny SVGA fotky (800 x 600 b.) v programe IrfanView,

- tretia stránka zo zväčšeniny VGA fotky (640 x 480 b.) v programe IrfanView:

- porovnanie snímok v animácii (aGIF, 84 kB)

(Toto porovnanie zobrazuje efektivitu použitia maximálneho rozlíšenia. Niekedy je totiž absolútne zbytočné zaberať miesto v pamäti "super-maxi-mega-pixlovými" fotkami, keď dosahujú kvalitu nižšieho rozlíšenia.) V prípade Nokie 5300 sa však oplatí používať maximálne rozlíšenie (1 280 x 1 024 alebo 1 280 x 960 b.).

Záznam a prezeranie videa

Nokia 5300 ponúka menej kvalitný záznam videa s nízkym rozlíšením. Počas záznamu môžete využiť plynulý, niekoľkonásobný zoom, nechýba ani prerušenie videa s neskorším pokračovaním.

Parametre videa:

celkovo: 140 kbps (1 MB/min.)

obraz: 176 x 144 b., 15 fps, 128 kbps,

zvuk: 1 kanál, 8 000 Hz, 16 bit, 12 kbps.

UKÁŽKA VIDEA (3GPP, 700 kB)

3GP prehrávače: QuickTime (univerzálny prehrávač, 35 MB), Nokia Multimedia Converter 2.0 (prehrávač a konvertor, 20 MB).

Melódie a prehrávač hudby

Nokia 5300 je šikovný hudobný mobil ponúkajúci pomerne slušné hudobné možnosti. Prehrávač alebo rádio (poslednú použitú funkciu) spustíte stlačením tlačidla PLAY, skladbami tiež prechádzate bočnými tlačidlami. V aktívnom pohotovostnom režime vidíte naladenú frekvenciu alebo názov počúvanej skladby. Prehrávač hudby má nové grafické prostredie. Nájdete v ňom zoznamy skladieb (aj vami pridané) a tzv. hudobné knižnice. V nich nájdete zo skladieb vybraných umelcov, albumy, žánre, skladateľov...skrátka spoločné prvky jednotlivých pesničiek na vašej karte. Nokia 5300 ponúka aj prehrávanie hudby cez Bluetooth (A2DP profil). Nechýba tiež päťstupňový ekvalizér s dvoma vlastnými nastaveniami a piatimi predvolenými štýlmi.

Kvalita zvuku v dodávaných slúchadlách nie je nijako výrazná, po pripojení Sony Ericsson HPM-70 alebo iných kvalitnejších slúchadiel (väčšinou s cenou nad 1 000 Sk) však počujete celkom kvalitnú zmes zvukov...aj keď o špičkovej kvalite zvuku sa hovoriť, pochopiteľne, nedá. S kvalitnými slúchadlami však Nokia 5300 postačí ako MP3 prehrávač drvivej väčšine užívateľov.

Prehrávanú skladbu môžete použiť ako tón zvonenia, správy, chatu, notifikáciu, spätného hovoru, budíka, kalendára. Profily sú podrobné, ak ich meníte cez menu, môžete použiť aj ich časovanie ("Aktivácia profilu Tichý do 16:15").

FM rádio

FM rádio prítomné v Nokii 5300 neponúka žiadne extra funkcie, ale na počúvanie pesničiek úplne postačuje. Spustíte ho už po pripojení adaptéra AD-50, ale bez pripojenia slúchadiel nechytíte žiadnu stanicu. Páči sa mi funkcia "vyhľadať všetky stanice", ktorá vyhľadá všetky dostupné rozhlasové frekvencie.

Pamäť

Interná pamäť 5 MB je slabá, určite nepostačí na bežné ukladanie MP3 melódií, SMS a MMS správ, e-mailov, Java hier a aplikácií a pod. Ak však uložíte aj MP3 skladby na pamäťovú kartu, zrejme si s 5 MB nakoniec vystačíte. Karta microSD je vkladaná pod zadný kryt. Páči sa mi prítomnosť miniUSB konektora, ktorý umožňuje 5300-ku pripojiť ku PC pomocou najbežnejšieho kábla (napr. od fotoaparátu). Nokia sa tak môže ihneď stať externou čítačkou pamäťovej karty microSD. Pohodlné!

Telefónny zoznam

Viacpoložkový zoznam so skupinami volajúcich asi nikoho neprekvapí. Na displeji môžete naraz vidieť až 8 mien, prípadne 4 mená aj s číslami. Telefónny zoznam teraz nemá žiadnu výraznú chybu...aj limit 1 000 kontaktov je dostatočný. V nastaveniach nájdete aj veľkosť použitého písma v telefónnom zozname, poradie mena a priezviska, voľbu pamäte. Nokia 5300 ponúka aj rýchlu voľbu - vytočenie niekoľkých mien priamo z pohotovostného stavu bez nutnosti vstupu do telefónneho zoznamu.

Hovor

Telefonát prijmem vysunutím ramena, ukončím zasunutím, to však neplatí, keď máte pustené hlasné handsfree, vtedy na zavretie prístroj nereaguje. Hovor je možné nahrať v dĺžke až 60 minút. Veľmi ma potešil denník hovorov, po stlačení zeleného tlačidla konečne aj v Nokii vidím volané/prijaté/neprijaté čísla súčasne! A dokonca si Nokia 5300 pamätá aj dĺžky jednotlivých uskutočnených telefonátov! Konečne v tomto smere dobehla Nokia zameškané a nemusí sa v hovorových funkciách hanbiť pred konkurenciou.

Písanie textov

Pri písaní textov môžete používať známy slovník T9. Text je tiež možné vyznačovať a kopírovať. Klávesnica je veľmi pohodlná, len na skok (schod) medzi hornou a spodnou časťou klávesnice je nutné si zvyknúť.

SMS

Editor SMS-iek je nový, na jednej stránke vypĺňate príjemcu, text aj ostatné voľby. Diakritiku pred odoslaním oreže. Ku rôznym smajlíkom sa dostanete stlačením hviezdičky (pridanie symbolov) a šípky doľava. Mne to trocha prekáža, keďže symboly sú zložené z dvoch sekcií - skutočné symboly a smejkovia. Na starších modeloch bez smejkov bolo možné šípkou doľava skočiť na posledný symbol, ktorým je nový riadok (enter) mnou často využívaný pri písaní poznámok a e-mailov. Takto sa však dostanem do sekcie smejkovia, preto musím ísť k enteru viacerými pohybmi stredového tlačidla.

MMS

V Nokii 5300 nájdete hneď dva editory multimediálnych správ: Multimédiá a Multimédiá plus. Líšia sa aj grafikou, aj možnosťami. Prvý je kompletný, ponúka však pridávanie snímok len veľkosti 640 x 480 b. Pomocou Multimédií sa preto nemusíte báť posielať správy v roamingu ani na rôzne typy mobilných telefónov. Ak poznáte niekoho, kto používa novší mobilný telefón s podporou MMS do 300 kB, môžete mu pokojne poslať MMS-ku cez Multimédiá plus. Do tej môžete vložiť akýkoľvek objekt limitovaný spomínanou veľkosťou.

E-mail

E-mail prešiel drobnými zmenami, aj keď ide stále iba o Java aplikáciu, ktorá má jednu zásadnú nevýhodu - nedokáže pravidelne kontrolovať moju e-mailovú schránku. Do správy môžete pridávať menšie prílohy (nemal som problém so snímkami veľkými až 290 kB), ale väčšie správy s prílohami Nokia 5300 nestiahne, ani neponúkne (aspoň) stiahnutie textu bez príloh.

Internetový prehliadač

Po skúsenostiach s dvomi prelomovými prehliadačmi, Opera Mini (Java) a S60 browser (Symbian), hodnotím bežné prehliadače v mobilných telefónoch veľmi kriticky. S týmto môžete pohodlne navštevovať napríklad wap.fony.sk, aj www.fony.sk/text zvláda dobre (je nutné prepnúť kódovanie na stredoeurópske Windows), ale na veľké web stránky by som ho ja osobne nepoužíval. V každom prípade odporúčam doinštalovať bezplatnú Java aplikáciu Opera Mini

Prenos dát

Na lokálny prenos súborov a dát poslúži výborne miniUSB konektor...pre spojenie s PC najbežnejším káblom. Mass storage zabezpečí jednoduchý prenos dát bez inštalácia vo Windows XP. Vzduchom prenesiete dáta cez infraport a Bluetooth. Na diaľku poslúži zase GPRS/EDGE, ako modem nie je teda Nokia 5300 atraktívna.

Organizačné funkcie

Budík - opakovaný budík s nastaviteľným časom, dňami, tónom a odkladom budenia.

Kalendár - prepracovaný kalendár s mesačným náhľadom, pod ktorým sú zoradené pripomienky pre vyznačený deň. Nesmiem zabudnúť na prepojenie kalendára s aktívnym pohotovostným režimom. Poteší aj automatické mazanie správ po dni, týždni alebo mesiaci.

Poznámky dlhé až 3 000 znakov, ktoré odošlete ako TXT súbor rád využívam vždy, keď mám pri sebe nejakú Nokiu. Píšem na nej poznámky so slovníkom T9 aj s diakritikou, takže už v PC nemusím nič upravovať, text je finálny. Novinkou je vyznačovanie a kopírovanie textu, ktoré sa určite zíde.

Z ďalších funkcií ponúka kalkulačka, časovač, stopky, zbierka Java aplikácií bola v testovanom kuse prázdna, takže mi tu chýba najmä premena jednotiek.

Hry

Medzi hrami nájdete jedinú aplikáciu - Music Guess - hádanie názvu práve prehrávanej skladby. Je to zaujímavá hra, pri ktorej vyberáte jeden názov z piatich ponúkaných pre jednu reprodukovanú skladbu. Medzi nimi sú aj melódie aj všetky MP3-ky z pamäťovej karty, alebo len skladby z vybraného priečinka. kto by však nepoznal skladby na vlastnej karte?

Výdrž, batéria

Výdrž Nokie 5300 pri bežnom používaní bez počúvania hudby dosahuje pohotovostný čas 3 dni s niekoľkými telefonátmi. Pri počúvaní hudby nepočítajte s viac než dvoma dňami výdrže.

Výhody:

- množstvo vylepšení (register hovorov, kopírovanie textov...)

- veselý dizajn pre mladých,

- kvalitná klávesnica,

- miniUSB konektor.

Nevýhody:

- zvláštny konektor na zariadení, 3,5 mm len cez adaptér,

- slabší fotoaparát i video,

- nenabíja sa cez miniUSB,

- Java e-mail.

Orientačná cena: 9 990 Sk (Agora plus)

Záver

Nokia 5300 ma milo prekvapila množstvom vylepšení, ktoré som od Nokie nečakal - univerzálny miniUSB konektor, prepracovaný register hovorov, kopírovanie textov. Ale prečo nie je možné cez miniUSB telefón nabíjať je pre mňa záhadou. Pekný dizajn, príjemné zaoblené tvary, ovládanie hudby cez vonkajšie tlačidlá, pohodlná klávesnica a kvalitný displej Nokiu posúva medzi najvydarenejšie telefóny tohto roka.

Dôležité odkazy:

- podpora Nokií

- kontakt na výrobcu (Nokia SK)

- distribútor (Nokia)

- služby zákazníkom (Nokia)

- nastavenie SMS-kou (Nokia)

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

- nastavenie SMS-kou (Orange) (treba sa registrovať)

Nastavenia služieb ručne:

Orange MMS a WAP

T-Mobile MMS a WAP

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 03.10.2006 - 17:04

Slik: ?o ten infra.? Napísaný je aj že je aj že nieje. To isté aj u 5200Opera/8.01 (J2ME/MIDP; Opera Mini/2.0.4509/1316; cs; U; ssr)

anonymous28.09.2006 - 12:05 Trvalý odkaz

riso: IrDA je pritomne, islo o maly preklep. Dakujem. ;)Opera/9.00 (Windows NT 5.1; U; en)

anonymous03.10.2006 - 22:48 Trvalý odkaz

Atlis: K vyrezom... No riso, vies robit pekne gif animacie, ale... ked ta animacia zacne bezat po nacitani stranky... podla coho uhadneme ktora stranka je prva, ked to bezi dookola? ;)Opera/9.02 (Windows NT 5.1; U; cs)

anonymous03.10.2006 - 23:51 Trvalý odkaz

Aubergine: Mozes urobit priame porovnanie so SE W710i?Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.0.7) Gecko/20060909 Firefox/1.5.0.7

anonymous04.10.2006 - 00:01 Trvalý odkaz

graffoo: Vie minimalizovat javu?SonyEricssonD750i/R1N Browser/SEMC-Browser/4.2 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1

Celá diskusia 27 príspevkov