Nokia N95

RECENZIA smartfónu Najvybavenejší model S60 s 5 Mpix fotoaparátom, GPS, 3G (HSDPA), veľkým displejom.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: Symbian 9.x, S60 tretej generácie, Feature Pack 1

procesor: 327 MHz,

frekvencie: 850/900/1800/1900 MHz + UMTS, HSDPA

rozmery: 99 x 53 x 21 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 129 mm,

hmotnosť: 120 gramov (zistená: 121 g),

displej: aktívny, 240 x 320 b., 16 777 216 farieb, uhlopriečka 66 mm, 40 x 53 mm (N73: 37 x 49 mm, E61i: 57 x 42 mm), aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 5 Mpix (2 592 x 1 944 b.), Carl Zeiss, LED blesk, makro, autofocus, aktívny kryt objektívu, záznam videa (VGA, 30 fps, AAC zvuk),

predný fotoaparát: CIF (352 x 288 b.),

pamäť: 160 MB interná + 128 MB microSD (limit 2 GB),

správy: SMS, MMS (do 300 kB), CB, e-mail, PTT, RSS, instant messaging,

prenos dát: GPRS 4+3, EDGE 4+3, UMTS (384/384 kbps), HSDPA (do 3,6 Mbps), IrDA, Bluetooth 2.0, miniUSB 2.0, Wi-Fi 802.11 b/g, 3,5 mm jack s TV out (PAL/NTSC), mass storage,

hudba: MP3/AAC/eAAC/eAAC+/WMA prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio,

ostatné: Java, internetový prehliadač, videohovor, prehliadač dokumentov, Nokia Lifeblog 2.0, zabudovaný prijímač GPS,

batéria: BL-5F, 950mAh,

výdrž: do 6 h hovoru/230 h pohotovosti,

SAR: 0,58 W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

-

Softvérová verzia testovaného telefónu:

10.0.018, 15-03-07, RM-159

Obsah balenia:

mobil, batéria BL-F5, nabíjačka AC-5, Stereo Headset HS-45, AD-43, USB kábel DKE-2, TV kábel CA-75U.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Zapnutie/vypnutie

SIM kartu vložíte pod batériu, pridržiava ju špeciálny pliešok a výmenou sa karta neopotrebúva. Pri prvom zapnutí nastavíte všetky dôležité parametre, mnoho toho nastaví aj sám telefón (aj nastavenia O2 Slovensko). Telefón funguje aj v off-line režime, dokonca aj bez SIM karty. Podobne ako ostatné smartfóny s OS Symbian. Pamäťovú kartu síce v balení nenájdete, ale po kúpe ju vložíte pod kryt v bočnej stene. Ten je pripevnený k telu prístroja.

Dizajn

Nokia svojimi tvarmi priamo nadväzuje na model N80, prekvapením je len posúvanie horného ramena do oboch smerov, hore aj dole. Pri vkladaní do tesného vrecka som mal problémy s udržaním telefónu v strednej, pohotovostnej, polohe. V poslednej dobe však telefóny nosím v textilných puzdrách v taške, takže tento problém našťastie nemusím riešiť. N95-ku malo v ruke veľa mojich kamarátov a každý kritizoval jej nekvalitnú konštrukciu. Ja som testoval dva nezávislé kusy, dokonca v iných farbách, a finálna vzorka je na tom konštrukčne celkom dobre...pokiaľ sa nepozeráme na cenu telefónu. Za také peniaze si človek asi predstavuje konštrukčne dokonalý prístroj. Pri vysúvaní horného ramena opieram palec o displej. Posunutiu nepomáha žiadna pružina, preto musíte tlačiť počas celej dráhy.

V zavretom stave ma upútala dvojica reproduktorov na oboch bočných stenách. Áno, ide o marketingovú záležitosť a jediným efektom je možno trochu vyššia hlasitosť zvukov než u konkurencie. Nad displejom vytŕča objektív kamery pre videohovory. Prečo vytŕča? Neviem! V ľavej bočnej stene nájdete 3,5 mm audio / video konektor, infraport a vstup pre pamäťovú kartu. Opačná stena ukrýva dvojité tlačidlo na reguláciu hlasitosti / priblíženia, vstup do Galérie a spúšť fotoaparátu. V spodnej stene je miniUSB konektor a vstup pre tenkú nabíjačku. Hore je vypínač / prepínač profilov, ktorý sa mi párkrát podarilo stlačiť aj omylom. Zaujímavá je zadná stena...s LED bleskom a objektívom 5-megapixlového fotoaparátu chráneným aktívnym krytom. Ten je veľmi dobre riešený a nikdy sa mi nestalo, že by sa otvoril bez môjho pričinenia. Pri fotení bleskom blikne biela LED, bez blesku upozorní slabá červená LED-ka.

EXTRA mínus: zavretím prístroja hovor ani inú akciu neukončíte.

EXTRA plus: po zavretí prístroja sa klávesnica môže automaticky zablokovať. Toto iné slajdery od Nokie neponúkajú.

Ak posuniete horné rameno nadol, odkryje sa štvorica hudobných tlačidiel a displej sa pootočí na ležato. V pohotovostnom stave sa spustí vlastné animované menu, v ktorom môžete meniť položky aj ich poradie. Toto menu vo vertikálnej podobe spustíte špeciálnym mediálnym tlačidlom vedľa päťsmerného, preto sa pýtam na dôvod použitia obojstranného posúvania horného ramena. Veď do Galérie vstúpim ihneď špeciálnym tlačidlom vedľa spúšte fotoaparátu, do vlastného 3D menu zase tlačidlom vedľa hlavného ovládacieho prvku. Jediným praktickým využitím je pootočenie displeja mechanickým spôsobom, čo som aj často používal. Ak som už mal otvorenú web stránku, posunul som horné rameno a obraz sa otočil o 90 stupňov. Podobne aj v Galérii. Potom som telefón zavrel a displej ostal pekne otočený. Zvykol som si na to, ale pri vkladaní mobilu do vrecka by som radšej uvítal jednosmernú výsuvnú konštrukciu.

EXTRA mínus: pripravte sa na výrazné pazvuky pri pevnom uchopení prístroja do ruky.

Nokia N95 je malá...na to, koľko funkcií ponúka je jednoducho malá.

Klávesnica

Klávesnica Nokie N95 je veľmi dobrá. Začnem štvoricou hudobných tlačidiel, ktorú je nutné odkryť posunom horného ramena nadol. Sú intenzívne, aj keď nerovnomerne, podsvietené. Nie sú nejako extra pohodlné, ale svoj účel plnia dostatočne. Pod displejom sa nachádza 8 tlačidiel + stredový päťsmerný ovládač. Po vysunutí horného ramena nahor sa objaví pohodlná alfanumerická klávesnica. Ku ovládaniu Nokie N95 nemám vážnejšie výhrady. Automatické blokovanie sa aktivuje po vami zadanej dobe nečinnosti alebo tiež hneď po zavretí prístroja. Nechýba rýchla voľba, priateľke tak môžete zavolať priamo z pohotovostného stavu podržaním dvojky. Tak aj priradíte kontakt ku prázdnemu tlačidlu - jeho podržaním.

Displej

Displej je veľký, približuje sa takmer rozmerom displeja Nokie E61i a ponúka tiež dostatočné rozlíšenie. To je síce nižšie než v modeloch N80, E60, E70, ale zase šetrí energiu a Nokia si QVGA určila ako najlepší pomer výkonu a ceny. QVGA rozlíšenie používam aj na mojom bežnom telefóne, aj na smartfóne, a som s ním úplne spokojný. Aj keď sa už teším na telefóny s VGA displejom, dokiaľ sa nevyrieši ich spotreba, ďakujem, neprosím. Už i tak má N95 problémy so slabou výdržou. Vo vynovených nastaveniach telefónu, ktoré sú teraz prehľadnejšie, znížte jas na minimum. Aj to ušetrí značnú časť energie. Zmeniť môžete aj veľkosť písma konečne upraviteľnú všeobecne, teda aj pre menu prístroja. Nechýba tiež nastavenie doby podsvietenia od 5 do 60 sekúnd. Viditeľnosť displeja na slnku je veľmi dobrá.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát a prezeranie fotiek

Fotoaparát je veľmi vydarený. V Nokii N73 som sa vždy pri fotení pekne načakal, N95 spúšťa fotoaparát pomerne rýchlo a riešenie aktívneho krytu objektívu si pochvaľujem. K dispozícii je množstvo nastavení, odporúčam pozrieť našu Galériu, kde nájdete množstvo screenshotov prostredia fotoaparátu Nokie N95. S výsledkami vstavaného fotoaparátu som bol naozaj spokojný. Dokonca môžem povedať, že Nokia N95 fotí hneď po stlačení spúšte. Prvá poloha zaostruje, druhá fotí. A práve reakcia na druhú polohu je takmer okamžitá. Nenechajte sa pomýliť oneskoreným zvukom. Fotografovaný objekt pozná odfotenie podľa blesku alebo bliknutia červenej diódy. Snímky môžu byť pomenované podľa aktuálneho dátumu, to sa mi páči. Veľkosť v plnom rozlíšení a kvalite je asi 1 MB, kompresia JPEG súborov je dosť silná.

Špecifikácia fotoaparátu:

senzor: CMOS, 5 megapixel (2 592 x 1 944 b.)

výrobca a typ: Carl Zeiss Optics: Vario-Tessar lens

dĺžka objektívu: 5.6 mm

zaostrenie od 10 cm do nekonečna,

makro: 10-50 cm

mechanická spúšť: 1/1000 až 1/3 s

veľmi vydarený aktívny kryt objektívu.

EXTRA plus: efektné je prezeranie fotiek a videí na televíznej obrazovke pomocou dodávaného video kábla.

Fotky a videá nájdete v jednom priečinku, to mi trochu vadí. Inak je listovanie fotkami a videami rýchle a pohodlné. Samozrejme, ak máte snímky na pomalej pamäťovej karte, ich načítanie chvíľu trvá. Snímky sú softvérovo doostrené, farebnejšie, vyzerajú podstatne lepšie než na PC (s prihliadnutím na použitý monitor).

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

Záznam a prezeranie videa

Nokia N95 zaznamenáva VGA video (640 x 480 b.) zložené z 30 snímok za sekundu. Digitálny stabilizátor obrazu je účinný, mierne potlačí trasenie ruky. Zoom je plynulý, ale iba digitálny, a tak počítajte maximálne s dvojnásobným rozlíšením bez značnejšieho narušenia kvality obrazu.

UKÁŽKA VIDEA (MPEG4, 20 s, 7 MB)

EXTRA plus: záznam a prezeranie VGA videí, aj priamo na TV, je lahôdkou.

Parametre videa:

celkovo: 2 763 kbps (asi 20 MB/min.)

obraz: 640 x 480 b., 26 fps, 2 666 kbps,

zvuk: 1 kanál, 48 000 Hz, 16 bitov, 97 kbps.

3GP prehrávače: QuickTime (univerzálny prehrávač, aj MPEG4, 35 MB), Nokia Multimedia Converter 2.0 (prehrávač a konvertor, 20 MB). Zoznam ďalších 3GPP prehrávačov a konvertorov nájdete na 3GP.com.

Melódie a prehrávač hudby

Podržaním mriežky aktivujete tichý režim, stlačením vypínača môžete zapnúť akýkoľvek iný profil. Stále mi v Symbianoch (okrem S80) chýba časovanie profilov. Každý profil má aj svoju vyzváňaciu melódiu.

V Nokii N95 nájdete celkom kvalitný prehrávač hudby s výberom skladieb podľa interpreta, albumu, zoznamu skladieb a pod. Prítomný je ekvalizér a iné základné funkcie (náhodný výber skladieb, prehrávanie na pozadí a pod.). Hlasná reprodukcia zvuku je prekvapivo čistá. Kvalita slúchadiel je priemerná. Reproduktory v ušiach tlačia, ovládanie hlasitosti aj prehrávača priamo z kábla naopak poteší. Ale práve adaptér AD-43 s diaľkovým ovládaním zásadne znižuje kvalitu zvuku, pre lepší hudobný zážitok odporúčam kúpu a pripojenie kvalitných slúchadiel priamo do 3,5 mm konektora na prístroji.

EXTRA plus: 3,5 mm konektor priamo na prístroji.

Zaujímavou aplikáciou sú 3D zvonenia, Tóny 3-D, ktoré by mali využívať stereo efekt vďaka "presunu zvuku" medzi dvoma reproduktormi. Problém je, že stereo efekt z dvojice reproduktorov vzdialených od seba ani nie 10 centimetrov pocítite len keď držíte mobil pred nosom v podobnej vzdialenosti...

FM rádio

Jednoduché FM rádio s možnosťou uloženia rozhlasových staníc rád počúvam. Príjem signálu je dobrý, vyhľadávanie staníc bleskové. Páči sa mi, že v online databáze nájdem aj rozhlasové stanice zachytiteľné v Nitre. Len frekvencia Rádia_FM je ešte pôvodná, platná pre rok 2006. Nájdené stanice z databázy Nokie som priamo uložil do pamäte FM rádia.

Odporúčam prečítať si článok Porovnanie FM rádií.

GPS

GPS prijímač v Nokii N95 je skôr hračkou než spoľahlivou funkciou. Nachádza sa pod klávesnicou, pre jeho plnú funkčnosť musí byť teda telefón otvorený. Satelity hľadá rôzne dlho, niekedy (na voľnom priestranstve!) aj 10 minút. Potom môžete použiť dve aplikácie - Dáta GPS alebo Mapy. Prvá poslúži turistom na orientáciu v teréne. Informuje o nadmorskej výške, prejdenej vzdialenosti, rýchlosti presunu a pod. Ja som Dáta GPS využil pri zisťovaní reálnej rýchlosti automobilu.

EXTRA mínus: citlivosť GPS.

Zaujímavejšia je aplikácia Mapy. Tá sťahuje všetky mapy z internetu, ukladá ich na kartu (nastavujete percentuálne využitie máp z pamäťovej karty). Vlastnú navigáciu (napríklad v češtine) musíte zakúpiť, plánovanie trasy s aktívnym sledovaním je zadarmo...vlastne za cenu prenesených dát. Cesta z Nitry do Bratislavy spotrebuje niekoľko MB, a tak sa na malé dátové balíky nespoliehajte, ideálne sú tie veľké. Mapy sú podrobné, zobrazia každú dedinku a ulicu v nej. Ak zablúdite, N95-ka vám na mape podľa aktuálnej polohy GPS ukáže, kde ste.

Pamäť

Až 160 MB internej zdieľanej pamäte bolo pre mňa doslova šokom. To stačí nielen na plnohodnotnú prácu s e-mailami, dokumentmi či správami vôbec, ale aj na núdzové ukladanie fotiek a videí. Mass storage funguje len s pamäťovou kartou. Po pripojení ku PC je mobil zapnutý v bežnom profile, žiadne odpájanie rádia sa našťastie nekoná.

Telefónny zoznam

Štandardný telefónny zoznam, aký ho poznáme z ostatných modelov S60. Nechýba vyhľadávanie mien podľa prvých písmen mena i priezviska súčasne (návyková vec), množstvo detailov pri mene, skupiny volajúcich... So SIM kartou sa pracuje horšie.

Hovor

Aktuálna dĺžka hovoru sa ukáže až po aktivácii tejto funkcie v nastaveniach hovoru. Pri odmietnutí hovoru dokáže Nokia N95 odoslať SMS s automatickým textom (napr. "zavolám neskôr, teraz nemôžem"). Denník je podrobný, informuje aj o dĺžke jednotlivých hovorov.

EXTRA mínus: zavretím prístroja hovor neukončíte.

Zoznam všetkých telefonátov a dátových spojení za posledných 30 dní nenájdete v žiadnom inom fóne, len s OS Symbian. Ceruzkou tiež môžete označovať viacero položiek, súborov a pod.

Videohovor je na dobrej úrovni, k dispozícii je použitie oboch kamier, a dokonca aj priblíženie obrazu. Nechýba tiež zdieľanie snímok.

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčam tento článok.

Písanie textov

Na Nokii N95 sa píše pohodlne. Takmer všade je aktívny slovník T9 s diakritikou. Podržaním ceruzky vyznačujete text, ktorý je možné kopírovať alebo vystrihnúť.

SMS a MMS

Editor správ sa veľmi nezmenil. Správy môžete písať s redukovanou sadou znakov, a tak zdanlivo využijete všetkých 160 znakov v SMS-ke. Po napísaní slova s použitím č, ť, ž, a podobne zistíte, že redukovaná podpora nepomohla a odpočítavanie znakov neúprosne kleslo. Nový je zoznam prijatých správ, je podrobnejší a používa drobné písmo. Potvrdenie o doručení je v novom prístroji vypnuté, musíte ho v nastaveniach zapnúť. Nechýba odpočítavanie znakov. Editor multimediálnych správ je stále príliš jednoduchý, zaslúžil by si oživenie. Aj potvrdenie o doručení MMS-iek je nutné zapnúť v nastaveniach. Snímka vkladaná do MMS môže byť zmenšená (na malý alebo veľký rozmer), alebo si rozmery ponechá.

Nastavenie MMS ručne (univerzálne údaje pre všetky telefóny): Orange - O2 - T-Mobile

E-mail

Automatický výber správ je mnou obľúbená funkcia. Nokia N95 ponúka najkratší interval 30 minút, čo je pre moje potreby často nedostatočné a preto pre častejšiu kontrolu schránky jednoznačne odporúčam využívať protokol IMAP4, ktorý častejšie komunikuje so serverom, sťahuje len hlavičky, a až dodatočne celé e-maily. Poteší APOP ochranný login a ochrana SSL/TLS. E-mailový prehliadač je teda plne postačujúci. Ponúka stiahnutie hlavičiek, potom celých správ, bleskové prezeranie príloh (dokumenty XLS a DOC, obrázky, PDF). Pri nastavení e-mailu pomáha sprievodca, no nastavenie príjmu a výberu správ musíte aj tak dokončiť dodatočne.

WAP / internet

Na prehliadanie wapových aj webových stránok už konečne poslúži jednotný prehliadač. Nový internetový prehliadač je unikátna aplikácia na prezeranie webu. Je to prvý, a zatiaľ jediný, prehliadač v mobile, ktorý ma presvedčil nezapínať notebook na kontrolu Fony.sk, diskusného fóra Fony.sk či iných zložitých web stránok. Ponúka všetky základné funkcie, pričom zobrazenie web stránky je dokonalé. Tlačidlom 8 zobrazíte drobný náhľad na stránku, presuniete sa kam potrebujete a v sekunde ste aj tam. Kurzorom je šípka, ktorú ovládate päťsmerovým tlačidlom. Viac sa o ňom dočítate na www.s60.com/browser, na tejto stránke nechýba ani pekná prezentácia produktu.

Nový webový prehliadač S60 ponúka niekoľko vylepšení. Po dvojitom stlačení stredového tlačidla sa zobrazí užitočné menu s históriou, reloadom, prehľadom stránky, hľadaním textu na zobrazenom webe a RSS. Nechýba tiež režim na ležato, prehliadač sa zobrazí naležato aj posunutím horného ramena do správnej polohy. Mnohých poteší autodopĺňanie slov a vypĺňanie hesiel. K dispozícii je aj podpora Asynchronous Java script and XML (AJAX) pomôže napríklad pri prezeraní online máp.

Nokia N95 nemá problémy ani s Java prehliadačom Opera Mini.

Nastavenie internetového prehliadača ručne (univerzálne údaje pre všetky telefóny): Orange TU - O2 - T-Mobile TU.

Prenos dát

IrDA, Bluetooth, WLAN, Pop-Port, mass storage, GPRS 4+3, EDGE 4+3, UMTS (384 kB obojsmerne), HSDPA (do 3,6 Mbps). Pri prenosoch ste informovaní o prenesenej časti súboru. Práca v lokalite pokrytej 3G / HSDPA je výborná, e-mail s prílohou 300 kB som stiahol za pár sekúnd, dokumenty som už po niekoľkých sekundách prehliadal, nehovoriac o rýchlom a pohodlnom prezeraní web stránok. Samozrejmosťou je multifunkčný softvér Nokia PC Suite, ktorý prácu s telefónom cez PC ešte rozširuje. Nokia N93i ponúka v nastaveniach siete možnosť nastaviť "len UMTS", "duálny režim" a "GSM". Milým prekvapením je prítomnosť podpory A2DP (profil na stereo prenos hudby cez Bluetooth).

EXTRA plus: prenos dát cez HSDPA.

V prístroji je aj online funkcia Hľadanie, ktorá vyhľadáva text a obrázky na internete cez Yahoo!.

Správca hľadá dostupné WLAN siete, ku ktorým sa môže Nokia N95 pripojiť.

Odporúčame aj články 3G (UMTS) a HSDPA.

Nastavenie dátových služieb SMS-kou: Nokia - Sony Ericsson - Motorola (potrebná registrácia)

Organizačné funkcie

Budík - jednorazový aj opakovaný! Hurá! Nokia N95 je prvý mobil s OS Symbian na trhu s opakovaným budíkom.

EXTRA plus: prvý opakovaný budík v S60

Kalendár - kalendár sa nezmenil. K dispozícii sú 4 typy udalosti, mesačný náhľad, opakovanie... Otravné pripomínanie udalostí s príliš častým opakovaním (každých 5 min.) aj pri potvrdení funkcie "spánok" sa nezmenilo. Neviem prečo nie je možné vypnúť vibrácie v kalendári (prípadne len pri niektorých typoch udalostí), a prečo nie je možné určiť len jednorazové pripomenutie s permanentým zobrazením udalosti na displeji až do jej prezretia. Väčšina mojich pripomienok nie je časovo prísna, ale takmer vždy mi mobil zvoní (ako na potvoru) v najmenej vhodnej situácii, kedy nemám čas alebo chuť pripomienku presúvať (šoférovanie, schôdzka, napínavý film...). Skrátka, zvykol som si na systém iných výrobcov, ktorý dvakrát zazvoní, a potom už len čaká, kedy mobil chytím do ruky a pripomienku si všimnem vizuálne. Nokie po upozornení na pripomienku nedajú ani náznak, že som o niečo prišiel (okrem blikania vybraných modelov).

TIP: Hviezdičkou prepínate v kalendári zobrazenie (deň, týždeň, mesiac) a mriežkou sa zase vždy vrátite na aktuálny deň.

Synchronizácia - dnes už pomerne bežná funkcia telefónov ostáva často nevyužitá. Vyskúšajte napríklad ZYB. Na www.zyb.com som sa registroval, zadal meno, heslo, telefónne číslo a e-mail. Na mobil mi prišla SMS s heslom, ktoré som vpísal do online formulára. Ďalšou SMS-kou som obdržal všetky potrebné nastavenia. V sekcii Organizér - Synchronizácia som mal všetko automaticky pripravené (SE Z610i, Nokia 5300...). V mojej karte na ZYB.com môžem upravovať kontakty, udalosti v kalendári a pohodlne synchronizovať. Online synchronizácia bude úspešná len po prihlásení na ZYB.com.

Ďalšie funkcie:

- kalkulačka a prevody,

- záznam zvukov s obmedzením 60 minút (novinka!),

- Flash player,

- VoIP - tzv. "netový telefón"

- sprievodca WLAN sietí

- správca súborov

- správca aplikácií - prehľadný správca nainštalovaných Java a SIS programov,

- prenos dát - prenos všetkých osobných údajov z jedného telefónu S60 do druhého cez Bluetooth,

- hlasová pomoc - základné funkcie sprevádzané hlasovým doprovodom,

. quickoffice - prehliadač dokumentov,

- Adobe PDF reader

- ZIP - správca súborov .zip,

- poznámky - TXT súbory do 3 000 znakov,

- prevody jednotiek

- čiarový kód (spoľahlivú čítačku EAN kódov som v Nokii ešte nevidel).

- hry: SRE (perfektné 3D demo) a Snakes 3D

Nechýbajú ani nové technológie, ako Nokia XpressPrint (priama tlač fotiek cez Bluetooth, pamäťovú kartu, Wi-Fi, USB kábel; info na nokia.com/xpressprint), XprexxShare (zdieľanie fotiek cez e-mail, Bluetooth, MMS+ info na nokia.com/xpressshare), XpressTransfer (prenos a organizácia fotiek a videí medzi zariadením a PC+ info na nokia.com/xpresstransfer).

Výdrž, batéria

EXTRA plus: nová, maličká nabíjačka.

Slabá, veľmi slabá výdrž na jedno nabitie. S GPS či internetom vyčerpáte energiu už za pol dňa. Nabíjanie je nezávislé od miniUSB konektora.

EXTRA mínus: absolútne nedostatočná výdrž na jedno nabitie.

Výhody:

- 3,5 mm a miniUSB konektory na tele prístroja,

- plná konektivita,

- opakovaný budík,

- 5 Mpix fotoaparát,

- záznam VGA videí,

- zabudované GPS.

Nevýhody:

- konštrukcia,

- T9 znižuje kapacitu jednej SMS,

- blesk nesvieti permanentne (nepoužiteľné ako svietidlo),

- výdrž na jedno nabitie.

Orientačná cena: 26 990 Sk (Agora plus)

Záver

Nokia N95 je najvybavenejší telefón na trhu...zatiaľ. Ako dlhodobý užívateľ Nokie N73 som po vyše týždni s N95 podstatne spokojnejší. Nedokonalá konštrukcia ma nemrzí, funkčná výbava ju ihneď zaslepí, ale vadí mi slabá citlivosť GPS a výdrž na jedno nabitie. Na N95-ku som si zvykol. Pracujem na notebooku, mobil beriem ako prostriedok na zdieľanie momentov - či už odfotených, alebo verbálne opísaných - a zábavu. Spravil som s ňou veľa pekných fotiek, zo stretnutia prispievateľov Fony.sk mám tiež viacero vydarených videí. GPS sme vyskúšali po ceste z chaty domov a sledovanie trasy bolo takmer presné (okrem čiastočnému smerovaniu na poľnú cestu namiesto asfaltky). Pochváliť musím detailnosť internetových máp. Popri zábave však výborne zvláda aj prácu so správami (aj e-mailami), kalendárom, nechýba mu jednoduchý aktívny pohotovostný režim prepojený s kalendárom. Nokia N95 je dobrý, ale veľmi drahý mobil.

Dôležité odkazy:

- podpora Nokií

- kontakt na výrobcu (Nokia SK)

- distribútor (Nokia)

- služby zákazníkom (Nokia)

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 24.04.2007 - 05:06

Mos: Je to male a nabuchane.Uvidime aka bude klavka.Inak u mna laska na prvy pohlad. :srdce:Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; U; sk) Opera 8.54

anonymous27.09.2006 - 13:23 Trvalý odkaz

7wcsnurka: fon,na tu maximalnu vybavu je maly a lahky...proste buduci etalon najvyssej triedy..Opera/8.01 (J2ME/MIDP; Opera Mini/1.2.2960/1316; cs; U; ssr)

anonymous27.09.2006 - 16:21 Trvalý odkaz

aquila: [citat]Atlis: http://www.mobileburn.com/media/nokia/n95/nokia_n95_n80-IMG_2324.jpg

Porovnanie s N80, rozdiel v sirke citelny, no displej skutocne velky... ale preco QVGA? Preco nenatiahli displej z N80?[/citat]

N80 je maly mobil, tak neviem co sa ti nepaci :)

a preco QVGA ? no spotreba :) kapacita bateriek sa za poslednych cca 6 rokov prilis nezmenila, kym naroky na spotrebu zariadenim stuply docela vyrazne.

a 2,6" VGA nerobi co viem nikto. tak isto ako 2,6" CIF display. 2,4" VGA robi sharp. je ale docela drahy a nenormalne zere.

pri N95 by si si ani nestihol zapnut wifi a uz by si mal prazdnu baterku.

ani do komunikatorov nedavaju VGA, pricom maju o 30 az 50% vacsiu vahu.

pri 120g je to aj tak uspech co tam vsetko narvali.

rozdiel v sirke su cca 4 mm, co az take citelne nie je. je to stale nejakych 53mm Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1; Maxthon)

anonymous27.09.2006 - 19:28 Trvalý odkaz

demo: nema to mat nahodou mini USB namiesto pop-portu?Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1)

Celá diskusia 191 príspevkov