Nokia 7390

Recenzia high-endu Plne vybavené štýlové 3G véčko s 3 Mpix fotoaparátom.

Základná charakteristika:

konštrukcia: véčko,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz + UMTS,

rozmery: 90 x 47 x 19 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 172 mm,

hmotnosť: 115 gramov (zistená 114 g),

pomocný displej: aktívny, 128 x 160 b., 262 144 farieb, 21 x 26 mm,

hlavný displej: aktívny, 240 x 320 b., 16 777 216 farieb, 33 x 44 mm, aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 3 Mpix (1 536 x 2 048 b.), zoom, autofocus, LED blesk, záznam videa (640 x 480 b., 3GPP, H.263),

sekundárna VGA kamera pre videohovory aj fotenie,

pamäť: 30 MB + 128 MB microSD, zdieľaná pre médiá, správy, aplikácie, 1 000 kontaktov,

správy: SMS, MMS (do 300 kB), CB, e-mail (SMTP, POP3, IMAP4, APOP), instant messaging,

prenos dát: GPRS 4+3, EDGE 4+3, IrDA, Bluetooth 2.0 (A2DP), miniUSB, 2,5 mm jack,

zábava: Java 2.0, WAP 2.0, FM rádio, 2 reproduktory, 64-hlasé MIDI,

MP3/AAC/M4A/eAAC+/AAC+ prehrávač, 3GPP/MPEG4 prehrávač,

batéria: BP-5M,

výdrž: do 3 h hovoru/220 h pohotovosti,

SAR: 0,41 W/kg (norma 2 W/kg),

Čo mu chýba:

HSDPA, WiFi, prehliadač dokumentov,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

V 03.84, 23-10-06, RM-140

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka, stereo handsfree, 128 MB microSD + adaptér, HS-60, pútko, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Prevratné novinky Series40 tretej generácie:

- aktívny pohotovostný režim,

- viac možností nastavenia a usporiadania menu,

- nové prostredie fotoaparátu, fullscreen hľadáčik,

- fullscreen zobrazenie snímok stlačením hviezdičky,

- nové zobrazenie telefónneho zoznamu,

- nové editory SMS a MMS správ,

- vylepšený prehliadač WAP-u a webu,

- nový kalendár.

Dizajn

Dizajn Nokie 7390 nadväzuje na sestry radu 73xx, presnejšie celú L'Amour Collection. Ale zaradením sa do radu zase, z dizajnového hľadiska, ani ničím nevyniká. Je to bežné véčko s nápaditými vzormi, použitím prírodných materiálov...ale to sme tu už všetko mali. A tak si trúfam povedať, že 7390 môže byť určená širšej verejnosti, aj jedincom, ktorí nepotrebujú byť výstrední. Zameriam sa preto na jednotlivé funkčné prvky.

V zavretom stave upúta celkom veľký externý displej s výbornou viditeľnosťou aj na priamom slnku. Pod ním sú umiestnené tri tlačidlá, krajnými prepínate funkcie prostredného. V ľavej stene je konektor pre nabíjačku s tenkou koncovkou, vypínač, infraport a textilné "uško" L'Amour Collection. Spodná stena je prázdna, pravá obsahuje dvojpolohové tlačidlo fotoaparátu a dvojité tlačidlo pre ovládanie hlasitosti a priblíženia. Otvor pre pútko je v pravom hornom rohu. V hornej stene nájdete prekvapivé novinky, miniUSB konektor na pohodlné pripojenie 7390 ku PC a štvorkontaktný 2,5 mm jack pre pripojenie dodávaných stereo slúchadiel. Zadná stena upúta trojmegapixlovým fotoaparátom s priemerne silným LED bleskom a koženou vystúpenou plochou, ktorá má aj mierne protišmykovú funkciu.

Otváranie nie je práve špičkové, mechanizmus viacerých konkurentov je podstatne kvalitnejší. Otvorením môžete prijať hovor, pohyb horného ramena tiež môže sprevádzať melódia alebo animácia, ale to vážne zbytočne zdržuje. Otváranie jednou rukou som si predstavoval pohodlnejšie. Zavretím prístroja spustenú funkciu neukončíte (okrem telefonátu), to sa mi páči. Spracovanie je priemerné, Nokia 7390 patrí k tým väčším véčkam na trhu.

Klávesnica

Klávesnica Nokie 7390 sa skladá z trojice tlačidiel pod vonkajším displejom, viacerých ovládacích prvkov po stranách a bežnej klávesnice.

V zavretom stave je dôležitá trojica tlačidiel pod vonkajším displejom. Krajné takmer vždy slúžia ako šípky, v pohotovostnom stave menia tieto funkcie: zablokuj, rádio, prehrávač, kamera. Výber uskutočňujete stredným.

Spúšťou fotoaparátu aktivujete kameru aj v zavretom stave, dokonca takýto postup aj odporúčam, keďže sa s fotoaparátom takto najlepšie pracuje. Vypínačom v zavretom stave pohodlne prepínate aj profily, časovanie je prítomné len hlbšie v menu.

Hlavná klávesnica je pohodlná, Nokia si na ovládaní dáva neustále záležať. Funkcie môžete priradiť ľavému i pravému výberovému tlačidlu aj štyrom smerom ovládacieho tlačidla. Odporúčam však smery hore a dole priradiť spúšťaniu (oživeniu) aktívneho pohotovostného režimu. Podsvietenie je dokonalé, zbytočne neoslňuje. Rozloženie znakov pri písaní textu ostalo zachované. Tlačidlám 2 - 9 môžete priradiť rýchlu voľbu, telefónne čísla.

Displej

Externý displej postačuje aj ako hľadáčik, aj ako informačná plocha pred prijatím hovoru, tiež na počúvanie hudby. V tomto prípade si nemám na čo sťažovať.

Displej Nokie 7390 je jemný, žiarivý. Jeho využitie je veľmi solídne, tvorcovia sa snažili upútať aj peknou grafikou, ktorá si žiaľ niekedy vyžaduje aj viac miesta na ploche displeja. Na pohotovostnom displeji môžete mať zobrazenú tapetu a meniť môžete aj farbu textu. Poteší aktívny pohotovostný režim, ktorý zobrazuje 4 pod sebou umiestnené prepojenia k funkciám, ako stav rádia, kalendára, poznámky, lišta skratiek, všeobecné indikátory, moja účasť, časovač odpočítavania. Takže na pohotovostnom displeji môžete napríklad vidieť až 20 ikôn (v štyroch radoch) alebo 4 pod sebou zoradené poznámky. V lište skratiek môžu byť odkazy na mnohé funkcie (Java aplikácie, Bluetooth, budík, časovač, diskusie, homepage, e-mail, galéria, chatové kontakty, kalendár, kamera, mená, moja účasť, niekoľko profilov, diktafón, nastavenie času, neprijaté hovory, odkazová schránka, posledná webová adresa, úloha, prenos dát, prijaté, prijaté hovory, príjemcovia správy, rádio, schôdzka, stopky, šetrič displeja, poznámky, vytvoriť SMS, vytvoriť MMS, web, blokovanie tlačidiel, záložky, zoznam aplikácií, zoznam staníc, zoznam úloh). Do aktívneho pohotovostného režimu musíte najprv vstúpiť, napríklad šípkou nadol, nahor či do strany (podľa nastavenia).

Po vstupe do menu máte možnosť pod položkou Voľby zmeniť jeho štýl aj usporiadanie. Nastavení je tu viac než dosť a vyberie si určite každý. Nechýba ani môj obľúbený štýl "záložky". V bežných nastaveniach nájdete témy, nastavenia pohotovostného režimu, šetrič displeja, šetrič energie a veľkosť písma. To je možné v tejto položke nastaviť samostatne pre kontakty, WAP a správy. Novinkou je aj zobrazenie počtu položiek v jednotlivých úrovniach menu. Napríklad pri zložke prijaté správy vidíte, koľko sa ich v nej nachádza. Viditeľnosť zobazovaných údajov na slnku je veľmi dobrá. Nastavenie veľkosti písma meníte samostatne pre správy, kontakty a internetový prehliadač.

Reakcie Nokie 7390 sú veľmi pomalé, je však možné, že tomu bude vo finálnej verzii inak. Pred kúpou sa preto s telefónom určite chvíľu "pohrajte" a porovnajte jeho reakcie s konkurenciou.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát a prezeranie fotiek

Fotoaparát s automatickým zaostrovaním som v štýlovom véčku nečakal, aj keď, 7390-ka prekvapila vo viacerých smeroch. Umiestnenie objektívu nie je najlepšie, v prípade véčok je oveľa praktickejšie vloženie do horného ramena. Ak budete fotiť v zavretom stave, umiestnenie objektívu, naopak, oceníte. Fotoaparát neponúka makro, resp. ho aktivuje automaticky, keďže bez problémov zaostrí na objekty vzdialené už 15 cm od objektívu. Nočný režim nie je možné zapnúť pri použití automatického alebo zapnutého spúšťania blesku. Všetky funkcie musíte zapínať cez menu, klávesové skratky úplne absentujú.

V Galérii sa toho veľa nezmenilo, určite poteší zobrazenie snímok na celom displeji. Nechýba ani priblíženie obrázkov či dve možnosti odoslania (MMS, Bluetooth). Stále je prítomný aj jednoduchý editor snímok.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

Záznam a prezeranie videa

Záznam VGA videa ma nesmierne potešil. Škoda len toho zvuku v nižšej kvalite, už som si príliš navykol na AAC zvukovú stopu v iných Nokiách (N70, N73, N80, N93). Z ukážky je zrejmé, že priblíženie funguje výborne aj počas záznamu. Záznam videa môže byť uskutočnený v 4 rozlíšeniach a 3 stupňoch kvality. Nechýba tiež pozastavenie videa. Prezeranie nakrútených snímok na celej obrazovke je samozrejmosťou.

Video celkovo: 2 070 kbps (asi 16 MB/min.),

obraz: 640 x 480 b., 15 fps, 2 058 kbps,

zvuk: 1 kanál, 8 000 Hz, 16 bitov, 12 kbps.

UKÁŽKA VIDEA (3GPP, 3,5 MB)

3GP prehrávače: QuickTime (univerzálny prehrávač, 35 MB), Nokia Multimedia Converter 2.0 (prehrávač a konvertor, 20 MB).

Melódie a prehrávač hudby

Nokia 7390 ponúka pomerne slušné hudobné možnosti. Prehrávač alebo rádio spustíte aj v zavretom stave. V aktívnom pohotovostnom režime vidíte naladenú frekvenciu alebo názov počúvanej MP3 skladby. Prehrávač hudby má nové grafické prostredie. Nájdete v ňom zoznamy skladieb (aj vami pridané) a tzv. hudobné knižnice. V nich nájdete zo skladieb vybraných umelcov, albumy, žánre, skladateľov...skrátka spoločné prvky jednotlivých pesničiek na vašej karte. Nokia 7390 ponúka aj prehrávanie hudby cez Bluetooth (A2DP profil). Nechýba tiež päťstupňový ekvalizér s dvoma vlastnými nastaveniami a piatimi predvolenými štýlmi.

Kvalita zvuku v dodávaných slúchadlách nie je nijako výrazná. Tie sú síce dizajnovo aj funkčne veľmi dobre riešené, ale kvalitou reprodukcie hudby v žiadnom prípade nevynikajú.

Prehrávanú skladbu môžete použiť ako tón zvonenia, správy, chatu, notifikáciu, spätného hovoru, budíka, kalendára. Profily sú podrobné, ak ich meníte cez menu, môžete použiť aj ich časovanie ("Aktivácia profilu Tichý do 16:15").

FM rádio

FM rádio prítomné v Nokii 7390 neponúka žiadne extra funkcie, ale na bežné počúvanie pesničiek úplne postačuje. Spustíte ho až po pripojení slúchadiel. Páči sa mi funkcia "vyhľadať všetky stanice", ktorá vyhľadá všetky dostupné rozhlasové frekvencie.

Pamäť

Interná pamäť 30 MB je dostatočná, postačí na bežné ukladanie MP3 melódií, SMS a MMS správ, e-mailov, Java hier a aplikácií a pod. Pre hudbu a hlavne videá je určite nutné dokúpenie väčšej mapäťovej karty, dodávaných 128 MB postačí napríklad na 1 – 2 albumy vo formáte MP3 alebo 7 minút videa v najvyššej kvalite. Karta microSD je vkladaná pod zadný kryt. Páči sa mi prítomnosť miniUSB konektora, ktorý umožňuje 7390-ku pripojiť ku PC pomocou najbežnejšieho kábla (napr. od fotoaparátu). Nokia sa tak môže ihneď stať externou čítačkou pamäťovej karty microSD.

Telefónny zoznam

Viacpoložkový zoznam so skupinami volajúcich asi nikoho neprekvapí. Na displeji môžete naraz vidieť až 8 mien, prípadne 4 mená aj s číslami. Telefónny zoznam teraz nemá žiadnu výraznú chybu...aj limit 1 000 kontaktov je dostatočný. V nastaveniach nájdete tiež veľkosť použitého písma v telefónnom zozname, poradie mena a priezviska, voľbu pamäte (SIM, telefón, obidve). Nechýbajú ani skupiny volajúcich. Nokia 7390 ponúka aj rýchlu voľbu - vytočenie niekoľkých mien priamo z pohotovostného stavu bez nutnosti vstupu do telefónneho zoznamu.

Hovor

Telefonát prijmem odklopením horného ramena, ukončím zavretím. Hovor je možné nahrať v dĺžke až 60 minút, nechýba tiež vstup do menu. Veľmi ma potešil denník hovorov, po stlačení zeleného tlačidla konečne aj v Nokii vidím volané/prijaté/neprijaté čísla súčasne!

Počas videohovoru vidíte seba v pravom hornom rohu a druhú stranu v strede, na asi polovici obrazovky. Seba môžete priblížiť, ale nenašiel som ani záznam videohovoru, ani možnosť prepnúť kamery, ani ďalšie funkcie, ktoré som od 7390-ky čakal.

Písanie textov

Pri písaní textov môžete používať známy slovník T9. Text je tiež možné vyznačovať a kopírovať. Klávesnica je veľmi pohodlná.

SMS

Editor SMS-iek je pomerne nový, na jednej stránke vypĺňate príjemcu, text aj ostatné voľby. Diakritiku pred odoslaním oreže, ale až po zmene v menu Správy – Nastavenie správ – Textové správy – Podpora znakov - Redukovaná. Ku rôznym smajlíkom sa dostanete stlačením hviezdičky (pridanie symbolov) a šípky doľava.

Vo všeobecných nastaveniach správ je možné aktivovať ukladanie odoslaných správ, veľkosť písma (3 stupne) a zapnúť grafických smajlíkov.

MMS

V Nokii 7390 nájdete hneď dva editory multimediálnych správ: Multimédiá a Multimédiá plus. Líšia sa aj grafikou, aj možnosťami. Prvý je kompletný, ponúka však pridávanie snímok len veľkosti 640 x 480 b. Pomocou Multimédií sa preto nemusíte báť posielať správy v roamingu ani na rôzne typy mobilných telefónov. Ak poznáte niekoho, kto používa novší mobilný telefón s podporou MMS do 300 kB, môžete mu pokojne poslať MMS-ku cez Multimédiá plus. Do tej môžete vložiť akýkoľvek objekt limitovaný spomínanou veľkosťou.

V nastaveniach MMS-iek je niekoľko užitočných funkcií. Veľkosť snímky vkladanej do MMS plus je možné ponechať, alebo upraviť na 1 280 x 960, 640 x 480, 320 x 240 alebo 160 x 120 bodov. Veľkosť snímky vkladanej do MMS je možné nastaviť na 640 x 480 alebo 160 x 120 bodov. Takéto nastavenie je, pochopiteľne, nutné uskutočniť pred tvorbou správy.

E-mail

E-mail prešiel drobnými zmenami, aj keď ide stále iba o Java aplikáciu, ktorá má jednu zásadnú nevýhodu - nedokáže pravidelne kontrolovať moju e-mailovú schránku. Do správy môžete pridávať menšie prílohy (nemal som problém so snímkami veľkými až 600 kB), ale väčšie správy s prílohami Nokia 7390 nestiahne, ani neponúkne (aspoň) stiahnutie textu bez príloh.

WAP

Po skúsenostiach s dvomi prelomovými prehliadačmi, Opera Mini (Java) a S60 browser (Symbian), hodnotím bežné prehliadače v mobilných telefónoch veľmi kriticky. S týmto môžete pohodlne navštevovať napríklad wap.fony.sk, aj www.fony.sk/text zvláda dobre (je nutné prepnúť kódovanie na stredoeurópske Windows), ale na veľké web stránky by som ho ja osobne nepoužíval. V každom prípade odporúčam doinštalovať bezplatnú Java aplikáciu Opera Mini.

Prenos dát

Na lokálny prenos súborov a dát poslúži výborne miniUSB konektor...pre spojenie s PC najbežnejším káblom. Mass storage zabezpečí jednoduchý prenos dát bez inštalácia vo Windows XP. Vzduchom prenesiete dáta cez infraport a Bluetooth 2.0 aj s podporou prenosu stereo zvuku. Na diaľku poslúži zase GPRS/EDGE aj UMTS. Odporúčame prečítať si článok 3G (UMTS).

Organizačné funkcie

Budík - opakovaný budík s nastaviteľným časom, dňami, tónom a odkladom budenia.

Kalendár - prepracovaný kalendár s mesačným náhľadom, pod ktorým sú zoradené pripomienky pre vyznačený deň. Nesmiem zabudnúť na prepojenie kalendára s aktívnym pohotovostným režimom. Poteší aj automatické mazanie správ po dni, týždni alebo mesiaci.

Poznámky dlhé až 3 000 znakov, ktoré odošlete ako TXT súbor rád využívam vždy, keď mám pri sebe nejakú Nokiu. Píšem na nej poznámky so slovníkom T9 aj s diakritikou, takže už v PC nemusím nič upravovať, text je finálny. Novinkou je vyznačovanie a kopírovanie textu, ktoré sa určite zíde.

Ďalšie funkcie: úlohy, kalkulačka, diktafón (do 60 minút), stopky, odpočítavanie času.

Hry a Java aplikácie

Music Guess - hádanie názvu práve prehrávanej skladby. Je to zaujímavá hra, pri ktorej vyberáte jeden názov z piatich ponúkaných pre jednu reprodukovanú skladbu. Medzi nimi sú aj melódie aj všetky MP3-ky z pamäťovej karty, alebo len skladby z vybraného priečinka. Kto by však nepoznal skladby na vlastnej karte?

Rally 3D – pekné trojrozmerné preteky.

Snake III – najnovšia trojrozmerná verzia obľúbeného hada.

Sudoku – obľúbená hra vo formáte SWF (flash animácia).

Prevod veľkostí - prepočítava veľkostné jendotky používané v odevnom priemysle,

Sensor – aplikácia na hľadanie a pokec s ľuďmi cez Bluetooth,

Svetové hodiny - ukazuje 4 svetové časy naraz, aj s mapou.

Výhody:

- štýlový a múdry mobil,

- prepracované funkcie,

- miniUSB konektor.

Nevýhody:

- e-mailový prehliadač,

- nenabíja cez miniUSB,

- nie 3,5 mm jack (ale 2,5 mm).

Orientačná cena: 16 490 Sk (Agora plus)

Záver

Nokia 7390 je dôkazom, že ani pekný štýlový mobil nemusí byť hlúpy. Výborný fotoaparát s automatickým zaostrovaním, krásny displej, plná podpora hudobných funkcií, záznam VGA videí, podpora 3G...elegantná verzia Nokie 6280. Mrzí ma len stále ignorovaný e-mailový prehliadač a kvalitatívne slabé dodávané slúchadlá, ktoré postačia len najmenej náročným majiteľom.

Dôležité odkazy:

- podpora Nokií

- kontakt na výrobcu (Nokia SK)

- distribútor (Nokia)

- služby zákazníkom (Nokia)

- nastavenie SMS-kou (Nokia)

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

- nastavenie SMS-kou (Orange) (treba sa registrovať)

Nastavenia služieb ručne:

Orange MMS a WAP

T-Mobile MMS a WAP

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 08.12.2006 - 01:58

Mato: video? btw d900i je aky typ?Opera/8.01 (J2ME/MIDP; Opera Mini/2.0.4459/1316; en; U; ssr)

anonymous07.09.2006 - 13:14 Trvalý odkaz

mental.disease: na image telefon velmi slusna vybava Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1)

anonymous07.09.2006 - 20:39 Trvalý odkaz

jaa.: kraaasyy cem ho ... aj ked som uvazovala skor o sony ericsson.... ale .. ruzova forever...aka bude priblizna cena?Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1)

anonymous12.09.2006 - 23:23 Trvalý odkaz

7wcsnurka: ten qualcomm tu nokiu riadne dusi,tie hsdpa chipy jej da asi az za rok :DOpera/8.01 (J2ME/MIDP; Opera Mini/1.2.2960/1316; cs; U; ssr)

anonymous19.11.2006 - 11:40 Trvalý odkaz

Tinka: myslim, ze by mala stat okolo 20 tis. sk...Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1; .NET CLR 1.1.4322)

Celá diskusia 16 príspevkov