Nokia N73

Skúsenosti užívateľa Vynikajúci multimediálny 3G smartfón takmer bez chýb.

Skupina článkov s prívlastkom plus/mínus je tvorená tiež čitateľmi. Články sú zamerané na plusy a mínusy rôznych fónov, nehodnotia bežné funkcie, ktoré opisujeme v recenziách. Za dve takéto recenzie získate ako odmenu tričko Fony.sk v hodnote 399 Sk. Viac užitočných informácií nájdete v článku Tričko za dve recenzie!

Recenzia: Nokia N73.

Nokiu N73 som používal len týždeň, zato plnohodnotne, a preto som sa rozhodol nepísať recenziu, ale skúsenosti. Prečo stále dookola opisovať to, čo už poznáte, keď môžem stručnejšie a efektívnejšie opísať to, čo ma na nej vyslovene zaujalo?

Dizajn ma neoslovil ani pri prvom kontakte s telefónom, ani neskôr. Ale nepovažujem to za veľmi podstatné, keďže sa jedná o smartfón, pri ktorom prizeráme viac na funkčnú výbavu. Predná kamera je okrem videotelefonovania využitá po spustení fotoaparátu so zavretým zadným krytom, zadná je zase pripravená ihneď po jeho otvorení. Kryt sa v porovnaní s N70-kou otvára lepšie, ale nikdy sa mi nestalo, že by sa posunul neplánovane. Dvojica reproduktorov je skôr marketingový ťah než prakticky využiteľná vec. Aj 3D zvonenia, ktoré si môžete sami prispôsobiť v aplikácii Tóny 3-D zaregistrujete len vtedy, ak máte N73 pred nosom. Ergonomicky je N73 spracovaná veľmi dobre.

Klávesnica je podľa skúseností užívateľov horšia než na Nokii N70. Ja N70-ku používam denne a s N73-kou si rozumieme tiež. Joystick je síce po dlhšom manipulovaní s mobilom menej pohodlný než hodinová práca s päťsmerovým tlačidlom Nokie N70, ale pri ovládaní kurzora na webe sa zase joystick zíde. Nokia N73 má v pravej bočnej stene dvojité tlačidlo na ovládanie zoomu aj hlasitosti, to je výborná vec. Tlačidlo spúšte fotoaparátu je pochopiteľné, ale spúšťač galérie ma milo prekvapil.

Písanie na Nokii N73 mi nerobilo žiaden problém, teší ma nové zadávanie symbolov, v ktorom sa nachádza vždy prvý riadok naposledy použitých znakov. Inak sa zadávanie písmen a čísiel nezmenilo, rovnako ako pohodlný slovník T9. Textové poznámky písané s diakritikou je možné odoslať ako TXT súbor s kódovaním Unicode. To na modeloch S60 chválim.

Balík Quickoffice 3.0 (Quickpoint 3.0, Quicksheet 3.0, Quickword 3.0) neumožňuje editáciu a vytváranie dokumentov, len ich prezeranie. Balík umožňuje otvárať dokumenty aplikácií Microsoft Office 1997, 2000, XP a 2003 (DOC, XLS, PPT). Nie sú však podporované všetky formáty a vlastnosti, napríklad sa nespoliehajte na otvorenie dokumentov (.doc) vytorených v obdobných aplikáciách (Abiword a pod.). Páči sa mi automatický posun dokumentu. Pri najmenšom rozpoznateľnom písme som napočítal 21 riadkov textu, pri (chýbajúcom) celoobrazovkovom zobrazení by to bolo určite cez 30 riadkov. Reakcie Quickoffice a rýchlosť otvárania bežných (niekoľko 100 kB) dokumentov je blesková. Prehliadač dokumentov Qneumožňuje ani výber a kopírovanie textu, to mi aj chýbalo. Ale inak je to kvalitná aplikácia umožňujúca aj automatický posun textu, priblíženie a pod.

Displej si neviem vynachváliť, je uložený tesne pod ochranným sklíčkom a spolu s jeho rozmermi patrí tento fakt medzi jeho základné výhody. Jeho využitie je vďaka novému OS Symbian 9.1 výborné, ale zobrazenie času v každej situácii by som určite uvítal. Aktívny pohotovostný režim so siedmymi (mnou zvolenými) ikonami, prepojením s kalendárom, prehrávačom hudby je to najlepšie, či mohli s úvodnou obrazovkou spraviť. V nastaveniach môžem zmeniť jas, dobu podsvietenia aj aktivovať úsporný režim. CHýba mi len zmena veľkosti písma v menu či správach. Viditeľnosť údajov na slnku je výborná.

Automatické zaostrovanie fotoaparátu nie je vždy spoľahlivé, niekedy som sa chvíľu trápil najmä pri fotení zblízka. Pri fotení nemôžete používať skrátené voľby, na ktoré som zvyknutý z iných modelov. Takto je nutné makro aktivovať cez možnosti, prípadne sa spoľahnúť na automatický režim. Fullscreen hľadáčik je výborný, pomocné ikony môžete nechať zmiznúť. Blesk som používal v automatickom režime, pri veľmi blízkych predmetoch však bola nutná úprava expozície o dva expozičné stupne nadol. Podobne ako v Nokii N70, snímky a videá sú umiestnené do jedného priečinku, čo mne osobne vôbec nevyhovuje. Prezeranie fotiek, listovanie nimi, je nové a podstatne rýchlejšie. Nová generácia Symbianu Nokii N73 v tomto smere jednoznačne prospela. Päťkou si pekne snímky priblížim, nulou vzdialim. Záznam videí je porovnateľný s Nokiou N70, avšak použitie celého displeja pri nakrúcaní považujem za zásadné plus.

Porovnanie videí dvoch generácií:

Nokia N70 (1,7 MB, MPEG4)

Nokia N73 (3,9 MB, MPEG4)

Ukážka videa z Nokie N73 z tuningového zrazu (3,8 MB, MPEG4)

Tu je vidieť, že Nokia N73 zaznamenáva video rovnakej kvality ako N70.

Hudobné funkcie si N73-ka zachovala z N70-ky. Slúchadlá v balení sú však podstatne lepšej kvality, dajú sa pohodlne nosiť na krku a celkom dobre sa prejavujú aj v praxi. Ani FM rádio sa nezmenilo, všetko ostalo pri starom. Podržaním mriežky aktivujete v pohotosti tichý režim. Novinkou v Nokii N73 sú 3D zvonenia, Tóny 3-D, ktoré by mali využívať stereo efekt vďaka "presunu zvuku" medzi dvoma reproduktormi. Problém je, že stereo efekt z dvojice reproduktorov vzdialených od seba 10 centimetrov pocítite len keď držíte mobil pred nosom v podobnej vzdialenosti...takže smola, domáce kino Nokia N73 nenahradí.

Prístup k pamäťovej karte je zlý, plastový kryt sa odníma nepohodlne. Formát miniSD považujem u tejto značky za neštandardný, aj keď ceny týchto kariet patria k tým nižším.

Práca s telefónnym zoznamom a vôbec hovorové funkcie sa výrazne nezmenili. Stále chýba zobrazenie dĺžky aktuálneho hovoru, denník je naopak stále veľmi podrobne prepracovaný. Stále som mal problémy so zobrazovaním mien pri hovoroch, so SIM kartou sa pracuje zle.

Videohovor sa takmer nezmenil, len vďaka lepšiemu displeju vidíte niekedy o čosi viac detailov. Použiť môžete aj vonkajšiu kameru, prípadne obraz v malom a veľkom okne prepnúť. Skrátka, Nokia N73 nezvláda pri videohovore žiadne extra funkcie, ale ani jej nič podstatné nechýba. Prekvapilo ma, že zmizla časomiera hovoru z obrazovky, pričom Nokia N70 ju bez problémov zobrazuje (Nakoniec sa ukázalo, že moje slová nie sú pravdivé a zapnutie počítadla doby hovoru nájdete v denníku.).

Správy sa nezmenili, SMS-ky a MMS-ky upravujete v jednoduchých editoroch. Diakritika ich dokonca skráti na nedostatočných 70 znakov. Iné je to pri e-mailoch, s tými sa pracuje na výbornú. Nechýba pravidelná kontrola už v 5-minútových intervaloch. Dokumenty vďaka 3G bleskovo stiahnete a pohodlne aj ihneď prezriete. Naozaj sa mi v tomto smere robilo s N73-kou dobre...aj vďaka veľkému a podrobnému displeju.

Najväčšou zmenou oproti Nokii N70 je internetový prehliadač (www.s60.com/browser). Chválim ho pri recenzii každej Nokie S60 tretej generácie a chváliť ho budem aj tu. Načítanie stránok je cez 3G veľmi rýchle, voľba "lupa" nenormálne pomáha, listovanie stránkami späť a vpred je tiež veľmi prehľadné. Momentálne v mobilných telefónoch nenájdete lepší prehliadač internetových stránok.

V kalendári aj budíku som si nevšimol žiadne výrazné zmeny, Nokia N73 je pohodlný organizér najmä vďaka prepojeniu kalendára s pohotovostnou obrazovkou, ale už mi chýba prepojenie správ s pohotovostným displejom, ako je tomu u Nokie E50.

V Nokiách radu S60 je možné používať v kalendári aj dve špeciálne klávesové skratky. Hviezdičkou prepínate zobrazenie (deň, týždeň, mesiac) a mriežkou sa zase vždy vrátite na aktuálny deň.

Záver

Cena Nokie N73 je tesne pod 20 000 Sk, Nokiu N70, aj keď použitú, kúpite už za polovicu. Všetko je to o prioritách. Perfektný fotoaparát, krásny displej, výborný internetový prehliadač, podstatne rýchlejšia a pohodlnejšia galéria, to všetko stojí za príplatok...stačí mať tieto peniaze navyše. Ale ani s N70-kou si nepripadám menejcenný - záznam kvalitných videí, FM rádio, konektivita (3G), podstatne viac dostupných aplikácií... Prajem vám príjemné rozhodovanie.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 31.08.2006 - 00:00

Mato: ta editacia vobec nejdeOpera/8.01 (J2ME/MIDP; Opera Mini/2.0.4459/1316; en; U; ssr)

anonymous31.08.2006 - 10:10 Trvalý odkaz

Fantomas: Riso,zobrazenie aktualnej dlzky hovoru staci zapnut v nastaveniach dennika. . Funguje to uz od dob symbianu 6 . . A ak to chyba iba pri videohovoroch skus to pohladat v nastaveniachOpera/8.01 (J2ME/MIDP; Opera Mini/2.0.4509/1316; cs; U; ssr)

anonymous31.08.2006 - 16:18 Trvalý odkaz

dj.uwe: Risko touto skusenostou si ma nepotesil, teraz mam opat tazku dilemu ci W950i alebo N73Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; sk; rv:1.8.0.6) Gecko/20060728 Firefox/1.5.0.6

anonymous31.08.2006 - 17:16 Trvalý odkaz

Marek12: [citat]Fantomas: Riso,zobrazenie aktualnej dlzky hovoru staci zapnut v nastaveniach dennika. . Funguje to uz od dob symbianu 6 . . A ak to chyba iba pri videohovoroch skus to pohladat v nastaveniach[/citat]
Ja to len potvrdzujem, dlzku hovoru zobrazuje pri normalnom hovore aj pri videohovore!Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; cs; rv:1.8.0.3) Gecko/20060426 Firefox/1.5.0.3

anonymous01.09.2006 - 00:44 Trvalý odkaz

Simumarek: Ja som len chcel povedat, ze som si vsimol tiez pocas skusania problemy zo zaostrovanim :)Mozilla/5.0 (SymbianOS/9.1; U; en-us) AppleWebKit/413 (KHTML, like Gecko) Safari/413

Celá diskusia 31 príspevkov