HSDPA

ZÁKLADNÉ INFO o technológii Nadstavba siete 3G, ktorá umožňuje rýchle dátové prenosy.

HSDPA (High-Speed Downlink Packet Access) je technológia, ktorá umožňuje bezdrôtové dátové prenosy v mobilnej sieti rýchlosťou až do 14,4 Mbps (megabitov za sekundu). Ľudovo sa HSDPA nazýva aj sieťou tri-a-pol-tej generácie a ponúka možnosť rýchlo prijímať veľké súbory, ako napríklad e-mailové prílohy, dokumenty, prezentácie, súbory MP3, či webstránky. Základná HSDPA 3,6 Mbit/s sieť dokáže stiahnuť jednu 3 MB skladbu za 8 sekúnd a päťmegabajtový videoklip za necelých 14 sekúnd. HSDPA siete sú k dispozícií už vyše dvoch rokov a ponúkajú širokopásmové pokrytie po celom svete. Doplnkom HSDPA je aj HSUPA, kde sa slovo "downlink" (sťahovanie) mení na "uplink" (odosielanie). Ide o vysokorýchlostné odosielanie dát, pre ktorého využívanie je potrebné mať zariadenie podporujúce HSUPA. Niekoľko nových mobilných telefónov a high-endových notebookov podporuje túto funkciu ako štandard, ale samozrejmosťou podpora HSUPA popri HSDPA stále nie je.

Vysvetlivky:

Mbps = Mb/s

1 b (bit) = 1/8 B (byte)

3,6 Mb/s = 0,45 MB/s = 27 MB/min.

MB - megabyte (čítaj megabajt)

Mb - megabit (čítaj megabit)

obrazokHSDPA (3,5G) je nasledovníkom UMTS, teda siete tretej generácie. Objavilo sa v Release 5 štandardu UMTS. Predchodcovia technológie HSDPA pochádzajú zo siete GSM, ktorá zabezpečuje mobilnú komunikáciu viac než tretine svetovej populácie. Evolúcia sa začala spustením GPRS (2,5G - prvá paketová technológia, ktorá dosahovala rýchlosti okolo 64 kbps). Neskôr zavedenie technológie EDGE (2,75G - vylepšená verzia ponúkajúca rýchlosť okolo 240 kbps) a predstavenie 3G sietí zvyšujúcich prenosové rýchlosti na 384 kbps. Pri pripojení cez HSDPA je zaručená aj spätná kompatibilita s UMTS, EDGE a GPRS...teda tam, kde nie je pokrytie HSDPA, môžete automaticky využívať tieto služby (záleží to však aj od zariadení a ich nastavení). Ďalšou výhodou je možnosť využitia technológie aj v roamingu (aj keď za pomerne vysoké ceny), keďže HSDPA je celosvetovým štandardom.

HSDPA je založené na inováciách siete 3G, vďaka ktorým sa dosahuje nižšie oneskorenie a rýchlejšie reakcie na zmenu kvality signálu a spracovanie tzv. H-ARQ (hybrid automatic repeat request). Ostatné zmeny boli spravené na rádiovej časti siete (RNC - Radio Network Controler) a základňovej stanici (Node B). Prenesenie úloh z RNC na základňovú stanicu je hlavnou zmenou, ktorá zrýchľuje prenos dát a zmenšuje oneskorenie. MAC (Medium Acces Control), teda "riadenie prístupu k médiu", ktoré je dôležité pre oneskorenie a rozptyl dát, je z RNC v Release 5 presunutá na Node B. Dáta teda prejdú kratšiu trasu predtým, než sa dekódujú a tak sa môže zistiť, či niečo nie je v poriadku, a či ich nie je nutné poslať znovu. Znižujú sa tým nároky na dobu prenosu dát, naopak, je potrebný výkonnnejší hardware základňovej stanici.

HSDPA používa nový systém pre prenos paketových dát. Namiesto rýchleho riadenia vysielacieho výkonu a premenného faktoru rozptylu sa používa dynamická adaptívna modulácia a kódovanie, viackódové operácie, rýchle plánovanie a opakované odosielanie na fyzickej vrstve.

obrazokS HSDPA priamo súvisí aj HSUPA (High Speed Uplink Packet Acces). Táto technológia je ďalším vylepšením pre zrýchlenie dátového toku. V prípade HSUPA však ide o rýchlosti odosielania súborov z vášho zariadenia na internet. Umožňuje tým napríklad rýchlejšie nahrať video na YouTube, či plynulo prijímať a odosielať zvuk počas internetového telefonovania cez Skype. Rýchlosti nahrávania v sieti 3G sa prítomnosťou HSUPA zvyšujú z 384 kbps na teoretické maximum 5,7 Mbps.

Pozor! Mobilní výrobcovia dnes často používajú skratku HSPA aj pri podpore HSDPA (bez HSUPA).

HSPA Evolved, taktiež známe ako HSPA+ je ďalším krokom vo vývoji technológie HSPA (HSPA = HSDPA + HSUPA). Tento vývoj sa sústreďuje na poskytovanie služieb, ktoré umožňujú prijímať dáta rýchlosťou až 42 Mbps a odosielať rýchlosťou 11 Mbps. HSPA Evolved má byť k dispozícií koncom roka 2008 až začiatkom roka 2009.

obrazokHSDPA ponúka v sieťach 3G maximálne prenosové rýchlosti až do 14,4 Mbit/s. Efektívne rýchlosti sú v praxi oveľa nižšie. Naši operátori ponúkali donedávna prenosové rýchlosti do výšky 3,6 Mbit/s, Orange však počas leta minulého roku zdvojnásobil rýchlosť sťahovania. Pri spustení tejto služby u nás, v roku 2006, dosahovali teoretické maximálne rýchlosti kvôli dostupnosti zariadení "iba" 1,8 Mbit/s. Sieť však bola vytvorená pre prenos do 3,6 Mbit/s.

Pri budovaní svojej HSDPA siete zvolil Orange taktiku pokrývania čo najväčšieho počtu obyvateľstva. V súčastnosti má pokrytie každé mesto s počtom obyvateľov nad 20 000. Prenosová rýchlosť pri HSDPA je až 7,2 Mbit/s. Popri HSDPA spustil Orange aj službu HSUPA, ktorá dovoľuje nahrávať súbory z vášho počítača na internet rýchlosťou až na 1,46 Mbit/s. HSUPA je bezplatne prístupné užívateľom dátového balíčka Premium. Pri nižších balíčkoch je rýchlosť nahrávania 384 kbit/s. V súčastnosti ponúka Orange tri balíky predplatených dát pre využívanie mobilného internetu - Štart (1,5 GB), Klasik (2 GB) a Premium (10 GB), spolu s trinástimi zariadeniami ponúkajúcimi prenos cez HSDPA.

T-Mobile ponúka tiež 3 balíky dát (2, 10, 20 GB) cez svoj Rýchly internet, ktorý môžete využívať nielen pomocou technológie Flash-OFDM, ale aj mobilne, prostredníctvom GPRS až HSDPA. Pokrytie je slabé a cez HSDPA sa pripojíte zatiaľ iba v Bratislave, Trnave a Nitre a ich blízkom okolí. T-Mobile upload cez HSUPA zatiaľ neponúka. Detailnejší popis pokrytia nájdete v mape pokrytí našich operátorov.

Mapy pokrytia:

Orange

T-mobile

TIP:

Kompletný zoznam zariadení podporujúcich HSPA nájdete tu.

Zoznam všetkých HSPA sietí nájdete tu.

Zdroj:

GSM World

Wikipedia

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 05.02.2009 - 20:25

Ivec: No japonsko som tam nikde nevidel (medzi sietami), predpokladam, ze pouzivaju o nieco vyssiu technologiu...:-P

anonymous08.02.2009 - 16:03 Trvalý odkaz

borzik: neficia oni na CDMA ?

anonymous11.02.2009 - 14:33 Trvalý odkaz

Marcus: Pri pripojení cez HSDPA je zaru?ená aj spätná kompatibilita s UMTS, EDGE a GPRS...???

ani omylom, nic take garantovane nieje. Toto je otazkou pouziteho cipsetu mobilu a zdaleka nie je pravidlom ze HSxPA chipset podporuje aj EDGE. Viz hlavne starsie SE mobily.

anonymous11.02.2009 - 14:36 Trvalý odkaz

Marcus: ad japonsko, tam je viac typov RAN sieti, existoval/existuje tam aj WCDMA(UMTS)len neviem ci v takom istom frekvencnom bloku ako EU.

anonymous11.02.2009 - 19:46 Trvalý odkaz

Michal Krajcir: Tou spatnou kompatibilitou je myslene, ze ak telefon podporuje tieto tri sluzby tak pri vypadku HSDPA sa prejde na UMTS - nasledne EDGE a potom GPRS..ak jednu z nich nepodporuje tak to skoci z UMTS na GPRS...ved logicke nie?

Celá diskusia 8 príspevkov