Nokia LD-3W + Navicore

Recenzia Bluetooth príslušenstva Krátkodobý test navigácie cez Bluetooth GPS zariadenie LD-3W.

GPS navigáciu bežne nepoužívam, v aute som zvyknutý pracovať s mapou. Preto bola pre mňa navigácia v Nokii N72 s GPS LD-3W a softvérom Navicore príjemným spestrením.

Na testovanie som dostal už pripravený mobil, softvér aj GPS modul. Inštalácia softvéru a máp na pamäťovú kartu sa uskutočňuje pomocou dodávanej čítačky pamäťových kariet z priloženého CD. V aute stačilo Bluetooth modul zapnúť, vyhľadať ho v mobile a spojiť sa s ním (PIN 0000). Potom bolo nutné spustiť aplikáciu Navicore. Tá je jedným z mnohých navigačných systémov do telefónov s OS Symbian.

Navicore

- domáca stránka spoločnosti

Navicore Personal vyberá najrýchlejšiu trasu a dokonca vás vedie v niektorých krajinách mimo dopravným zápch. Hlasové navádzanie (nahlas alebo cez Bluetooth handsfree) systému Navicore Personal vám pri každom odbočovaní plne umožní sústrediť sa na jazdu a okolitú cestnú premávku, a tak zlepšuje bezpečnosť vašej jazdy. Navicore Personal obsahuje veľký adresár miest záujmu s užitočnými miestami ako aj miestami, ktoré treba uvidieť a navštíviť, často kompletne s telefónnymi číslami. Múzeá, divadlá, kostoly alebo golfové ihriská a mnohé ďalšie miesta sú stále dostupné a môžete si ich vybrať ako cieľ alebo zastávku v danej lokalite. Lokality ako čerpacie stanice a možnosti prenájmu áut môžete nájsť podľa preferovanej značky a môžete tam počas cesty priamo zavolať.

Funkcie a prednosti Navicore:

- jednoduché používanie a obsluha GPS navigácie,

- hlasové navádzanie s čistým mužským alebo ženským hlasom,

- dvojrozmerné a lebo trojrozmerné zobrazenie mapy,

- praktická vrecková mapa a navigácia chodcov

jednoduchá a rýchla inštalácia bez sieťových nastavení

- bezplatné informácie o cestnej premávke a dynamické vyhľadávanie trasy pre vyhýbanie sa dopravným zápcham (v určitých krajinách pri využití GPRS, čo sa spája s dátovým roamingom),

- výstražný systém pred radarmi v niektorých krajinách,

Pokrytie Navicore:

- CR 99 % (všetky cesty, obce, ulice väčšiny miest)

- SK 16 % (ulice BA, PN, ZA, BB, KE, väčšina obcí, cesty 1. triedy)

- PL 26 %

- HU 40 %

- mapy pokrytia TU!

Konkurencia

Rovnaké pokrytie ponúka aj konkurenčný navigačný systém TomTom. Na inom princípe zase pracuje podstatne lacnejšie riešenie: SmartMaps. Nesmiem zabudnúť ani na najobľúbenejšiu, a čo sa týka Slovenska aj najpodrobnejšiu, navigáciu iGO, ktorá však funguje len v zariadeniach s Windows Mobile.

Nokia LD-3W

Malá krabička s troma diódami - GPS, Bluetooth, on/off. Okrem nich sa na GPS module nachádza ešte malý vstup pre Nokia nabíjačku.

Charakteristika Nokia LD-3W:

rozmery: 78.4 x 45.4 x 16.5 mm

hmotnosť s batériou: 65 g

batéria: BL-5C Li-ion

výdrž do 15 h aktivity a 7 dní pohotovosti,

dosah 10 metrov,

GPS prijímač: Sirf Star III, 20 kanálov,

Bluetooth 2.0 specification (enhanced data rate),

Serial Port Profile,

NMEA 0183 v. 3.01.

Bezdrôtový modul GPS Nokia LD-3W bol navrhnutý tak, aby bol kompatibilný s veľkým množstvom aplikácií dodávaných tretími stranami, vrátane Navicore (16 % Slovenska, BA, BB, ZA, KE + hlavné ťahy), Wayfinder Navigator (mapy online sťahuje pomocou GPRS, drahé v roamingu, pomalšie než ostatné systémy, pokrytie len Bratislavy), ROUTE 66 Mobile (len Bratislava), ADnota album a Genimap WeatherGuide. Stav batérie a ďalšie informácie sa zobrazujú na displeji mobilného telefónu, ak podporuje používaná aplikácia S60 v.3.0.

Kompatibilita Navicore Personal 2006/1

- so Symbian S60: Nokia 3230, 6600, 6260, 6630, 6670, 6680, 6681, 7610, N-Gage, N-Gage QD, N70, N72, N90

- so Symbian S80: Nokia 9300, 9300i, 9500

- so Symbian S60v3 bude k dispozícii v priebehu leta 2006: Nokia N71, N80, N92, 3250, E60, E61, E70,

LD-3W + Navicore

Predajné balenie obsahuje:

- CD-ROM s aplikáciou Navicore Personal 2006/1 vrátane aktuálnych verzií máp strednej a východnej Európy z Tele Atlasu, ktoré zahŕňajú Českú republiku, Slovensko, Maďarsko, Poľsko a hlavné diaľničné ťahy Estónska, Litvy, Lotyšska, Rumunska, Moldavska a Chorvátska,

- bezdrôtový GPS modul Nokia LD-3W so SiRF III GPS čipom, ktorý je odolný a dovoľuje prijímať GPS signál v sťažených podmienkach - napríklad v batohu, v taške alebo v aute,

- čítačku pamäťových kariet Nokia DD-10,

- batériu Nokia BL-5C,

- cestovnú nabíjačku Nokia Mobile Charger DC-4.

Koncept dodávky na CD bol zvolený z hľadiska úspory. Takto si užívateľ zakúpi pamäťovú kartu, aká mu vyhovuje.

Prax

Túto GPS kombináciu som využíval jeden týždeň pri troch cestách do Bratislavy. Navicore vás navedie v mestách: Bratislava, Piešťany, Žilina, Banská Bystrica, Košice, pokrytie ostatnej časti Slovenska je veľmi biedne, prakticky sú zobrazené takmer všetky obce, ale nie všetky cesty. Navicore sa zatiaľ obmedzuje na cesty minimálne 1. triedy a len výnimočne je tomu inak. Osobne som čakal kompletné pokrytie ulíc krajských miest a zobrazenie všetkých ciest (2. aj 3. triedy). V Bratislave sa však situácia mení, tam bol Navicore vo svojom živle.

Pokrytie Českej republiky je špičkové, a keď si predstavím, že by som žil v Čechách a mám k dispozícii za asi 5 000 českých korún kompletnú navigáciu k Nokii S60, neváhal by som dlho.

Pri ceste z Trnavy (toto mesto je pre Navicore len bodom na mape) do Bratislavy som už pred domom spustil všetky zariadenia. Vlastne, GPS modul LD-3W som mal už spárovaný a autorizovaný mobilom už odo dňa pred tým. Po spustení aplikácie (Navicore Personal 2006/1) sa Nokia N72 pripojila k modulu a zobrazila pohotovostnú obrazovku s indikáciou zapnutého GPS, rýchlosti jazdy, mierkou a ukazovateľom severu. Rýchlosť jazdy sa s tachometrom mierne líšila, napríklad rozdiel pri rýchlosti 120 km/h bol 8 km/h, čo je bežným javom. Tachometer automobilu už pri rýchlosti 55 km/h ukazoval 60 km/h.

Trojitým stlačením stredového tlačidla sa zobrazil formulár pre vyplnenie destinácie, do ktorej som sa chcel dostať (ulica, mesto, PSČ, číslo). Zadal som prvých niekoľko znakov ulice, kam som sa mal dostať a aplikácia do sekundy zobrazila vyhovujúce tvary ulíc v mestách SR (najprv), ČR (druhé v poradí), Maďarska (tretie v poradí) a Poľska (štvrté v poradí). Ak som najprv nezadal mesto, poradie bolo dané vzdialenosťou od mojej pozície. Na obrázkoch však vidíte začiatok trasy v zmapovanom území.

Keďže som sa nenachádzal na ceste, ktorá bola zmapovaná, dočítal som sa príkaz: "Priblížte sa ku ceste na mape". Celá komunikácia programu prebiehala v slovenskom jazyku. Šípkou doľava som sa na mape vzdialil a našiel východiskový bod.

Na zmapovanú trasu som sa dostal po niekoľkých stovkách metrov a vtedy sa začalo pohotové navigovanie. Pred každou križovatkou som bol vopred upozornený na odbočenie, na diaľnici aj na zaradenie do pravého či ľavého pruhu. V rámci Bratislavy sa už pomerne vyznám a viackrát som úplne GPS navigátor neposlúchol. V takom prípade sa trasa do niekoľkých sekúnd prepočítala a Navicore navrhol novú trasu. S navigáciou v uliciach Bratislavy som bol naozaj spokojný, aj keď sa stalo, že nie vždy som s Navicore súhlasil. No ak by som aj išiel podľa inštrukcií, nakoniec by som sa do cieľovej destinácie bez problémov dostavil, len možno o pár minút neskôr. Inokedy som si naopak nechal navigátorom poradiť a bol som na mieste skôr, než bývam bežným spôsobom.

Navicore umožňuje nielen navigovať, ale si aj prezerať mapu ciest alebo miest. Tlačidlom 3 som aktivoval kurzor, štvorsmerným tlačidlom som sa pohyboval na mape a tlačidlami 1 a 2 som ovládal mierku. Takto som si mohol prezerať ulice Košíc, Prahy, Zlína, Krakowa, Györu...

Cena: 6 990 Sk (Agora plus)

Záver

Mrzí ma, že majitelia aktuálneho balíka Nokia LD-3W + Navicore Personal Central Eastern Europe 2006/1 nezískajú aj možnosť bezplatnej aktualizácie mapových podkladov, týkať sa ich bude údajne len špeciálna zľava na nové mapy. GPS navigácia je výborná vec, ale Navicore sa oplatí len pri cestovaní v rámci BA a celej Českej republiky. Ak dôjde ku skvalitneniu zmapovaného slovenského územia, pôjde o špičkový produkt. Pochváliť musím všetky jeho funkcie, problém vidím naozaj len v pokrytí Slovenska.

Veľmi pekný slovenský popis produktu nájdete na www.navicoretech.com.

Doplnené o tlačovú správu (12. 7. 2006):

Bratislava 12. júl 2006 – Spoločnosť Navicore, jeden z hlavných dodávateľov mobilných navigácií v Európe, dnes oznámila, že rozširuje kompatibilitu oceneného mobilného navigačného softvéru Navicore Personal na posledné modely tzv. inteligentných telefónov Nokia z radu Eseries a Nseries, založených na platforme S60 tretej generácie.

Navicore v súčasnosti podporuje široká škála operačných systémov - Symbian S60, S80, S60 tretej generácie a UIQ, čo umožňuje kompatibilitu Navicore Personal s viac ako 30 zariadeniami.

Navicore Personal je jednoducho ovládateľná GPS navigácia, špeciálne vyvinutá pre inteligentné mobilné telefóny. Vďaka tomu poskytuje najpohodlnejší a najjednoduchší spôsob vyhľadávania destinácií pri cestách autom, bicyklom alebo na turistike. Je to kompletný navigačný systém na použitie v aute, aj pohodlný vreckový sprievodca zobrazujúci tisíce významných bodov ako hotely, reštaurácie, benzínové pumpy alebo turistické atrakcie. Navicore Personal využíva displej mobilného telefónu na jasné zobrazenie mapy, pričom služba hlasového sprievodcu je dostupná v mnohých jazykoch. Ponúka inovatívne funkcie ako lokalizačné správy, dopravné informácie a správy z bezpečnostných kamier. Vďaka tomu, že sa Navicore Personal inštaluje priamo do mobilného zariadenia a nepotrebuje sieťové spojenie, je jeho základné použitie zdarma.

Navicore Personal 2006 je na trhu v rôznych maloobchodných predajných baleniach súvisiacich s podporovanými telefónmi a mapovými oblasťami. Kompletný zoznam distribútorov Navicore nájdete na www.navicoretech.com. Výlučne softvérové a vylepšené verzie produktov je možné kúpiť na www.navicoretech.com/shop. Súčasní zákazníci, používajúci Navicore Personal 2006 na báze iného operačného systému, si môžu bezplatne stiahnuť aktualizáciu pre telefón s platformou S60 tretej generácie na stránkach www.navicoretech.com/shop.

Navicore Personal 2006 je kompatibilný s nasledujúcimi telefónmi:

Navicore Personal 2006 S60:

Nokia 3230, 6260, 6600, 6630, 6670, 6680, 6681, 7610, N70, N90,

Nokia N-Gage, N-Gage QD

Samsung SGH-D720, SGH-D730

Panasonic EB-X700, EB-X800

Siemens SX1

Navicore Personal 2006 S80:

Nokia 9300, 9300i, 9500

Navicore Personal 2006/1 Symbian UIQ:

Sony Ericsson P910

Motorola A1000

Navicore Personal 2006 S60 3rd generation:

Nokia N71, 3250, E50, E60, E61, E70

Priebežne aktualizovaný zoznam kompatibilných telefónov nájdete na www.navicoretech.com.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 03.07.2006 - 00:06

Jan T: Nokia LD-3W nepatri k najlepsim navigaciam, tak isto ako softver Navicore. Osobne mi na tom SW vadi velmi zvlatne ovladanie - uz som si nejako navykol na IGO a Navicore neviem prist na chut. Okrem toho sa mi zda displej beznych telefonov velmi maly na navigaciu v aute (a este k tomu nie je dotykovy) - v terene by to ale mohlo byt fajn. Tento balik rozhode nepatri k tomu najlepsiemu, co sa da na trhu zohnat a ja by som radsej trosku priplatil a kupil si poradne PPC (napr. Asus A636) a Igo 2006. Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; cs; rv:1.8.0.4) Gecko/20060508 Firefox/1.5.0.4

anonymous03.07.2006 - 13:50 Trvalý odkaz

riso: Ale existuje lepsie riesenie pre majitelov Nokii S60? Ja som zastancom viac rieseni v jednom. Aj ked suhlasim, ze s iGO je Navicore neporovnatelny.Opera/9.00 (Windows NT 5.1; U; en)

anonymous03.07.2006 - 15:23 Trvalý odkaz

Pendo: Lenze nie vzdy je lepsie "viac rieseni v jednom". Konkretne moj pripad - ale cim dalej toho bude viac. Pre moje auto je zariadenie so vstavanym GPS nepouzitelny, pretoze mam atermicke sklo. Cez toto sklo je signal zo satelitov velmi slaby. To iste robilo aj kamosovy na jeho aute. Preto som to vyriesil PDA + Garmin GPS 10 Bluetooth. Velka vyhoda je aj v univerzalnosti. Da sa pouzit s PC, Poceked PC a Palm.Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1)

anonymous03.07.2006 - 16:47 Trvalý odkaz

orgi: [citat]Pendo: Lenze nie vzdy je lepsie "viac rieseni v jednom". Konkretne moj pripad - ale cim dalej toho bude viac. Pre moje auto je zariadenie so vstavanym GPS nepouzitelny, pretoze mam atermicke sklo. Cez toto sklo je signal zo satelitov velmi slaby. To iste robilo aj kamosovy na jeho aute. Preto som to vyriesil PDA + Garmin GPS 10 Bluetooth. Velka vyhoda je aj v univerzalnosti. Da sa pouzit s PC, Poceked PC a Palm.[/citat]

Iba detail, ze existuju cipy, ktorym atermicke sklo nevadi a vedia si so zhorsenymi signalmi vnutri auta poradit.Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; en) Opera 8.54

anonymous03.07.2006 - 16:50 Trvalý odkaz

orgi: Rad by som sa spytal, na zaklade coho hodnotis zle navigacneho schopnosti tohoto cipu? Podla mna praveze patri k tomuto lepsiemu nadpriemeru.Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; en) Opera 8.54

Celá diskusia 18 príspevkov