LG vyvíja čip LTE do mobilných telefónov

LG včera publikovalo správu, že vyvíja prvý reálny LTE čip pre mobilné telefóny. Možno sa už o dva roky dočkáme 100 Mbps downloadu a 50 Mbps uploadu v mobile. Operátori sa do LTE zrejme pustia až v tomto čase, a možno až o rok neskôr. Myslím, že nasledujúce dva roky im (aj nám) bude HSDPA zatiaľ stačiť. Správa LG je však nádejou o technologický posun vpred.

(V niekoľkých údajoch mierne opravená) tlačová správa:

Soul, Kórea, 10. decembra 2008 – Prvý čip modemu mobilného telefónu na základe štandardov 3GPP Long Term Evolution (LTE) dnes oznámila spoločnosť LG Electronics (LG). Čip modemu dokáže teoreticky podporovať rýchlosť pre download 100 Mbps (megabitov za sekundu) a rýchlosť pre upload 50 Mbps. Toto predstavuje podstatný krok v rámci vytvárania komerčne využiteľných 4G technológií.

Čip modemu je najpodstatnejším prvkom, ktorý je potrebný na vytvorenie životaschopného 4G telefónu s technológiou LTE, ktorá predstavuje popredného kandidáta na technologický štandard štvrtej generácie mobilných telefónov.

Spoločnosť LG dnes predstavila čip vo svojom Výskumnom laboratóriu technológie mobilnej komunikácie v meste Anyang v Kórei, pričom dosiahla rýchlosť sťahovania 60 Mbps a rýchlosť odosielania 20 Mbps. V súčasnosti najrýchlejšie telefóny dostupné na trhu, ktoré využívajú technológiu HSDPA, dosahujú maximálnu rýchlosť pre download 7,2 Mbps.

Vyššie rýchlosti pre download sú čoraz dôležitejšie, keďže ľudia čoraz viac používajú svoje telefóny na pozeranie filmov, počúvanie hudby a browsovanie po internete. Vďaka technológii LTE si môžu užívatelia pri rýchlosti 100 Mbps stiahnuť film s veľkosťou 700 MB za menej než jednu minútu. Technológia LTE tiež spotrebiteľom umožní simultánne streamovať štyri filmy v HD kvalite bez potreby zapĺňania medzipamäte.

Počas uplynulých troch rokov sa spoločnosť LG usiluje o štandardizáciu technológie LTE, pričom pracuje na rozvoji a testovaní komerčne využiteľnej technológie LTE, na ktorej sa podieľa približne 250 z jej zamestnancov v oblasti výskumu a vývoja. Výsledkom je čip modemu s veľkosťou 13 x 13 mm, s dokonalou veľkosťou pre budúcu generáciu štíhlych ale výkonných mobilných telefónov. Na účely dnešnej demonštrácie použila spoločnosť LG testovací terminál, s OS Windows Mobile, na ktorom prehrala on-demand video vo vysokej kvalite. Okrem tohto modemu pre mobilné telefóny vyvíja spoločnosť LG prvú prípravnú LTE dátovú kartu, ktorá môže nahradiť v súčasnosti používané wireless karty v počítačoch.

Väčšina veľkých mobilných operátorov smeruje k 4G technológii na základe LTE. Keďže vychádza z nadstavby existujúcej technológie WCDMA, 85 percent operátorov prevádzkujúcich služby technológie WCDMA bude môcť upgradovať svoje siete na LTE s oveľa menšími nákladmi ako keby mali vybudovať novú sieť založenú na odlišnej technológii. (pozn. red.: Podľa našich informácií stále nie je úplne jasné, aké frekvencie budú pri LTE využívané)

Podľa spoločnosti realizujúcej výskum trhu, Strategy Analytics, sa celosvetový objem predaja na trhu s mobilnými telefónmi s podporou LTE zdvojnásobí zo 70 miliónov kusov v roku 2012 na 150 miliónov kusov v roku 2013.

Mobilní operátori už dnes majú vybudované testovacie siete pre LTE a v súčasnosti pracujú na mobilných telefónoch prvého štádia. Prvé mobilné telefóny s LTE technológiou pravdepodobne prídu na trh v roku 2010.

- -

REKLAMA: Aj táto novinka bola vytvorená na mobilnom zariadení HP 2230s.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu