BenQ-Siemens HHB-750

Recenzia Bluetooth príslušenstva Stereo Bluetooth handsfree s displejom a dvoma slúchadlami.

Náhlavná stereo súprava Bluetooth HHB-750 s integrovaným diplejom umožňuje počúvať hudbu z vášho mobilného telefónu bez akýchkoľvek káblov. Na LCD displeji s modrým podsvietením sa zobrazuje názov piesne, interprét, hrací čas a počet prichádzajúcich a odchádzajúcich hovorov (všetky spomínané funkcie závisia aj od mobilného telefónu). Takisto môžete pomocou diaľkového ovládania nastavovať hlasitosť, pustiť, zastaviť či preskočiť pesničku alebo ju posunúť dopredu/dozadu. Pri prichádzajúcom hovore sa prehrávanie pesničky automaticky pozastaví, takže nezmeškáte žiaden hovor. Súprava je napájaná jednou AAA batériou a podľa výrobcu vydrží hrať nepretržite až 8 hodín.

Známe kompatibilné prístroje: BenQ-Siemens C81, S81, EF51, EF91 a modely iných značiek s A2DP profilom.

BenQ-Siemens HHB-750 je jednoduché zariadenie za veľmi dobrú cenu. Za takéto peniaze získate bežne obyčajné Bluetooth handsfree, v tomto prípade si však kúpite stereo slúchadlá určené nielen na telefonovanie, ale aj posluch hudby.

Pri prenose hudby cez Bluetooth (Audio Advanced Distribution Profile - A2DP) dochádza ku kompresii skladby do špeciálneho formátu. A2DP aktuálnej verzie 1.0 (vyvinutý v máji 2003) dosahuje pri príjme (sink, SNK) dátový tok max. 320 kbps pre mono a 512 kbps pre stereo zvuk. O presných číslach pri odosielaní hudby som sa najprv nikde nedočítal, jedinou informáciou bola veta: "The audio data is compressed in a proper format for efficient use of the limited bandwidth." zo stránky Bluetooth.com. Zdroj (source, SRC) však podľa oficálneho dokumentu pracuje s dátovým tokom okolo 130 kbps pri mono a 230 kbps pri stereo vysielaní v strednej kvalite, 195 kbps pri mono a 340 kbps pri stereo vysielaní vo vysokej kvalite. Tak hovorí špecifikácia, ktorú ako PDF dokument nájdete na Bluetooth.com.

Všetky Stereo Bluetooth handsfree spojené so všetkými mobilmi, ktoré som mal k dispozícii, prehrávali hudbu vo veľmi slabej kvalite (odhadom MP3 64 kbps). Jedinou výnimkou bolo prehrávanie hudby z Motoroly V3x do špeciálneho Bluetooth adaptéra ku Hi-Fi zostave Motorola Stereo Bluetooth Transceiver DC800. Vtedy bol prenos hudby čistý. Odhadujem preto, že Motorola V3x (a snáď aj ďalšie mobilné telefony s A2DP profilom) odhaduje možnosti príjmu hudby cez Bluetooth, a ak je zrejmé, že zariadenie na druhej strane nemá problém s intenzívnejším príjmom dát, prípadne je na vyšší dátový tok konštruované, prispôsobí sa mu.

S Bluetooth handsfree si teda skladby, na základe mojich praktických skúseností, zatiaľ veľmi nevychutnáte, dnešné mobily, ktoré som mal zatiaľ v ruke, vždy dátový tok skladby pred odoslaním znížili na odhadovaných 64 kbps (toto číslo berte len ako prirovnanie kvality hudby ku 64-kilobitovej MP3-ke). BenQ-Siemens HHB-750 som testoval s Motorolou V3x.

Prax

Podržaním štvorhranného tlačidla sa zariadenie zapne a opýta sa, ku ktorému z posledných pripojených mobilov sa má opätovne pripojiť. Prvé spojenie si vyžaduje dlhé podržanie spomínaného tlačidla, čo vyvolá zobrazenie PIN kódu potrebného pre spojenie.

Ovládanie prehrávača pomocou šiestich tlačidiel je intuitívne a nemal som s ním žiadny problém. Displej je monochromatický, podsvietený modrým svetlom. V šere sa zaň nemusíte hanbiť, na slnku zase výborne poslúži. Pri prehrávaní skladby vyžaduje HHB-750 od pripojeného mobilu už spomínanú podporu hudobného A2DP profilu, ktorý dnes ponúka len niekoľko modelov od rôznych výrobcov (BenQ-Siemens C81, S75, SL75, S81, EF51, EF91, Nokia N91, 8800, Samsung D600, D800, Motorola E1070, V3x, Sony Ericsson K610i, K800i, M600i, P990i, W950i...). Pre zobrazenie názvu skladby na displeji je však nutná ešte podpora ďalšieho špeciálneho profilu, ktorý napríklad Motorola V3x neponúka. Preto som na displeji videl len dvojicu nôt a celkový čas prehrávania hudby.

V pohotovostnom stave máte stredový modul s displejom zavesený na krku a jednotlivé slúchadla sú pomocou magnetickej sily pripevnené ku nemu. Magnetické uchytenie slúchadiel je veľmi šikovným zlepšovákom.

Napájanie prístroja je zabezpečené jednou AAA batériou, ktorá zabezpečí dostatočne dlhú výdrž a hlavne lacný zdroj energie. Takúto batériu kúpite v každom elektre aj lepšom novinovom stánku a v prípade potreby si môžete zabezpečiť viac energie naraz.

Cena: 1 990 Sk (Roden s. r. o.)

Záver

Siemens HHB-750 je šikovné príslušenstvo. Za výbornú cenu získate dve zariadenia v jednom: bežné handsfree aj slúchadlá na počúvanie hudby. Ale pozor, druhá funkcia si vyžaduje mobil, ktorý umožňuje kontinuálne odosielanie hudby cez Bluetooth. Ja som Siemens HHB-750 úspešne testoval s Motorolou V3x. Zatiaľ od slúchadiel tohto typu nečakajte zázraky. Neviem, či je chyba v mobilných telefónoch alebo v slúchadlách, ale verím, že výrobcovia konečne predstavia kombináciu bezdrôtového prenosu hudby z mobilu do slúchadiel v naozaj vysokej kvalite a nie len ako násilnú možnosť využitia tejto technológie.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 30.05.2006 - 01:02

Milos: Dobry den, chcel by som sa spytat ze ked ste to testovali s motorolou, aka kvalita hudby bola ked ste to pocuvali cez tento haedset a ci bola o mnoho horsia oproti normalnym sluchatkam, lebo uvazujem o kupe v spojeni s Nokiu 6233 a najn firmwarom a neviem ze ako to bude hrat. Dakujem za odpoved.

Celá diskusia 1 príspevok