GSM alarm

Recenzia GSM zariadenia Šikovný a lacný pomocník konkurujúci drahým GSM alarmom.

"Doma som mal nainštalovaný alarm s klasickým telefónnym komunikátorom, pre ktorý som musel mať pevnú telefónnu linku. Neskôr som začal uvažovať ako fungovanie alarmu zlacniť, až som vytvoril GSM pager, ktorý som pripojil v roku 2001 k pôvodnému alarmu. Aktuálne ročné náklady na prevádzku alarmu predstavujú len asi 200 Sk za nutné dobitie Easy karty, pričom kredit môžem ešte použiť. Potom ma moji známi požiadali o výrobu rovnakého alarmu, a keď už som ich vyrobil viac, začal som uvažovať o profesionálne vyrobenom plošnom spoji. Neskôr som sa rozhodol vyrobiť nový nielen pager, ale kompletnú alarmovú ústredňu s GSM pagerom."

Takto začal autor GSM alarmu s jeho amatérskou výrobou aj pre svojich známych, ktorí neboli ochotní investovať väčšie peniaze do značkových výrobkov podobného určenia. S produktom dodáva aj inštruktážne CD. Ja som mal možnosť celé zariadenie otestovať. Poštou som obdržal celú ústredňu, ku ktorej som pripojil Siemens C35. Ku tomu som potreboval len niekoľko špeciálnych zariadení - zdroj a poplachové čidlo. Zdroj som kúpil aj so zálohovou batériou v zastúpení spoločnosti Jablotron. Batéria zabezpečí, že pri výpadku elektriny neprídem o možnosť prijať informáciu o poplachu. Náhoda je blbec, zákony schválnosti poznáme istotne všetci veľmi dobre, a tak sa neoplatilo riskovať. Na www.jablotron.sk som našiel potrebné kontaktné údaje najbližšieho zastúpenia a zálohovaný zdroj BP-12 (12 V, 400 mA, 1,3 Ah) kúpil aj spolu s malým magnetickým čidlom na hlásenie otvorených dverí SA-201. Za zdroj som zaplatil 1 525 Sk, za magnetické čidlo 121 Sk.

Neskôr som ešte dokúpil bežný zvončekový kábel. Ku GSM pageru môžete pripojiť aj iné typy čidiel, ako napríklad pohybový či plynový senzor. Ja som začal len s magnetickým senzorom (ktorý je pri poplachu rozpojený), predsa len takéto zariadenia nemontujem vôbec často...vlastne som si to skúsil po niekoľkých rokoch. Naposledy som sa s elektronikou zaoberal na základnej škole, kedy som rozoberal všetky elektrické hračky, ktoré dokonca ani nemuseli javiť náznak chyby. Malý vzťah ku slaboprúdovej elektronike teda mám, ale zmontovať takýto alarm dokáže určite aj úplný laik!

Ako GSM zariadenie poslúži Siemens S35, M35 a C35, alebo C45. Nie je potrebné, aby mal telefón batériu ani nabíjačku, len musí byť funkčný. Do tohto prístroja vložíte nejakú Easy kartu (náklady 200 Sk/rok) alebo T-Mobile Partner kartu (náklady 0 Sk/rok). Dôležitá je aktivácia služby CLIP na tejto SIM karte.

Montáž celého zariadenia je jednoduchá, pretože ju sprevádza veľmi podrobné inštruktážne CD. Na ňom som našiel niekoľko strán užitočného textu i nákresov. Dôležité je tento text dôkladne prečítať, do práce sa púšťajte až potom.

Pre inštaláciu stačí nájsť vhodnú krabicu pre umiestnenie plošného spoja, mobilného telefónu a diód. Z nej vedie jeden alebo viacero káblov ku senzorom a jeden dvojitý kábel od zdroja elektrického prúdu.

Ako to funguje?

Ja mám nastavené okamžité hlásenie poplachu pri rozpojení magnetov. Keď som vo výťahu, prezvoním na alarm a on sa deaktivuje. Zelená dióda neaktívny stav indikuje rýchlym blikaním. Po opustení bytu na alarm opäť prezvoním, on sám môj hovor po chvíli odmietne a dostane sa tým do aktívneho stavu. Toto mi ešte potvrdí spätným zazvonením na môj mobil. Poplachovú udalosť zariadenie oznámi prezvonením až na 4 telefónne čísla, prípadne SMS-kou na prvé telefónne číslo. Vypnutie/zapnutie alarmu je možné tiež externou klávesnicou alebo skrytým tlačidlom. Ja však využívam len ovládanie z mobilného telefónu. Dokonca alarm väčšinou ani nevypínam, každé otvorenie dverí mi teda nahlási zazvonením na mobil. To mi neprekáža, mám aspoň prehľad o pohybe v mojom byte. Ak si ráno nespomeniem, kedy som prišiel v noci z akcie domov, pomôže mi GSM alarm. :)

Ukážkové video pri bežnom poplachu (alarm bol tesne pred kompletizáciou):

VIDEO 01 (AVI, DivX 5.0.5, 5 MB)

Ukážkové video deaktivácie a aktivácie alarmu (alarm bol tesne pred kompletizáciou):

VIDEO 02 (AVI, DivX 5.0.5, 10 MB)

Testovaný GSM alarm nie je profesionálne zariadenie, autor ho vyrába len pre známych, ktorí nemajú prostredky na profesionálne alarmy od renomovaných firiem. Mne tento človek vytvorením tohto zariadenia pomohol vyriešiť otázku kontroly môjho bytu za zlomok ceny, aký by som musel investovať v bežnom prípade. A to som si nemohol dovoliť.

Výhody:

- cena,

- prezvonenie pri poplachu,

- odoslanie SMS pri poplachu,

- vypnutie prezvonením z mobilu,

- zapnutie prezvonením z mobilu.

Nevýhody:

- zložitejšia montáž,

- neznačkový produkt.

Konkrétne informácie o testovanom produkte nájdete na obchod.laude.sk.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 29.05.2006 - 00:38

Arwie: Mna by potesil pre Siemens A35 ;)Opera/8.54 (Windows NT 5.1; U; cs)

anonymous29.05.2006 - 02:50 Trvalý odkaz

Arwie: Odkaz na video 2 odkazuje na video 1Opera/8.54 (Windows NT 5.1; U; cs)

anonymous29.05.2006 - 05:17 Trvalý odkaz

People: Co v pripade ak si vyse sto km od domu? Nokia6681/2.0 (4.00.15) SymbianOS/8.0 Series60/2.6 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1

anonymous29.05.2006 - 09:57 Trvalý odkaz

riso: No zavolám susedom alebo políciu. To je sná? jasné! ;)Opera/8.01 (J2ME/MIDP; Opera Mini/1.2.3082; en; U; ssr)

anonymous29.05.2006 - 10:21 Trvalý odkaz

Atlis: Vyborna vec za par korun. Drzim palce takymto napadom. Dat tomu trosku profesionalnejsie balenie a vyrobca si na tom moze docela pekne zarobit - vzdy predsa plati - obal predava...Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.0; en) Opera 8.52

Celá diskusia 45 príspevkov