Nokia E50

Recenzia smartfónu Najmenší zástupca Eseries s OS Symbian v netradičnej recenzii.

Základná charakteristika:

konštrukcia: klasická,

OS: Symbian 9.1, S60 tretej generácie,

frekvencie: 900/1800/1900 Mhz

rozmery: 113 x 44 x 16 mm,

hmotnosť: 104 gramov (zistená 102 g),

displej: atívny, 240 x 320 b., 262 144 farieb, 31 x 41 mm, aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 1,3 Mpix (1 280 x 960 b.), záznam videí (176 x 144 b., 15 fps),

pamäť: 70 MB zdieľaných + microSD,

správy: SMS, MMS, (1.2), CB, e-mail, PTT, instant messaging,

podpora Intellisync Wireless Email, BlackBerry Connect, Visto Mobile, Activesync Mail for Exchange, Altexia,

prenos dát: GPRS 4+2, EDGE 4+2, IrDA, Bluetooth 2.0, Pop-Port,

zábava: Java, internetový prehliadač, MP3/AAC prehrávač,

prehliadač dokumentov Microsoft Word, PowerPoint, Excel (Microsoft Office, 2000, XP and 2003), Zip Manager, Adobe Reader

batéria: BL-5C, 970 mAh, Li-Ion,

výdrž: do 7 h hovoru/200 h pohotovosti,

SAR: 0,86 (RM-170)/0,97 (RM-171) W/kg (norma 2 W/kg)

Čo mu chýba:

LED blesk, makro, autofocus, EMS, Wi-Fi, FM rádio, UMTS, videohovor

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Noki E50 je pomerne očakávaný Symbian pre strednú vrstvu. Ponúka všetky potrebné funkcie aj možnosť rozšírenia mobilu o ďalšie aplikácie. V pracovných funkciách nahradí všetky bežné mobilné telefóny.

Nokia E50 je jeden z mála telefónov, ktoré sú dostupné vo dvoch verziách: s 1,3 Mpix fotoaparátom aj bez neho. Je to tiež jeden z prvých skutočne malých mobilných telefónov s OS Symbian. Ale chýba mu podpora rýchlych dátových prenosov, či už UMTS, HSDPA alebo Wi-Fi, a to je jeho snáď jediný zásadný nedostatok. Ak teda nepotrebujete mobil na pripájanie k internetu (v mestách považujem E50-kou podporované EDGE už za prežitok), ale potrebujete telefón na prácu, množstvo kontaktov, poriadny kalendár s prepojením na pohotovostnú obrazovku s pevnou konštrukciou, máte ho tu.

Dizajn prístroja, displej aj všetky vlastnosti prístroja zrejmé z fotiek opisovať nebudem, rozhodol som sa tento raz pre iný typ článku. Nokiu E50 opíšem ako mobil kladov i nedostatkov...

Unikáty, klady Nokie E50:

Vizuálne pripomínanie zmeškaných udalostí. Blikanie plochy okolo joysticku v pravidelných intervaloch počas 5 minút až dvoch hodín, či dokonca až neobmedzene. Blikanie môžete zapnúť pri zmeškanom hovore, novej SMS, novej MMS, novej e-mailovej správe, pre každý typ udalosti samostatne.

Aktívny pohotovostný režim nie je prepojený len s kalendárom či hudobným prehrávačom, ale aj s prijatými správami alebo e-mailami (vždy vidíte dve najnovšie správy).

V nových Nokiách S60 sa budeme už asi pravidelne stretávať s jednoduchými aplikáciami spolupracujúcimi s GPS modulom. Tá stačí na určenie polohy, s mapami v mobile zatiaľ nepočítajte.

Páči sa mi tiež, že s každou Nokiou kategórie S60 nemám problém s nastaveniami pripojenia k internetu, práce s MMS, atď., sprievodca nastaveniami spraví všetko za mňa.

Interná pamäť nad 68 MB je určite pozitívnym faktom. Používam ju totiž na ukladanie e-mailov, ostatných typov správ, melódií, dôležitých aplikácií, slúži telefónnemu zoznamu aj s fotkami priradenými k jednotlivým menám.

Možnosti lokálnych spôsobov pripojenia je viacero, a to sa mi páči. Po pripojení káblom sa mobil opýta, či ho chcete použiť ako čítačku pamäťových kariet (microSD) alebo chcete pracovať s PC Suite. V prvom prípade však bude mobil prepnutý počas pripojenia do offline režimu. K dispozícii je aj možnosť prenosu dát cez pamäťovú kartu pomocou čítačky. Slot pre microSD nájdete pod kovovým krytom batérie. V neposlednom rade poteší prítomnosť Bluetooth a IrDA. E50-ku som spokojne používal s Bluetooth handsfree Nokia BH-700.

Hľadanie je nová funkcia na vyhľadávanie textových reťazcov v správach, e-mailoch, udalostiach a kalendári, kontaktoch, úlohách, poznámkach, iných súboroch.

Tímy je tiež nová aplikácia pre vytváranie skupín na hromadné telefonovanie (konferenčný hovor, Push to talk), odosielanie správ.

Quickoffice 3.0 je zatiaľ najnovšou verziou výborného prehliadača dokumentov. Umožňuje priblíženie a vzdialenie textu, poteší automatický posun.

Poznámky sú neobmedzene dlhé a je ich možné odosielať ako TXT súbor (kódovanie unicode). Takéto súbory písané s diakritikou rád používam ako plnohodnotné poznámky do recenzií vo finálnej podobe.

V kalendári môžete použiť aj dve špeciálne klávesové skratky. Hviezdičkou prepínate zobrazenie (deň, týždeň, mesiac) a mriežkou sa zase vždy vrátite na aktuálny deň.

Prítomnosť Adobe PDF a aplikácie ZIP už priamo od výroby je pre mňa milým prekvapením a zdá sa, že si na to môžeme zvyknúť, keďže som tieto aplikácie našiel aj v iných modeloch S60.

V Galérii sa nachádzajú fotky a videá oddelene, to ma teší. Galéria nemá problém ani s prezeraním dvojmegapixelových fotiek z iných aparátov, funguje aj fullscreen listovanie a približovanie fotiek prekvapivou rýchlosťou.

Internetový prehliadač umožňujúci pohodlné, rýchle a plnohodnotné prezeranie internetovývh stránok nemôžem nespomenúť. Škoda le, že cez EDGE trvá načítavanie stránok pomalšie, než som zvyknutí pri 3G modeloch.

Nedostatky Nokie E50:

Umiestnenie tlačidla "ceruzka" do hornej časti pravej bočnej steny je podľa mňa úplne zbytočným pokusom. Veď ceruzku vždy používam v kombinácii s ďalším tlačidlom a takto sa práca s telefónom stáva akrobatickým vystúpením. Stále je to však lepšie než umiestenie ceruzky v Nokii 5500.

Otravné pripomínanie udalostí s príliš častým opakovaním pri aktivácii funkcie "spánok" sa nezmenilo. Neviem prečo nie je možné vypnúť vibrácie v kalendári (prípadne len pri niektorých typoch udalostí) a prečo nie je možné určiť len jednorazové pripomenutie s permanentým zobrazením udalosti na displeji až do jej prezretia. Väčšina mojich pripomienok nie je časovo prísna, ale takmer vždy mi mobil zvoní (ako na potvoru) v najmenej vhodnej situácii, kedy nemám čas alebo chuť pripomienku presúvať (šoférovanie, schôdzka, napínavý film...). Skrátka, zvykol som si na systém Sony Ericssonu, ktorý dvakrát zazvoní a potom už len čaká, kedy mobil chytím do ruky a pripomienku si všimnem vizuálne. Nokie po upozornení na pripomienku nedajú ani náznak, že som o niečoprišiel (okrem spomínaného blikania E50-ky).

Budík stále nie je opakovaný, uvítal by som dokonca viacero opakovaných budíkov pre rôzne dni v týždni. Zase som sa nedočkal.

Najkratší možný interval kontroly e-mailovej schránky je 30 minút, čo je naozaj veľa. Ja vyžadujem pravidelnú kontrolu v intervale 5, maximálne 15 minút. Nemám rád SMS notifikáciu, keď nechcem byť rušený pravidelnú kontrolu e-mailov jednoducho vypnem. Nerozumiem, prečo niektoré Nokie S60 ponúkajú kontrolu už od každých 5 minút a iné až každých 30 minút.

Stále v Symbianoch chýbajú časované profily, výnimkou je trieda S80 (Nokia 9300, 9300i a 9500).

Quickoffice neumožňuje editáciu dokumentov, ale ani výber, označovanie či kopírovanie textu.

S čítačkou správ som sa prvýkrát stretol v Nokii 5500. Je to zaujímavá a jednoduchá aplikácia, v mobile ani na webe Nokie však nenájdete slovenský jazyk alebo češtinu. Preto správy čítané Angličankou Ellen alebo Poľkou Martou s mizernou artikuláciou vyznejú skór ako vtip.

Fotoaparát je v aktuálnej konkurencii slabý, hľadáčikom je len asi polovica obrazovky, video je nízkej kvality. Ale na základnú dokumentáciu určite postačuje.

Záznam hovoru je možný len v dĺžke 1 min. a iba cez menu mobilu (menu - médiá, spolu 7 krokov).

Klávesnica je síce pohodlná, ale aj naozaj hlučná, na písanie správ počas meetingov zabudnite.

Cena: 10 990 Sk bez fotoaparátu, 11 990 Sk s fotoaparátom (Agora plus)

Záver

Nokia E50 patrí k najlepším mobilom, aké som kedy mal v ruke. Vlastne, zásadné výhrady nemám ku žiadnemu modelu radu E od Nokie. Model E50 poteší najmä možnosťou výberu z dvoch verzií, rozmermi, kvalitným spracovaním, veľkým displejom a prepracovanými funkciami (vynovený aktívny pohotovostný režim, vizuálne pripomínanie udalostí a pod.).

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 28.08.2006 - 01:18

mental.disease: akurát tých 113 na výšku je "dos?" oproti šírke 44 a hrúbke 16 mm. keby ešte k PBX pridali hlasovu komunikáciu cez wi-fi (ktoré nemá) to by bola teprf rána. Opera/8.01 (J2ME/MIDP; Opera Mini/1.0.1479/HiFi; mobile phone; no; U; ssr)

anonymous18.05.2006 - 21:58 Trvalý odkaz

mental.disease: absenciu 3G si mohli tiež odpusti? :-lOpera/8.01 (J2ME/MIDP; Opera Mini/1.0.1479/HiFi; mobile phone; no; U; ssr)

anonymous19.05.2006 - 00:20 Trvalý odkaz

Atlis: bude to volba chudobnych firiem, kde sa moze fotit... ;)Opera/9.00 (Windows NT 5.1; U; en)

anonymous19.05.2006 - 14:36 Trvalý odkaz

Mos: Pre?o tam nedali aj 3G,to už fakt nechápem. :(Mozilla/5.0 (Symbian OS; U; Symbian OS-Series60; en; rv:1.0.1) Gecko/20020823 NetFront/3.3

anonymous19.05.2006 - 15:22 Trvalý odkaz

aquila: ani nie chudobnych :) E50 je stale drahsia ako 6021, ktora sa vo velkom mnozi teraz po firmach ;)

a vsak bude aj bez fotaku :)Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1; Maxthon)

Celá diskusia 41 príspevkov