Nokia 5100

Recenzia odolného mobilu Nokia 5100 je priamym nástupcom modelu 5210 s farebným displejom a zaujímavým dizajnom.

Základná charakteristika:

konštrukcia: klasická, odolná,

OS: vlastný uzavretý,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz,

rozmery: 109 x 50 x 22 mm,

hmotnosť: 104 gramov,

displej: 128 x 128 b., 4 096 farieb, pasívny,

pamäť: 0,7 MB, 300 kontaktov, 150 SMS, 250 udalostí, 30 úloh,

správy: SMS, MMS (do 45 kB), CB,

prenos dát: GPRS 3+2, IrDA, kábel,

zábava: Java 1.0 (do 64 kB), WAP 1.2.1, FM rádio, 4-hlasé MIDI,

svietidlo, teplomer, počítač kalórií, meranie hluku,

batéria: Li-Ion, 720 mAh,

výdrž: do 5 h hovoru/300 h pohotovosti.

fotka

Dizajn

Nokia 5100 je každopádne zaujímavý model. Dodáva sa v dvoch farebných prevedeniach, tmavošedej a zelenej, navyše však k tomuto modelu môžete dokúpiť kryty Xpress-onTM v červenej, modrej, oranžovej a tmavozelenej farbe. Tento model od Nokie priťahoval veľkú pozornosť a negatívne jej vzhľad hodnotil asi každý desiaty človek v mojom okolí, čo je výborný výsledok. Displej pôsobí malým dojmom, najmä kvôli zbytočne veľkému priestoru po jeho stranách. Tlačidlá majú zvláštne rozmiestnenie, ich odlíšenie od ostatných častí vyvoláva rebrový dojem.

V hornej časti je svietidlo zložené z dvoch diód, diera pre výstup zvuku polyfónnych melódií a vedľa nej je vypínač, ktorý však ide priveľmi ťažko stisnúť. Vo všetkých rohoch sú úchytky pre špeciálny ?opasok? dodávaný v balení s prístrojom, ktorý slúži na nosenie telefónu na ruke. Na ľavej strane sú v hornej časti dve tlačidlá, + a - pre ovládanie hlasitosti.

Nový konektor pre pripojenie nabíjačky a príslušenstva je chránený gumovým krytom, ktorého spracovanie musím každopádne oceniť. Neodpustím si však poznámku, že nápis ?Nokia? na ňom je už tretí v poradí (ďalšie sú nad displejom a na zadnej časti).

Kryt sa odníma jednoduchým, ale pritom namáhavým spôsobom - stisnutím bočných strán telefónu a súčasným oddelením ťahom v asi tretine výšky. Telefón týmto pohybom vypadne ako z ulity a vyzerá sťa zaujímavý manažér. Týmto by som však chcel upozorniť na zložité vymieňanie SIM karty, preto Nokiu 5100 neodporúčam častým meničom kariet.

Klávesnica

Na klávesnicu si treba chvíľku zvykať. Najmä na horných 8 tlačidiel, i keď sú vlastne len tri. Napríklad som staršej generácii ťažko vysvetľoval, že musia stisnúť funkčné tlačidlo s modrou čiarkou a nie slúchadlo alebo šípku, keď ide vlastne o tri tlačidlá v celku. Ale Nokia 5100 je určená pre modernú generáciu, ktorá si na ovládanie zvykne v priebehu jedného dňa. Materiál, z ktorého je klávesnica vyrobená je mäkký plast, či skôr pevnejšia guma s tŕňmi na spodnej strane, ktoré prenášajú stisk na kovovú stenu tela telefónu. Klávesnica však vydáva pri každom praskavé zvuky, čo je nevhodné najmä v tichých priestoroch, napríklad u lekára ap.

Displej

Displej zobrazí 4 096 farieb a má výborné rozlíšenie 128 x 128 bodov bez ich zreteľného rozdelenia na ploche 27 x 27 mm. Je zhodný s Nokiami 6100, 6610 a 7210, s Nokiou 3510i sa už porovnávať nedá, ide zreteľne o vyššiu triedu. Farby sú pekné, jasné a menu ich aj patrične využíva. Zobrazí až 8 riadkov textu vo veľmi dobrom rozlíšení. Podsvietenie displeja je biele a doslova žiari. Kryt displeja splýva s okolím, a keďže je z mäkkého plastu, ľahko sa poškriabe. A pritom ide o outdoorový telefón. Samotným displejom som bol ale príjemne prekvapený a obdivovali ho všetci, ktorým sa dostal do ruky.

Menu

Menu telefónu je pomalšie, ako sme zvyknutí u starších Nokií. Pri pohľade na hlavný displej vidíme tapetu, ktorú môžeme meniť podľa svojich predstáv. V pravom hornom rohu 5100-ka zobrazuje čas, vedľa nej aktuálnu teplotu (k tej sa ešte vrátime), po stranách sedemmiestne ukazovatele intenzity signálu a stavu batérie, medzi nimi názov operátora alebo logo a popis dvoch funkčných kláves, v tomto prípade ?menu? a ?mená?. Oceňujem prístup šípkami z hlavného menu do položky písania správ (ľavou šípkou), do kalendára (pravou) a do telefónneho zoznamu (šípkou nadol).

Vlastné menu

Môžete v ňom listovať bežným spôsobom, alebo využívať číselné skratky. Všetky položky majú v pravej časti linku so zobrazením aktuálnej pozície. Ikony sú v menu perfektne prepracované, a príjemne pôsobiace. Ale pri listovaní hlavným menu mi vadí zobrazenie len jednej položky.

Galéria

V galérii nájdete zložky ?grafika? a ?tóny?. V grafickej časti sú obrázky použiteľné ako tapety na displej. Je ich prednastavených desať, vo veľkosti 3-10 kB, z ktorých vám budú pravdepodobne pripadať maximálne 2 normálne. Obrázky z tejto časti môžete vkladať do MMS (max. veľkosť 45 kB/správa) a môžete ich samozrejme pridávať alebo mazať. Medzi tónmi nájdete dvadsať na prvýkrát zvláštnych polyfónnych melódií, kvalitatívne zhodných so známou 3510-kou. Neskôr sa však páčili všetkým.

Ako u obrázkov, aj u melódií v položke galéria telefón informuje o veľkosti každého súboru. Telefón má vyhradenú pamäť na sťahovanie Java aplikácií (max. 64 kB na aplikáciu), MMS, obrázkov a melódií vo veľkosti 725 kB.

Profily sú ako tretia položka v hlavnom menu (v tom prípade ich môžete aj upraviť) alebo pod tlačidlom na vypínanie telefónu. Zvoliť si môžete normál, tichý, schôdzka, vonku a pager. Profily je možné načasovať, môžete teda určiť čas konca profilu.

Rádio

Rádio pracuje len s dodávaným handsfree. Jeho kvalita je výborná, hlasitosť sa reguluje tlačidlami + a - na bočnej strane telefónu. Funguje aj stereo a vyváženie zvuku je perfektné. Regulácia hĺbok a výšok sa nemení ani pri zvýšení hlasitosti na maximum. Často som zaznamenával výpadky zvuku v slúchadlách, čo bolo spôsobené najmä slabým prichytením konektora k samotnému telefónu. Pri chôdzi je lepšie držať telefón vo vrecku v ruke, aby sa veľmi nepohyboval kábel od Stereo Headsetu HDS-3. Po tejto stránke je telefón vybavený nedostatočne. Reakcia na prepnutie stanice trvá asi 1 sekundu. Prepnutie môžete uskutočniť šípkami, alebo tlačidlom na headsete. Názvy rozhlasových staníc musíte zadávať ručne. Automatické vyhľadávanie staníc je bleskurýchle, v podstate ani netreba ukladať stanice do pamäti, pretože automatické vyhľadávanie je omnoho rýchlejšie ako prepínanie už uložených staníc. Problémom však môže byť vyhľadávanie len najsilnejších staníc, a tak prístroj pri automatickom vyhľadávaní často ?prehliadne? aj počúvateľnú frekvenciu. Maximálna hlasitosť rádia v headsete je až-až. Stereo slúchadlo sa neustále zamotávajú, nestalo sa mi, že by som ich mohol ihneď použiť. Rádio môžete počúvať aj cez reproduktor v tranzistorovej kvalite, ale musí byť v každom prípade pripojené handsfree, ktoré sa však pri voľbe ?reproduktor? automaticky vypne a slúži len ako anténa.

Svietidlo

Dvojdiódové svietidlo je zabudované v hornej stene. Táto baterka je prekvapivo silná. Pre pohyb v noci po miestnosti stačí väčšinou aj podsvietenie displeja a klávesnice, ale baterka je omnoho lepšia. Zapnutie uskutočníte stlačením a držaním šípky nahor, rýchle dvojnásobné stisnutie tejto šípky rozsvieti diódy až kým ich nevypneme opätovným stisnutím rovnakej klávesy. Ale pozor na automat. zablokovanie klávesnice pri svietiacej žiarovke. Raz sa mi stalo, že si niekto druhý náhodou všimol, že schovávam mobil s rozsvietenou baterkou.

Telefónny zoznam

Musím uznať jednoduchosť práce so zoznamom. Pamätá si maximálne 300 viacpoložkových záznamov (bližšie neurčené, mobilné, domov, do práce a fax) a môžete ho vidieť v troch podobách:

- zobrazenie 6 mien pod sebou s odkazom na detaily,

- zobrazenie jedného mena a čísla,

- zobrazenie veľkého písma, kedy vidíte 3 mená pod sebou naraz.

Nokia 5100 pracuje so zoznamom na karte, v telefóne alebo spoločne. Stav pamäte vidíte v percentách, na SIM karte v absolútnych hodnotách. Poteší možnosť rýchlej voľby z 2. až 9. tlačidla. Najjednoduchším pridávaním kontaktu do adresára je zadanie čísla na hlavný displej a následne určenie operácie funkčným tlačidlom. Ďalej môžete číslo pridať k existujúcemu menu, využiť prepočet na domácu alebo cudziu menu, číslo môžete použiť ako čas na odpočítavanie a samozrejme ho vytočiť.

Správy

Menu začína správami. Môžete si vybrať medzi textovými správami, MMS, chatom, odkazmi (odkazovou schránkou), info správami, príkazmi na službu a nastavením správ. Písanie SMS je v podstate bez chyby. Dobrá klávesnica (i keď je podľa majiteľov Nokií typu 33xx, 6310 ap. s výbornou klávesnicou ťažšia), slovník T9, pamäť na 150 textových alebo 50 obrazových/spojených správ, výborný displej so zobrazením jednej celej správy na displeji (pri nastavení 8 riadkov, normálne je to 5 riadkov), to všetko spríjemňuje prácu so správami. Akonáhle som však správu odoslal, nastalo zdržanie. Automaticky som sa hneď po odoslaní vrátil do pohotovostného stavu, ale doručenku som musel zase hľadať hlboko v menu, konkrétne medzi prijatými správami. Na vymazanie doručenky z pohotovostného displeja potrebujete 7 stiskov niekoľkých tlačidiel. Doručenka je ohlásená veľmi jemným tónom, a ako som spomenul, treba ju vyhľadávať hlboko v menu, pritom by som uvítal opačný spôsob: možno práve jej intenzívnejšie ohlásenie a zobrazenie len na displeji. V zložke šablóny nájdete 10 predvolených šablón + 10 obrázkov na spestrenie odoslanej SMS. Počas celého testu som si najviac pochvaľoval nastavenie ľubovolného tónu pre oznámenie príchodu SMS.

Z nastavení opíšem len niekoľko zvláštností. Potešila ma možnosť automatického zámku klávesnice, a čo musím podotknúť, po akomkoľvek zvolenom čase. Zaujímavá je aj automatická kontrola hlasitosti. Menu si môžete taktiež prispôsobiť, a to podľa jednej z ôsmich farebných škál. Displej môže v pohotovostnom zobraziť šetrič so zobrazením času, ktorý sa spustí po ľubovoľnom čase nečinnosti.

Prenos dát

Nokia 5100 podporuje rýchle dáta GPRS (do 43.2 kbps) a HSCSD (do 40.2 kbps).

Infračervený port je plne funkčný len pri odstránenom kryte, i keď by mal pracovať aj s krytom.

Organizačné funkcie

Budík sa nachádza v hlavnom menu, čo podľa mňa zbytočne zväčšuje veľkosť hlavného menu. Budík opäť nie je opakovaný.

V kalendári, ktorý vyvoláte aj z pohotovostného displeja stlačením pravej šípky, treba vybrať najprv deň, až potom určíte situáciu počas neho. Nastaviť môžete schôdzku, telefonát, narodeniny, memo a pripomienku. Do kalendára je možné uložiť až 250 záznamov a 30 úloh.

Hry

V telefóne sú prednastavené 3 hry, ktoré môžete doplniť ďalšími. Ale aj tieto tri pôvodné hry stoja za to:

Bouce - jednoduchá plošinovka s loptičkou zbierajúcou body, životy a vyhýbajúcou sa nebezpečenstvám.

Sky Driver - v poslednej dobe jedna z najznámejších hier. Ide o padajúceho parašutistu, ktorého musíte navigovať počas pádu do kruhov a nakoniec ho nasmerovať do terča na zemi. Počas pádu ste informovaný o výške nad zemou, smere a sile vetra, smere a vzdialenosti od pozemného terča.

Triple Pop - veľmi zaujímavá hra s novým nápadom. Farebné guľôčky prilietajú na otočný bod a pri umiestnení troch guliek jednej farby vedľa seba tieto sa stratia.

U hier, najmä u Bouce, sa vyskytujú duchovia, t.j. šmuhy na displeji pri rýchlom pohybe.

Ostatné funkcie

Medzi aplikáciami nájdeme len Converter II, ktorý slúži na premenu rôznych veličín ako teploty, mien, hmotnosti, dĺžky, plochy, objemu a iných. O vstavaných aplikáciách však nemá veľký zmysel písať, keďže je tento model doslova určený na sťahovanie nových melódií, hier, Java aplikácií ap.

Kalkulačka realizuje aj vyjadrenie hodnoty v cudzej alebo domácej mene, z bežných výpočtov sú to: sčítanie, odčítanie, násobenie, delenie, odmocnina a druhá mocnina.

Zo zvláštnych funkcií musím spomenúť merač kalórií, ktorý pracuje na základe vybranej aktivity (57 druhov rôznych činností), jej obtiažnosti, dĺžky a osobných údajov ako pohlavie, hmotnosť a vek.

Outdoorovej Nokii nesmie chýbať ani totálne nepresný teplomer merajúci pravdepodobne teplotu batérie namiesto teploty vonkajšej teploty.

Merač hluku je tiež zvláštna funkcia, len by ma zaujímalo jej praktické využitie. Ale to necháme už na majiteľoch tohto modelu. Pri meraní hluku telefón zobrazuje aktuálny stav v dB a maximálnu hodnotu za prebiehajúce meranie. Hlučnosť pod 50 dB označí len ako fotkaNevýhody:

- pripojenie handsfree je skutočne veľmi labilné,

- handsfree mohlo byť pri maximálnej hlasitosti hovoru hlasnejšie, keď pri pustenom rádiu dokáže vydávať tak hlasné zvuky,

- pri používaní telefónu sa vyhýbajte prudkému slnku, na displeji neuvidíte zaručene nič,

- pohyb v menu je pomalší ako v monochromatických Nokiách staršieho typu, ale pri písaní SMS pravdepodobne nepoznáte rozdiel,

- obmedzenie Java aplikácií na maximálnu veľkosť 64 kB,

- chýba podpora EMS, Bluetooth, hlasové funkcie, nepoteší ani komplikované použitie IrDA.

Výhody:

- pekný a dobre funkčne vybavený mobil,

- výnimočné funkcie (svietidlo, merač hluku...),

- stereo FM rádio.

Nokia 5100 je vydarený odolný telefón, ktorý sa funkčne radí medzi najvybavenejšie novinky svojej doby. Dizajnom taktiež zaujme. Háčikom môže byť jeho nadobúdacia cena.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu