Sony Ericsson W850i

Recenzia high-mid-endu Hudobný 3G slajder s 2 Mpix fotoaparátom a QVGA displejom.

Základná charakteristika:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz + UMTS

rozmery: 98 x 47 x 21 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 131 mm,

hmotnosť: 116 gramov (zistená: 116 g)

displej: aktívny, 240 x 320 b., 262 144 farieb, 31 x 41 mm,

fotoaparát: 2 Mpix (1 600 x 1 200 b.), LED blesk, záznam videí (176 x 144 b.),

pamäť: 16 MB + MS PRO Duo, 1 000kontaktov (2 500 čísiel),

správy: SMS, EMS, MMS (do 300 kB), CB, e-mail, RSS, instant messaging,

prenos dát: GPRS, UMTS, IrDA, Bluetooth, Fast port, 3,5 mm jack, mass storage,

zábava: Java, WAP (NetFront), FM rádio, MP3/AAC/eAAC+ prehrávač, videohovor,

TrackID – rozpoznávanie hudby

batéria: BST-33, Li-Pol, 900 mAh,

výdrž: ???

SAR: 0,60 W/kg (norma 2 W/kg)

Čo mu chýba:

aktívny pohotovostný režim, výbojkový blesk, makro, autofocus, EDGE, HSDPA, prehliadač dokumentov,

V balení nájdete:

V súprave W850i jdostanete softvér Disc2Phone na prenos zo zvukových CD cez počítač do telefónu, stereofonické slúchadlá, kábel USB a 1 GB pamäťový modul Memory Stick PRO Duo bez adaptéra.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Zapnutie/vypnutie

Aj zapnutie tohto Walkmana od Sony Ericssonu sprevádza otázka: Normálny režim alebo Režim lietadlo? Batéria je pod pevným krytom, SIM karta nešikovne zasunutá pod batériou.

Dizajn

Sony Ericsson W850i je pekný mobil, ale od modelu K610i sa funkčne takmer neodlišuje. Pozorované rozdiely:

- konštrukcia,

- Walkman štýl,

- displej,

- TrackID,

- iný typ pamäťovej karty.

Kvalita spracovania W850i je nadpriemerná. Vysúvanie horného ramena je bezchybné, a ani v otvorenom stave nevidím žiadnu vôľu. Otvorením krytu môžete prijať telefonát, zasunutím ho však neukončíte (ani žiadnu inú funkciu). Ľavá stena je zbavená akýchkoľvek ovládacích prvkov, v pravej nájdete reguláciu hlasitosti/priblíženia, aj spúšť fotoaparátu. Pod ňou je umiestnený infraport. V hornej stene je vypínač, ktorým meníte aj profily, svetelný senzor a otvor pre pamäťovú kartu. V ľavom spodnom rohu je uchytenie pútka a dole Fast port konektor. Kryt objektívu v zadnej stene chýba, prítomný je aj LED blesk a zrkadielko.

V ruke som držal čiernu verziu, k dispozícii bude však aj biela:

Klávesnica

Klávesnica obsahuje množstvo ovládacích prvkov. Medzi dvoma pohodlnými polyfunkčnými tlačidlami sa nachádza pozdĺžne oranžové tlačidlo Walkman. Stredové potvrdzovacie tlačidlo obklopuje štvorica ťažšie ovládateľných šípok a po stranách sú viditeľné aj štyri malé tlačidlá. Céčko a krok späť však mohli byť umiestnené na miestne webu a ponuky činností. Spodná časť klávesnice, alfanumerické tlačidlá, sú kvalitné, dobre podsvietené a pohodlne sa ovládajú. Zaujímavosťou je zmena farby podsvietenia hornej časti klávesnice po spustení Walkmana...na oranžovú. Zasunutím krytu sa klávesnica automaticky zablokuje. Všetkým štyrom smerom hlavného tlačidla môžete priradiť vlastné funkcie.

Displej

QVGA displej je návykovou záležitosťou, po ktorej sa na menšie rozlíšenie pozeráte úplne inak. Prezeranie fotiek, listovanie v menu, čítanie vyhladeného písma, to všetko je pastvou pre oči. K dispozícii sú štyri prepracované grafické témy (Grouped je úplná novinka s absolútne inovatívnym menu). Hodiny môžu byť na domácej obrazovke malé alebo veľké, jas je tiež možné regulovať a hodiny úsporného režimu je nutné zapnúť. Pri písaní SMS vidíte až 8 riadkov textu, pri čítaní 9, pri písaní MMS len 6. Viditeľnosť údajov na slnku nie je taká dobrá, ako pri iných Sony Ericssonoch.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát a prezeranie fotiek

Fotoaparát spustíte krátkym stlačením spúšte v pohotovostnom stave. Vytvára dobré snímky vzdialených objektov za dobrého osvetlenia. Na makro nie je pripravený. LED blesk má účinný dosah asi pol metra, ale objektív zaostruje najlepšie na viac než meter vzdialené objekty...nedomyslené. Možnosti nastavení fotoaparátu sú veľmi dobré, fungujú aj klávesové skratky a tlačidlá nad displejom. Nechýba odoslanie fotky do blogu či úprava fotky pomocou aplikácie PhotoDJ - automatická úroveň, svetelné vyváženie, jas, kontrast, redukcia červených očí, otočenie, efekty (negatív, karikatúra, matné sklo, maľba), pridanie klipartu, rámu alebo textu. LED blesk je dvojfázový, pri využití nočného režimu v úplnej tme dosahuje účinok až 2 metre. Avšak vtedy vrelo odporúčam položiť mobil na pevnú podložku, pretože (asi) sekundovú uzávierku istotne v ruke neudržíte.

V zozname fotiek máte niekoľko možností ich usporiadania, mne najviac vyhovuje režim 5 x 5 ikôn. Najradšej však listujem snímkami otočenými na ležato, zobrazenými na celej ploche displeja. Aj funkcia Prezentácia patrí medzi moje obľúbené. Keď si snímku priblížite, môžete vystrihnúť časť, ktorá je práve zobrazená na displeji...vytvoríte akýsi screenshot (fotku obrazovky), ale výrez môže mať aj pôvodný rozmer.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

Záznam a prezeranie videa

Záznam videí je biedny, rozlíšenie 176 x 144 bodov nie je pozerateľné ani na displeji telefónu. Zvuk vo formáte AMR je známy svojou nekvalitou. Skrátka, na záznam videí, aj keď s možnosťou použitia zoomu a pozastavenia, radšej zabudnite.

3GP prehrávače: QuickTime (univerzálny prehrávač, 35 MB), Nokia Multimedia Converter 2.0 (prehrávač a konvertor, 20 MB).

Recenziu pripojiteľného blesku nájdete v článku Sony Ericsson MXE-60

Melódie a prehrávač hudby

Walkman Sony Ericsson W850i s 1 GB kartou, je priamo určený na počúvanie hudby. V balení nájdete aj špičkové slúchadlá HPM-70. Prehrávač spustíte veľkým oranžovým tlačidlom, ktoré efektne bliká do rytmu hudby! Tiež sú k dispozícii nové efekty, ako vizualizácia či rozšírenie sterea. Aj prehrávač hudby je graficky pozmenený. Nezmenil sa akurát ekvalizér s funkciou Mega Bass. Počúvanie hudby je pri W850i pastvou pre uši aj oči.

Recenziu hudobného kábla nájdete v článku Sony Ericsson MMC-60.

Recenziu prídavných stereo reproduktorov nájdete v článku Sony Ericsson MPS-60.

Recenziu externe napájaných prídavných stereo reproduktorov nájdete v článku Sony Ericsson MDS-60.

FM rádio

Staré dobré FM rádio s RDS a novou funkciou TrackID. Funguje bez problémov aj na pozadí. Podržaním tlačidla pre reguláciu hlasitosti skladby preskakujete. Spustenie rádia je možné len po pripojení slúchadiel, reproduktorov alebo podobného príslušenstva.

Pamäť

Zo 16 MB pamäte je 5 MB určených melódiám a videám od výroby, ktoré je možné vymazať. Sony Ericsson W850i ponúka aj mass storage, avšak pri správaní sa ako externý disk pripojený káblom počítajte s odpojením rádiovej časti. Pamäťové karty staršieho typu (MS PRO Duo) ma milo prekvapili.

Telefónny zoznam

Menu Možnosti sa v telefónnom zozname presunulo pod pravé polyfunkčné tlačidlo, nad všetkými menami sa nachádza už len voľba Nový kontakt, ktorá nie je ani nijako odlíšená od mien v zozname. Pri listovaní zoznamom (vidíte 6 mien pod sebou) sa zobrazujú aj čísla priradené ku kontaktom. Nový kontakt obsahuje množstvo detailov, nechýba ani viacero čísiel či e-mailových adries. Skupiny volajúcich pre priradenie spoločnej melódie stále chýbajú, melódiu priradíte vždy len jednotlivo. Malou pomôckou je vytvorenie jednotných názvov skladieb, napr. melódie rodina.mp3, pričom vždy len premenujete žiadanú skladbu na názov, ktorý ste použili pri určitých menách. Pri neznámych číslach je možné ponúknutie ich uloženia. Predvolenými kontaktmi môžu byť mená v telefóne alebo na SIM karte, nikdy nie súčasne. Nechýba ani automatické uloženie čísla na SIM. Novinkou je zálohovanie čísiel na kartu a obnova z pamäťovej karty. Odoslanie všetkých kontaktov cez Bluetooth alebo IrDA sa zíde pri kúpe nového mobilu a absencia tejto funkcie pri iných modeloch konkurenčných výrobcov je na zamyslenie. Nakoniec spomeniem zoradenie zoznamu podľa mien alebo priezvisk. Problémom je umiestnenie kontaktov začínajúcich písmenom s diakritikou (Šiška a pod.), ktoré umiestni až za všetky mená.

Hovor

Hlasné handsfree môžete aktivovať ešte pred spojením, k dispozícii je aj vstup do menu počas hovoru. Záznam hovoru je obmedzený len veľkosťou pamäte a pozícia funkcie "nahraj" sa nezmenila, je to posledná (prvá odzadu) položka vo voľbách počas telefonátu. Sony Ericsson W850i ponúka aj videohovor.

Kompletný register hovorov nájdete pod ľavým funkčným tlačidlom v pohotovostnom stave. Prítomnosť zložky Hovory v hlavnom menu je preto úplne zbytočná. Na čísla (mená) v registri môžete odoslať správu, číslo upraviť alebo vymazať. Sony Ericsson W850i si dĺžky jednotlivých hovorov nepamätá.

Písanie textov

Sony Ericsson prehodnotil nedostatočný počet riadkov zobrazovaný pri písaní správ na starších modeloch...výsledok je výborných 8 riadkov textu pri písaní SMS. Diakritika pri písaní s T9 je deaktivovateľná. Nechýba ani možnosť kopírovať vyznačený text. Na prepínanie medzi malými a veľkými písmenami poslúži tlačidlo *, jeho podržaním aktivujete T9. Podržaním mriežky meníte jazyk písania. Pri zadávaní symbolov (tlačidlom 1 napríklad . , - ? !) aj iných znakov vidíte už tradične ich zoznam (pod príslušným tlačidlom) v malom hornom okienku.

SMS

Editor textových správ je jednoduchý, odpočítavanie nastáva až 20 znakov pred koncom čiastkovej SMS. Poteší podpora EMS. Pri zrušení rozpísanej SMS telefón ponúkne možnosti: uložiť správu, neukladať, pokračovať v písaní. Posledná alternatíva v starších modeloch chýbala. Zoznam prijatých správ môže byť v tvaroch: stručne (len mená/čísla), vlastnosti (mená a začiatok správy), dátum a čas (mená s časom odoslania), veľkosť (mená a veľkosti správ). Nechýba ani hromadné mazanie správ, automatické však Sony Ericsson stále neponúka. Dĺžku správy môžete v nastaveniach obmedziť na jednoduchú alebo neobmedzenú.

MMS

V nastaveniach môžete MMS-ke priradiť automatický podpis, potvrdenie o doručení aj prečítaní, nastaviť režim vytvárania (neobmedzený, s upozornením, obmedzený). Vkladaná snímka môže byť automaticky zmenšená na 640 x 480 b., 320 x 240 b., 160 x 120 b. Editor MMS je vynovený, v spodnej časti vidíte malé ikonky pridať obrázok, video, zvuk, fotoaparát (novú snímku, nové video), nahrať zvuk, ukážka. Snímka môže byť umiestnená na začiatku správy alebo na konci, upraviť môžete pozadie aj umiestnenie textu.

RSS

Prezerač RSS správ pracuje bezchybne, v pravidelných intervaloch kontroluje nové články v obľúbených internetových periodikách.

E-mail

E-mailový klient je tradične veľmi dobre spracovaný. Podporuje prácu s prílohami (dokumenty si však neprezriete), nechýba automatická kontrola schránky a množstvo ďalších detailov. E-mailom priraďujete aj špeciálny tón. Stále je však nelogicky spustený pri začiatku kontroly schránky, nie až po stiahnutí všetkých nových e-mailov. V nastaveniach zadávate aj meno, podpis, preberanie len predmetov, alebo aj správ do zvoleného limitu v kB. Interval kontroly môže byť už od 5 minút. Pripojenie pri preberaní e-mailov je možné obmedziť len na domácu sieť a W850i ponúka aj šifrovanie.

WAP

NetFront nedokáže spoľahlivo pracovať so zložitejšími web stránkami (www.Fony.sk), ale s jednoduchšími si poradí veľmi dobre (www.Fony.sk/text), nehovoriac o WAP-e (wap.Fony.sk). Ponúka aj fullscreen zobrazenie a pootočenie obrazu na ležato. Tešiť sa môžete aj podpore prehliadača Opera Mini, ktorý stiahnete priamo do telefónu z mini.opera.com.

Prenos dát

Podpora Bluetooth prenosov s A2DP profilom (a ďalšími) nevytlačila ani prítomnosť staršieho rozhrania IrDA. nechýba ani pripojenie káblom a podpora mass storage (žiaľ len v offline režime). Na diaľku použijete GPRS alebo 3G. Odporúčame prečítať si článok 3G (UMTS).

Charakteristika Bluetooth:

špecifikácia: 2.0 + EDR

PRD verzia: 1.0

profily: A2DP-Source - AVCTP - AVDTP - AVRCP-Controller - AVRCP-Target - BIP-ImagePush - BNEP - GAP - GAVDP - Generic Object Exchange - Headset-AG - HFP (1.5) AG - HID-Dev-keyboard-HID - HID-Dev-Pointing HID - OBEX - OPP-Client - OPP-Server - PAN-AP - PAN-User - PBAP-PSE - SDP - Serial-DevA - Serial-DevB - Sync-Server - DUN-GW - FT-Server

Organizačné funkcie

Budík - päť opakovaných budíkov s vlastnými melódiami i dňami budenia v rámci týždňa.

Kalendár - vynovený organizér s jednoduchým mesačným náhľadom a konečne aj opakovaním udalostí. Nechýba ani hľadanie v rámci kalendára a inteligentné mazanie správ (staršie ako deň, týždeň, všetky).

Poznámka môže obsahovať najviac asi 250 znakov, ale môže byť zobrazená na pohotovostnom displeji, čím sa aspoň čiastočne nahrádza chýbajúci aktívny pohotovostný režim. Poznámku môžete odoslať cez IrDA, Bluetooth, e-mail, MMS alebo SMS. Súbor vNote.vnt dokonca otvorila aj Nokia 9500.

Z ďalších funkcií ponúka Sony Ericsson W850i:

- úlohy,

- synchronizáciu,

- časovač,

- stopky,

- kalkulačku,

- pamäť kódov,

- prisvetlenie,

- TrackID (online rozpoznávanie skladieb na základe krátkej nahrávky)

- VideoDJ, MusicDJ, PhotoDJ so širokými možnosťami úprav,

- ďiaľkové ovládanie,

- diktafón.

Hry a Java aplikácie

Juiced - 3D automobilové preteky,

QuadraPop - obdoba Tetrisu,

Treasure Towers - graficky dokonale prepracovaná 3F plošinovka,

FaceWarp - perfektný znetvorovač tvárí,

Music Mate - pomocník gitaristom aj klavíristom.

Výdrž, batéria

Výdrž je veľmi slušná, niekoľko dní bežného používania. Poteší nabíjačka, ku ktorej môžete pripojiť ďalšie príslušenstvo.

Výhody:

- dizajn a spracovanie,

- pekný displej,

- 3D hry,

- silný LED blesk.

Nevýhody:

- chýba automatické zaostrovanie,

- chýba podpora EDGE,

- chýba aktívny pohotovostný režim.

Orientačná cena: 16 990 Sk (Autotel s. r. o.)

Záver

Sony Ericsson W850i je pomerne drahý 3G slajder s 2 Mpix (jednoduchým) fotoaparátom a QVGA displejom. Na druhej strane ponúkne veľmi kvalitné hudobné možnosti a novú funkciu TrackID. Pamäťová karta s kapacitou 1 GB spolu so špičkovými slúchadlami v balení jednoznačne potešia.

Dôležité odkazy:

- podpora Sony Ericssonov

- kontakt na výrobcu (Sony Ericsson SK)

- distribútor (Sony Ericsson)

- služby zákazníkom (Sony Ericsson, SK)

- nastavenie SMS-kou (Sony Ericsson)

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

- nastavenie SMS-kou (Orange) (treba sa registrovať)

Nastavenia služieb ručne:

Orange MMS a WAP

T-Mobile MMS a WAP

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 16.10.2006 - 01:06

Marek: Asi som sa zamiloval :o))))Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; en) Opera 8.51

anonymous18.05.2006 - 14:43 Trvalý odkaz

Ronn: No aj mne sa paci uz sa tesim na recenziuMozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; sk; rv:1.8.0.3) Gecko/20060426 Firefox/1.5.0.3 Mnenhy/0.7.4.666

anonymous18.05.2006 - 14:43 Trvalý odkaz

Atlis: No docela pekna hracka... uvidime ake budu realne skusenosti...Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.0; en) Opera 8.52

anonymous18.05.2006 - 15:01 Trvalý odkaz

Mato: Mohlo sa to aj zostrucnit, no ale chvaly musia byt dlhe :D , tie realne skusenosti a vylepsenia a nedostatky ma budu zaujimat viacSAMSUNG-SGH-D600E/1.0 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1 UP.Browser/6.2.3.3.c.1.101 (GUI) MMP/2.0

anonymous18.05.2006 - 18:30 Trvalý odkaz

Slik: M?a by ve?mi zaujímala cena. Pri tej výbave v balení asi ve?a ?udí prejde chu?. Nokia6280/2.0 (03.65) Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1

Celá diskusia 58 príspevkov