Sony Ericsson Z710i

Recenzia mid-end véčka Sympatické véčko s 2 Mpix fotoaparátom, FM rádiom, EDGE a pamäťovkami.

Základná charakteristika:

konštrukcia: véčko,

OS: vlastný,

frekvencie: 850/900/1800/1900 MHz,

rozmery: 88 x 48 x 25 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 160 mm,

hmotnosť: 101 gramov (zistená 102 g),

pomocný displej: pasívny, 4 stupne šedej, 128 x 128 b., 26 x 26 mm,

displej: aktívny, 176 x 220 b., 262 144 farieb, 30 x 37,5 mm,

fotoaparát: 2 Mpix (1 600 x 1 200 b.), zrkadielko, záznam videa (176 x 144 b.)

pamäť: 18 MB + 64 MB karta MS Micro, 1 000 kontaktov,

správy: SMS, EMS, MMS (do 300 kB), CB, e-mail, RSS, instant messaging,

prenos dát: GPRS 4+2, EDGE 4+2, IrDA, Bluetooth, Fast Port, mass storage,

zábava: Java, WAP, FM rádio, MP3 prehrávač,

diaľkové ovládanie cez Bluetooth, FotoDJ, VideoDJ,

batéria: BST-37, Li-Pol, 900 mAh,

výdrž: do 10 h hovoru/350 h pohotovosti

SAR: 0,87 W/kg (norma 2 W/kg)

Čo mu chýba:

aktívny pohotovostný režim, blesk, makro, autofocus, UMTS, HSDPA, Wi-Fi, videohovor, prehliadač dokumentov,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

R1EF001, EROM: R3A016

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka CST-60, dátový USB kábel, stereo slúchadlá, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Oproti modelu hudobnej dvojičke W710i som našiel tieto rozdiely:

- iný dizajn,

- iné podsvietenie vonkajšieho displeja,

- chýba TrackID,

- chýba MegaBass,

- M2 karta v balení s mešnou kapacitou,

- slabšie stereo slúchadlá v balení,

- tlačidlo správy namiesto Walkman,

- zrkadielko vedľa objektívu,

- iný objektív (f=3,8 namiesto F=4,0)

Zapnutie/vypnutie

SIM kartu zasuniete medzi dve koľajničky pod batériou. Potom podržíte vypínač a telefón sa opýta: Normálne alebo Lietadlo?

Dizajn

Mne sa Z710i nenormálne páči, preto bude mierne zaujatý. Prvýkrát som sa dočkal véčka, ktoré je podľa môjho názoru vyslovene určené mužskej populácií a pritom nemusí byť vytvorené z ťažkej ocele alebo naleštených materiálov. Premyslená kombinácia kvalitného čierneho plastu s pokovovanými prvkami a veľkým externým čiernobielym displejom ma dostala. Z fotiek je zrejmé, čo všetko Z710i v zavretom i otvorenom stave ponúka, upútalo ma najmä množstvo tlačidiel. Som technický typ. Všetko je kvalitne spracované, otváranie dopĺňa cvaknutie v krajných polohách.

Po zadaní > *

druhá farebná kombinácia

Klávesnica

Modré podsvietenie klávesnice je neagresívne, aj keď by som na Z710i radšej videl bielu farbu. Rozmiestnenie tlačidiel aj ich kvalita sú na vysokej úrovni. Na tak vysoké množstvo ovládacích prvkov si musíte zvykať, neskôr začne byť až návykové. V zavretom stave jedným tlačidlom spustíte poslednú použitú hudobnú funkciu, druhým meníte obraz na displeji, tretím hlasitosť, ďalším ovládate prehrávač alebo FM rádio. Po otvorení špeciálnym tlačidlom spustíte fotoaparát, iným správy, ďalším web, vypínačom meníte profily a úplne najlepšie je spustenie menu činností. Aj štyrom smerom stredového tlačidla priraďujete vlastné funkcie pre pohotovostný stav. Neskutočne široká paleta možností. Blokovanie posuvným prvkom (ako na W550i, W600i a ďalších) je šikovné.

Displej

Vonkajší displej je úžasný. Konečne žiadne zbytočné farby, vynikajúca viditeľnosť na slnku a vysoká efektivita. Na ploche 128 x 128 bodov sa pekne zobrazia všetky stavové informácie, názov rozhlasovej stanice aj s frekvenciou, názov interpreta a skladby MP3, skrátka všetko potrebné. Počas práce je inverzný, v kľudovom stave zobrazuje údaje klasickou formou.

Hlavný displej je slušný. Tapetu môže tvoriť aj spustená Java aplikácia. Hlavný domáci displej zobrazuje malé alebo veľké hodiny. V pohotovostnom režime môžete mať na displeji zobrazenú poznámku. Hlavná ponuka je zložená z 3 x 4 ikôn. Pohyb v menu aj všetky činnosti sú rýchle, patrí k najrýchlejším Sony Ericssonom všetkých čias. Spustite 5 Java aplikácií (minimalizujte ich) a pri práci s telefónom nespozorujete rozdiel. Viditeľnosť údajov na slnku je dobrá až po nastavení maximálnej úrovne jasu. Pri písaní správy vidíte 6 riadkov textu, pri čítaní 7.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát a prezeranie fotiek

Fotoaparát naštartujete stlačením bočného tlačidla, v priebehu dvoch sekúnd môžete už fotiť. Dvojkou meníte rozlíšenie, trojkou nočný režim, jednotkou spustíte panorámu a opakovaným stlačením zase aktivujete rámy. Kvalita snímok je dobrá, kryt fotoaparátu, autofocus aj makro chýbajú. Veľkosť 2 Mpix snímok je väčšinou do 400 kB.

Prezeranie fotiek na Z710i je perfektne rýchle, pohodlné, nechýba pootočenie snímok na celú plochu displeja a listovanie nimi. Po otočení snímky si toto mobil zapamätá a od tejto chvíle ju ponúka roztiahnutú na celý displej. Problém je, že takto otočené snímky sú orientované na výšku aj po presunutí do PC. A to považujem za problém najmä pre menej technicky zdatných užívateľov. Priblíženie prezeranej snímky chýba. Používal som náhľad na 3 x 3 miniatúry, ale k dispozícii sú aj 2 x 2 zmenšeniny, zoznam s miniatúrami, zoznam bez miniatúr a časové rozloženie snímok podľa doby vytvorenia. Fotky je možné odoslať (cez MMS, e-mail, blog, Bluetooth), vytlačiť, upraviť v aplikácii PhotoDJ, použiť ako tapetu, šetrič, priradiť ku kontaktu.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

Recenziu pripojiteľného blesku nájdete v článku Sony Ericsson MXE-60

Záznam a prezeranie videa

Záznam slabého videa (QCIF) je sklamaním, keďže je na trhu už viac než rok viacero modelov strednej triedy, ktoré zvládajú záznam s podstatne zaujímavejším CIF rozlíšením. Počas nahrávania je možné použiť zoom.

Charakteristika videa:

celkovo: 112 kbps (asi 0,9 MB/min.)

obraz: 176 x 144 b., 10 fps, 100 kbps

zvuk: 1 kanál, 8000 Hz, 16 bitov, 12 kbps

UKÁŽKA VIDEA (3GPP, 400 kB)

3GP prehrávače: QuickTime (univerzálny prehrávač, 35 MB), Nokia Multimedia Converter 2.0 (prehrávač a konvertor, 20 MB).

Melódie a prehrávač hudby

V balení nenájdete slúchadlá, priložená M2 pamäťová karta má kapacitu 64 MB. Z710i môžeme vďaka množstvu ovládacích tlačidiel, príjmu rozhlasových staníc a možnosti rozšíriť pamäť považovať za schopný hudobný mobil. MegaBass chýba, ale ekvalizér je prítomný. Prehrávač teda spĺňa požiadavky každého priemerne náročného poslucháča hudby.

Recenziu hudobného kábla nájdete v článku Sony Ericsson MMC-60. Recenziu prídavných stereo reproduktorov nájdete v článku Sony Ericsson MPS-60. Recenziu externe napájaných prídavných stereo reproduktorov nájdete v článku Sony Ericsson MDS-60.

FM rádio

Ja som najviac zo všetkých funkcií využíval FM rádio. Po ceste z Nitry do Bratislavy som si naladil Rádio_FM, ktorého názov som stále videl na externom displeji vďaka RDS. Funkcia AF neustále zabezpečovala príjem a prepínanie najsilnejšej frekvencie. Z710i je mobil, na ktorom som nemusel FM-ko medzi Nitrou a Bratislavou prepnúť! Len párkrát som musel tolerovať krátkodobé šumenie v určitých lokalitách (podjazd pod mostom pri Vlčkovciach a pod.). Automatické uloženie staníc zabezpečí len uloženie frekvencií, s názvami si poradí zatiaľ jediný model, W950i.

Pamäť

Interná pamäť cez 18 MB je úplne dostatočná pre ukladanie všetkých typov správ a základných súborov. Mass storage funguje žiaľ len s vypnutím rádiovej časti mobilu. Keďže však v balení Z710i nenájdete adaptér na M2 kartu, je dodávaný kábel jediným rýchlym spôsobom na prenos fotiek a videí do PC.

Telefónny zoznam

Menu Možnosti sa presunulo pod pravé polyfunkčné tlačidlo, nad všetkými menami sa nachádza už len voľba Nový kontakt, ktorá nie je ani nijako odlíšená od mien v zozname. Pri listovaní zoznamom mien (vidíte 6 mien pod sebou) sa zobrazujú aj čísla priradené ku kontaktom. Nový kontakt obsahuje množstvo detailov, nechýba ani viacero čísiel či e-mailových adries. Skupiny volajúcich nie sú určené pre priradenie spoločnej melódie, ale na blokovanie hovorov, hromadné odosielanie SMS a pod. Melódiu priradíte k menám len jednotlivo. Malou pomôckou je vytvorenie jednotných názvov skladieb, napr. "rodina.mp3", pričom vždy len premenujete žiadanú skladbu na názov, ktorý ste použili pri určitých menách. Pri neznámych číslach je možné ponúknutie ich uloženia. Predvolenými kontaktmi môžu byť mená v telefóne alebo na SIM karte, nikdy nie súčasne. Nechýba ani automatické uloženie čísla na SIM. Novinkou je zálohovanie čísiel na kartu a obnova z pamäťovej karty. Odoslanie všetkých kontaktov cez Bluetooth alebo IrDA sa zíde pri kúpe nového mobilu a absencia tejto funkcie pri iných modeloch konkurenčných výrobcov je na zamyslenie. Nakoniec spomeniem ešte zoradenie zoznamu podľa mien alebo priezvisk. Problémom je umiestnenie kontaktov začínajúcich písmenom s diakritikou (Šiška a pod.), ktoré umiestni až za všetky mená.

Hovor

Hovor môžete prijať otvorením prístroja, táto funkcia je vypnuteľná. Počas hovoru vidíte meno volaného a trvanie rozhovoru. Nechýba možnosť vstupu do menu, pochváliť musím kvalitné hlasné handsfree, nahrávanie hovoru je prístupné troma stlačeniami. Sony Ericsson má praktický zoznam hovorov, ktorý ponúka chronologicky zoradené všetky hovory súčasne, a až vedľa sú karty s prijatými, neprijatými a volanými číslami. Mrzí ma len, že tu chýba pamäť dĺžky jednotlivých hovorov.

SMS

Na pohodlnej klávesnici sa píše dobre, do správ vstúpite malým tlačidlom v ľavom spodnom rohu. Slovník T9 je rýchly, pohodlný. Je ho možné deaktivovať, rovnako aj diakritiku. Prekvapilo ma predpovedanie slov a nechýbajú ani návrhy slov, ktoré vyhovujú danej kombinácii znakov, v malom okienku. Veľkou novinkou jesene 2006 v Sony Ericssonoch je možnosť kopírovať písaný text! Editor správ je šikovný, ponúka podporu EMS aj smajlíkov. Tí sú na peknom displeji jemne zobrazení. Počas písania vidím 6 riadkov textu, zaujímavá je možnosť premeny rozpísanej SMS na MMS. Niekedy sa človek rozpíše, a až potom si uvedomí, že MMS je pre takýto prípad oveľa vhodnejšia.

MMS

V nastaveniach môžete MMS-ke priradiť automatický podpis, potvrdenie o doručení aj prečítaní, nastaviť režim vytvárania (neobmedzený, s upozornením, obmedzený). Vkladaná snímka môže byť automaticky zmenšená na 640 x 480 b., 320 x 240 b., 160 x 120 b. Editor MMS je vynovený, v spodnej časti vidíte malé ikonky pridať obrázok, video, zvuk, fotoaparát (novú snímku, nové video), nahrať zvuk, ukážka. Snímka môže byť umiestnená na začiatku správy alebo na konci, upraviť môžete pozadie aj umiestnenie textu.

E-mail

E-mailový klient je tradične veľmi dobre spracovaný. Podporuje prácu s prílohami (dokumenty si však neprezriete, nepodporované formáty je možné len uložiť), nechýba automatická kontrola schránky (5 min. až 12 hod.) a množstvo ďalších detailov. E-mailom priraďujete aj špeciálny tón. Stále je však nelogicky spustený pri začiatku kontroly schránky, nie až po stiahnutí všetkých nových e-mailov. V nastaveniach zadávate aj meno, podpis, preberanie len predmetov, alebo aj správ do zvoleného limitu v kB. Pripojenie pri preberaní e-mailov je možné obmedziť len na domácu sieť a K610i ponúka aj šifrovanie.

Instant messaging

Sony Ericssonu Z610i nechýba aplikácia Priatelia, o ktorej sme písali v článkuInstant messenger v Sony Ericssonoch .Ja osobne však odporúčam používať Java aplikáciu Jimm, ktorá v telefóne Sony Ericsson K610i s Java multitaskingom beží na výbornú.

RSS

Prezerač RSS správ pracuje bezchybne, v pravidelných intervaloch kontroluje nové články v obľúbených internetových periodikách. Ak navštívite www.fony.sk pomocou vstavaného prehliadača, ponúkne vám aj pridanie nášho RSS kanála do zoznamu v telefóne. RSS čítačka je súčasťou aj bezplatného internetového prehliadača Opera Mini.

WAP

NetFront nedokáže spoľahlivo pracovať so zložitejšími web stránkami (www.Fony.sk), ale s jednoduchšími si poradí veľmi dobre (www.Fony.sk/text), nehovoriac o WAP-e (wap.Fony.sk). Ponúka aj fullscreen zobrazenie a pootočenie obrazu na ležato. Tešiť sa môžete aj podpore prehliadača Opera Mini 3.0, ktorý stiahnete v češtine priamo do telefónu z adresy mini.opera.com.

Prenos dát

Na lokálny prenos poslúži priložený USB kábel či Bluetooth, pamäťová karta M2 je v balení bez adaptéra. Na diaľku postačí kombinácia GPRS a EDGE.

Charakteristika Bluetooth:

špecifikácia: 2.0 + EDR

PRD verzia: 1.0

profily: A2DP-Source - AVCTP - AVDTP - AVRCP-Controller - AVRCP-Target - BIP-ImagePush - BNEP - GAP - GAVDP - Generic Object Exchange - Headset-AG - HFP (1.5) AG - HID-Dev-keyboard-HID - HID-Dev-Pointing HID - OBEX - OPP-Client - OPP-Server - PAN-AP - PAN-User - PBAP-PSE - SDP - Serial-DevA - Serial-DevB - Sync-Server - DUN-GW – FT-Server

Organizačné funkcie

Budík - päť opakovaných budíkov s vlastnými melódiami i dňami budenia v rámci týždňa.

Kalendár - vynovený organizér s jednoduchým mesačným náhľadom a konečne aj opakovaním udalostí. Nechýba ani hľadanie v rámci kalendára a inteligentné mazanie správ (staršie ako deň, týždeň, všetky).

Poznámka môže obsahovať najviac asi 250 znakov, ale môže byť zobrazená na pohotovostnom displeji, čím sa aspoň čiastočne nahrádza chýbajúci aktívny pohotovostný režim. Poznámku môžete odoslať cez Bluetooth (vNote.vnt), e-mail, MMS alebo SMS.

Synchronizácia - dnes už pomerne bežná funkcia telefónov ostáva často nevyužitá. Vyskúšajte napríklad ZYB. Na www.zyb.com som sa registroval, zadal meno, heslo, telefónne číslo a e-mail. Na mobil mi prišla SMS s heslom, ktoré som vpísal do online formulára. Ďalšou SMS-kou som obdržal všetky potrebné nastavenia. V sekcii Organizér - Synchronizácia som mal všetko automaticky pripravené (SE Z610i). V mojej karte na ZYB.com môžem upravovať kontakty, udalosti v kalendári a pohodlne synchronizovať.

Ďalšie funkcie:

- úlohy,

- synchronizácia,

- časovač,

- stopky,

- kalkulačka,

- pamäť kódov,

- VideoDJ, MusicDJ, PhotoDJ so širokými možnosťami úprav,

- ďiaľkové ovládanie,

- diktafón.

Hry a Java aplikácie

Hra Alpha Wing 2 je vydarená lietadlová strieľačka (zhora riadite nonstop strieľajúce lietadlo).

Aplikácia World Clock pekne zobrazuje jednotlivé časové pásma na 3D zemeguli. Nechýba súčasné spustenie viacerých Java aplikácií ako aj zobrazenie programu namiesto tapety. Aj už nainštalovanú aplikáciu môžete presúvať medzi kartou a mobilom.

Výdrž, batéria

Výdržou na jedno nabitie Sony Ericsson Z710i prekvapí. Na niekoľko dní pohotovosti sa určite môžete spoľahnúť. Indikátor je veľmi presný, a aj v poslednej fáze umožňuje telefón uskutočniť zopár telefonátov.

Výhody:

- externý displej,

- množstvo ovládacích prvkov,

- Java multitasking,

- prepracované funkcie,

- rýchle reakcie.

Nevýhody:

- chýba priblíženie obrázkov,

- chýba 3G,

- slabý záznam videí,

- chýba aktívny pohotovostný režim.

Orientačná cena: 8 990 Sk (Autotel s. r. o.)

Záver

Sony Ericsson Z710i, véčko pre mladých mužov, véčko pre technické typy. Obľúbil som si ho. Kvalitné spracovanie, množstvo ovládacích prvkov, hudobné funkcie, pohodlné wapovanie, prepracované funkcie. Ak by mal aktívny pohotovostný režim pre dokonalú organizáciu času a lepší fotoaparát, vychválil by som ho do nebies. Za necelých 9 000 korún mu totiž veľmi ťažko hľadám konkurenta.

Dôležité odkazy:

- podpora Sony Ericssonov

- kontakt na výrobcu (Sony Ericsson SK)

- distribútor (Sony Ericsson)

- služby zákazníkom (Sony Ericsson, SK)

- nastavenie SMS-kou (Sony Ericsson)

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

- nastavenie SMS-kou (Orange) (treba sa registrovať)

Nastavenia služieb ručne:

Orange MMS a WAP

T-Mobile MMS a WAP

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 01.12.2006 - 11:23

meno: to FM radio je stereo? nikde sa to nepise, u inych mobilov je to jasne napisane a tak to budi podozrenie...Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; de-DE; rv:1.7.8) Gecko/20050511 Firefox/1.0.4

anonymous09.11.2006 - 18:51 Trvalý odkaz

lucia: FM radio je stereo.
mam ho asi 2 tyzdne, som celkom spokojna, ale chyba mi tam zopar veci a zopar veci by som kludne ozelela. chyba mi hlavne blesk, namiesto funkcie ako PLay now (na stahovanie hudby, co urcite nebudem vyuzivat, lebo je to zbytocne, ked si ju mozem stiahnut s pocitaca) atd.
navyse sa mi zda, ze vydrz baterky nie je zdaleka taka genialna. telefonovala som dokopy mozno 30 minut, pocuvala som hudbu asi 5 min a urobila zopar fotiek a mobil sa mi za dva dni vybil! navyse konfiguracia WApu je pomerne zlozita, na stranke sony ericssonu nie je moj provider, takze mi ju nemohli poslat na mobil. Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.0; .NET CLR 1.0.3705)

anonymous01.12.2006 - 12:33 Trvalý odkaz

mato63: Pekný, slušný už ho len ma?. Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; sk; rv:1.8.0.8) Gecko/20061025 Firefox/1.5.0.7

anonymous01.12.2006 - 14:14 Trvalý odkaz

duky: ako je to s tymi sluchatkami?
- v obsahu balenia napisane sluchatka nie su
- v rozdiele oproti w710 je uvedene, ze pribalene sluchatka su slabsie

"prenos dát: GPRS 4+2, EDGE 4+2, IrDA, Bluetooth, Fast Port, mass storage, 3,5 mm jack" - znamena to, ze k tomu mobilu pripojim v pohode aj ine sluchatka s 3,5 mm jackom?

Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.0.8) Gecko/20061030 SeaMonkey/1.0.6

anonymous01.12.2006 - 15:22 Trvalý odkaz

riso: tu sa jednalo o chybu este z povodneho clanku.

3,5 mm ponuka len dokupitelny adapter HPM-70, ktory obsahuje aj 3,5 mm a k nemu spickove sluchadla zadarmo. ;)Opera/9.00 (Windows NT 5.1; U; en)

Celá diskusia 13 príspevkov