Sony Ericsson W810i

Recenzia hudobného mid-endu Nástupca W800-ky s EDGE a ďalšími vylepšeniami.

Základná charakteristika:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

frekvencie: 850/900/1800/1900 MHz

rozmery: 100 x 46 x 20 mm

hmotnosť: 99 gramov (zistená: 97)

displej: aktívny, 176 x 220 bodov, 262 144 farieb, 30 x 37 mm,

fotoaparát: 2 Mpix (1 632 x 1 224 b.), LED blesk, zoom, záznam videa (174 x 144 b.), autofocus, makro,

pamäť: 20 MB + MemoryStick Pro DUO 512 MB, 1 000 kontaktov, 200 SMS,

správy: SMS, EMS, MMS (do 300 kB), CB, e-mail, IM,

prenos dát: GPRS 4+2, EDGE 4+2, IrDA, Bluetooth, USB kábel,

zábava: Java 3D, WAP 2.0, FM rádio s RDS, MP3 prehrávač, 40-hlasé MIDI,

batéria: Li-Pol, 900 mAh

výdrž: do 8 h hovoru/400 h pohotovosti

SAR: 0,67 W/kg (norma 2 W/kg)

Čo mu chýba:

UMTS, Wi-Fi, prehliadač dokumentov,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

nefinálna

Obsah balenia:

telefón, batéria, MemoryStick Pro DUO 512 MB, adaptér pre MS, nabíjačka, USB dátový kábel, špeciálne prenosné stereo handsfree HPM-70 čiernej farby, CD, manuál.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Odporúčam prečítať si tieto články:

- recenzia Sony Ericsson W800i

- plus/mínus: Sony Ericsson W800i

Pozorované rozdiely W810i oproti W800i:

- čierny kryt Satin Black,

- podpora štvrtého pásma (850 MHz),

- rozmery displeja,

- podstatne lepšia klávesnica,

- pribudlo tlačidlo menu činnosti,

- senzor ovládajúci podsvietenie klávesnice,

- chýba kryt objektívu,

- štyri zvuky uzávierky,

- pribudla podpora EDGE (s ikonou nad indikátorom stavu signálu),

- nová grafika,

- chýba šetrič v podobe hodín,

- tlačidlom pre zapnutie mobilu prepínate aj profily,

- profily rozoznáte podľa ikony na pohotovostnom displeji,

- 1 000 viacpoložkových kontaktov,

- až 3 e-maily ku jednému menu,

- polovičná pamäť,

- plná podpora USB Mass Storage,

- RSS čítačka,

- NetrFront prehliadač,

- správca súborov rozdelený na kartu a internú pamäť.

Dizajn

Nástupca modelu W800i dáva jasne najavo, že si jeho tvorcovia čím ďalej viac uvedomujú dôležitosť štýlu a dizajnu. Čierny obal, oranžové prvky, dve špeciálne čierno-oranžové témy...to všetko potvrdzuje moje slová. Spracovanie prístroja je pevné, uvediem niekolko zmien oproti W800-ke. Hlavnou je chýbajúci kryt objektívu, preto aj začnem odzadu. Objektív je teraz výborným lapačom prachu. Nechýba ani dvojdiódový blesk a zrkadielko je pre zmenu oranžové. Pribudlo oranžové logo na kryte batérie. Po stranách žiadna zmena nenastala. Predná stena je nová, ochranné sklíčko displeja sa zväčšilo. Pod ním v pravom hornom rohu nájdete novinku - senzor množstva svetla regulujúci podsvietenie klávesnice.

Klávesnica

Klávesnica je nová, zmien nastalo niekoľko. Najpodstatnejšou je výmena joysticka za štvorsmerové kruhové tlačidlo s potvrdzovacím prvkom v strede. Pribudlo tiež tlačidlo vyvolávajúce menu činnosti (známe z modelu K750i), ktoré v troch zložkách obsahuje zmeškané udalosti, skratky vybraných funkcií a internetové záložky. Aj alfanumerická časť sa dočkala kladných zmien, tlačidlá sú tvrdšie, stisk je istejší a písanie pohodlnejšie. Novinkou je aj prepínanie profilov tlačidlom pre zapnutie/vypnutie prístroja.

Displej

Displej ostal zachovaný, pozoroval som len jasnejšie zobrazovanie farieb. Zaujímavé je, že v nastaveniach šetriča nájdete len "nič" a "obrázok", zobrazenie hodín v pohotovostnom režime chýba. Viditeľnosť na slnku je aj v tomto prípade dobrá, využitie displeja pri písaní správ či poznámok je naopak v tomto modeli veľmi slabé.

Počty riadkov textu:

- písanie poznámky - 2 riadky,

- písanie SMS, e-mailu - 4 riadky,

- čítanie SMS - 6 riadkov,

- čítanie e-mailu - 7 riadkov,

- čítanie poznámky - 7 riadkov,

- WAP - 7 riadkov + nadpis stránky,

- Jimm ICQ - 9 riadkov.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát

Fotoaparát je funkčne úplne rovnaký. Rozdiel je len v chýbajúcom aktívnom kryte fotoaparátu. Ten teraz spustíte podržaním spúšte. Pred každým fotením je nutné vyčistenie objektívu. Zdá sa mi, že W810i reaguje pri ovládaní fotoaparátu rýchlejšie.

Nočným snímkom pomáha dvojfázový blesk. V prvej fáze používa len jednu diódu, pri stlačení spúšte sa pridá druhá, ktorá zabezpečí oveľa viac svetla než akýkoľvek konkurent. Počas snímania je možné používať klávesové skratky: 1 - rozlíšenie, 4 - makro, 7 - noc, * - blesk. Všetky sa nachádzajú v jednom rade tlačidiel, čo vítam. Fotoaparát si pamätá všetky naposledy použité nastavenia. V nastaveniach sa nachádza aj množstvo ďalších parametrov: efekty, kvalita (2 stupne, pričom rozdiel je minimálny, pokles veľkosti súboru asi o 1/3), miesto ukladania snímok, vyváženie bielej (podľa mojich skúseností je najlepšie automatické) atď. 2 Mpix fotka v najvyššej kvalite dosahuje veľkosť asi 500 - 600 kB. Medzi kamerou a fotoaparátom prepínate vertikálnym pohybom joysticku. Aj počas nahrávania videa môžete použiť plynulé digitálne priblíženie, nechýba ani aktivácia makra alebo nočného režimu. Video je možné zaznamenávať vo formáte 3GPP a rozlíšeniach 176 x 144 b. alebo 128 x 96 b.

Pozor, po zvukovej signalizácii ostaňte ešte chvíľu nehybní, keďže fotoaparát reaguje troška oneskorene.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

UKÁŽKA VIDEA (3GPP, 360 kB)

Recenziu pripojiteľného blesku nájdete v článku Sony Ericsson MXE-60

Správca súborov

Správca súborov je rozdelený na tri časti: všetko, karta, pamäť mobilu. Práca s fotkami v plnom rozlíšení je pomalá, pootočenie aj priblíženie si vyžaduje istú dávku trpezlivosti.

Na úpravu snímok slúži aplikácia FotoDJ, ktorá umožňuje fotku otáčať, vložiť do nej klipart, rám, text, efekt a podobne.

Hudba

V základnej ponuke hudobného prehrávača, ktorý môže fungovať aj pri vypnutej rádiovej časti mobilu, nájdete voľby ako Prehrávanie, Interpreti (zoznam interpretov všetkých skladieb v mobile a na karte), Skladby (zoznam všetkých skladieb), Zoznamy skladieb (tzv. playlists) a Videá. Hlasitosť meníte vždy dvojitým tlačidlom v pravej stene aj pri zablokovanej klávesnici, čo je veľmi praktické. Sony Ericsson W810i už nahradí slabšie tranzistory (či už pri prehrávaní MP3 skladieb alebo počúvaní FM rádia) a reprodukcia sa vyrovná zvukovo slabším notebookom. Správam môžete priradiť akýkoľvek zvuk či skladbu. Odlišné upozornenie je možné priradiť e-mailu a ostatným správam. V profiloch nastavujete hlasitosť, zosilňujúce zvonenie, vibrácie, zvuky tlačidiel, blokovanie a povolenie hovorov (aj skupín). Vo Walkmanovom prehrávači môžete pozerať videa roztiahnuté na celej obrazovke. Veľmi jednoduchá je tvorba playlistov označením jednotlivých skladieb. Počas prehrávania horizontálnym pohybom joysticku sa pohybujete v rámci skladby vpred alebo vzad. Grafický ekvalizér má nenormálny vplyv na kvalitu reprodukcie v priložených stereo slúchadlách.

VideoDJ je aplikácia pre strihanie, spájanie a úpravu videí. Do jednej linky môžete vkladať videá, texty, pod to všetko priradiť vlastnú melódiu.

FM prijímač v Sony Ericssone W810i pracuje len po pripojení handsfree. Jeho spustenie je možné priradiť aj k music button, tlačidlu v ľavej stene prístroja. Ak ho spustíte pomocou music button, zapne sa na pozadí posledná počúvaná stanica a displej ostane v pohotovostnom stave. Pomocou ovládacích prvkov na bočných stranách mobilu ovládate všetky dôležité funkcie rádia (hlasitosť stlačením +/-, prepínanie staníc podržaním +/-), ktoré beží na pozadí. Po spustení FM prijímača z menu (alebo skrátených volieb) vidíte na displeji aj príjemné grafické prostredie rádia. Pohybom joysticku doprava alebo doľava postupne prepínate frekvencie po desatinných miestach. Pohybom nahor alebo nadol prepínate medzi uloženými stanicami. Ľavým polyfunkčným tlačidlom vyhľadáte najbližšiu počúvateľnú frekvenciu. Výbornou funkciou je automatické uloženie staníc, ktoré sa nachádzajú v dosahu prístroja. Tak napríklad v Trnave vyhľadám 20 a automatických staníc, ktoré sa automaticky uložia a po príchode do Nitry si automaticky nechám uložiť zase úplne inú kombináciu skupiny staníc, medzi ktorými veľmi rýchlo prepínam. Zlatým klincom je funkcia RDS, ktorá automaticky po niekoľkých sekundách od zachytenia frekvencie vyčíta názov počúvanej stanice. Problém je, že do pamäte nemôžete uložiť názvy staníc, ale len ich frekvencie.

Recenziu hudobného kábla nájdete v článku Sony Ericsson MMC-60.

Pamäť

Pamäť mobilu sa zmenšila na polovičných 20 MB, novinkou je podpora Mass storage. Mobil je konečne možné bez inštalácie použiť ako externý disk. Nechýba podpora MemoryStick Pro DUO kariet, jednu s kapacitou 512 MB nájdete v balení.

Telefónny zoznam

Telefónny zoznam je nový, zhodný napríklad so Sony Ericssonom W550i. Zapamätá si 1 000 viacpoložkových kontaktov, ku každému je konečne možné priradiť až 3 emailové adresy. V nastaveniach určujete, či bude východzí zoznam vo fóne alebo na SIM karte. Tlačidlám 1 - 9 je možné priradiť rýchlu voľbu. Ak tak nespravíte, podržaním alfanumerického tlačidla sa dostanete do východzieho zoznamu na prvý kontakt začínajúci prvým písmenom na danom tlačidle. Nechýba ani funkcia opýtania sa na uloženie nového čísla volaného/volajúceho. Tiež poteší funkcia automatické uloženie kontaktu na SIM. Privítal som aj hromadné odoslanie (cez Bluetooth alebo IrDA) a mazanie kontaktov. Ku kontaktu je možné priradiť obrázok, ktorý zmení veľkosť na asi 170 x 150 b.

Hovor

Telefonovanie s W810i je príjemné, tento model sa dobre drží v ruke. Pri zvonení vidíte striedanie mena a čísla na displeji. Obrázok volajúceho je dostatočne veľký. Všetky hovory sa nachádzajú pod tlačidlom Hovory, pričom medzi prijatými, volanými a neprijatými prepnete horizontálnym pohybom joysticku. Na displeji vidíte aj aktuálnu dĺžku hovoru, po zložení sa na pohotovostnom displeji zobrazuje dĺžka hovoru ešte niekoľko sekúnd. Na zmeškané udalosti dostatočne výrazne upozorní aj šetrič displeja. Hlasné handsfree je možné aktivovať už pri vytáčaní hovoru. Záznam hovoru som našiel len po vstupe do Možnosti - Diktafón (3 kroky).

Písanie textov

Na klávesnici W810-ky sa píše lepšie než na W800-ke vďaka vylepšenej klávesnici. V niektorých prípadoch je nedostatočný počet zobrazených riadkov. Slovník T9 ponúka aj množstvo nastavení. Nechýba ani možnosť voľby písania s a bez diakritiky. Podobne je tu možnosť dopĺňania slov. Zaspomínal som si aj na časy, kedy som vlastnil Ericsson T65, s ktorým som písal správy vďaka bočnému tlačidlu na reguláciu hlasitosti ohromnou rýchlosťou. Dnes, pri presune tohto tlačidla na pravú stranu, pre mňa tento systém stratil zmysel.

SMS

Písanie správy na 4 riadkoch je takmer trestuhodné, pri čítaní sa parametre zlepšia. Odpočítavanie začne len niekoľko znakov pred koncom každej čiastkovej správy, pričom prechod na ďalšiu si ani nemusíte všimnúť. Nechýba plná podpora EMS štandardu, na ktorý sa často zabúda. Po zaplnení pamäte 200 správami ste na tento stav upozornení. W810i nedokáže automaticky mazať prijaté správy, čo ma trocha mrzí. Je však možné správy vymazať hromadne.

MMS

Do multimediálnej správy môžete vložiť okrem štandardných objektov aj novú fotku. 2 Mpix snímky vloží len po automatickom zmenšení na VGA (asi 40 kB), prípadne môžete snímky zmenšovať automaticky na QVGA, QQVGA. Pri tvorbe MMS vidíte neustále veľkosť vytvorenej správy. Zaujímavosťou je automatický podpis a už samozrejmosťou je doručenka.

E-mail

Ani e-mailový klient sa nezmenil. E-mailový klient vo W810i úplne postačuje mojim, nie najmenším, požiadavkám. Ponúka automatickú kontrolu schránky (každých 5, 30, 60 min., 2, 3, 4, 12 hod.) s automatickým odpojením. Do mobilu sa stiahnu buď hlavičky alebo hlavičky s textom správy. Nechýba možnosť odoslať kópiu každého e-mailu na zadanú adresu, nastavenie mena odosielateľa a automatického podpisu. Pri čítaní e-mailu vidíte 8 riadkov textu a nechýba ani úplná podpora diakritiky. Pri odpovedi volíte, či má obsahovať aj pôvodný e-mail.

Instant messaging

O vstavanom messengeri sme písali v špeciálnom článku Instant messenger v Sony Ericssonoch. Ja však preferujem bezplatnú Java aplikáciu Jimm.

WAP

Vynovený internetový prehliadač Netfront je pýchou Sony Ericssonu W810i. Oproti dobrému prehliadaču vo W800i pribudlo niekoľko vylepšení. WAP a WWW stránky je možné prezerať aj vo fullscreen režime, stránky priblížiť alebo vzdialiť (funkcia zoom). Poteší aj presun nastavení z menu priamo do prehliadača (vypnutie obrázkov a pod.). Www.fony.sk zobrazil úplne bez problémov. No aj napriek Netfrontu preferujem Java aplikáciu Opera Mini, ktorú stiahnete bezplatne z wap.opera.com už vo verzii 2.0 a ešte k tomu aj v českom jazyku.

Prenos dát

Ku GPRS pribudlo EDGE, ktorého prítomnosť je indikovaná ikonou nad indikátorom stavu siete. Prítomnosť EDGE som reálne pociťoval. Lokálna konektivita prostredníctvom IrDA a Bluetooth je úplne postačujúca v tejto kategórii telefónov.

Organizačné funkcie

Budík - jednoduchý aj opakovaný budík s vlastnou melódiou budí aj vo vypnutom stave.

Kalendár - klasický kalendár, v ktorom stále chýba opakovanie udalostí (kopírovanie je možné). Opakovanú udalosť je však možné vložiť synchronizáciou s PC, alebo vložením z iného mobilu či PDA. K dispozícii je jeden všestranný typ udalosti.

Poznámka môže byť dlhá maximálne 250 znakov, čo je pre mňa neskutočne málo. Po jej odoslaní do PC zistíte, že nejde o TXT súbor, ale poznámku vo formáte pre Outlook. Sony Ericssony však s príjmom a čítaním TXT súborov problém nemajú (pozor len na správne kódovanie). Na druhej strane vyniká zobrazením na pohotovostnom displeji.

Novinkou je News Reades, šikovná Java RSS čítačka.

Novinkou je peňaženka. V aplikáciách nájdete aj zaujímavú pomôcku pre hudobníkov Music Mate. Táto aplikácia prehráva jednotlivé noty na klavíry, jednotlivé gitarové akordy aj so zobrazením správneho držania gitary a najzaujímavejšou pomôckou je metronom.

Hry a Java aplikácie

JC does Texas - zábavná hra, v ktorej letiaci chlapík zbiera rôzne predmety. V každej úrovni pribudne nový objekt.

QuadraPop - známa hra na báze Tetrisu.

Výhody:

- klávesnica,

- výborné hudobné funkcie,

- EDGE.

Nevýhody:

- pomalšie reakcie pri práci so správcom súborov,

- plytvanie miestom na displeji pri písaní správ,

- chýbajúci kryt objektívu.

Cena

odhadom 15 000 až 16 000 Sk

Sony Ericsson W810i je veľmi šikovný mobil. Ak by mal kryt objektívu, vychválim ho do nebies. Je to vynikajúci aparát na počúvanie hudby, v malej krabičke sa ukrýva veľký stroj. Niektoré organizačné stále nie sú doriešené, avšak telefonovanie a funkcie s ním spojené, správy, surfovanie po internete, konektivitu, fotografovanie a hlavne prehrávanie hudby zvláda na výbornú.

Dôležité odkazy:

- podpora Sony Ericssonov

- kontakt na výrobcu (Sony Ericsson SK)

- distribútor (Sony Ericsson)

- služby zákazníkom (Sony Ericsson, SK)

- nastavenie SMS-kou (Sony Ericsson)

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

Nastavenia služieb ručne:

T-Mobile

Orange World

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 04.05.2006 - 11:55

Hopp: Prisvetlovacia dioda sa da opat vyuzit ako baterka, alebo funguje len pri foteni?Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.0)

anonymous04.05.2006 - 18:30 Trvalý odkaz

martin: to je divne ze nedokaze zobrazit hodiny v setrici. mi to pripada ako chyba v softveri.MOT-V3/0E.42.0ER MIB/2.2.1 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.0

anonymous04.05.2006 - 18:38 Trvalý odkaz

El Wraith: Velmi dolezitou informaciou pre mna je hlasitost volajuceho pri telefonovani. Nie ze by som bol hluchy, ale na rusnej ulici chcem aj nieco pocut. V recenzii som nasiel, ze "sa s nim telefonuje prijemne". Nic o hlasitosti. Poprosil by som k tomuto nieco. DakujemMozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1)

anonymous04.05.2006 - 20:50 Trvalý odkaz

orgi: Da sa vyuzit, tusim sa da zapnut na:
1 minuty, 10 minut, permanentne, SOS signal .Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; en) Opera 8.51

anonymous05.05.2006 - 01:19 Trvalý odkaz

Arrow79: S tymto mam aj ja problem, posledny fon ktory mi v tomto vyhovoval uplne bol Samsung D600. Nokia 6280 je uplne nanic,na rusnej ulici nepocut skoro nic..K600i je fajn,V3x mohla byt tiez hlasnejsia (V3x sa ale da upravit;)Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; en) Opera 8.50

Celá diskusia 62 príspevkov