Nokia N73

EXKLUZÍVNE! Prvý kontakt so smartfónom Vydarený, plne vybavený smartfón s 3 Mpix fotoaparátom a autofocusom.

Nokia N70 má už niekoľkých nástupcov. Nokia N71 je véčko, N72 je podobný model bez UMTS a N73...to je už úplne niečo iné: nový dizajn, poriadny displej a plná výbava.

Nokia N73

Základná charakteristika:

konštrukcia: klasická,

OS: Symbian 9.1, S60 tretej generácie,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz + UMTS,

rozmery: 110 x 49 x 19 mm,

hmotnosť: 116 gramov (zistená 116 g),

displej: aktívny, 240 x 320 b., 262 144 farieb, 37 x 49 mm, aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: CMOS, 3,2 Mpix (2048 x 1536 b.), autofocus, makro, LED blesk, videozáznam (MPEG4, 352 x 288 b., 15 fps), aktívny kryt,

sekundárna VGA kamera na videohovory,

pamäť: 42 MB + miniSD, zdieľaná pamäť,

správy: SMS, MMS (do 300 kB), e-mail,

prenos dát: IrDA, Bluetooth 2.0, GPRS 4+2, EDGE 4+2, UMTS, Pop-Port,

prehliadač dokumentov (DOC, XLS, PDF)

zábava: internetový prehliadač, FM rádio (VisualRadio), RealPlayer, MP3/AAC/eAAC+ prehrávač, 3D efekt zo stereo reproduktorov,

batéria: BP-6M, Li-Ion, 1100 mAh,

výdrž: do 4 h hovoru/360 h pohotovosti/12 h hudby,

SAR: RM-132 0,87 W/kg, RM-133 1,12 W/kg (norma 2 W/kg)

Čo mu chýba:

Wi-Fi, HSDPA

Softvérová verzia testovaného telefónu:

V 1.0513.0.4, 23-03-2006, RM-133

Obsah balenia:

mobil, batéria BP-6M, nabíjačka AC-4, adaptér na nabíjačku CA-44, USB kábel CA-53, stereo slúchadlá HS-23, CD-ROM, handrička.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Prototyp Nokie N73 mám na pár dní doma...nebudem však hodnotiť detailne jej funkcie. Ak je určitá funkcia aj v Nokii N73, aj v Nokii N80, nepozoroval som medzi nimi nejaké rozdiely. Ak áno, spomeniem ich v tomto článku. Aj podľa verzie softvéru je však jasné, že testovaná vzorka nie je ani zďaleka finálna. Aj keď...nestretol som sa takmer so žiadnymi softvérovými chybami (okrem občasného zamŕzania).

Recenziu Nokie N80 nájdete pod týmto odkazom.

Prvé fotky Nokie N73 unikli už dávnejšie. Na nich sa mi N73 vôbec nepáčila, našťastie som na ňu nezanevrel a počkal si radšej na osobný kontakt s týmto zariadením. Už v úvode si však dovolím napísať, že N73-ka ma neskutočne milo prekvapila.

Rozmery a konštrukcia Nokie N73 sú prívetivé, už prototyp je spracovaný nadpriemerne. Predná stena je nápadná veľkým displejom. Medzi ním a klávesnicou je zbytočne veľká medzera, opäť zrejme vytvorená pre logá operátorov. Nad displejom je logo výrobcu, senzor osvetlenia regulujúci podsvietenie klávesnice, modrá dióda indikujúca zapnuté Bluetooth a VGA kamera na videohovory. Keďže je zadná stena menšia než predná, bočné steny sú skosené tak, že na ne z pohľadu spredu nevidíte. Geometricky tento útvar nazývame skosený ihlan s podstavou obdĺžnika.

V ľavej bočnej stene nájdete len okienko infraportu, v pravej je ukryté dvojité tlačidlo pre ovládanie hlasitosti alebo zoomu, v spodnej časti je spúšť fotoaparátu aj tlačidlo na spustenie galérie. V hornej aj spodnej stene je mriežka, za ktorou sa nachádza reproduktor. Dva reproduktory slúžia na rôzne hudobné efekty, no najvýraznejším efektom je vysoká hlasitosť. V hornej stene nechýba tlačidlo pre zapnutie/vypnutie prístroja, v spodnej nájdete známy Pop-Port konektor a tiež slot pre pamäťovú kartu miniSD.

Zadná stena ponúka posuvný aktívny kryt objektívu. Po modeloch 6681, 6680, N70 je tento najkvalitnejšie spracovaný, odkrývaniu pomáha pružinka. Otvor pre uchytenie pútka je v pravom doľnom rohu, to je v poriadku.

Klávesnica Nokie N73 je prekvapivo dobrá. Je však pravdou, že som už naozaj navyknutý na drobnú klávesnicu Nokie N70 a dlhé mesiace som používal Sony Ericsson W800i, čo zase hovorí o kladnom vzťahu k joysticku. Ten je tvrdší, no presný a na ovládanie N73-ky si teda nemôžem vôbec sťažovať. V prípade Nokie N80 mi vadil veľký skok medzi hornou časťou klávesnice a alfanumerickými tlačidlami, N73 má ovládanie ergonomickejšie.

Nechýba ani mediálne tlačidlo, po ktorého stlačení sa zobrazí menu s rýchlym skokom na web, rádio, hudobný prehrávač, prehliadač obrázkov. Podsvietenie klávesnice je príjemne modré, rovnomerné.

Displej je nový, 240 x 320 (76 800) bodov nepoužíva Nokia často. Je to polovica z 352 x 416 (146 432) bodov v nových S60 (N80, N90 a iné), ale dvojnásobok než 176 x 208 (36 608) bodov v starších Nokiách S60 (N70, 6680, 6681, atď.). Dôležitejší je praktický pohľad na displej, ktorý je zatiaľ rozmerovo najväčší spomedzi bežných modleov celého radu S60 (nerátam model N61 s QWERTY klávesnicou a pod.). QVGA rozlíšenie úplne postačuje na prácu s mobilom, prezeranie dokumentov aj multimediálne funkcie. Využitie displeja je perfektné. Nokii N73 s nemám v tomto smere čo vyčítať.

Rýchlosť reakcií je v menu prekvapivo vysoká, ani pri jednotlivých funkciách nepociťujem pomalosť prístroja. Za to ďakujem tretej generácií OS Symbian 9.1. Horšie to je s aplikáciami pre tento OS, ale o tom som toho dosť napísal v recenzii N80-ky.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát používa ako hľadáčik celý displej. Spúšť je prispôsobená držaniu mobilu naležato. Autofocus funguje. Joystickom ovádate hlavné funkcie (vyváženie bielej, ISO a pod.), pričom makro je potrebné aktivovať v režimoch snímky. Tu sa nachádza aj nočný režim, preto bude zrejme nemožné aktivovať súčasne makro aj nočné snímanie. Prototyp nefotil najlepšie, ale podľa mojej intuície bude finálna verzia veľmi slušným aparátom. Makro funguje tak, ako má, záznam videa s CIF rozlíšením bohate spĺňa moje požiadavky na efektívne snímanie životných momentov. Napríklad na 512 MB kartu sa tak zmestí viac než hodina veľmi slušného videa, ktoré bude aj na veľkom displeji mobilu veľmi dobre pozerateľné.

UKÁŽKA VIDEA (MPEG4, 1,3 MB)

Galéria pracuje naležato, reakcie prístroja sú rýchle. Zobrazovanie fullscreen je už samozrejmosťou, nechýba ani pohotové priblíženie obrázkov.Aj prezeranie videí je pohodlné. Nespoliehajte sa však na prehrávanie každého videa vo formáte MPEG4, záleží aj od ich jednotlivých parametrov. Mne video 360 x 203 b., 25 fps, stereo audio (128 kbps), celkovo 311 kbps nezobrazilo, počul som len jeho zvuk.

Stereo reproduktory sú výborným spoločníkom pri pozeraní vidé roztiahnutých na celej obrazovke. Hlasitosť prehrávania hudby je veľmi silná, snáď najvyššia, akú som kedy z mobilu počul.

Nokii N73 nechýba ani FM rádio, klasický prijímač s funkciou VisualRadio, ktorú u nás ešte pekne dlho nevyužijete.

Interná pamäť prístroja dostupná užívateľovi bola v tomto kúsku presne 66 MB. Nesľubujem, že tak tomu bude aj vo finálnej verzii, ale myslím, že na 64 MB sa môžeme spoľahnúť. V Nokii N73 pamäť rozšírite menej zaužívanými kartami miniSD.

Telefónny zoznam, hovorové funkcie aj editory správ sú zhodné s Nokiou N80. A to SMS, MMS aj e-mailový prehliadač. Načo sa teda opakovať, nahliadnite do spomínanej recenzie.

Situácia s webovým a wapovým prehliadačom je zhodná s Nokiou N80: jeden prehliadač zdedila N73-ka po starších predchodcoch a druhý, špeciálny len na web, nájdete zatiaľ len v Eseries a Nseries novej generácie. Aj na QVGA displeji vyzerajú web stránky s týmto prehliadačom veľmi dobre. Fotky nájdete v našej Galérii. Každopádne môžem zhodnotiť nový web browser ako najlepší, aký som zatiaľ v mobiloch videl.

Nokia N73 je v prenose dát oproti N80-ke ochudobnená o Wi-Fi prenosy. Inak som s výbavou Nokie N73 nadmieru spokojný. Nechýba IrDA ani Bluetooth na lokálne prenosy, v balení nájdete aj kábel CA-53, ktorý však po pripojení batériu nenabíja. Aktivitu Bluetooth indikuje modrá blikajúca dióda.

Na diaľkové prenosy poslúži GPRS, EDGE aj UMTS. Nokia N80 ponúka prenosy EDGE v konfigurácii až 4+3 timesloty (naraz však len 5!), Nokia N73 ponúka tradičnú triedu 10 (4+2). Pri uploade som v prípade Nokie N80 spomínané 3 timesloty naozaj pociťoval, rozdiel medzi 128 kbps a 192 kbps je zrejmý aj teoreticky. Pri UMTS prenosoch je upload zatiaľ limitovaný operátormi na 64 kbps, preto som rád, že Nokia N73 ponúka v nastaveniach možnosť aktivovať okrem duáneho režimu aj použitie len GSM alebo len UMTS siete. V Nokii N70 možnosť "len UMTS" chýba.

Odporúčame aj článok 3G (UMTS).

V organizačných funkciách sa takmer nič nezmenilo. Pri pridávaní novej udalosti si vyberáte medzi piatimi typmi, inak nenastali žiadne extra zmeny. Budík je stále jednorázový.

Z ďalších funkcií, ktoré som v prototype Nokie N73 našiel, spomeniem:

- hru Snakes, ktorá ma pri použití dvoch reproduktorov naozaj bavila,

- Push to Talk,

- Katalógy, ktoré ponúkajú online download aplikácií pre tento model,

- Lifeblog, internetový denník,

- Flash player na prezeranie animácií,

- Režisér na úpravu videí,

- 3D zvonenia na vytváranie priestorových zvukových efektov pri zvonení.

Potešilo ma, keď sa Nokia N73 začala nabíjať aj zo starej nabíjačky, ku ktorej som pripojil adaptér. Toto mi Nokia N80 nedovolila. Viac podrobností k otmuto problému nájdete v recenzii Nokie N80

Výhody:

- veľký displej,

- fotoaparát s autofocusom a aktívnym krytom,

- celkové ergonomické spracovanie.

Nevýhody:

- Symbian 9.1 versus množstvo dostupných aplikácií,

- chýba ovládanie fotoaparátu klávesovými skratkami,

- SMS písané s T9 len do 70 znakov.

Záver

Nokia N73 ma dostala...ide o vynikajúci mobil, ktorý síce veľmi nevyniká krásou, no mňa ako praktického človeka poteší výborným displejom a bohatou funkčnou výbavou. Multimediálne funkcie sú dotiahnuté do konca: galéria pracuje naležato, fotoaparát tiež, nehovoriac o aktívnom kryte objektívu a automatickom zaostrovaní. Nokia N73 je vynikajúci Symbian, ktorý si musí už len počkať na dostatok aplikácií pre novú platformu.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 02.05.2006 - 00:11

Fizzy: tak toto je pekne nadupany stroj...i ked symbiany sa mi moc nelubia ale toto je delo ;)

anonymous26.04.2006 - 12:59 Trvalý odkaz

mental.disease: konecne rozlisenie primerane uhlopriecke tych 176x208 bolo uz dost pozadu.
mozno bude aj N80 konkurovat..

anonymous26.04.2006 - 15:16 Trvalý odkaz

gash: akosi mi silno pripomina W800i spredu..

anonymous26.04.2006 - 16:40 Trvalý odkaz

Fizzy: mne na prvy pohlad pripominala SPV C550...

anonymous26.04.2006 - 20:15 Trvalý odkaz

aquila: N80 konkurovat nebude. aspon nie priamo. kedze N80 ma lepsie rozlisenie a ma WiFi.

N73 ma zase autofocus a carl zeiss.

Celá diskusia 84 príspevkov