Nokia 2610

Recenzia low-endu Jednoduchý mobil s dobrou výdržou pre nenáročných užívateľov.

Základná charakteristika:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný, Series 40 2nd Edition

frekvencie: 900/1800 MHz,

rozmery: 104 x 43 x 18 mm,

hmotnosť: 91 gramov (zistená: 83 g),

displej: aktívny, 65 536 farieb, 128 x 128 b., 27 x 27 mm,

pamäť: 2 MB, 300 kontaktov, Java aplikácia do 150 kB,

správy: SMS, MMS, instant messaging, e-mail,

prenos dát: GPRS, Flash konektor,

zábava: Java 2.0, WAP 2.0, MP3 prehrávač, 24-hlasé MIDI,

batéria: BL-5C, 970 mAh, Li-Ion,

výdrž: do 5 h hovoru/380 h pohotovosti

SAR: 0,56 W/kg (norma 2 W/kg)

Čo mu chýba:

IrDA, Bluetooth, fotoaparát,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

3.75, 12-07-06, RH-86

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka, potrebné dokumenty

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Zapnutie/vypnutie

Jednoduché odňatie zadného krytu, SIM karta šetrne upevnená plieškom, bleskové zapnutie...to je Nokia 2610.

Dizajn

Spracovanie telefónu je pomerne kvalitné, nemám k nemu výhrady. Aj použité materiály a kombinácia farieb vyznievajú pozitívne a telefón pôsobí drahšie. V ruke sa drží výborne, Nokia dokonca použila materiál odolný voči poškriabaniu...aj keď len v určitých (významných) častiach prístroja.

Klávesnica

Klávesnica je vydarená...aj ovládacie prvky, aj alfanumerická časť. Texty som už písal aj na lepšej klávesnici, ale to neznamená, že Nokiu 2610 v tomto smere nepochválim. Nokii chýba vypínacie tlačidla, mobil zapnete červeným. To však spôsobilo komplikovanú zmenu profilu buď cez menu alebo pridaním profilov do menu skratiek (tzv. Ísť na), ktoré spustíte ľavým polyfunkčným tlačidlom v pohotovostnom stave. Pravému výberovému tlačidlu a štyrom smerom stredového tlačidla môžete priradiť vlastné voľby. Nechýba kvalitné podsvietenie a automatické blokovanie klávesnice s vlastnou dobou premlky.

Displej

Displej je jednoduchý, známy zo starších Nokií. Jeho viditeľnosť na slnku je celkom dobrá a využitie slušné. Prítomný je šetrič energie aj úsporný režim. Obidva mám vypnuté a ani po dvoch dňoch ešte neklesol indikátor stavu batérie z najvyššie ho stupňa. Veľkosť písma meníte v správach a prehliadači internetu. V nastaveniach je aj nastavenie kontrastu.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Melódie a prehrávač hudby

Prehrávač hudby je pri 2 MB pamäte zbytočný, preto zhodnotím len profily. Tie je možné načasovať a editovať:

- hlásenie hovoru (vyzváňa, vzostupne, zvoní raz, pípne raz, vypnuté)

- tón zvonenia

- hlasitosť zvonenia

- vibrácie

- hlásenie správy

- hlásenie chatu

- tón tlačidiel

- ďalšie tóny

- tóny aplikácií

- hlásanie pre (všetky hovory, vybrané čísla)

Telefónny zoznam

Vybrať si môžete medzi zobrazením telefón/SIM/telefón a SIM. Zobrazenie kontaktov je ešte staré, chýba zobrazenie viacerých mien s číslom pod sebou. Nechýba rýchla voľba pre okamžité vytočenie vybraných čísiel.

Hovor

Telefonovanie zvláda normálne, funkcie počas hovoru sú nadštandardné. Môžete hovor nahrať (až minútu), pustiť hlasné handsfree, vstúpiť do menu. Po stlačení zeleného tlačidla vidíte len posledné volané hovory. Ak hovor zrušíte, telefón ho považuje za prijatý.

Správy

Písanie SMS-iek na kvalitnej klávesnici s dobrým slovníkom T9 musím pochváliť. Editor je nový, na jednej stránke vypĺňate príjemcu aj text. Počas písania správy môžete zmeniť jej typ, napríklad z SMS na MMS. Editor multimediálnych správ je tiež nový, okienkový. Na jednej stránke sú tri políčka pre vloženie textu, zvuku a obrazu. Bez fotoaparátu je však využitie MMS slabšie. Najviac ma prekvapila prítomnosť staršieho, jednoduchého, Java e-mailového klienta. Nečakajte však zázraky.

WAP

Wapový prehliadač zobrazí až 7 riadkov textu, pri najmenšom použitom písme. K dispozícii je aj zalomenie textu, zmena kódovania, využitie displeja.

Prenos dát

Jedine formou GPRS sa spojíte so svetom. Tento typ pripojenia poslúži na download súborov z WAP-u, alebo na príjem multimediálnych správ. Na pripojenie ku PC poslúži špeciálny kábel (pre Nokie 6030, 2610...),

Organizačné funkcie

Budík - opakovaný, s nastaviteľnou melódiou budenia a odkladom budenia.

Kalendár - zvláda základné funkcie ako zobrazenie mesačného náhľadu, automatické mazanie starých udalostí, opakovanie pripomienok a pod.

Z ďalších funkcií sú prítomné poznámky (do 3 000 znakov), kalkulačka, časovač, stopky.

Hry a Java aplikácie

Coin Flip - hádzanie mincou.

Nature Park - novodobý Tetris.

Konvertor II - premena jednotiek.

Manažér výdavkov - chcete mať prehľad nad každodennými útratami?

Výdrž, batéria

Nokia 2610 som používal len niekoľko dní, ale s čistým svedomím ju hodnotím ako telefón, ktorý veľa vydrží. Po dvoch dňoch bežného používania neklesol sedemmiestny indikátor stavu batérie ani o bod z plnej kapacity. Niektorých poteší aj prítomnosť starého konektora pre nabíjačku.

Výhody:

- klávesnica,

- výdrž,

- jednoduchosť

Nevýhody:

- chýba infraport,

- chýba tlačidlo pre vypnutie/prepínanie profilov,

- cena.

Orientačná cena: 3 790 Sk (Agora plus)

Záver

Nokia 2610 je vydarený low-end s niektorými funkciami, ktoré som v ňom nečakal (e-mail, WAP). Avšak absenciou IrDA či fotoaparátu je jeho zaradenie jasné. S 2610-kou sa pracovalo dobre, telefonovanie aj písanie správ zvláda na výbornú, výdrž na jedno nabitie je vynikajúca. Len jej cena sa mi akosi nezdá.

Dôležité odkazy:

- podpora Nokií

- kontakt na výrobcu (Nokia SK)

- distribútor (Nokia)

- služby zákazníkom (Nokia)

- nastavenie SMS-kou (Nokia)

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

- nastavenie SMS-kou (Orange) (treba sa registrovať)

Nastavenia služieb ručne:

Orange MMS a WAP

T-Mobile MMS a WAP

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 09.10.2006 - 00:43

SEGA®: hoc je to low-end tak je predrazy ale na to sme u nokie zvyknuti radsej nejaky iny alebo starsi low-end od ineho vyrobcu s lepsou vybavou len nie tuto predrazenu otrasnu kraksnu... ved to nema ani infrak... a o ostatnych funkiach ani nehovorim fotak atd. ... ...no proste je to dalsi predrazeny odpad od nokie...Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; sk; rv:1.8.0.7) Gecko/20060909 Firefox/1.5.0.7

anonymous09.10.2006 - 18:01 Trvalý odkaz

Q: Vôbec nie si zaujatý... :DOpera/9.00 (Windows NT 5.1; U; cs)

anonymous10.10.2006 - 16:32 Trvalý odkaz

Tinco: Ja ho vidím ako dalsi lacný telefón a celkom dobrý v ponuke operátorov za lacný peniaz...a myslím že ur?ite posta?í aj ako firemný telefón výhradne na telefonovanie uz len kvôli vydržíSonyEricssonW300i/R9A Browser/NetFront/3.3 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1

anonymous10.10.2006 - 19:04 Trvalý odkaz

samo: chlapci mam ho doma od Nokie,do firmiem by som ho nedal ani zadarmo,na slnku nic ale vobec nic neuvidis,pomal...neda sa nic na nom :(Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X; en) AppleWebKit/418.8 (KHTML, like Gecko) Safari/419.3

anonymous24.10.2006 - 15:17 Trvalý odkaz

Ond: Ulne dopohodz telefon pre uyivatelov, ktorz sa nepotrebuju hrat s fotakom a infrekom..Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; sk; rv:1.8) Gecko/20051111 Firefox/1.5

Celá diskusia 22 príspevkov