Nokia 3250

Recenzia hudobného smartfónu Kombinácia bežného smartfónu Series60 a hudobného mobilu

Základná charakteristika:

konštrukcia: rotačná,

OS: Symbian 9.1 Series 60 Rel 3.0

frekvencie: 900/1800/1900 MHz

rozmery: 103,8 x 50 x 19,8

hmotnosť: 115 gramov (zistená: 130 g)

displej: aktívny, 176 x 208 b., 262 144 farieb, 35 x 41 mm,

fotoaparát: 2 Mpix (1600 x 1200 b.), záznam videí (176 x 144 b.),

pamäť: 10 MB zdieľaných + microSD (TransFlash),

správy: SMS, MMS (do 300 kB), CB, e-mail, PTT, instant messaging,

prenos dát: GPRS 4+2, EDGE 4+2, Bluetooth, Pop-Port,

zábava: Java, WAP/HTML prehliadač , FM rádio, eAAC+/AAC/MP3 prehrávač, 64-hlasé MIDI,

batéria: BP-6M, Li-Ion, 1 100 mAh,

výdrž: do 3 h hovoru/250 h pohotovosti,

SAR: 0,64 W/kg (norma 2 W/kg)

Čo mu chýba:

blesk, UMTS, makro, A2DP profil, IrDA,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

V 3.18, 03-03-06, RM-38

Obsah balenia:

mobil, batéria BP-6M, kábel CA-53, nabíjačka AC-3, stereo headset HS-20, CD-ROM s Nokia PC Suite, 128 MB microSD, užívateľská príručka, rýchly návod, leták výrobku.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Zapnutie/vypnutie

Odňatie zadného krytu si vyžaduje trocha cviku. SIM karta je uložená pod batériou, výmenou sa nepoškodzuje. Zapnutie prístroja, keďže ide o Symbian, trvá dlhšie. Po krátkom stlačení tlačidla pre vypnutie prístroja nájdete za profilmi aj offline režim a bezpečné vybratie pamäťovej karty. V offline režime nie je možné spustiť FM rádio.

Dizajn

Dizajn Nokie 3250 je určite zaujímavý. Nápad s rotačnou časťou podľa pozdĺžnej osi sme tu ešte nemali, nepočítajúc Nokiu N90, ktorá je hotovým konštrukčným výstrelkom. A tak pootočením klávesnice o 90 stupňov získate fotoaparát a ďalším otočením o 90 stupňov hudobný prehrávač. Viac v tomto jednoduchom videu, ktoré si môžu stiahnuť aj čitatelia WAP-u priamo do mobilu (700 kB): www.fony.sk/obr/nokia/nokia_3250/manipulacia.3gp.

Aj keď sa Nokkia 3250 zdá celkom veľká, po priložení ku Nokii N70 zistíte, že medzi nimi veľké rozdiely nie sú. No i napriek tomu si myslím, že 3250-ka je citeľne väčšia, teoretickú hmotnosť má o 10 gramov nižšiu, no prakticky (na jednej elektronickej váhe v jednej minúte) je rozdiel medzi nimi nulový (130 g : 130 g).

Spracovanie prístroja je výborné, všetko sedí ako má. Otáčavá časť sa vždy po 90 stupňoch zasekne. Pri písaní správ nie je možné, aby sa klávesnica neúmyselne pootočila. Nokiu 3250 vďaka jej prísnym tvarom položíte či postavíte na stôl v akejkoľvek polohe. V spodnej časti sa nachádza silný reproduktor, po zakrytí otvoru sa reprodukcia stíši na úplné minimum. Umiestnenie Pop-Port konektora vytlačil reproduktor až na pravú stranu, po pripojení slúchadiel smeruje ich kábel dohora. Pri umiestnení prístroja do vrecka je to praktické riešenie. Kryt konektora bol pôvodne pripevnený k telefónu, no na finálnej vzorke je žiaľ odnímateľný. Verte mi, do týždňa ho určite stratíte.

Spodný otáčavý modul je zvlástny množstvom prvkov. Alfanumerická časť klávesnice je vpredu v bežnej polohe. Po otočení modulom využívate 2 Mpix fotoaparát v jeho tele, po ďalšom otočení sa pred vami objaví štvorica ovládačov hudobného prehrávača.

Klávesnica

Klávesnica je, logicky, rozdelená na dve časti. Alfanumerické tlačidlá sú spracované výborne, písanie na Nokii 3250 je veľmi pohodlné. Horná časť klávesnice je na tom už horšie, nehovoriac o tvrdom hranatom joysticku. Tento prvok mi vadil najviac. Tiež mi vadí neustále menené rozmiestnenie tlačidiel. Na Nokii 6681 som si zvykol na jedno, u Nokie N70 na ďalšie a Nokia 3250 ponúka zase úplnú zmenu (zhoduje sa s rozmiestnením v Nokii 3230). Podsvietenie tlačidiel je dobré. Ľavému i pravému polyfunkčnému tlačidlu môžete priradiť pre pohotovostný stav ľubovoľné funkcie. Blokovanie klávesnice aktivujete stlačením ľavého polyfunkčného tlačidla a následným potvrdením hviezdičkou.

Displej

Starý známy displej, ktorý sme už minulý rok považovali za mierne zastaraný, sa dnes radí medzi bežné mid-end fóny. Nechýba regulácia jasu, pričom najvyššia hodnota je skutočne žiarivá. Nastaviteľná je aj doba podsvietenia a doba aktivácie šetriča.

Na ploche displeja v pohotovostnom stave môžete aktivovať Aktívny pohotovostný režim so šiestimi funkciami ukrývajúcimi sa pod ikonami v jednom riadku. Tie je možné ľubovoľne zmeniť. Pod nimi sa v riadkoch zobrazujú udalosti z kalendára nastavené na daný deň. Aj keď sa to nevyrovná ploche telefónov s Windows Mobile, táto funkcia podstatne uľahčuje prácu s telefónom.

Zobrazenie hlavnej ponuky menu môže byť ikonové alebo ako zoznam, kedy vidno naraz 4 pod sebou zoradené položky. Viditeľnosť údajov na slnku je výborná.

Pri písaní aj čítaní správy (SMS, MMS, e-mail) vidíte 8 riadkov textu.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát

Ten je pre mňa sklamaním. Neponúka automatické zaostrovanie, ani makro režim, fotky sú zahmlené...skrátka som z tejto funkcie trochu smutný. Snímanie videozáberov tiež nevyniká extrémnou kvalitou. Páči sa mi však, že počas záznamu môžete použiť digitálne priblíženie.

Fotoaparát pomaly spustíte pootočením spodného modulu. Fotíte naležato, to je fajn. Zoom ovládate šípkami vpred a vzad pre posun skladby, snímku odfotíte tlačidlom PLAY. Pomáhať si však musíte aj nešikovne umiestneným joystickom. Mobil môžete pohodlne položiť naležato a samospúšťou odfotiť pokojne aj seba. Toto je šikovné riešenie. Pri zameriavaní nefungujú žiadne klávesové skratky, šípkami nahor a nadol ovládate digitálne priblíženie (výrez).

V nastaveniach nájdete nočný režim, už spomínanú časovanú samospúšť, vyváženie bielej, kvalitu snímky (3 stupne), možnosť krátkej ukážky zachytenej snímky, rozlíšenie (640 x 480, 1 152 x 864, 1 600 x 1 200 bodov), predvolený názov (text alebo dátum) a použitú pamäť.

Video: 140 kbps (1 MB/min.),

obraz: 176 x 144 b., 10 fps, 128 kbps,

zvuk: 1 kanál, 8 kHz, 16 bit, 12 kbps.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

UKÁŽKA VIDEA (3GPP, 300 kB)

Obrázky

Galéria je staršieho typu, rozdelená na Snímky, Videá, Nahrávky, Zvukové klipy, Prezentácie a Všetky súbory.

V náhľadoch na snímky vidíte pod sebou zoradené 3 obrázky s popisom. Tie je možné zväčšiť, roztiahnuť na celý displej, skrátka pohodlne ovládať pomocou klávesových skratiek *, 1, 3, 5 a 0.

Melódie a prehrávač hudby

Profily sa nezmenili, ich časovanie opäť chýba.

Keďže je Nokia 3250 vyslovene hudobný mobil, hudobné funkcie sú v nej podstatne vylepšené. V balení nájdete špeciálne stereo handsfree HS-20, súpravu adaptéra so slúchadlami. Adaptér je podobný AD-46, novinkou je len štvorsmerné tlačidlo pre spustenie, zastavenie hudby, posun vpred a vzad. K tomu pribudlo aj posuvné tlačidlo pre blokovanie ovládacích prvkov na audio adaptéri. Ku adaptéru môžete pripojiť akékoľvek slúchadlá s 3,5 mm konektorom, ale ja som s kvalitou HS-20 nadmieru spokojný. Ja používam s Nokiou N70 adaptér AD-46 so slúchadlami zo Sony Ericssonu W800i, Nokia HS-20 túto kombináciu ešte o čosi prevyšuje.

Reakcie prístroja na ovládanie hudby z adaptéra i z klávesnice sú značne oneskorené. Spustenie prehrávača hudby otočením modulu o 180 stupňov nastane s 5-sekundovým oneskorením.

V nastaveniach prehrávača nájdete množstvo pozoruhodných funkcií. Ekvalizér je nevýrazný, vývaženie zvuku medzi pravou a ľavou stranou snáď ani nevyužijete, ozvena je vyslovená zbytočnosť. Rozšírenie sterea však svoju službu plní celkom dobre, mal som ho aktivované celý čas. Zvýraznenie basov je jemné, čo tiež hodnotím kladne. Nechýba tiež náhodné poradie a opakovanie skladieb.

Prehrávač videí

Prehrávanie videí na celej obrazovke je efektné, ale vstavaný RealPlayer nezvláda posun v rámci videa vpred ani vzad. Nokia 3250 možno popdoruje aj MPEG4, ale video z Nokie N70 (MPEG 4, CIF rozlíšenie) ani 6280 (3GPP, VGA rozlíšenie) neprehrá, poradí si vždy len s audio stopou.

FM rádio

Štandardné FM rádio s bežnými funkciami a navyše u nás nevyužiteľnou službou Visual Radio. Ponúka prehrávanie na pozadí, hlasnú reprodukciu zo slušného reproduktora ukrytého v rotačnom module. Keď máte uložené aspoň dve stanice v pamäti, môžete medzi nimi pomocou hlavného tlačidla na audio adaptéri prepínať.

Pamäť

10 MB internej pamäte stačí na bežnú prácu s mobilom, ostatok nahradí pamäťová karta microSD ukrytá veľmi dôsledne. Dostanete sa k nej len pootočením rotačného modulu. Interná pamäť je zdieľaná aj adresárom, správami i kalendárom. Nokia 3250 sa po pripojení k PC dodávaným káblom správa ako Mass storage zariadenie, jednoducho povedané ako externý disk.

TransFlash (misroSD) je najmenšia pamäťová karta na svete. Rozmery 15 x 11 x 1 mm si uvedomíte až pri porovnaní s bežnými kartami. Každá TransFlash karta je dodávaná v krabičke s adaptérom veľkosti SD karty, takže všetky údaje uložené na karte alebo všetky objekty v PC môžete bez problémov kopírovať a zapisovať pomocou čítačky SD/MMC kariet.

fotka fotka fotka

Telefónny zoznam

Telefón dokáže plnohodnotne pracovať aj so SIM adresárom. Kontakty v telefóne je možné zoradiť podľa mena alebo priezviska. Nový kontakt obsahuje položky: krstné meno, priezvisko, firma, funkcia, telefón, mobil, videohovor, internetový telefón, push to talk, pager, fax, e-mail. Ku kontaktu je možné pridať obrázok, detail (ďalšie rôzne typy telefónov, web adresu, adresu, narodeniny, poznámku). Vyhľadávanie sa uskutočňuje na základe hľadania kombinácie uvedených znakov na začiatku mena i priezviska. Nechýbajú ani skupiny volajúcich so spoločnou melódiou.

Hovor

S Nokiou 3250 sa telefonuje normálne, aj keď ide o väčší telefón. Má prepracovaný register hovorov (Denník) rozdelených do prijatých, neprijatých a volaných. V spoločnom zozname volaní (hlasových aj dátových) a správ sa nachádza aj ich dĺžka. Údaje si pamätá až 30 dní (podľa nastavenia). Dĺžku, po aktivácii tejto funkcie, vidíte aj počas hovoru, aj po jeho ukončení. Regulácia hlasitosti sa uskutočňuje hlavným tlačidlom v horizontálnom smere. Zaznamenať hovor sa mi podarilo len spustením diktafónu vstupom do menu.

Písanie textov

V Nokii 3250 som objavil nové zadávanie symbolov. Pri písaní správy ponuku symbolov tradične spustíte tlačidlom *, Nokia 3250 však v hornom riadku ponúka naposledy použité znaky. Inak sa v tomto smere veľa nezmenilo. Písanie správ je vďaka kvalitnej klávesnici (jej alfanumerickej časti) pohodlné. Nechýba ani označenie textu podržaním "ceruzky" a pohybom joysticku. Následne vybraný text môžete mazať, kopírovať aj vkladať.

SMS

Správu síce Nokia 3250 píše s diakritikou, no počíta štandardných 160 znakov, čo svedčí o orezaní diakritiky pred odoslaním. Pri listovaní prijatými alebo odoslanými správami vidíte pod sebou 3 položky, pričom každá informuje o čísle odosielateľa (príjemcu) a počiatočnom texte správy. Text v správe je zalamovaný podľa celých slov. SMS-ku aj MMS-ku je možné odoslať aj na číslo uložené na SIM karte.

MMS

Aj tu vidím starý známy editor správ. Nokia v ňom už dávnejšie zvýšila hranicu na 300 kB. Do správy nie je nutné vkladať len uložené fotky či zvuky, tie je možné aj počas tvorby MMS-ky zaznamenať. Pri vložení megapixlovej snímky do MMS-ky telefón túto automaticky zmenší na veľmi kvalitnú VGA fotku s veľkosťou okolo 40 kB. V hornom riadku vždy vidíte veľkosť aktuálnej správy.

E-mail

E-mailový prehliadač je oproti starším Symbianom mierne vylepšený. Aj v tomto prípade je plná podpora diakritiky. Aj keď predmet Novej súkromnej správy v našom diskusnom fóre robil 3250-ke problémy, text bol už úplne v poriadku. Možné je pridať podpis, vybrať len nadpisy, časti správ alebo kompletné správy aj s prílohami. Automatická kontrola schránky je možná už od intervalu 5 min., a to len v domácej alebo vo všetkých sieťach, a to pre každú schránku zvlášť. Po aktivácii tejto funkcie si vyberiete interval a dokonca aj dni v týždni a hodiny počas dňa, kedy bude 3250-ka vaše správy kontrolovať.

Pri tvorbe e-mailu zadávate adresáta, kópiu, predmet správy, použiť môžete automatický podpis. Do prílohy je možné vložiť obrázok, zvuk, video alebo poznámku.

Už Nokiu 6681 so zhodným e-mailovým prehliadačom som veľmi rád využíval na e-mailovú komunikáciu. Prílohy sú bez problémov zobrazené v príslušných prehliadačoch (Quick Office, prehliadač obrázkov, Real Player, Flash player...). QuickOffice síce v Nokii 3250 chýba, ale nie je ho problém bezplatne stiahnuť napríklad zo stránok podpory Nokie 6680. Veľakrát som poslal vytvorené 1 Mpix snímky viacerým adresátom práve prostredníctvom e-mailu, pričom vďaka EDGE boli odoslané do minúty. Po prvej automatickej kontrole schránky sa Nokia 3250 (ani žiadna iná Nokia Series 60) neodpojí od siete, a to jej neviem odpustiť. Stále pripojenie ku sieti znižuje výdrž prístroja na jedno nabitie, a to je pre mňa veľmi dôležitý dôvod, prečo automatickú kontrolu schránky nevyužívam. Pri odpovedi na e-mail z neznámych dôvodov nepoužíva "re", ale "VEC". Ku odpovedi na e-mail je pridaná aj pôvodná správa.

Instant messaging

V Nokii 3250 nájdete implementovaný Chat, ja obľubujem aplikáciu Jimm, ale Symbian ponúka aj možnosť používať SIS aplikácie (Agile Messenger, IM+ a ďalšie).

WAP

Internetový prehliadač ma ničím neprekvapil, je skrátka použiteľný. Ponúka viacero veľkostí textu (až 12 riadkov), pekne zobrazil aj textovú verziu Fony.sk, ale to nie je dôvod, aby som nepoužíval môj obľubený Java prehliadač Opera mini.

Prenos dát

Nokia 3250 neponúka podporu 3G, vystačiť si musíte s GPRS a EDGE. Lokálne pripojenie zabezpečí kábel (v balení) alebo Bluetooth, ktorému chýba podpora A2DP profilu, takže Nokia 3250 nedokáže odosielať hudbu do Bluetooth slúchadiel. Počítadlo dát (Denník) je veľmi dôkladné. Automatické nastavenie dátových prenosov je vďaka Settings Wizard otázkou jednej minúty.

Organizačné funkcie

Budík - neopakovaný budík s ľubovoľnou melódiou už poznáme. Je ukrytý v položke Čas. Pre budenie existujú však aj rôzne vylepšené SIS aplikácie.

Kalendár - jednoduchý, ale dostatočný kalendár. Dnešné pripomienky vidíte vďaka Active today aj na hlavnej obrazovke, z ktorej do kalendára aj veľmi rýchlo môžete vstúpiť. Nastaviť môžete tón pripomienky, východzí typ náhľadu, počiatočný deň v týždni a nechýba ani opakovanie udalostí.

Poznámky písané s diakritikou dlhé až 3 000 znakov využívam pravidelne na písanie poznatkov o testovaných mobilných telefónov. Odosielam ich potom cez e-mail alebo Bluetooth ako TXT súbor.

Ďalšie aplikácie

Nahrávač zaznamenáva zvuky v dĺžke 1 minúty.

Flash slúži na prehrávanie animácií.

Videoeditor na komponovanie filmov zložených z video a zvukových stôp. Tvorba si však vyžaduje pevné nervy a dostatok voľného času.

Lifeblog slúži na zdieľanie zážitkov (vo forme fotiek, textov) prostredníctvom blogu s kamarátmi a známymi.

Nokia 3250 nemá problém otvoriť súčasne aj dve Java aplikácie.

Výhody:

- kvalitné slúchadlá,

- pohodlné písanie správ,

- 128 MB microSD v balení,

- zaujímavý dizajn,

- umiestnenie Pop-Portu,

Nevýhody:

- chýba A2DP profil,

- slabý displej,

- joystick,

- slabý fotoaparát,

- drahé a malé microSD karty,

- chýba podpora UMTS.

Cena

14 990 Sk (Agora plus)

Nokia 3250 je normálny Symbian, ide vlastne len o nápravu zásadných nedostatkov Nokie 3230 (EDGE, prehrávanie MP3, Active today). Žiaden zázrak sa nekoná, ide o dobrý hudobný mobil s kvalitnými slúchadlami a lákavou konštrukciou. Tá však prináša skôr viac problémov než úžitku. Osobne by som radšej uvítal štandardné umiestnenie fotoaparátu, štyri ovládacie prvky hudobného prehrávača mohli byť radšej na bočnej strane prístroja. Joystick je nenormálne tvrdý, zato klávesnica je výborná. Nokia 3250 je skrátka mobil plný takýchto rozporov.

Dôležité odkazy:

- podpora Nokií

- kontakt na výrobcu (Nokia SK)

- distribútor (Nokia)

- služby zákazníkom (Nokia)

- nastavenie SMS-kou (Nokia)

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

Nastavenia služieb ručne:

T-Mobile

Orange World

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 27.03.2006 - 14:10

Mos: Tento mobil tu mal byt pred vianocami a bolo by to v poriadku.Ale keby bola prijatelnejsia cena....takych 12 a pol.Predsa len je to symbian.

anonymous27.03.2006 - 20:57 Trvalý odkaz

martin: je skratka lepsi...

anonymous29.03.2006 - 22:34 Trvalý odkaz

aquila: ako v com :) teda iba v jenom konkretnom, ma lepsi sluchadla :)

v ostatnom sa nechyta :)

anonymous30.03.2006 - 20:48 Trvalý odkaz

Jomi: w800i ma aj lepsi fotak

anonymous15.08.2006 - 11:36 Trvalý odkaz

kepkno: inac je na pi.....nokia je lepsia len ma tie fotak zle :(Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; sk; rv:1.8.0.6) Gecko/20060728 Firefox/1.5.0.6

Celá diskusia 9 príspevkov